Agenda Constructiilor
Sambata, 23 Noiembrie 2024
Home - Stiri - Digitalizarea in constructii & Industrie - BIMCON: Conferinta BIMTech reprezinta o platforma ampla de promovare BIM
BIMCON: Conferinta BIMTech reprezinta o platforma ampla de promovare BIM
Digitalizarea in Constructii & Industrie Publicat de Ovidiu Stefanescu 16 Dec 2022 06:20
In intervalul 27 - 28 octombrie 2022, s-a desfasurat cea de-a patra editie a conferintei BIMcon Summit, in cadrul careia experti din lumea tehnologiilor si standardelor in constructii au oferit informatii actualizate despre cele mai recente noutati si procese implementate la nivel global. Sustinuta de Graphein, Graitec, Xella, Porr si de alti sponsori importanti, manifestarea a avut ca principal obiectiv imbunatatirea activitatii din sectorul constructiilor prin standardizare, tehnologie si colaborare deschisa. Subiectele abordate cu aceasta ocazie s-au referit, printre altele, la openBIM, Industry 4.0 si Digital Twins, intr-un amestec interesant de inovatie si high-tech pentru sectorul constructiilor. Oficialii asociatiei BIMTECH - care recent a devenit prima sucursala buildingSMART din regiunea balcanica - au subliniat ca prin aceste conferinte si-au propus sa faciliteze intalniri periodice intre toti factorii de decizie publici si privati implicati activ in industria constructiilor din Romania si de pe plan international, pentru un schimb constructiv de opinii si solutii. 
 
Tematica bogata si premii pentru design in cadrul galei openBIM
Pentru prima data, formatul evenimentului a fost de tip summit, marcand o serie de premiere, precum openBIM Awards, IFC workshops, mese rotunde in formatul buildingSMART Rooms etc., care au culminat cu prima gala openBIM. De reamintit faptul ca Building Information Modelling (BIM) este un concept ce reprezinta viziunea si dezvoltarea conceptuala, tehnologica si de standardizare a industriei internationale de arhitectura, inginerie, constructii (AEC), operare si intretinere, venind in intampinarea noilor exigente ale societatii moderne. In acest context, BIMTECH are ca scop crearea unui pol de competenta, oferind informatii care vin in sprijinul sectorului de constructii si sustinand proiectele care au la baza openBIM.
 
 
Tematica editiei 2022 a BIMCon a fost bogata si a inclus, in prima zi a simpozionului, subiecte precum: digitalizarea si standardizarea proiectelor publice, utilitatea BIM in functie de sector - nevoia grupurilor de lucru specializate, BIM in marile proiecte derulate de compania Porr Romania buildingSmart Certification Program, BIM si digitalizarea firmelor de executie, modalitati de a deveni BIM developer - democratizarea fisierelor IFC prin instrumente web based, digitalizare, BIM si platforma ACC la Metroselskabet Danemarca, ONE United - regenerare urbana facilitata de tehnologie, Graitec & Leviatan Design - ce inseamna BIM si ce urmeaza, Digital Twins/ACC by Graphein, finantari europene in constructii. Ziua s-a incheiat cu gala openBIM, sponsorizata de compania Xella, in cadrul careia au fost prezentate proiectele castigatoare de la categoriile proiectare, executie si As-Built & Facility Management. Juriul, format din Antonio González Viegas - unul dintre autorii IFC.js, Tomi Henttinen - pionier al conceptului BIM in Finlanda, Dion Moult - arhitect si specialist AEC in Australia si Stefan Constantinescu - cofondator al BIMTECH si presedinte al buildingSMART Romania, a acordat premii companiilor: Splendid Development, la categoria design - infrastructura, Blue Project Design, la sectiunea design - cladiri, Porr Romania, la categoria constructii si RedT, la Facility Management. A doua zi a evenimentului a prilejuit celor prezenti urmarirea unui nou set de teme de maxim interes, printre care s-au numarat subiecte precum: digitalizarea in administratia publica locala, concursuri de solutii ce utilizeaza BIM, valul adoptiei BIM la nivel european, digitalizarea si managementul urban - initiative, limite si solutii posibile in Bucuresti, FIT Digital Innovation Hub, automatizarea proiectarii pentru sustinerea proiectelor de design in infrastructura. Finalul manifestarii a prilejuit, de asemenea, organizarea a trei mese rotunde, unde specialistii prezenti au dezbatut teme de interes legate de subiectul BIM. 
 
 
Certificare profesionala buildingSMART, pentru cresterea competitivitatii
Un subiect de maxim interes prezentat la BIMcon 2022 a fost cel legat de lansarea certificarii profesionale buildingSMART nu doar in Romania, ci in toata regiunea balcanica, pentru a sustine, in plan educational, transformarea digitala a industriei de profil. Expertii care au prezentat acest sistem au afirmat ca el propune o baza solida de pornire fata de "punctul 0", fiind o veritabila dovada de consecventa in materie de certificare a cunostintelor. De asemenea, certificarea promoveaza o serie de bune practici utilizate la nivel international si ridica nivelul competentei, respectiv "alfabetizarii in domeniul BIM, aducand o contributie importanta la progresul industriei AEC din Romania. In plus, sistemul de certificare este o masura de evaluare a cunostintelor dobandite si o baza solida de comparatie a nivelului de cunostinte cu cel aferent candidatilor din intreaga lume, constituindu-se intr-o dovada clara si standardizata a cunostintelor tehnice, ce poate fi criteriul de departajare in cazul unei promovari, a unui interviu de angajare etc. Prin apartenenta la Registrul International de Cursanti care au promovat examenul (numarul acestora fiind de aproximativ 10.000 de absolventi pe plan global) se reduce considerabil necesitatea si durata interviului tehnic din procesul de angajare, inscrierea in aceasta baza de date fiind o dovada a capacitatii tehnice, asigurand un nivel inalt de competitivitate pe piata internationala de AEC. 
 
 
BIM poate duce la scaderi de 15 - 20% ale costurilor unei constructii
La randul sau, Andrei Corobea, de la One United Properties, a vorbit despre regenerarea urbana facilitata de tehnologie si mai ales despre importanta echipelor care lucreaza pe santiere zi de zi, pentru a implementa cele mai recente inovatii in constructii. Expertul a afirmat ca BIM este fundamentul transformarii digitale in industria arhitecturii, ingineriei si constructiilor, iar utilizarea sistemelor digitizate constituie un model de lucru prin care problemele pot fi rezolvate rapid. Cu ajutorul acestui software, industria constructiilor se poate schimba radical, productivitatea pe santier are sanse mari de crestere, iar standardele de confort si calitate se vor imbunatati masiv. "Prin intermediul BIM, managementul este sustenabil si gandit pe termen mediu si lung, intr-un sistem unde predictibilitatea este ceva firesc. In ceea ce priveste adoptarea acestor tehnologii, conform datelor Asociatiei pentru Cercetare, Dezvoltare si Implementare Tehnologii in Constructii, 29% dintre companiile de constructii din Europa folosesc 3D BIM. Prin comparatie, in Marea Britanie 90% dintre arhitecti utilizeaza BIM, in Franta 40%, in timp ce in Romania mai putin de 15% dintre proiectele construite folosesc acest standard", a mai subliniat expertul, care a tras concluzia ca, in ansamblu, prin implementarea BIM costul constructiei poate scadea cu 15 - 20%.
 
 
Cluster TEC, o platforma ce incurajeaza inovatia
Prezenta la eveniment, Rodica Lupu, director general al clusterului TEC, a aratat ca astfel de organizatii sunt concepute pentru a stimula activitatea inovatoare prin promovarea utilizarii in comun a echipamentelor si a schimbului de informatii si cunostinte de specialitate si prin contributii efective la transferul tehnologic, stabilirea de contacte, diseminarea informatiilor si colaborarea intre intreprinderi si alte organizatii din cluster.
"Obiectivele noastre majore se refera la cresterea competitivitatii membrilor, digitalizarea in industria constructiilor, adoptia BIM la scara larga, generarea de programe de formare la toate nivelele de calificare, cu accent pe digitalizare si inovare, in parteneriat cu universitati si institute de cercetare, dezvoltarea unui incubator de afaceri inovative in constructii, finantarea sectorului din fonduri europene, prin proiecte nationale si internationale. Membrii TEC au avantajul de a fi parte activa intr-o retea europeana a clusterelor de inovare - ECCP - coordonata de CE, care sprijina activ schimbul de informatii, crearea de parteneriate si - foarte important - generarea de proiecte finantabile, acces la fonduri dedicate prin programe ce vizeaza clusterele si dezvoltarea acestora si a membrilor lor, participarea la o retea europeana de companii avansate din punct de vedere tehnologic, prezenta la cursuri de specializare, schimburi de experienta, participari la targuri internationale, transfer de know-how intre membri etc.", a afirmat Rodica Lupu. 
 
 
Digitalizare, integrare si optimizare a constructiilor moderne
La randul sau, Eugen Ursu, administrator al Graphein, companie care este Autodesk Gold Partner, a conturat un viitor in care fiecare obiect de pe Terra va avea o copie digitala fidela (Digital Twin). Procesul respectiv presupune, intr-o prima etapa, achizitia informatiilor din teren utilizand tehnologii digitale moderne, urmata de livrarea datelor scanate catre echipele de proiectare si transformarea acestora in modele digitale tridimensionale incluzand toate datele relevante despre obiectele in cauza. CEO-ul Graphein a mai subliniat ca "la momentul actual, pe fondul macrotendintelor referitoare la presiunile venite din partea industriei, procesele de recuperare in urma pandemiei si cresterea cererii de noi tipuri de proiecte si metode de construire, trendurile ce influenteaza sectorul constructiilor se refera la transferul de la solutiile punctuale la platforme, cresterea investitiilor in capitaluri de risc si intensificarea activitatilor de achizitii si fuziuni, respectiv majorarea impactului pe care analiza datelor il exercita asupra fundamentarii proceselor de decizie. In acest context dinamic, transformarea digitala a devenit deja o necesitate, iar adoptarea tehnologiilor BIM reprezinta cheia succesului in procesul de digitalizare, integrare si optimizare a constructiilor moderne". 
 
 
***
Recent, prin BIMTECH, Romania a devenit chapter (sucursala) buildingSMART International, fiind a 27-a tara care adera. buildingSMART International este cea mai prestigioasa organizatie non-profit de standardizare si tehnologie in domeniul constructiilor, fondata in anii ‘90, fiind dezvoltatorii standardului openBIM IFC (industry foundation classes), care permite interoperabilitatea intre diferite platforme BIM si este coloana vertebrala a colaborarii intre actorii implicati intr-un proiect. Tot ei sunt cei care au dezvoltat standardul BCF (BIM collaboration format), precum si IdS (Information Delivery Specification), bSDD (buildingSMART data dictionary), buildingSMART Rooms precum si alte initiative openBIM care sprijina domeniul constructiilor. Apartenenta Romaniei la buildingSMART International pune tara noastra pe harta openBIM si ofera acces la know-how-ul de implementare BIM la nivel national.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
SISECAMTotalEnergiesALLBIMhiltiABONARE REVISTERAWLPLUG
ROCKWOOL 196
Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 

Autentificare

Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
ELECTROGRUP
noark
Arduro
CONCEPT STRUCTURE
CDS
ERBASU CONSTRUCT
konsent
VEGO
Ubitech
SIGM
BogArt
strabag nivel 1
ness project
Acvatot 2019
viarom
AED
concelex
SSAB
DRS
leviatan
quadratum
rigips
EDIT-Structural
theda mar
MAKITA

Parteneri

top 500
HABITAT
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<