Agenda Constructiilor
Marti, 19 Martie 2024
Frontale
PAGINA PERSONALIZATA


ACI CLUJ SA

ACI CLUJ SA

Adresa: Calea Dorobantilor nr. 70, Cluj-Napoca, Judet Cluj
Telefon: 0264/405.202, 0264/405.202
Fax: 0264/412.412
E-mail: aci@acicluj.com
Web site: www.acicluj.com
Domenii: Antreprenori si firme de constructii | Ciment, betoane si agregate | Prefabricate din beton | ANTREPRENORIAT & EXECUTIE
Descriere activitate
Antreprenor general, producator de prefabricate din beton si confectii metalice, statii de betoane si laborator.
Prezentare companie/institutie
 
ACI CLUJ SA: 70 de ani de activitate neintrerupta in domeniul ingineriei civile
 
"A construi este verbul pe care trebuie sa-l avem permanent in minte, pentru ca intreaga lui semnificatie exprima o stare pozitiva"
ACI Cluj SA, companie de constructii cu traditie in Romania si o experienta de 70 de ani pe piata, a functionat neintrerupt in toti acesti ani sub diverse forme de organizare, dar a mentinut constant un portofoliu de proiecte majore, adevarate repere pentru perioadele in care au fost construite. De la fabricile ridicate inainte de anii '90, precum Armatura, Farmec, Libertatea, Combinatul de Utilaj Greu sau participarea la constructia Centralei Nucleare de la Cernavoda sau la Casa Poporului, la proiecte de anvergura recente, dar la fel de importante, precum stadionul Cluj Arena, Salina Turda, fabricile De’Longhi, La Lorraine, depozitele Macromex sau noul stadion Arcul de Triumf din Bucuresti, toate sunt referinte ale unei companii istorice, care a tinut pasul cu vremurile si a gasit solutii pentru a face ceea ce a stiut mai bine, indiferent de context - sa construiasca.
In prezent, ACI Cluj SA isi continua traiectoria ascendenta, se implica in proiecte de anvergura si participa la constructia si modernizarea Romaniei. Cu un portofoliu de lucrari in executie evaluat la 240 de milioane de lei si un business estimat la 250 de milioane de lei la finalul anului 2022, cu un rezultat net pozitiv de peste 6 milioane de lei, compania isi are un loc rezervat in topul constructorilor din Romania.
Final de razboi, inceput pentru constructii
ACI Cluj SA isi are geneza imediat dupa al doilea razboi mondial cand, pentru refacerea distrugerilor si pentru dezvoltarea Romaniei, s-a infiintat Ministerul Constructiilor si Materialelor de Constructii (MCMC), prin intermediul caruia s-a coordonat si s-a realizat intreaga activitate de constructii. Trustul 9 de Constructii Cluj, apartinand MCMC, avea aria de desfasurare in partea de nord-vest a Transilvaniei inca din anul 1952.
Odata cu trecerea timpului, activitatea de constructii din Romania a suferit numeroase forme de organizare, iar Trustul 9 de Constructii Cluj s-a regasit, din anul 1958, in Intreprinderea de Constructii Montaj Cluj, apartinand Ministerului Chimiei. Anul 1970 marcheaza reorganizarea structurala a industriei constructiilor in Romania, infiintandu-se Trusturile de Constructii Industriale organizate prin Grupuri de Santiere in perioada 1971-1980, iar ulterior, pana in 1990, organizate prin Antreprize Constructii Industriale, Intreprinderea de Constructii Montaj Cluj regasindu-se in cadrul Trustului de Constructii Industriale Cluj sub formele amintite: Grupul de Santiere Cluj si Antrepriza de Constructii Industriale Cluj.
In anul 1991, ACI Cluj SA se desprinde de Trustul de Constructii Industriale Cluj, devenind societate comerciala independenta. Pana in 1993, capitalul a suferit modificari, din capital integral de stat, in capital integral privat (prin metoda MEBO). Anul 1993 reprezenta un an de referinta in viata societatii, ACI Cluj SA devenind prima societate din Romania din sectorul constructiilor privatizata integral. Compania are o bogata experienta acumulata in timp, atat inainte de privatizare, cand a executat obiective importante in tara si in strainatate (Germania, Rusia, Egipt, Libia), cat si dupa privatizare, realizand lucrari de constructii reprezentative atat pentru Romania, Germania, cat si pentru Republica Moldova.
 Privatizarea si extinderea in afara granitelor
Odata cu privatizarea, compania a inceput dezvoltarea si in afara granitelor tarii, prin infiintarea unei societati comerciale in Germania cu actionariat integral ACI Cluj SA. Aceasta dezvoltare externa a avut un impact favorabil si in diversificarea activitatii societatii in Romania, datorita know-how ului adus de catre inginerii si muncitorii care au activat perioade indelungate pe proiecte importante din Germania. In perioada 2003-2005 a avut loc o comasare a actionariatului societatii, perioada in care au aparut schimbari majore de actionariat. Din 2005 pana in prezent, actionarii semificativi au devenit Ioan Aschilean (in prezent sub numele AIB Consulting SRL), Tehnofrig Invest SA (in prezent sub numele Geainv SA), Gicu Gansca (in prezent Anda Catalina G. Gansca) si Dorin Aschilean. Si pentru ca munca in constructii se face in echipa, amintim dedicarea ce a permis incheierea cu succes a lucrarilor care au fost derulate in perioada 1952-1990, cand activitatea societatii a fost condusa de urmatorii directori generali: ing. Gheorghe Stadescu, ing. Petru Ghiurt, ing. Vasile Podoaba, ing. Gheorghe Steroiu si ing. Valentin Scolobiuc.
Ing. Valentin Scolobiuc si-a continuat activitatea in functie si dupa anul 1990 si, impreuna cu echipa condusa, din care amintim: dir. ec. Gica Mereu, dir. tehnic Ioan Rus, dir. productie ing. Marian Fodor, dir. ofertare ing. Mihai Lupu, Catuna Ioan, Ioan Aschilean, Augustin Munteanu, Ionel Bideauna, Mihai Ghiundis, Virginia Bugnar, Cornel Filip, Octavian Duhanes, a realizat privatizarea companiei, etapa finalizata in decembrie 1993.
Odata cu modificarile in actionariat in anul 2004, conducerea consiliului director a fost preluata de catre dr. ing. Dorin Aschilean pana in anul 2018, perioada in care societatea a inregistrat cea mai mare dezvoltare, implementand toate politicile propuse Consiliului de Administratie si aprobate in consecinta. In perioada 2018-2021, conducerea consiliului director a fost preluata de catre ing. Chindea Cristian, urmat de catre ing. Iulian Butnaru, in prezent director general fiind ing. Peciu Dorel Florianu. Presedintele Consiliului de Administratie din 1991 pana in 2004 a fost ing. Valentin Scolobiuc, iar din 2004 pana in prezent prof. dr. ing. Ioan Aschilean.
 
Carte de vizita - proiecte de peste 3 miliarde USD
Principala carte de vizita a ACI Cluj SA este reprezentata de vastul portofoliu, care cuprinde sute de proiecte de importanta nationala si internationala, in domeniul ingineriei civile (constructii civile, industriale si zootehnice, constructii administrative si de birouri, constructii de locuinte si hidrotehnice), si de diferite niveluri de complexitate, la o valoare de peste 3 miliarde de dolari.
Printre lucrarile reprezentative realizate inainte de anii 1990 se afla: Combinatul de Utilaj Greu, Fabrica Armatura, Fabrica de bere, Fabrica Libertatea, Fabrica Mocart, Fabrica Sinterom, Fabrica Terapia, Fabrica Farmec, Fabrica Unirea, Fabrica Metalul Rosul, Institutul politehnic Cluj, Combinatul de Celuloza si Hartie, lucrari la Centrala Nucleara Cernavoda, Combinatul Krivoi Rog (sudul Ucrainei) etc.
In perioada 1986-1989, ACI Cluj SA a realizat peste 300 de apartamente de locuinte pe Bulevardul Victoriei Socialismului - Piata Rotunda, astazi Bulevardul Unirii - Piata Transilvania si, in aceeasi perioada, s-au realizat lucrari si la Casa Poporului.
Dupa 1994, ACI Cluj SA a semnat contracte de importanta majora, lucrari administrative de invatamant si de birouri, printre care se afla: sediul Bancii Romane pentru Dezvoltare - Sucursala Cluj, sediul Bancpost - Sucursala Cluj, sediul Bancii Comerciale Romane - Sucursala Cluj, Banca Nationala a Romaniei - Sucursala Cluj, sediul Bancii Transilvania din Cluj-Napoca. In aceeasi perioada, compania a realizat si alte lucrari de referinta, precum sediul Distrigaz Cluj (sediul E.ON Gaz - Regiunea Nord - Centrul de Relatii cu clientii, de astazi), sediul Drumuri Nationale Cluj, sediul Electrica Distributie Transilvania Nord SA, bazinul de inot al Universitatii Babes-Bolyai.
In perioada 1994-1995 s-a semnat contractul pentru realizarea campusului universitar din cadrul Universitatii Babes-Bolyai, prin construirea Facultatii de Stiinte Economice si Gestiunea Afacerii, precum si a caminelor pentru studenti. Tot in aceeasi perioada, s-a semnat si contractul de realizare a constructiei Facultatii de Stiinte Economice din cadrul Universitatii Crestine "Dimitrie Cantemir".
 
Stadionul Cluj Arena, momentul deschiderii unui nou drum
Odata cu castigarea licitatiei pentru realizarea Stadionului Cluj Arena, cu o capacitate de 30.201 locuri, s-a deschis un drum pentru realizarea infrastructurii sportive din Romania, ACI Cluj SA participand, castigand si realizand o serie de proiecte ample: Sala de Sport Sfantu-Gheorghe (3.000 de locuri), Stadionul Traian Vuia Targu-Jiu (12.518 locuri), Stadionul Ion Oblemenco Craiova (30.929 de locuri), Stadionul National de Rugby Arcul de Triumf (8.155 de locuri), Sala de Sport Turda (3.320 de locuri), Sala polivalenta Blaj (1.985 de locuri).
Compania si-a pus amprenta si pe constructia celui mai vizitat obiectiv turistic din Romania si din Europa de Est, respectiv Salina Turda, unde echipa ACI a lucrat la 180 de metri sub pamant, in fostele mine de sare (Mina Terezia, Mina Rudolf, Mina Iosif etc.), precum si in reabilitarea Parcului Central Cluj-Napoca si a Cazinoului Centru de Cultura Urbana Cluj, care in perioada recenta a devenit un adevarat amfiteatru al evenimentelor culturale si artistice care au loc in Cluj-Napoca.
Un alt sector in care a activat compania este domeniul sanatatii, unde si-a consolidat pozitia prin constructia Institutul Inimii "Nicolae Stancioiu", a Universitatii de Medicina si Farmacie, Bibliotecii si Rectoratului, a Spitalului Militar de Urgenta "Dr. Constantin Papilian", a Spitalului Clujeana, Bibliotecii Octavian Goga, Sediului Consiliului Judetean Cluj, a cladirii de birouri "The Office" etc.
ACI Cluj SA detine un portofoliu impresionant de lucrari reprezentative si din industrie si comert, cele mai importante fiind hala de productie De’Longhi, fabrica de produse de panificatie congelate La Lorraine, depozitul de produse refrigerate Macromex (cel mai mare frigorifer din Europa de Est, cu o inaltime de 40 de metri, care functioneaza la o temperatura de -28°C), fabrici pentru producatorii de cablaje auto Leoni si ACE Automotive, fabrica producatorului de piese vibroacustice Trelleborg, fabrica Rondocarton, precum si centrele comerciale Kaufland, Lidl, Selgros si Metro si Baia-Mare Value Center.
Compania a participat si la modernizarea infrastructurii de alimentare cu apa si ape uzate, prin constructia statiilor de epurare Cluj-Napoca, Gherla, Huedin, Jibou, Cehu Silvaniei si Simleu Silvaniei, si a avut privilegiul sa execute edificii de cult, precum Biserica Ortodoxa "Sfantul Toma", Biserica Greco Catolica "Coborarea Sfantului Spirit si Institutul religios "Congregatia Surorilor Maicii Domnului", toate din Cluj-Napoca.
ACI Cluj SA a realizat importante lucrari de referinta si in Germania: locuinte si spatii administrative - Voltrastr. 75, Frankfurt pe Main Walter Bau NL München AG; sediul Siemens din München (in perioada 2004-2005), sediul TUV Ridlerstr. 57, München Dywidag NL, München AG; Terminalul 2 al Aeroportului München, Wayss & Freitag Ingenieurbau AG; lucrari de instalatii sanitare si de incalzire la obiectivul West Arkaden, Freiburg Germania; cladire de birouri - München, Karl Scharnagel Ring - München AG; ASL Oberhachine - birouri, München AG, locuinte si spatii administrative Freiburg si Heilbronn si multe altele.
Un important obiectiv strategic si de interes national atat pentru Romania, cat si pentru Republica Moldova, in care ACI Cluj SA a fost un partener de incredere, este reprezentat de constructia conductei de transport al gazelor naturale cu o lungime de 48 km, precum si realizarea complexului administrativ din Ghidighici, investitie totala ce s-a ridicat la aproximativ 27 milioane de euro. Beneficiarul lucrarii a fost VestMoldTransgaz SRL. Cladirea administrativa executata de catre ACI Cluj SA are o suprafata de aproximativ 5.264 mp, iar conducta de transport al gazelor naturale are DN 600, presiune 55 bar.
 
Dezvoltare si diversificare a activitatilor de productie
Pe langa antreprenoriat general, ACI Cluj SA activeaza si in domeniul productiei industriale, baza de productie a companiei fiind alcatuita dintr-o fabrica de confectii metalice, o fabrica de prefabricate de beton, doua statii de betoane, un atelier de fasonare a armaturilor, precum si un laborator autorizat pentru incercari in constructii. Prin dezvoltarea si diversificarea activitatii de productie, ACI Cluj SA ajunge in pozitia de a putea executa lucrarile contractate cu promptitudine si la un nivel ridicat de calitate, avand in vedere ca o tehnologie noua, care atrage dupa sine produse sigure si de calitate superioara.
Toate calitatile necesare pentru parcurgerea acestui lung traseu sunt rezilienta, inovarea si seriozitatea, ce se regasesc si in echipa ACI de astazi. "Suntem bucurosi ca am ajuns sa sarbatorim impreuna, cu intreaga noastra echipa, acest eveniment special, o adevarata piatra de hotar pentru noi. Acest lucru ne face sa privim spre viitor cu optimism. Am avut intotdeauna, si inca mai avem alaturi de noi, oameni-cheie, care si-au dedicat intreaga cariera acestei companii. Ani de-a randul, societatea noastra a fost laureata Trofeului Calitatii ARACO, datorita echipei ACI si a efortului depus pentru fiecare proiect in parte", a declarat prof. dr. ing. Ioan Aschilean.
 
Recunoastere interna si internationala, prin distinctii si trofee
In perioada 2006-2022, ACI Cluj SA a fost laureata cu Trofeul Calitatii ARACO (de 11 ori) si cu 7 Diplome de excelenta in afaceri, de la Camera de Comert si Industrie Cluj. Tot in aceasta perioada, societatea s-a clasificat in primele locuri in TOPUL IBC FOCUS pe tara, clasament special pentru Antreprenorii Generali in Constructii, alaturi de firme de renume, precum Strabag, Con-A, Bosch etc. In 2018, ACI Cluj SA a primit premiul AGIR (Asociatia Generala a Inginerilor din Romania) pentru constructia Stadionului Craiova. De asemenea, in 2019 societatea a primit din partea Spitalului Militar de Urgenta "Dr. Constatin Papilian" Diploma de Onoare pentru sprijinul acordat in buna desfasurare a activitatilor centenarului spitalului (1919-2019).
In 2016, ACI Cluj SA a fost premiata, intr-o ceremonie desfasurata la Cannes, de catre Europe Business Assembly of Oxford (EBA), pentru "diversitatea si complexitatea lucrarilor" executate, fiind considerata una dintre cele mai bune companii in domeniul constructiilor industriale si rezidentiale din Romania. La randul sau, presedintele companiei, Ioan Aschilean, a primit premiul "Managerul anului" din partea Comitetului "Socrates", Oxford UK.
Performantele economice si ingineresti ale celor de la ACI Cluj SA au atras atentia si prestigioasei World Confederation of Businesses, care a nominalizat compania clujeana drept unul dintre castigatorii "THE BIZZ 2017".
In acest moment, ACI Cluj SA are, in total, 47 de autorizatii, atestate si certificate, printre care se afla 7 autorizatii ANRE pentru proiectare si executie de instalatii de gaze naturale, sisteme de distributie si transport al gazelor naturale si proiectare si executie de instalatii electrice de diferite tipuri; 7 autorizatii MAI-IGSU, o autorizatie AFER, ca furnizor feroviar (un domeniu mai special, de nisa), atestat INSEMEX Petrosani - privind capacitatea realizarii de activitati specifice pentru proiectarea, montajul, mentenanta echipamentelor/instalatiilor utilizate in mediu exploziv conform NEx 01-06/2007 si pentru intocmirea documentatiei de proiectare instalatii de ventilare conform NVIV 01-06/2007. De asemenea, compania detine Certificat de calificare ARACO, ce confirma capacitatea tehnica si profesionala si atesta calificarea pentru achizitii publice si executia de lucrari de constructii in tara si in strainatate. Tot la acest capitol, ACI Cluj SA detine certificarea sistemului de management integrat - calitate/mediu/sanatate si securitate in munca - securitatea informatiei, certificare interna SRAC CERT si internationala de la IQNet (pozitiile 4, 5, 6, 7 din Lista). La nivel de productie, compania detine certificari pentru toate cele 13 produse fabricate in Baza de Productie Someseni: Statia de Betoane (3 certificate - betoane de ciment/betoane rutiere/agregate naturale stabilizate cu ciment), Fabrica de prefabricate (9 certificari de produse) si Fabrica de confectii metalice (un certificat de conformitate a controlului productiei in fabrica pentru elemente structurale din otel). Nu in ultimul rand, ACI Cluj SA detine un laborator de analize si incercari in constructii, autorizat de ISC Bucuresti.
 
Calificare de agent economic NCAGE - NATO si colaboratori traditionali
ACI Cluj SA a obtinut, in anul 2017, calificarea de agent economic NCAGE - NATO Commercial and Government code. Acest cod reprezinta principalul identificator din cadrul sistemului de codificare NATO si arata includerea companiei in baza de date nationala, cu entitati care prezinta interes pentru structurile din domeniul apararii si permite colaborarea cu acestea pentru furnizarea de servicii si produse.
De asemenea, si nu in ultimul rand, ACI Cluj SA are inregistrat la OSIM dreptul de a utiliza MARCA ACI CLUJ SA, o proprietate industriala privata cu valoare juridica, contabila si comerciala.
Printre principalii colaboratori ai companiei, fara de care proiectele amintite mai sus nu ar fi fost posibile, se afla: Biroul de proiectare Dico&Tiganas, Imsat Service Cluj, Air Com Group, Grup 4 Instalatii SA, Con-A, Sawa, Nord Conforest SA, Hochtief NL München, Walter BAU AG NL München, Bilfinger+Berger NL München, WAYSS&Freytag Ingenieurbau AG HNL München, precum si institutiile bancare: UniCredit Bank Romania, Banca Transilvania, Banca Romana pentru Dezvoltare, Banca Comerciala Romana.
Profesionalismul si calificarea echipei ACI Cluj SA, formata, in prezent, din aproximativ 300 de angajati, au dus la finalizarea tuturor lucrarilor care au fost incepute. Compania se angajeaza sa asigure predictibilitatea locului de munca, pregatire profesionala continua prin inrolarea angajatilor la diverse cursuri de pregatire in domeniul constructiilor, corelata, bineinteles, cu acordarea unor pachete salariale motivante.
Amintim, catre final, cateva din activitatile cu impact social pe care ACI Cluj SA le-a sponsorizat in ultimii ani: activitatile si turneele Echipei Nationale si Olimpice de Judo, Federatia Romana de Rugby, Proiectul de telemedicina in epilepsie si Turneul World Doctors Orchestra, precum si donatii de aparatura medicala pentru diagnosticare Covid-19.
 
Prof. dr. ing. Ioan Aschilean: "A construi este verbul pe care trebuie sa-l avem permanent in minte, pentru ca intreaga lui semnificatie exprima o stare pozitiva. A construi, pentru noi, este o stare de fapt. Prin tot ceea ce facem, noi construim si o facem repede, bine si durabil. La baza acestor afirmatii stau lucrarile pe care le-am executat, anii de experienta, profesionalismul si devotamentul personalului, deschiderea pentru nou si dorinta continua de perfectionare. Tinta noastra este aceea de a fi cei mai buni. Noi construim pentru clientii nostri ca pentru noi, satisfactia lor este si satisfactia noastra".
 

 
Ing. Ioan Aschilean: "Dorim sa ne extindem in domeniul constructiilor rezidentiale si sa accesam piete externe noi"
 
Ing. Ioan Aschilean, Presedintele ACI Cluj SA
 
Pentru ACI Cluj SA, anul 2022 va constitui o perioada de crestere importanta a principalilor indicatori de profitabilitate, respectiv EBITDA (castiguri inainte de dobanzi, taxe, depreciere si amortizare), rezultat net, precum si a cifrei de afaceri, ramanand, totodata, preocupati si de dezvoltarea continua a capacitatii de productie industriala prin atragerea de fonduri nerambursabile pentru retehnologizare, modernizare si dezvoltare de noi capacitati de productie. In primul semestru al acestui an, rezultatele companiei indica o cifra de afaceri de 105 milioane de lei, reprezentand o crestere cu aproape 300% comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, precum si un rezultat pozitiv, profit net de 1,2 milioane de lei. Pentru exercitiul financiar ce urmeaza sa se incheie la 31 decembrie 2022, ACI Cluj SA a previzionat o cifra de afaceri de peste 250 de milioane de lei si un rezultat net pozitiv de peste 6 milioane de lei.
"Am convingerea ca, prin depasirea cu bine a anului 2022, avand in vedere portofoliul de contracte pe care il avem in acest moment, precum si strategia companiei pentru anii 2023-2025, ACI Cluj SA va ramane, in continuare, un competitor important pe piata constructiilor civile si industriale, cu un apetit crescut si pentru constructiile energetico-gaziere din Romania si Republica Moldova", spune prof. dr. ing. Ioan Aschilean, presedintele companiei.
 
- Cum a evoluat activitatea de constructii in primele 8 luni din 2022 si cum credeti ca se va dezvolta aceasta in perioada urmatoare?
- Anul 2022 a fost unul dificil si este, in continuare, pentru societatile de constructii din Romania, prin prisma faptului ca, in pofida dificultatilor intampinate cauzate de cresterea semnificativa a preturilor la materiale (ciment, otel, lemn, materiale din polietilena, cabluri electrice, echipamente si utilaje etc.) fata de anul precedent, dar si de blocajele in lantul de aprovizionare in primele luni ale anului, industria constructiilor trebuia sa fie individualizata, in continuare, ca un motor economic.
Izbucnirea razboiului in Ucraina a accelerat si agravat situatia preexistenta din domeniul constructiilor, cauzata de efectele crizei post-pandemice Covid-19, care s-au manifestat pregnant si in cursul acestui an, printr-o inflatie agresiva in sectorul materialelor de constructii, prin reducerea in mod fortat a capacitatii de productie la nivel mondial, prin diminuarea stocurilor la materialele de constructii, prin afectarea fluxurilor transporturilor de marfuri la nivel international.
Astfel, principalele provocari la aceasta ora sunt: impredictibilitatea fiscala, impredictibilitatea evolutiei preturilor la materialele de constructii, indeosebi impactata recent de criza energetica cu care Romania si statele membre ale Uniunii Europene se confrunta, precum si lipsa fortei de munca atat calificata, cat si necalificata.
Avand in vedere riscul ridicat al blocarii multor proiecte pe fondul cresterii accelerate a preturilor in domeniul constructiilor (de la renuntarea executarii lucrarii sau neincheierea contractelor de achizitie publica de lucrari, pana la intarzierea acestora sau intrarea in insolventa a unui numar mare de societati), a fost mai mult decat evidenta necesitatea stringenta de a fi implementate masuri urgente de recunoastere a acestor costuri inflationiste in valorile contractuale pentru licitatiile aflate in executie in aceasta perioada, tocmai pentru a inlatura posibilele efecte negative ce pot sa apara: cresterea ratei somajului, a incapacitatilor de plata a taxelor si impozitelor datorate la bugetul de stat, precum si la diminuarea excesiva a investitiilor publice. Cu toate acestea, coeficientii de crestere calculati de catre Institutul National de Statistica si utilizati pentru actualizarea contractelor de executie trebuie stabiliti in mod corect si in stransa corelatie directa cu realitatea din piata.
Sectorul de constructii este unul dinamic, la fel si preturile materialelor din aceasta industrie, care continua sa se majoreze accelerat, cel putin in urmatoarele luni, conform ultimelor date oficiale statistice publicate. Asistam, astazi, si la cresteri ale ratelor dobanzii, fapt ce, impreuna cu inflatia galopanta, impacteaza negativ cererea pe piata. Pe de alta parte, preturile crescute la materialele de constructii afecteaza in mod negativ oferta pe piata.
- Cum vedeti evolutia afacerilor companiei, in acest context?
- Rezultatele societatii in primul semestru al anului 2022 s-au apropiat de nivelurile tintite prin Bugetul de Venituri si Cheltuieli aprobat in cadrul Adunarii Generale Ordinare a Societatii, atat pentru activitatea din santiere, cat si pentru productia industriala (fabrici). Astfel, ACI Cluj SA a inregistrat, in primul semestru al anului 2022, o cifra de afaceri de 105 milioane de lei, reprezentand o crestere cu aproape 300% in acest an, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, precum si un rezultat pozitiv, profit net de 1,2 milioane de lei. Insa, pentru atingerea obiectivelor financiare ale societatii pana la finele anului 2022, este imperioasa actualizarea valorilor contractelor de achizitie publica cu coeficienti de crestere calculati in conformitate cu realitatea din piata, care se circumscrie conditiilor extraordinare amintite mai sus, avand in vedere faptul ca razboiul din Ucraina, precum si criza energetica continua sa reprezinte factori impredictibili, ale caror efecte sunt greu de cuantificat chiar si la nivel macroeconomic.
Ne bazam bugetul construit pe contractele noi semnate in cursul anului 2022, precum si pe contractele in derulare, pe interventia statului prin sprijinirea constructorilor in sensul actualizarii devizului general al proiectului avandu-se in vedere preturile reale de pe piata la fiecare material si, mai mult, pe profesionalismul si dedicarea echipei ACI Cluj SA, care depune toate eforturile necesare pentru indeplinirea strategiei societatii. Pentru exercitiul financiar ce urmeaza sa se incheie la 31 decembrie 2022, am previzionat o cifra de afaceri ce o sa depaseasca 250 de milioane de lei si un rezultat net pozitiv de peste 6 milioane de lei.
- Care sunt principalele proiecte la care lucrati in aceasta perioada? La ce valoare aproximativa se ridica portofoliul total de proiecte ale companiei?
- In prezent, societatea este implicata in proiecte de anvergura, precum: revitalizarea culoarului de mobilitate nemotorizata aferent Somesului, refunctionalizare pentru invatamant - ansamblu de cladiri Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca, Sala de sport Turda, executia platformei de stationare a aeronavelor pe Aeroportul Avram Iancu din Cluj-Napoca, extinderea si modernizarea Ambulatoriu Clinic de Psihiatrie Pediatrica, reabilitarea si cresterea eficientei energetice a cladirii Inspectoratului de Politie Judetean si a Serviciului Roman de Informatii (contract semnat in anul 2022), lucrari de interventie la pavilionul C aferent Spitalului Militar (contract semnat in anul 2022), Sala polivalenta Blaj, Sala de sport Turda, lucrari de interventie la Cazarma Sebes (contract semnat in anul 2022), cresterea eficientei energetice a Spitalului Clinic Municipal Cluj-Napoca, extinderea capacitatii de dezvoltare a Centrului de Inginerie Robert Bosch, extinderea si reabilitarea sistemului de alimentare cu apa si canalizare Gilau - Garbau - Aghiresu - Capusu (CL19).
Valoarea aproximativa a contractelor incheiate si aflate in derulare in acest moment este de circa 440 de milioane de lei, cu un rest de executat de aproximativ 240 de milioane de lei, lucrari a caror perioada de executie acopera anul 2023. In continuare, participam in mod activ la licitatii publice si private, din dorinta diversificarii portofoliului de contracte, precum si pentru a ne asigura front de lucru si pentru anul 2024.
- Care sunt directiile de actiune viitoare, in vederea dezvoltarii companiei?
- Rezultatele bune si foarte bune ale societatii, si pentru care sustinem in continuare dezvoltarea lor, sunt datorate celor 3 segmente in care compania noastra activeaza: lucrari de constructii-montaj, productie industriala (fabrici), precum si real-estate. In ultimii ani, ACI Cluj SA a construit cladiri rezidentiale, cladiri de locuinte, segment in care dorim sa ne dezvoltam tot mai mult atunci cand piata de real-estate va fi pregatita suficient.
Ne dorim si ne propunem sa continuam dezvoltarea societatii atat prin prisma retehnologizarii activitatii de productie, prin efectuarea de investitii in noi linii tehnologice care sa aiba un impact pozitiv asupra mediului inconjurator, precum si pentru cresterea productivitatii si identificarea de noi produse pe care sa le adaugam in portofoliul nostru. In acest sens, ACI Cluj SA a aprobat un buget de investitii pentru urmatorii ani de aproximativ 2,5 milioane de euro din resurse proprii, alaturi de atragerea de fonduri de investitii guvernamentale si europene.
Totodata, diversificarea portofoliului de contracte in ceea ce priveste incheierea de contracte cu beneficiari privati este, in continuare, o prioritate pentru noi. Faptul ca in ultimii 10 ani am efectuat lucrari de constructii si in afara tarii, precum Germania si recent, Republica Moldova, ne certifica profesionalismul si know-how-ul acumulate in decursul acestor numerosi ani de experienta, motiv pentru care strategia societatii pe termen scurt si mediu este de a ne extinde cu proiecte, in continuare, si in alte tari din Europa, dar nu numai.
Lipsa fortei de munca calificate se mentine pe piata constructiilor din Romania, pe fondul efortului scazut al statului roman in ceea ce priveste reinfiintarea invatamantului profesional, scoli tehnice etc. Astfel, ACI Cluj SA se angajeaza sa asigure predictibilitatea locului de munca, pregatire profesionala continua prin participarea angajatilor la diverse cursuri de pregatire in domeniul constructiilor, corelata, bineinteles, cu acordarea unor pachete salariale motivante.
Prof. dr. ing. Ioan Aschilean: este implicat in realizarile companiei ACI Cluj SA de 34 de ani. S-a angajat in cadrul societatii in luna septembrie 1988, iar din 1993 ocupa functia de inginer-sef la santierul de instalatii. In acelasi an, a devenit si actionar al societatii. In toata aceasta perioada, avand diferite functii de conducere, Ioan Aschilean a participat activ la dezvoltarea societatii alaturi de membrii consiliului director.
In anul 2004, odata cu comasarea actionariatului, Ioan Aschilean a ajuns la un procent de detinere de 72% din capitalul societatii, fiind ales si Presedinte in cadrul Consiliului de Administratie, ocupand aceasta functie si in prezent. Datorita necesarului de finantare si dorintei de consolidare a pozitiei societatii pe piata constructiilor prin identificarea de noi oportunitati, managerul a vandut o parte din actiuni unor investitori romani, continuand alaturi de ei si de directorul general dr. ing. Dorin Aschilean, reorganizarea si reconstructia societatii, pentru a putea corespunde noilor solicitari tehnice, tehnologice si economice si ramanand, astfel, un lider de piata in regiunea de nord-vest a tarii.
"In cadrul Consiliului de Administratie, impreuna cu conducerea executiva, s-au stabilit politicile de dezvoltare a societatii, iar impreuna cu directorul general si consiliul director am asigurat implementarea conforma a acestora. In ultimii 18 ani, din pozitia de Presedinte al Consiliului de Administratie, am fost alaturi de consiliul director, coordonand alaturi de el marile proiecte de dezvoltare a ACI Cluj SA atat pe plan national, cat si international, fiind implicat nu doar ca Presedinte al Consiliului de Administratie, cat si ca inginer in cadrul societatii", a declarat Ioan Aschilean.
Buna colaborare cu Facultatea de Constructii si Facultatea de Instalatii din cadrul Universitatii Tehnice din Cluj-Napoca, in cadrul careia din anul 2004 pana in 2018 Ioan Aschilean a fost cadru didactic asociat, iar din anul 2018 a fost angajat al Universitatii ca profesor universitar, a generat o dezvoltare durabila a societatii. Prin acest parteneriat, ACI Cluj SA s-a implicat activ in viata universitatii si a beneficiat, prin prisma diferitelor proiecte comune pe care le-a avut in colaborare cu profesori ai universitatii, de posibilitatea de a angaja, astazi, peste 200 de ingineri de specialitate.
 
- Ce impact au asupra activitatii companiei scumpirile si problemele din lanturile de distributie a materialelor?
- Situatia pandemica din anii 2020 si 2021 a influentat negativ afacerile ACI Cluj SA, compania inregistrand scaderi ale profitabilitatii, respectiv cifrei de afaceri si rezultatului net. Cu toate acestea, avand in vedere masurile prompte luate de catre conducerea societatii in intampinarea rezultatelor negative, acestea au favorizat revenirea ACI Cluj SA la acei indicatori economici anteriori pandemiei.
Conflictul din Ucraina, precum si consecintele post-pandemice, au influentat negativ tot segmentul constructiilor in ceea ce priveste profitabilitatea, inregistrand astfel o scadere in prima parte a anului. Tinand cont de lichiditatea societatii, si pentru a avea siguranta derularii in bune conditii a contractelor semnate, s-au luat decizii imediate pentru achizitionarea de stocuri care sa asigure continuitatea tuturor acestor proiecte.
- Ce alte dificultati intampinati in activitate in aceasta perioada si care sunt oportunitatile pe care le vedeti pe piata constructiilor?
- Una din principalele probleme cu care se confrunta sectorul constructiilor in acest moment este reprezentata de necorelarea coeficientilor de crestere utilizati pentru actualizarea valorii de contract cu realitatea din piata, respectiv acestia nu acopera cresterile reale din piata. Cel mai probabil, o solutie optima pentru rezolvarea acestei deficiente este reprezentata de actualizarea devizului general in sensul utilizarii preturilor la materiale la costul real al acestora.
O alta dificultate, in aceasta perioada, este reprezentata de riscul major ca activitatea de constructii sa stagneze, ori chiar sa inregistreze o diminuare a volumului de lucrari, cauzata de modul in care societatile din acest sector se imprumuta, cu atat mai mult cu cat costul imprumutului (cresterea nesustinuta a ratei ROBOR) a devenit o adevarata povara financiara, iar firmele romanesti din domeniu sunt in competitie cu cele straine sau cu actionariat strain, dat fiind faptul ca acestea din urma se imprumuta usor si ieftin din tarile de origine, unde costul creditarii este mult mai redus. Astfel, consideram deosebit de importanta implicarea sectorului bancar in finantarea societatilor de constructii, prin intarirea cooperarii institutiilor bancare din Romania cu societatile de constructii. Totodata, consideram imperioasa si interventia statului prin garantarea finantarilor pe proiecte, iar daca acest lucru s-ar realiza, societatile de constructii si-ar desfasura activitatea corespunzator, avand capacitatea de a finaliza proiectele in derulare ori cele care urmeaza sa inceapa, reducand astfel costul investitiilor (de la 2% pana la 5%).
O alta problema de actualitate este reprezentata de perioadele de garantie de buna executie a lucrarilor solicitate de catre autoritatile contractante tot mai extinse, motiv care face tot mai grea incercarea de a obtine polite de asigurare emise de societatile de asigurari si, nu in ultimul rand, un cost tot mai ridicat al preturilor politelor de asigurare. Cu toate acestea, este binevenita modificarea recenta a legislatiei privind achizitiile publice/sectoriale ce va intra in vigoare in aceasta luna si potrivit careia se va putea constitui garantie de buna executie printr-un instrument de garantare emis de o institutie financiara nebancara, insa, bineinteles, ne asteptam la prime mai ridicate.
In alta ordine de idei, din cauza faptului ca beneficiarii finali nu incheie contracte de mentenanta pentru lucrarile aflate in garantie, antreprenorul general este nevoit sa intervina pe cheltuiala sa atat din respect fata de obiectivul construit, cat si pentru evitarea executarii de catre beneficiarul final a scrisorii de garantie, situatie de care acesta are posibilitatea sa faca uz, avand in vedere conditiile aferente in care se emit aceste instrumente de garantare. Toate aceste lucrari de mentenanta, efectuate de catre antreprenorul general, genereaza costuri pe care nu le va putea recupera. Propunem ca, in sedinta de aprobare a indicatorilor tehnico-economici aferenti studiului de fezabilitate a devizului general, investitorul sa cuprinda si finantarea costurilor de mentenanta pe perioada de garantie, prin introducerea in devizul general a sumelor necesare realizarii mentenantei obiectivelor care vor fi efectuate pe perioada de garantie, aceasta masura ajutand beneficiarul final.
O alta problema majora cu care se confrunta piata constructiilor este lipsa acuta a fortei de munca (statisticile actuale ne dezvaluie un deficit de circa 350.000 de muncitori din 700.000 de muncitori necesari), multi romani preferand sa lucreze in strainatate. Diminuarea plafonului reprezentat de impozitarea veniturilor din salarii la 10.000 de lei lunar (de la 30.000 de lei lunar) va avea drept consecinta agravarea problemei deja existente cu privire la gasirea de personal.
Principalele oportunitati care se intrevad in perioada imediat urmatoare sunt cele legate direct de Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR) aprobat de Consiliul UE, prin care se doreste indeosebi relansarea investitiilor in sectorul constructiilor, sustinerea antreprenorilor prin finantarea de proiecte care au ca si impact retehnologizarea, digitalizarea.
 
(articol aparut in revista Agenda Constructiilor, editia Septembrie 2022)

Produse & tehnologii

Stiri & Comunicate

Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
RAWLPLUGABONARE REVISTEALLBIMhilti
ROCKWOOL 196
Editia
IANUARIE/FEBRUARIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 180 (Ianuarie-Februarie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
quadratum
MAKITA
noark
CDS
concelex
viarom
FRONTALE
ERBASU CONSTRUCT
leviatan
Acvatot 2019
rigips
Ubitech
theda mar
CONCEPT STRUCTURE
strabag nivel 1

Parteneri

AHK 2022
HABITAT
top 500
FPSC_2019
econet
AICPS_30
top 500
ROGBC 2016
top 500
ef-de-n

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander