Agenda Constructiilor
Sambata, 04 Aprilie 2020
GRUNDFOS
Home - Stiri - Dirigentie de santier - LIPSA fortei de munca si birocratia, intre problemele dirigintilor de santier
LIPSA fortei de munca si birocratia, intre problemele dirigintilor de santier
Dirigentie de santier Publicat de Elena Icleanu 25 Feb 2020 13:47
Lipsa fortei de munca, birocratia excesiva si lipsa interesului unor specialisti de a-si face bine treaba se afla printre principalele probleme cu care se confrunta santierele din Romania, in contextul dezvoltarii foarte puternice a sectorului de constructii in 2019. Acestea sunt principalele teme dezbatute in cadrul adunarii generale a Colegiului Tehnic al Dirigintilor de Santier (CTDS), eveniment ce a avut loc pe 22 februarie in Bucuresti.
"Se constata nu doar lipsa fortei de munca calificate, ci la modul general, lipsa fortei de munca. Cu peste 4 milioane de romani plecati dincolo de granite nu mai avem acum cu cine sa lucram. Companiile de constructii au inceput sa aduca muncitori din tarile asiatice, dar aceasta este doar o solutie de compromis si utila celor mai mari. Si aici apar multe probleme cu privire la calificarea lor, conditiile ce trebuie sa le indeplineasca executantul, apar costuri suplimentare care, in cele din urma, duc la scumpirea constructiilor", a declara Cezar Petre, presedintele CTDS (foto).
Pe langa indisponibilitatea muncitorilor, o alta problema importanta o reprezinta birocratia excesiva. "Inca se lucreaza cu institutiile statului cu formulare tipizate, cu hartii printate si cozi la ghisee. Nu intelegem de ce nu se informatizeaza totul asa cum este in tarile europene. Calculatorul trebuie sa fie interfata cu autoritatea publica si nu ghiseul. Mai mult decat atat, nu exista la moment o situatie centralizata cu privire la domeniul constructiilor, iar in ceea ce priveste legiferarea, aceasta nu se face de catre specialisti, ci de politicieni in interesul lor personal", a precizat Marius Lulea, vicepresedinte in cadrul organizatiei.
O a treia mare problema o reprezinta lipsa interesului unor specialisti de a-si face bine treaba. "Exista asa-zise fabrici de stampile, care nu mai functioneaza in conditiile legii, adica sa mearga pe santier sa vada lucrarile si sa le avizeze doar daca sunt bine. Sunt specialisti care dau accept pozitiv pe lucrari care nici macar nu exista, din birou, de multe ori aducandu-se, astfel, prejudicii importante statului roman, dar si imaginii breslei profesionale", a spus, la randul sau, Ionut Sandu, diriginte de santier in cadrul organizatiei.
Cu peste 1.500 de membri, CTDS este singura organizatie profesionala care reuneste specialistii autorizati cu rol in urmarirea si asigurarea executarii unor lucrari de calitate in domeniul constructiilor si instalatiilor aferente.
 
ACADALLBIMTeraSteelCOVID-19
A aparut editia
MARTIE-APRILIE!

Autentificare

 
ROCKWOOL 196
PIATA de CONSTRUCTII: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
PIATA de TAMPLARIE: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
GHID de INSTALARE
romania fara hospice
Carpatcement 196

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigere