Agenda Constructiilor
Joi, 02 Mai 2024
STIHL
Home - Stiri - Hale & Structuri metalice - TERASTEEL: Contractie cantitativa de 20% pe piata de panouri termoizolante in 2023
TERASTEEL: Contractie cantitativa de 20% pe piata de panouri termoizolante in 2023
Hale & Structuri metalice Publicat de Elena Icleanu 11 Oct 2023 06:15
Conform datelor Neomar valoarea aproximativa a pietei de panouri termoizolante in 2022 este de 232 milioane de euro, din care panourile cu spuma poliuretanica de tip PUR detin peste 50%. Pentru 2023, Cosmin Patroiu, CEO al companiei TeraSteel, estimeaza o contractie a pietei din punct de vedere cantitativ, in contextul economic actual marcat de inflatie si impredictibilitate fiscala.
"In ceea ce priveste anul in curs inflatia, cresterea dobanzilor si majorarea salariului minim in constructii, corelate cu preturile fluctuante ale materiilor prime si instabilitatea legislativa, au influentat direct si domeniul industrial, astfel incat un numar mare de proiecte planificate au -fost stopate sau amanate. Abia incepand din al treilea trimestru am observat o usoara revenire a pietei, dar inca sub media anului precedent. Asistam, asadar, la o contractie a pietei din punct de vedere al volumelor comercializate", a declarat Cosmin Patroiu.
In continuare, panourile cu spuma poliuretanica tip PUR inregistreaza cele mai mari volume pe piata din Romania, insa, in ultima perioada, cererea pentru panourile cu reactie si rezistenta mai mare la foc, de tip PIR, s-a aflat pe un trend crescator, conform datelor TeraSteel. Totodata, datorita proiectelor mari cu cerinte extrem de stricte in ceea ce priveste siguranta si securitatea, se observa un trend usor crescator pentru panourile cu grosimi cuprinse intre 80-200 mm cu miez de vata minerala.
"In proiectele mici si medii, care cer optimizarea resurselor pe termen scurt, se opteaza de obicei pentru panouri cu grosimi intre 50 si 80 mm cu spuma poliuretanica de tip PUR sau PIR. Acestea reprezinta aproximativ 50% din totalul pietei", a adaugat Cosmin Patroiu.
 
 
Investitii in productie si perspective pozitive
In pofida contractiei temporare a pietei de panouri termoizolante, potentialul de crestere pe segmentul industrial este urias, mai spune Cosmin Patroiu. In acest context, TeraSteel investeste 20 de milioane de euro in constructia unei noi unitati de productie la Lehliu Gara, ce va avea o capacitate de 1,8 milioane mp de panouri termoizolante cu miez de spuma poliuretanica de tip PUR, miez de spuma poliizocianurata de tip PIR si vata minerala. 
"Principalele noastre obiective vizeaza eficienta operationala, consolidarea pozitiei pe pietele pe care suntem prezenti si mentinerea unui pret competitiv. Noua fabrica din Lehliu, care estimam ca va fi functionala la finalul anului viitor, ne va ajuta la indeplinirea acestor obiective, prin diversificarea portofoliului de produse, extinderea capacitatii de productie si, nu in ultimul rand, prin optimizarea costurilor logistice", a precizat Cosmin Patroiu.
In acest an, TeraSteel a livrat produse pentru lucrari cu preponderenta in domeniul spatiilor industriale, logistice si al proiectelor din domeniul agrozootehnic.
Peste 50% din productia companiei merge la export, in special pe pietele din Ungaria, Bulgaria, Moldova, Cehia si Slovacia. Prin intermediul fabricii din Leskovac, TeraSteel livreaza in Serbia, Bulgaria, Muntenegru, Bosnia, Macedonia si Croatia. "Deoarece costurile logistice impacteaza semnificativ pretul final al produselor, la ora actuala prioritar pentru noi este consolidarea pozitiei pe pietele pe care suntem prezenti", a adaugat Cosmin Patroiu.
 
 
Integritatea producatorilor, esentiala in contextul actual
Comunicarea corecta si onesta a performantelor tehnice in termeni de rezistenta si reactie la foc ale fiecarui tip de panou termoizolant, atestata prin certificari emise de organismele europene abilitate, este una din provocarile acestui sector. "In contextul in care pretul a devenit un factor decisiv in procesul de contractare a unui proiect, integritatea jucatorilor din industrie in ceea ce priveste caracteristicile tehnice ale produselor este esentiala. De asemenea, inflatia mare si majorarea salariului minim in constructii in Romania reprezinta provocari care ne influenteaza, mai ales in ofertarea lucrarilor de pe alte piete", a mai precizat Cosmin Patroiu.
***
TeraSteel activeaza de peste 25 de ani in industria productiei de materiale de constructii, oferind solutii pentru cladiri comerciale, rezidentiale si agricole. Compania produce, in fabricile din Romania si Serbia, profile zincate formate la rece, tabla cutata si panouri termoizolante cu spuma rigida poliuretanica tip PUR, poliizocianurata tip PIR si vata minerala. 
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
SISECAMALLBIMhiltiABONARE REVISTERAWLPLUG
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
ness project
MAKITA
viarom
CONCEPT STRUCTURE
CDS
noark
Ubitech
siniat
EDIT-Structural
strabag nivel 1
concelex
quadratum
Acvatot 2019
rigips
theda mar
leviatan
ERBASU CONSTRUCT

Parteneri

top 500
AHK 2022
HABITAT
FPSC_2019
INNOCONSTRUCT2024
AICPS_30
top 500
top 500
ROGBC 2016
econet
ef-de-n

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander