Agenda Constructiilor
Joi, 01 Decembrie 2022
GRUNDFOS
Home
Decalajul Romaniei fata de Vest in digitalizare poate fi transformat in avantaj Imprimare Email
Digitalizarea in Constructii & Industrie Publicat de Stelian DINCA 04 Mai 2022 11:37
Romania se claseaza pe ultimul loc in Uniunea Europeana (UE) la digitalizarea serviciilor publice si pe locul 26 din 27 in ceea ce priveste capitalul uman, mai putin de o treime dintre persoanele cu varsta cuprinsa intre 16 si 74 de ani avand competente digitale cel putin de baza, dar cu toate acestea decalajul fata de Vest ar putea fi transformat intr-un avantaj competitiv, este de parere Sorin Cristian Nita, profesor asociat in cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti (ASE).
"Romania se afla pe ultimul loc in Uniunea Europeana la digitalizarea serviciilor publice si pe locul 26 din 27 in ceea ce priveste capitalul uman, mai putin de o treime dintre persoanele cu varsta cuprinsa intre 16 si 74 de ani avand competente digitale cel putin de baza, potrivit unui raport al Comisiei Europene. Cu toate acestea, exact ca in cazul vitezei internetului, decalajul fata de Vest ar putea fi transformat intr-un avantaj competitiv", a afirmat Nita, cadru didactic asociat al Facultatii de Administrare a Afacerilor cu Predare in Limbi Straine (FABIZ) din ASE.
Potrivit sursei citate, Romania se bucura in prezent de una dintre cele mai mari viteze de internet, deoarece a implementat fibra optica, fara a trece prin primele faze de dezvoltare care implicau cablurile de cupru ale infrastructurii telecom.
"Rolul universitatii este de a pregati studentul pentru intrarea pe piata muncii. Un studiu realizat in 2018 de compania Dell Technologies concluziona ca 85% din meseriile existente in 2030 nu fusesera inca inventate in urma cu patru ani. Tehnologia evolueaza cu o viteza fara precedent, producand schimbari la fel de rapide pe piata muncii. Drept urmare, trebuie sa analizam cu atentie trendurile internationale si sa adaptam programa pe cale de consecinta, pentru a ne asigura ca studentii de azi sunt pregatiti sa faca fata provocarilor de maine. Potrivit estimarilor, industria blockchain va crea 40 de milioane de noi locuri de munca in urmatorii 8 ani. Cele mai mari universitati din lume, printre care Harvard, MIT si Oxford au construit deja programe pentru studierea acestei tehnologii. Prin lansarea workshopului "Blockchain Marathon" FABIZ-ASE face primii pasi in aceasta directie, iar cu ajutorul expertizei in domeniu a partenerilor de la Stakeborg, exploram oportunitatea de a organiza un program de studii postuniversitare in aceasta directie", a mentionat Sorin Cristian Nita.
Pentru a impulsiona adoptarea noilor tehnologii, FABIZ - ASE, alaturi de parteneri din mediul privat, precum Stakeborg, VD Law Group, Cryptoverse Academy, bitMahavi si Digitalio lanseaza workshopul "Blockchain Marathon", care va avea loc in zilele de 7 si 14 mai.
Astfel, pe parcursul celor doua zile de eveniment, specialistii Stakeborg Evelyne Vilcu, Razvan Dumitrascu si Matei Varsta, vor analiza componentele tehnologiei blockchain si utilizarile acesteia in domeniul financiar, in timp ce Endi Ungureanu si Cosmin Tronaru vor aborda subiectul oportunitatilor aduse de tokenii non-fungibili (NFTs) si de dezvoltarea Organizatiilor Autonome Descentralizate (DAOs).
Totodata, reprezentantii casei de avocatura VDLaw Group vor analiza cadrul legal al crypto-activelor, Mihai Voiculescu - CEO Cryptoverse Academy va aborda subiectul finantelor descentralizate, Victor Mitran - cofondator bitMahavi va explica modul in care se pot transforma activele crypto in fiat, iar artistele Tammy Lovin si Eliana Bogdan vor analiza industria NFT-urilor si rolul acestora in Metaverse.
 
AUTODESKTERAPLASTVideoConfAC-iulALLBIM
ROCKWOOL 196
TOP-500-CONTRACTORS
A aparut editia
OCTOMBRIE
2022!
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 170 (Octombrie 2022)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
BMI_Icopal
ERBASU CONSTRUCT
FRONTALE
viarom
CONCEPT STRUCTURE
CELCO 2020
Acvatot 2019
MAKITA
Ubitech
leviatan
rigips
hilti
leviatan
strabag nivel 1

Parteneri

HABITAT
AHK 2022
FPSC_2019
econet
ef-de-n
ROGBC 2016
AICPS_30
Piata de Constructii 2014

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigere tamplarie aluminiu