BitSoftware: Colectarea datelor pe santier, punct critic pentru firmele de constructii Imprimare
Digitalizarea in Constructii & Industrie Publicat de Stelian DINCA 06 Iun 2022 10:51
Cu cat o firma este mai mare sau are mai multe santiere deschise, cu atat are mai multe dificultati in ceea ce priveste colectarea informatiilor de pe santier, ceea ce inseamna ca urmarirea obiectivelor se realizeaza cu dificultate. Colectarea si controlul informatiilor si al activitatilor de pe santier se poate realiza astazi intr-un mod mult mai simplu si eficient. Solutia completa pentru constructii pe care o oferim schimba modul in care livrati proiectele de constructii.
Ce obtineti in urma colectarii datelor de pe santier? Va prezentam in continuare 4 dintre cele mai importante beneficii.
 
Aprovizionati la timp si in cantitatile necesare
Aprovizionarea cu intarziere sau aprovizionarea in cantitati necorespunzatoare poate produce intarzieri ale lucrarilor, decalaje ale termenelor de predare a lucrarilor, cresteri ale costurilor de depozitare, cresteri ale costurilor de transport. Toate acestea inseamna pierderi financiare, dar si nemultumiri din partea beneficiarilor.
Implementarea unui mecanism de aprovizionare la timp asigura livrarea materialelor la timpul potrivit si in cantitatile necesare. In cazul clientilor nostri, companii de renume din industria de constructii, aprovizionarea se face pe proiect, pe faza si subfaza, in functie de cantitatile angajate si negociate cu furnizorii, tinand cont de necesarul de aprovizionare introdus la nivel de proiect.
Cu SocrateERP controlati calitatea si nivelul stocurilor. Un plan de achizitii poate fi conceput in functie de cantitatile necesare desfasurarii in conditii optime a fiecarei faze sau subfaze a proiectului, cu verificarea respectarii conditiilor agreate prin contract, si anume preturi, termene de livrare si conditii de plata. In acest fel se optimizeaza spatiul de depozitare, se reduc costurile de aprovizionare, se pot negocia preturi mult mai bune la furnizori, se pot controla costurile de transport si se poate obtine o vizibilitate mult mai buna asupra comenzilor furnizor, dar si asupra stocurilor si a miscarilor acestora.
 
Introduceti pontajele in timp real
Niciunui muncitor nu ii place sa completeze foile de pontaj. In plus, daca lucreaza pe santiere diferite in aceeasi zi, poate fi destul de greu sa contorizeze numarul corect de ore lucrate pe fiecare santier in parte. Introducerea corecta a pontajelor este insa extrem de necesara pentru a ne asigura ca proiectele sunt gata la timp si in limitele bugetului prevazut.
Aplicatia mobila SocratePontaje permite introducerea pontajelor in timp real, direct de pe santier, de pe orice dispozitiv. Astfel, puteti sa urmariti si sa gestionati forta de munca de pe telefonul mobil, puteti sa obtineti informatii exacte de pe santier, detaliate la nivel de proiecte, faze si subfaze si reduceti costurile cu forta de munca.
Prin prelucrarea orelor lucrate pe proiect, se calculeaza costurile si profitabilitatea in timp real. Toate datele din aplicatia mobila sunt stocate in siguranta in cloud pentru acces imediat si de oriunde. SocratePontaje eficientizeaza si toate celelalte procese care decurg din pontaj: administrarea resurselor umane, salarizare etc. De asemenea, aceste informatii pot fi mai tarziu utilizate pentru realizarea altor tipuri de rapoarte, un exemplu de raport fiind cel de planificat versus realizat.
 
Controlati proiectele de constructii in timp real
Fara sa colecteze informatiile de pe santier, managerii de proiect pot trai cu falsa impresie ca totul se desfasoara in limite normale si ca lucrarea progreseaza conform estimarilor. In lipsa acestui control, se pot intampla lucruri nedorite precum intarzieri, pierderi de materiale sau cresterea timpului alocat unei faze sau unei activitati.
Una dintre cele mai mari frustrari ale managerilor de proiect este provocata de lipsa instrumentelor cu care pot controla desfasurarea proiectelor si cu care pot masura performanta si profitabilitatea lucrarilor pe santier.
Cu ajutorul SocrateERP, orice project manager poate gestiona derularea eficienta a lucrarilor de constructii, pastrand o evidenta atat cantitativa, cat si valorica a tuturor materialelor si resurselor consumate pe faze, subfaze si activitati. Pe masura derularii lucrarii, cantitatile consumate sunt evidentiate si se pot urmari costurile si profitabilitatea in timp real.
 
Masurati profitabilitatea in timp real
Cand vine vorba despre calcularea profitabilitatii, zicala “Mai bine mai tarziu decat niciodata” nu se aplica, pentru ca nu se pot identifica problemele si nici nu se poate reactiona in timp real pentru corectarea acestora. In plus, urmarirea si evidenta stricta a consumurilor de materiale si materii prime se reflecta asupra calitatii constructiilor realizate, ceea ce, pentru clienti inseamna o garantie suplimentara a respectarii angajamentelor si obligatiilor contractuale si a faptului ca se respecta clauzele contractuale.
Indicatorii de performanta de la nivelul intregii organizatii ofera detaliile necesare pentru a putea analiza “sanatatea” business-ului sau a fiecarui proiect sau santier in parte. Profitabilitatea unui proiect depinde de foarte multi factori: preturile negociate cu furnizorii pentru materia prima, durata aprovizionarii, costurile de manopera, costurile cu utilajele, costurile de transport sau chiar eventuale derapaje sau intarzieri ale lucrarilor. Doar urmarind toate aceste aspecte ale proiectului in timp real, se poate calcula si urmari profitabilitatea proiectelor de constructie, se pot remedia din timp eventualele probleme aparute si valorifica eventualele oportunitati.
Cu ajutorul SocrateERP si al aplicatiei mobile SocratePontaje, firmele care activeaza in domeniul constructiilor isi gestioneaza eficient toate procesele de business: achizitii, managementul contractelor, costurilor, consumurilor, salariatilor, echipamentelor si utilajelor, maximizand profitul printr-o executie eficienta a fiecarui proiect si prin posibilitatea gestionarii mai multor proiecte cu resurse mai putine, prin integrarea si automatizarea proceselor cheie.
 
*** Un material de Alina Rafoi, Marketing and Communications Specialist, la BITSoftware.