OVES: Cererea de proiecte IT scade cu 20%, pe fondul unei noi posibile crize |
Digitalizarea in Constructii & Industrie Publicat de Stelian DINCA 20 Sep 2022 11:35 |
Perspectiva declansarii, in viitorul apropiat, a unei noi crize economice globale, anticipata de razboiul din Ucraina, de cresterea preturilor la energie, de inflatie si costurile mai mari pentru viata de zi cu zi determina deja activarea unor mecanisme de protectie in randul companiilor, care blocheaza proiecte de inovatie in IT, considerate neesentiale desfasurarii activitatii curente.
„Clientii sunt mai retinuti, in aceasta perioada, si devin mai atenti la cum isi cheltuie banii. Acest lucru insa nu indica o lipsa a fondurilor, pentru ca in piata exista bani. Daca, inainte, companiile se axau pe livrarea proiectelor, pe viteza de dezvoltare si cereau contractual echipe cu multi developeri care sa finalizeze rapid proiectele, acum doresc echipe mai mici, cu expertiza multidisciplinara, care sa livreze intr-un timp acceptabil, intr-un buget, insa, mai mic.
Ce va fi diferit, insa, intr-o viitoare criza, cu potential impact major asupra industriei de IT din regiune, are legatura cu cresterea salariilor developerilor de aici, care se apropie de cele din Vest, aspect care poate determina directionarea proiectelor in tari cu costuri mai mici, precum India”, spune Mihai Filip, CEO OVES Enterprise, mentionand ca se asteapta, de aceasta data, la o scadere a cererii de proiecte in perioada urmatoare cu pana la 20%.
Cum schimba noua criza economica piata de software
In ceea ce priveste programatorii, scaderea cererii si redirectionarea proiectelor dinspre Romania si regiune in alte tari va determina mai multe schimbari. In prima faza, developerii vor incerca sa schimbe proiectele in care sunt implicati, in cautarea unor fee-uri mai mari, dupa care vor reduce din costurile practicate, pentru a putea accesa proiecte interesante, care sa ii motiveze. Asta, in contextul in care companiile nu vor fi dispuse sa plateasca rate-uri la acelasi nivel, iar developerii vor fi nevoiti sa ia o decizie in acest sens, in incercarea de a diminua riscul pierderii de proiecte.
Schimbari vor aparea si in randul companiilor de software care vor modifica structura echipelor introducand pe proiecte si developeri cu mai putina experienta si asumandu-si o durata mai mare pentru realizarea acestora. Totodata, vor diversifica si portofoliul de produse si servicii, targetand mai multe industrii, dar si companii din mai multe tari.
„In acest moment, la OVES Enterprise ne mentinem planul de a ajunge la 200 de developeri pana la finalul anului si incercam sa ne diversificam cat de mult portofoliul. Totodata, am crescut echipa de vanzari si de marketing pentru a accelera cresterea numarului de clienti. Speram, odata cu deschiderea biroului din SUA, la finalul anului, sa obtinem si mai multi clienti din acesta regiune si ne adaptam strategia de alocare a resurselor catre clienti, incercand sa fim cat mai eficienti, mentinand fee-urile actuale”, mai spune Mihai Filip.
Cat priveste companiile, pe langa gestionarea mai atenta a bugetelor, se orienteaza si catre alte tari din regiune, precum Serbia, Bulgaria, Polonia, in incercarea de a diminua riscurile. Firmele mari incearca sa minimizeze riscul cu dezvoltare prin raspandirea la nivel global, avand centre de dezvoltare imprastiate pe glob: in partea aceasta a Europei, in India, SUA si, mai nou, chiar si in Africa.
Astfel, in doar 7 luni de la inceperea razboiului din Ucraina, dinamica industriei de IT din Romania s-a schimbat radical, de la o cerere mare de programatori si proiecte care necesitau sa fie livrate cat mai rapid, la o scadere a cererii ce determina o reasezare a pietei la toate nivelurile.
|