Agenda Constructiilor
Miercuri, 15 Mai 2024
STIHL
Home - Stiri - Digitalizarea in constructii & Industrie - DNSC: Incidentul cibernetic pentru o companie ajunge la un cost de 750.000 lei
DNSC: Incidentul cibernetic pentru o companie ajunge la un cost de 750.000 lei
Digitalizarea in Constructii & Industrie Publicat de Elena Icleanu 12 Dec 2022 14:56
Costul unui incident cibernetic pe care o organizatie medie din Romania il plateste este de aproximativ 750.000 de lei, a declarat, vineri, Dan Cimpean, directorul general al Directoratului National de Securitate Cibernetica (DNSC), intr-o dezbatere de specialitate, citat de Agerpres.
"Numarul de incidente si de atacuri ransomware a crescut de la an la an, undeva in jur de 30%. (...) Sunt organizatii care au avut datele criptate, au platit recompensa, iar noi, Directoratul, recomandam sa nu se faca acest lucru, pentru ca se incurajeaza fenomenul si se stimuleaza aceasta activitate infractionala. Un backup al datelor, evident este mult mai rapid si mult mai simplu si mult mai putin costisitor sa se revina la activitatea normala. Pe langa ransomware, avem inca riscuri legate de telemunca pentru utilizatori. Multe s-au rezolvat, dar observam modul de lucru hibrid. Estimarea pe care noi am facut-o la Directorat a fost ca un incident cibernetic pentru o organizatie de marime medie in Romania ajunge la un cost undeva la 750.000 de lei, aproximativ 150.000 de euro. Cost pentru a restaura date, pentru a curata intreaga retea, sisteme si asa mai departe... Daca punem in perspectiva si comparam cu costul unor masuri care pot fi luate din acest buget, din acesti bani, costul recrutarii si pregatirii a 2 - 3 persoane de specialitate pe care sa le aveti la indemana, sa fie in interiorul institutiei, avem pot sa spun un «business case» foarte, foarte solid", a precizat Dan Cimpean.
In opinia sefului DNSC, cresterea numarului de atacuri cibernetice a fost determinata de transformarea digitala accelerata in care s-a regasit trecerea la sistemul de telemunca.
"A fost o crestere sustinuta a numarului de atacuri. Nu a fost o crestere exponentiala, cum multi analisti se asteptau, si exista intr-adevar un risc sa ne confruntam cu o explozie pur si simplu a acestui tip de atacuri. Motivul principal a fost transformarea digitala accelerata. S-a trecut masiv in telemunca, s-au utilizat si s-au adoptat foarte rapid de multe organizatii din sectorul public, dar mai ales in sectorul privat noi aplicatii, noi tehnologii. Sectorul financiar-bancar este, probabil, printre cele mai mature la acest moment, dintr-un motiv foarte simplu: s-a investit destul de mult, comparativ cu alte sectoare, o data in resursa umana si s-a investit destul de mult si in partea de tehnologie, in aplicatii, in sisteme de detectare a intruziunilor, de prevenire a pierderilor de date si asa mai departe. Riscurile de securitate cibernetica au fost in atentie si sunt din ce in ce mai mult in atentia factorilor de decizie, a comitetelor de conducere a Consiliilor de Administratie", a explicat Dan Cimpean.
Mediul financiar-bancar si de afaceri din Romania discuta, vineri, in cadrul dezbaterii cu titlul "Learned Lessons in Crises Times A Global Puzzle", despre cele mai importante evenimente economice ale anului.
 
hiltiSISECAMALLBIMRAWLPLUGABONARE REVISTE
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
concelex
strabag nivel 1
leviatan
rigips
noark
EDIT-Structural
ERBASU CONSTRUCT
siniat
theda mar
MAKITA
quadratum
CDS
ness project
Ubitech
Acvatot 2019
CONCEPT STRUCTURE
viarom

Parteneri

top 500
HABITAT
AHK 2022
FPSC_2019
INNOCONSTRUCT2024
AICPS_30
top 500
econet
ef-de-n
top 500
ROGBC 2016

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander