Agenda Constructiilor
Duminica, 10 Decembrie 2023
Liebher
Home - Stiri - Digitalizarea in constructii & Industrie - PlanRadar: Cinci competente digitale esentiale in sectorul constructiilor
PlanRadar: Cinci competente digitale esentiale in sectorul constructiilor
Digitalizarea in Constructii & Industrie Publicat de Stelian DINCA 31 Aug 2023 15:20
Industria constructiilor, cunoscuta in mod traditional pentru munca manuala, trece printr-o transformare profunda in ultimii ani. Integrarea tehnologiilor digitale nu numai ca a revolutionat modul in care sunt planificate, proiectate si executate proiectele, dar a dat nastere, de asemenea, la o cerere pentru un nou set de competente.
Competentele digitale nu sunt doar avantajoase, ci si esentiale pentru profesionistii din industria constructiilor. Modelarea informatiilor despre cladiri (BIM), realitatea virtuala si augmentata (VR/AR), gestionarea digitala a proiectelor, expertiza in domeniul tehnologiei durabile si competenta in domeniul analizei datelor sunt acum parte integranta a unei cariere de succes in constructii.
Adoptarea acestor competente poate deschide noi cai pentru inovare, colaborare si eficienta intr-o industrie care continua sa evolueze intr-un ritm rapid. Pe masura ce constructiile devin din ce in ce mai digitalizate, cei care stapanesc aceste competente vor fi bine pregatiti pentru a modela viitorul mediului construit.
 
1. Stapanirea Building Information Modeling (BIM)
Modelarea informatiilor despre cladiri (BIM) este o reprezentare digitala colaborativa a unui proiect de constructie care se intinde pe intregul sau ciclu de viata. Stapanirea software-ului BIM permite profesionistilor sa creeze un model 3D care cuprinde aspectele arhitecturale, structurale, mecanice si electrice ale unui proiect. Aceasta abordare holistica imbunatateste comunicarea intre partile interesate de proiect, reduce erorile si faciliteaza luarea deciziilor in cunostinta de cauza.
 
2. Cunostinte in domeniul realitatii virtuale si augmentate (VR/AR)
Tehnologiile de realitate virtuala si augmentata si-au gasit o aplicare valoroasa in industria constructiilor. Instrumentele VR/AR permit profesionistilor sa vizualizeze si sa experimenteze un proiect de constructie inainte de a fi construit, ajutand la validarea proiectarii si la implicarea partilor interesate. De exemplu, arhitectii pot utiliza VR pentru a parcurge o cladire inainte de inceperea constructiei, identificand defectele de proiectare sau problemele spatiale. In mod similar, AR poate suprapune informatii digitale pe un santier de constructie din lumea reala, imbunatatind comunicarea la fata locului si procesul decizional.
 
3. Competente de gestionare digitala a proiectelor (PlanRadar)
Managementul proiectelor se afla in centrul eforturilor de succes in domeniul constructiilor. Profesionistii din domeniul constructiilor trebuie sa detina skill-uri in utilizarea software-ului de gestionare a proiectelor pentru a simplifica comunicarea, a urmari progresul, a gestiona resursele si a asigura respectarea termenelor. Instrumentele de colaborare si platformele bazate pe cloud faciliteaza actualizarile in timp real si asigura o coordonare perfecta intre echipele dispersate, permitand alocarea eficienta a resurselor si reducerea riscurilor.
PlanRadar simplifica documentarea, comunicarea si raportarea sarcinilor, defectelor, inspectiilor, verificarilor de siguranta si permite colaborarea intre toate partile proiectului - inclusiv proprietari, antreprenori, subcontractori, furnizori si parteneri. Aplicatia de tip Saas PlanRadar este disponibila in 16 limbi, inclusiv limba romana, si poate fi utilizata pe smartphone-uri, tablete sau browsere web. Prin utilizarea codurilor QR, PlanRadar permite managerilor si lucratorilor sa acceseze cu usurinta informatiile importante pentru o mai buna si usoara coordonare.
 
4. Capacitate de adaptabilitate si de invatare continua
In lumea digitala, profesionistii din domeniul constructiilor trebuie sa invete continuu pentru a tine pasul cu cele mai noi tehnologii si cele mai bune practici. Industria constructiilor evolueaza in mod constant, cu noi tehnologii si procese in continua dezvoltare.
Cu ajutorul resurselor online si a cursurilor de formare, profesionistii se pot asigura ca sunt mereu la curent cu cele mai recente evolutii in domeniul constructiilor digitale.
 
5. Abilitati in comunicare
Comunicarea concisa si eficienta este esentiala pentru a coordona proiectele si echipele de constructii. Comunicarea eficienta a devenit si mai critica odata cu aparitia tehnologiilor de constructie digitala. Profesionistii din domeniul constructiilor trebuie sa fie capabili sa utilizeze diverse aplicatii si platforme software pentru a comunica cu membrii echipei, clientii si alte parti interesate. In plus, ei trebuie sa fie capabili sa explice clar conceptele si procesele de constructie celor care s-ar putea sa nu fie familiarizati cu acestea.
PlanRadar ofera platforma perfecta pentru inlesnirea comunicarii intre toti cei implicati in proiect, care se pot coordona fara probleme si pot accesa si vizualiza: starea curenta a proiectului in orice moment, informatii actionabile pentru reducerea eventualelor cheltuieli legate de intarzieri, rapoarte de santier cu cifre reale, necompromise.
 
hiltiALLBIMALLBIM
ROCKWOOL 196
romania fara hospice
TOP-500-CONTRACTORS
Editia OCTOMBRIE 2023!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 178 (Octombrie 2023)
 

Autentificare

GHID de INSTALARE
grundfos
viarom
CONCEPT STRUCTURE
noark
Acvatot 2019
MAKITA
Ubitech
BALTIC
rigips
leviatan
ERBASU CONSTRUCT
FRONTALE
theda mar
strabag nivel 1
leviatan
CDS

Parteneri

AHK 2022
HABITAT
FPSC_2019
ef-de-n
econet
BA 2023
ROGBC 2016
AICPS_30
Piata de Constructii 2014
TOP500 Atreprenori de Constructii 2023
PIATA de TAMPLARIE Analiza 2021-2022 & Perspective 2023-2027 (TOP500)
TOP500 Producatori de Tamplarie 2023

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu