Agenda Constructiilor
Joi, 26 Decembrie 2024
Home - Stiri - Digitalizarea in constructii & Industrie - FFER: Sectorul IT a produs peste 4% din valoarea adaugata a Romaniei din 2019
FFER: Sectorul IT a produs peste 4% din valoarea adaugata a Romaniei din 2019
Digitalizarea in Constructii & Industrie Publicat de Elena Icleanu 21 Apr 2021 06:26
Sectorul IT din Romania inregistra, in 2019, aproximativ 2,8% din valoarea productiei totale a tarii, respectiv 3,9% din valoarea adaugata, in timp ce scutirea de impozit pentru salariati reprezenta in jur de 2,6% din totalul veniturilor bugetare din impozitul pe venit si 0,4% din veniturile bugetare totale, potrivit unui studiu realizat de Fundatia Friedrich Ebert Romania (FFER).
Studiul "Exceptia care confirma regula - evolutii ale sectorului IT din Romania" a fost realizat FFER impreuna cu Syndex Romania.
"Intregul sector IT&C producea 6,1% din valoarea adaugata, aceasta fiind si cifra care circula in spatiul public din Romania. Aceasta interpretare este, insa, incorecta daca ne intereseaza strict contributia sectorului IT, fara serviciile de telecomunicatii si fara alte activitati care sunt in mod obisnuit incluse in IT&C, dar care au putina legatura cu IT-ul. Chiar si asa, sectorul IT are un aport important la economia nationala, insa in niciun caz nu vorbim de «6% cu 100.000 de salariati». Transporturile, constructiile, comertul, sectoarele dominate de stat (administratie publica, sanatate) si chiar ramuri industriale precum fabricarea alimentelor, bauturilor si a tutunului sunt activitati mult mai importante din punct de vedere cantitativ pentru economia nationala decat IT-ul", noteaza realizatorii cercetarii.
Conform analizei, rata de desfiintare a firmelor in sectorul serviciilor informatice este mult mai volatila decat in celelalte domenii, ceea ce poate sugera dificultati suplimentare in a ramane pe piata pentru firmele din acest sector. Astfel, in intervalul analizat, doar 38% dintre firmele de servicii informatice infiintate in urma cu cinci ani supravietuisera, spre deosebire de 49% pentru constructii, 50% pentru hoteluri si restaurante, 55% pentru comert, 58% pentru activitati imobiliare si 52% pentru ansamblul economiei concurentiale.
"Analiza datelor pe principalele companii din sector din Romania ne arata ca filialele din Romania au pozitii marginale in cadrul companiilor multinationale. Romania este un centru de cost al activitatilor cu valoare adaugata mica, in care sunt concentrate activitati cu complexitate relativ redusa si o intensitate a capitalului mica in raport cu munca. Astfel, in afara de Ubisoft, a carei filiala romaneasca a atins 3,5% din vanzarile grupului in 2019, pentru celelalte noua grupuri filialele din Romania cuprinse in analiza reprezinta sub 1% din cifra de afaceri globala. Cumulat, ponderea Romaniei in cifra de afaceri a celor 9 grupuri ramane extrem de modesta: dupa o relativa crestere inainte de 2017, in ultimii trei ani acest indicator s-a stabilizat la nivelul de 0,27%", se mai arata in raportul FFER.
 
Productivitatea salariatilor din IT, comparabila cu a lucratorilor de la Lidl
In ceea ce priveste productivitatea salariatilor din sectorul IT, in anul 2019, media anuala a acestui indicator in cele 20 de firme analizate este de 182.000 de lei/ salariat, majoritatea firmelor incadrandu-se intre 177.000 si 220.000 de lei/ salariat. "Acest lucru ne arata ca productivitatea aparenta a salariatilor din cele 20 de companii IT analizate este, in realitate, comparabila cu cea a salariatilor de la fabricile de automobile Dacia si Ford si chiar a celor din magazinele Lidl", arata analiza citata.
Potrivit specialistilor, chiar daca Romania este considerata un exportator de servicii care contribuie la imbunatatirea balantei comerciale, o mare parte a sectorului IT este reprezentat de centre de cost, fara putere de decizie, fara autonomie comerciala si fara o oferta proprie pe piata. In acest sens, inseamna ca in lantul valoric global Romaniei ii revine oricum o parte mica din valoarea adaugata creata de multinationalele din sector.
Rezultatele studiului de specialitate releva faptul ca, in 2019, scutirea de impozit pentru salariatii din IT reprezenta in jur de 2,6% din totalul veniturilor bugetare din impozitul pe venit si 0,4% din veniturile bugetare totale (fata de 0,5% respectiv 0,1% in 2010). Pe total, in ultimii cinci ani (2016-2020), statul a subventionat indirect sectorul cu aproape trei miliarde de lei prin scutirea de la impozitul pe venit pe salarii.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ALLBIMABONARE REVISTESISECAMRAWLPLUGTotalEnergieshilti
ROCKWOOL 196
Editia
NOIEMBRIE-DECEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 187 (Noiembrie-Decembrie 2024)
 

Autentificare

Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
Arduro
GEWISS
noark
rigips
BogArt
quadratum
EDIT-Structural
ERBASU CONSTRUCT
ELECTROGRUP
theda mar
leviatan
SIGM
DRS
konsent
Ubitech
MAKITA
CONCEPT STRUCTURE
EURO BUILD
SSAB
AED
VEGO
CDS
concelex
Acvatot 2019
strabag nivel 1

Parteneri

HABITAT
top 500
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<