MAN & MACHINE prezinta transformarea digitala in diversele sale ipostaze |
Digitalizarea in Constructii & Industrie Publicat de Ovidiu Stefanescu 12 Dec 2022 06:20 |
Marti, 8 noiembrie a.c., la sala Timisoara din cadrul complexului hotelier JW Marriott, din Bucuresti, a avut loc conferinta cu titlul "Autodesk Construction Cloud pentru proiectare. Un drum fara probleme catre executie", organizata de Man & Machine Romania. La eveniment au participat peste 50 de experti din domeniul arhitecturii si proiectarii, care au avut astfel ocazia sa se familiarizeze cu cele mai interesante facilitati oferite de platforma Autodesk. In deschiderea conferintei a luat cuvantul Luminita Popescu, managing director in cadrul Man & Machine Romania, care s-a referit la oportunitatile pe care transformarea digitala le aduce in domeniile proiectarii, executiei si exploatarii constructiilor moderne. Subiectele prezentate in continuare au fost diverse, expertii Man & Machine, Razvan Stancu si Liviu Bajenaru, oferind detalii despre sincronizarea in timp real a informatiilor si documentelor, fluxuri de revizie si coordonare, respectiv modalitati moderne de lucru pentru estimarea cantitatilor, Cosmin Dragomir, CEO al Komora Engineering referindu-se la conceptul digital twin si metodele de achizitie a datelor geospatiale, iar Bogdan Matei - product manager Revit Cloud Worksharing - Autodesk prezentand participantilor avantajele platformei Forge.
Digitalizarea in constructii - o necesitate obiectiva
"In prezent, cele mai multe dintre companiile de constructii din Romania nu profita inca de beneficiile trecerii la un proces digital. Ce inseamna, de fapt, transformarea digitala pentru o organizatie, care sunt obiectivele necesar a fi indeplinite si felul cum se integreaza corect o solutie complet digitala sunt doar cateva dintre aspectele pe care ne propunem sa le clarificam cu aceasta ocazie", a afirmat Luminita Popescu.
Expertul a adaugat ca "in prezent aproximativ 80% din proiectele majore de constructii din intreaga lume se finalizeaza cu depasiri semnificative, ce ajung pana la 30% - 40%, atat in ceea ce priveste bugetul aprobat initial, cat si termenele de executie planificate. De asemenea, in ultimii 25 de ani, productivitatea din domeniu s-a situat pe un trend descendent, in conditiile in care la nivelul altor industrii acest indicator, in acelasi interval, s-a dublat. Cererea de personal calificat este in continua crestere, evoluand invers proportional cu personalul disponibil, iar transferul de cunostinte dintre generatii se realizeaza foarte dificil. Peste toate cele mentionate anterior se suprapune costul cu forta de munca, ce sporeste intr-un ritm foarte alert si se adauga majorarilor cheltuielilor cu materialele, care inregistreaza rate anuale de 8% - 10%. Sintetizand, provocarile cu care se confrunta o companie activa in domeniul constructiilor sunt multiple si se refera la siguranta, termene, costuri, contracte, calitate, aprovizionare, angajati, progres etc. Toate cele mentionate anterior demonstreaza necesitatea obiectiva a digitalizarii".
Modelul BIM si utilitatea sa in fazele ulterioare de simulare si executie
In Romania, Guvernul a adoptat deja o foaie de parcurs referitoare la adoptarea BIM in domeniul constructiilor, ce prevede ca principale repere anul 2024 pentru pregatirea cadrului de implementare, 2026 pentru demararea introducerii la nivel national si lansarea unor proiecte-pilot, respectiv 2028 extinderea pe scara larga a acestui concept revolutionar, iar specialistii prezenti au afirmat ca acesta este un bun inceput pentru procesul de transformare digitala. In finalul prezentarii sale, managerul Man & Machine Romania a realizat o trecere in revista a unui proiect special, constand in procedurile speciale premergatoare procesului de restaurare a bisericii Sf. Alexie, de pe str. Serban Voda, din Bucuresti. Ilustrand modul in care se poate realiza un asemenea proces folosind tehnologiile digitale, specialistii companiei, alaturi de cei ai firmei Komora Engineering, au realizat achizitii de date din teren prin scanare tridimensionala, urmate de o modelare digitala cu ajutorul solutiilor Autodesk Recap, Faro As Built Modeler si Revit, respectiv prelucrarea pentru realizarea reprezentarilor virtuale cu ajutorul tehnologiilor Iris si HTC Vive Pro. "Trebuie retinut ca scanarea 3D asigura cea mai buna intelegere a conditiilor existente, modelul generat cu ajutorul norilor de puncte putand fi utilizat imediat pentru calculul structural in aplicatii software de tip FEM (folosind metoda elementelor finite). De asemenea, vizualizarea asigura cea mai buna comunicare a intentiei de proiectare tuturor partilor interesate, iar modelul 3D astfel obtinut poate fi folosit in fazele de constructie pentru planificare, simulare etc.", a mai afirmat directorul Man & Machine Romania.
Autodesk Construction Cloud si optimizarea gestionarii informatiei
In continuare, Razvan Stancu a realizat o succinta trecere in revista a facilitatilor oferite de Autodesk Construction Cloud in ceea ce priveste informatiile si documentele unitare din cadrul unui proiect, sincronizate in timp real. Aplicatia colecteaza datele din intregul ciclu de viata al proiectului, pe care le face disponibile pe o singura platforma. Este vorba despre modele, documente, echipamente, desene, fotografii, elemente video, articole de cost etc. Gestionarea lor se realizeaza in mod simplificat, asigurand accesul tuturor membrilor echipei la informatiile de care au nevoie. Facilitatile oferite de platforma sunt multiple si includ procese de verificare, aprobare si revizie automate si configurabile, denumire automata a fisierelor, controlul fluxului de informatii, personalizarea optiunilor de partajare, crearea de directoare pentru un proces structurat, distribuirea instantanee a celor mai recente versiuni ale desenelor, compararea cu variatele precedente, detectarea automata a coliziunilor intre diverse specialitati, gestionarea agregata a problemelor etc.
Autodesk Takeoff, pentru trasabilitate si imbunatatirea coordonarii
De asemenea, Liviu Bajenaru s-a referit la Autodesk Takeoff, ca o modalitate moderna pentru estimarea cantitatilor. Aplicatia este o solutie completa ce permite extragerea de cantitati 2D si 3D, agregarea acestora, managementul utilizatorilor si al documentelor. Prin utilizarea sa se asigura imbunatatirea modului de organizare a informatiilor cu ajutorul pachetelor de elemente, precum si accesarea lor facila, filtrarea documentelor pentru a facilita accesul la planuri pentru extragerea cantitatilor, marcarea documentelor utilizate frecvent. In cazul metodei 2D, procesul are loc prin masurare liniara sau numarare, oferind posibilitatea de folosire a formulelor complexe. Procesul asigura avantajul economiei de timp prin transferul rapid al extraselor in versiunile noi de planse. Pentru metoda 3D, accesul la cantitatile din modelele BIM garanteaza economii importante de timp. Listele de cantitati pot fi personalizate prin utilizarea sistemelor multiple de clasificare si prin formule de generare a cantitatilor complexe. In fine, prin agregarea cantitatilor 2D si 3D pot fi evitate inconsistentele, iar capacitatea de editare a programului permite adaptarea la parametrii definiti de utilizator. Pe scurt, Autodesk Takeoff ofera o serie de avantaje, printre care se remarca lucrul intr-un mediu comun de date (CDE), controlul optim al informatiei, gestionarea facila a modificarilor, trasabilitatea, respectiv imbunatatirea coordonarii.
Digital Twin si achizitia de date folosind echipamente de mare precizie
Cosmin Dragomir, de la Komora Engineering, a oferit celor prezenti o imagine de ansamblu asupra metodelor de achizitie a datelor geospatiale ce permit realizarea asa-numitului model Digital Twin. Aceasta copie digitala fidela a mediului construit presupune parcurgerea unui flux ce include achizitia de date din teren, modelarea BIM, integrarea senzorilor, facility managementul si operarea. In prima etapa, ce constituie obiectul de specializare al companiei, se folosesc echipamente specifice, cum ar fi scannere laser 3D, sisteme LiDAR (Light Detection and Ranging), drone, solutii GPR (radar de penetrare a solului) de detectie si urmarire etc. Utilizarea acestor dispozitive a fost exemplificata la proiectul de scanare a lacasului de cult Sf. Alexie, mentionat anterior, unde norii de puncte obtinuti prin achizitiile realizate cu scannerul Leica RTC360 si drona DJI Mavic 2 Pro, precum si cu ajutorul RIS MF Hi-Mod au fost folositi pentru a realiza un model tridimensional de mare acuratete a constructiei, ce reprezinta un releveu extrem de precis. Ulterior, acesta poate fi folosit pentru extragerea de cantitati, coordonare interdisciplinara, BIM2Field (trecerea de la proiectare la executie), vizualizare si comunicare a solutiei de interventie (folosind datele culese prin intermediul GPR). Lucrarile conferintei au fost incheiate de Bogdan Matei, de la Autodesk, care a prezentat modelul platformei Forge, care le ofera multiple beneficii specialistilor din domeniul proiectarii, prin capacitatea sa de a integra o multitudine de date si informatii, disponibile intr-o mare varietate de formate.
***
Furnizorul german de software Mensch und Maschine a raportat pentru 2021 o cifra de afaceri de 266 milioane de euro, avand 1.028 de angajati activi in cadrul a 72 de birouri din 22 de state de pe intregul mapamond. Cu o experienta de piata de 38 de ani, compania este unul dintre cei mai puternici parteneri ai grupului nord-american Autodesk, functionand inclusiv ca un centru autorizat de instruire si de certificare, respectiv ca dezvoltator autorizat. Compania realizeaza 42,8% din cifra de afaceri in Germania, respectiv 29,5% in statele europene in afara celor vorbitoare de limba germana, produsele sale (aplicatii CAD/CAM si software pentru inginerie civila) fiind folosite activ de peste 100.000 de specialisti din cadrul a 30.000 de firme.
|