Agenda Constructiilor
Duminica, 02 Aprilie 2023
Abonare reviste
Home - Stiri - Dirigentie de santier - UGR: Legea geodezului ramane prioritara pentru specialistii din domeniu si in 2023
UGR: Legea geodezului ramane prioritara pentru specialistii din domeniu si in 2023
Dirigentie de santier Publicat de Elena Icleanu 06 Dec 2022 16:06
Continuarea demersurilor pentru realizarea si promulgarea Legii geodezului, act esential pentru activitatea geodezilor din Romania, reprezinta prioritatea Uniunii Geodezilor din Romania (UGR). De asemenea, obiectivele organizatiei, enuntate si in cadrul evenimentului Saptamana Geodeziei din Romania (SGR), ce a avut loc in perioada 15-19 noiembrie 2022, la Iasi, include semnarea unor protocoale de colaborare cu Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara (ANCPI), dar si cu Uniunea Notarilor Publici, Ordinul Arhitectilor din Romania (OAR) si cu Asociatia Registratorilor, precum si deschiderea unei filiale a UGR in Republica Moldova, la Chisinau.
Urmatoarea editie a SGR va avea loc in anul 2023, la Oradea, in cea de-a doua saptamana a lunii mai, cand va avea loc si prima Adunare Generala a Consiliului European al Geodezilor (CLGE) de anul viitor. Evenimentul de la Oradea va fi organizat impreuna cu Asociatia Patronala din Cadastru, Geodezie si Cartografie.
"Editia din acest an a SGR va ramane in memoria tuturor participantilor. Plecam de la Iasi cu idei noi, cu mult entuziasm, dar si cu bazele unor proiecte concrete. Consiliul National al Uniunii Geodezilor din Romania a trasat obiectivele pentru urmatorul an. Printre acestea se numara continuarea demersurilor pentru realizarea si promulgarea Legii geodezului, act esential pentru breasla noastra. Totodata, dorim sa semnam protocoale de colaborare cu Agentia Nationala de Cadastru, proiect la care mai avem doar de dezbatut punctele acestuia, respectiv cu Uniunea Notarilor Publici si Ordinul Arhitectilor si cu Asociatia Registratorilor, organizatii cu care avem foarte multe legaturi profesionale. Nu in ultimul rand, am decis sa deschidem o filiala a Uniunii Geodezilor in Republica Moldova, la Chisinau, lucru care a fost posibil datorita modificarii statutului Uniunii Geodezilor la ultima Adunare Generala. Inginerii geodezi din Moldova vor fi membri cu drepturi depline: vom avea contact direct si permanent cu ei, le vom prezenta tot ce gandim, ii vom integra in cadrul proiectelor noastre si ii vom chema la toate manifestarile pe care le vom organiza", a declarat ing. Mircea Afrasinei, presedintele UGR (foto sus).
 
 
Prezentari de lucrari, simpozionul Geomat si premii
Programul de vineri, 18 noiembrie, a inclus Conferinta Nationala a UGR, prezentari de lucrari - sectiunea tinerilor geodezi (managementul datelor spatiale pentru dezvoltarea infrastructurii de transport, managementul informatiei spatiale, masuratori ingineresti si monitorizarea deformatiilor, tehnologii spatiale pentru pozitionare si masuratori, cadastru si managementul proprietatilor, stiinte aplicate si de mediu) si ceremonia de premiere si inchidere a simpozionului GEOMAT. In paralel, a avut loc premierea echipelor care au participat la concursul "Mapathon", in care studentii din domeniul ingineriei geodezice s-au intrecut in realizarea de planului cadastral preliminar pentru o zona de intravilan (concurs coordonat de cadrele didactice Loredana Crenganis, Iaroslav Zifceac si Vlad Paunescu).
Evenimentul a gazduit si o expozitie de tehnologie si inovatii ale ingineriei geomatice, inclusiv metode moderne de achizitie a datelor geospatiale. "GEOMAT este un simpozion care ne tine la curent cu noutatile tehnice si, de fiecare data, realizeaza un excelent dialog intre inginerii geodezi, antreprenori si reprezentantii mediului universitar. In aceste zile am dezbatut si problemele cu care ne confruntam. Una dintre ele este mentalitatea veche a geodezilor pentru ca, desi sunt 8.000 autorizati de ANCPI, doar 800 sunt membri ai UGR. Mai sunt unele nemultumiri in ceea ce priveste relatia cu oficiile de cadastru, dar tind sa se rezolve, si in ceea ce priveste modul in care este abordata partea practica in invatamantul superior, in prezent tratata cu banalitate. Este foarte grav, pentru ca studentii termina facultatea si nu stiu altceva decat buchea cartii, iar piata are nevoie de oameni cu pregatire practica. Acest lucru este resimtit inclusiv de autoritatile locale si ministere, care duc lipsa de geodezi. Speram ca toate aceste lucruri sa fie imbunatatite", a precizat dr. ing. Dan Popescu, vicepresedinte UGR.
 
 
Cea mai numeroasa delegatie prezenta la editia din acest an a fost cea din Republica Moldova, fiind formata din membri ai mediului universitar si antreprenori. "La Facultatea de Constructii, Geodezie si Cadastru din cadrul Universitatii Tehnice a Moldovei avem un program de studii de licenta in inginerie geodezica si cadastru. In plus, prin absorbtia Universitatii Agrare din Moldova, si specialitatea Cadastru si organizarea teritoriului a devenit materie la facultatea noastra. Cele doua programe de studii de licenta ajuta la intarirea comunitatii profesionale si a comunitatii academice din Republica Moldova. Totodata, avem parteneriate foarte stranse cu Universitatile Tehnice din Iasi si Bucuresti. Asteptam rezultatele semnarii unor acorduri cu Uniunea Europeana privind mobilitatea academica, prin care studentii romani si moldoveni vor avea posibilitatea de a studia in alta tara timp de un semestru sau chiar de un an. Si profesorii vor putea veni pentru cateva zile pentru traininguri la universitatile partenere", a declarat conf. univ. dr. Livia Nistor - Lopatenco, decanul Facultatii de Constructii, Geodezie si Cadastru din cadrul Universitatii Tehnice a Moldovei.
Partenerul principal al UGR in organizarea evenimentului de la Iasi a fost Universitatea Tehnica "Gheorghe Asachi", Facultatea de Hidrotehnica, Geodezie si Ingineria Mediului.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ALLBIMTERAPLASTVideoConfAC-iulman and machinehilti
ROCKWOOL 196
TOP-500-CONTRACTORS
A aparut editia
IANUARIE-FEBRUARIE 2023!
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 172 (Ianuarie-Februarie 2023)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
Ubitech
MAKITA
viarom
BALTIC
ERBASU CONSTRUCT
CDS
leviatan
theda mar
rigips
CONCEPT STRUCTURE
FRONTALE
BMI_Icopal
leviatan
strabag nivel 1
Acvatot 2019
CELCO 2020

Parteneri

HABITAT
AHK 2022
FPSC_2019
ROGBC 2016
AICPS_30
econet
ef-de-n
Piata de Constructii 2014
TOP500 Atreprenori de Constructii 2023
PIATA de TAMPLARIE Analiza 2021-2022 & Perspective 2023-2027 (TOP500)
TOP500 Producatori de Tamplarie 2023