Agenda Constructiilor
Marti, 27 Septembrie 2022
GRUNDFOS
Home - Stiri - Digitalizarea in constructii & Industrie - Cluster TEC: Sectorul constructiilor nu progreseaza decisiv in directia digitalizarii
Cluster TEC: Sectorul constructiilor nu progreseaza decisiv in directia digitalizarii
Digitalizarea in Constructii & Industrie Publicat de Elena Icleanu 03 Aug 2022 06:07
Industria de constructii nu a facut progrese semnificative in directia digitalizarii in ultimele 12 luni, ceea ce este ingrijorator, avand in vedere faptul ca la momentul actual Comisia Europeana accelereaza procesele si pune presiuni asupra industriei si a statelor membre. S-au alocat sume substantiale pentru sprijinirea transformarii digitale, inclusiv pe linie administrativa, iar in intervalul mai - septembrie a.c. se desfasoara un amplu proces de consultare cu toti stakeholder-ii din domeniu pentru definirea unei foi de parcurs (ce va fi, in final, validata si sustinuta de CE), vizand tranzitia constructiilor la un statut ecologic si digital. Saptamanal au loc sesiuni ale consultarilor respective, fiind luate decizii cu privire la pasii ce trebuie facuti, la reglementari ce urmeaza a fi elaborate.
"Tara noastra este, din nefericire, destul de slab conectata cu intregul proces descris anterior. In ceea ce priveste clusterul TEC, acesta a reusit insa sa coaguleze o comunitate de companii in jurul ideii centrale a transformarii digitale. Este vorba despre lideri si vizionari din industrie, ce au implementat diferite solutii avansate si ce au disponibilitatea sa partajeze din experienta castigata. Ceea ce ne lipseste insa este masa critica de firme, care sa percuteze la acest mesaj si sa inteleaga in profunzime nevoia reala de digitalizare, nu doar prin prisma eficientizarii proceselor, ci si prin cele ale dobandirii unei eficiente energetice, ale tranzitiei catre spatii de locuit sustenabile din punct de vedere ecologic, ale unei prognozate crize a resursei umane. Suntem intr-o situatie usor paradoxala, in care companiile nu par a fi dispuse sa asculte cu atentie mesajul pe care clusterul nostru si alte organizatii similare il transmit. Suntem in mod constant preocupati sa intelegem aceste bariere de comunicare si am analizat cu maxima atentie fenomenul", a declarat Rodica Lupu, director Cluster TEC, intr-una din interventiile pe care le-a avut in cadrul celei mai recente editii a videoconferintelor EURO-Constructii.
 
Piedici reale si false in calea digitalizarii companiilor de constructii
La mai bine de un an de la lansarea clusterului, specialistii au ajuns la concluzia ca, pe langa piedicile reale, exista si foarte multe false, precum reticenta personalului la adoptarea instrumentelor digitale. "Este un argument care nu sta in picioare, fiind deja dovedit ca aceste sisteme intra relativ usor in rutina oamenilor. Desigur, permanent se manifesta o tendinta naturala a oamenilor de respingere a noutatii, insa aceasta poate fi relativ usor depasita folosind instrumentele managementului schimbarii, testate la nivel global pentru toate categoriile de companii. O alta falsa bariera este cea financiara. Argumentul celor care refuza angrenarea in proces este acela ca transformarea digitala ar fi costisitoare. Din nou, afirmatia nu este valida, avand in vedere faptul ca exista finantari suficient de consistente alocate in scopul digitalizarii firmelor din categoria IMM. Este adevarat faptul ca sumele respective nu pot fi accesate chiar in acest moment, dar ele vor fi disponibilizate destul de rapid in cadrul PNRR", a precizat Rodica Lupu.
 
Firmele trebuie sa pregateasca deja proiectele de finantare prin PNRR
In sprijinul companiilor din Romania, inclusiv de constructii, care vor sa prioritizeze procesul de transformare digitala, vor fi disponibile fonduri dedicate, estimate la 350 de milioane de euro, din PNRR, pentru implementarea de proiecte. "Rational ar fi ca inainte de primirea banilor sa demareze un proces de pregatire a proceselor, intrucat cele mai multe companii nu ar sti sa utilizeze sumele in cauza daca le-ar primi inainte de o instruire corespunzatoare. Aceasta include, printre altele, definirea clara a procesului, a pachetului de aplicatii software necesare etc., ceea ce necesita timp. De aceea, este vitala demararea cat mai rapida a configurarii, intrucat nu este un demers simplu si necesita eforturi sustinute in cazul in care se doreste implementarea unui proces rentabil si de impact. Intre toate problemele ridicate, exista si una reala, iar ea se refera la competenta. De cele mai multe ori se vorbeste despre absenta acesteia, inclusiv in randul absolventilor de studii superioare de specialitate, insa nimeni nu ia in considerare carentele managerilor si antreprenorilor din punctul respectiv de vedere. Pentru ei ar fi suficienta, de exemplu, intelegerea utilitatii diferitelor sisteme digitale, resursele pe care acestea le folosesc si modul in care pot capata utilitate pentru companie", a explicat Rodica Lupu.
Pentru a urmari cea mai recenta editie a videoconferintei EURO-Constructii, click aici!
 
ABONARE (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
VideoConfAC-iulTERAPLASTAUTODESKALLBIM
ROCKWOOL 196
TOP-500-CONTRACTORS
A aparut editia
SEPTEMBRIE
2022!
 
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
MAKITA
Ubitech
CONCEPT STRUCTURE
CELCO 2020
strabag nivel 1
leviatan
leviatan
rigips
FRONTALE
viarom
ERBASU CONSTRUCT
Acvatot 2019
BMI_Icopal
hilti

Parteneri

AHK 2022
HABITAT
FPSC_2019
AICPS_30
ef-de-n
econet
ROGBC 2016
Piata de Constructii 2014

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigere