Agenda Constructiilor
Marti, 25 Iunie 2024
RAWLPLUG
Home - INDEX COMPANII - ARCHICRAFT SRL
PAGINA PERSONALIZATA


ARCHICRAFT SRL

ARCHICRAFT SRL

Adresa: Piața Amzei nr. 7-9, București, S1
Telefon: 0261/841.615
Fax: 0261/841.615
Mobil: 0741-082.280, 0741-082.281
E-mail: contact@archicraft.ro
Web site: www.archicraft.ro
Domenii: Proiectare si inginerie | Arhitectura & design
Descriere activitate
Proiectare de arhitectură, design interior, design & build.
Prezentare companie/institutie
ARCHICRAFT: Multe proiecte au fost afectate de evolutia majora a preturilor
 
 
 
 
 
 
Arh. Ruben Mihai
Functia/Firma: Director Proiectare, Archicraft;
Experienta profesionala: 15 ani in domeniul arhitecturii si proiectarii.
 
Cresterea abrupta a preturilor materialelor de constructii (in special scumpirile fierului si lemnului) au afectat majoritatea proiectelor de investitii programate in 2021, sustine arh. Ruben Mihai, Director Proiectare in cadrul biroului Archicraft, companie cu o experienta de peste 15 ani in domeniul arhitecturii, designului interior, amenajarilor peisagistice si designului de produs. "In unele cazuri fericite, a fost realizata suplimentarea bugetului alocat investitiilor, iar in alte cazuri vorbim despre stagnari sau reconfigurari de solutie in scopul atenuarii impactului acestor scumpiri. Ca efect imediat in activitatea biroului, aceste evolutii au generat prelungirea unor termene de lucru", subliniaza arh. Ruben Mihai. Specialistul mai spune ca inflatia record, cadrul legal neunitar si necopt in materie de urbanism si constructii, precum si instabilitatea politica locala si din regiune sunt principalele provocari ale anului 2022, deoarece acestea "genereaza un climat cu prea putina predictibilitate pentru dezvoltarea unor proiecte ample si de calitate".
 
- Ce proiecte aveti in lucru si in ce stadiu de implementare sunt acestea?
- In prezent lucram la un proiect de cladire de birouri in nordul Capitalei, un ansamblu comercial, un centru cultural, niste proiecte rezidentiale si industriale. Experimentam, de asemenea, in cadrul unui proiect cu amplasament african, o expresie arhitecturala strans legata de resursele materiale si mijloacele de construire locale. Stadiile de implementare ale acestora variaza de la diverse faze de proiectare, aprobare indicatori economici etc. pana la proiecte in proceduri de receptie lucrari, autorizari de functionare. Legat de termenele de executie, am avut satisfactia de a inaugura recent o lucrare in care calitatea colaborarii dintre beneficiar, constructor si echipa de proiectare a generat realizarea unei cladiri de birouri de peste 3.800 mp (sediul Unitatii Nationale de Informatii privind Pasagerii - UNIP), imobil de importanta deosebita, in mai putin de 16 luni, incepand cu etapele de proiectare, avizare, autorizare si pana la receptia tuturor lucrarilor si atestarea functionarii in cadrul ISU Bucuresti-Ilfov. Proiectul a fost, printre altele, recunoscut cu distinctia "Arhitectura si investitii publice" in cadrul Anualei de Arhitectura Bucuresti, editia 2021, sectiunea "Arhitectura publica construita".
 
 
- Cum a evoluat activitatea biroului in 2021 si ce estimari aveti pentru 2022 si in perspectiva?
- Majoritatea proiectelor au fost afectate de evolutia inflamatorie a preturilor materialelor de constructii (in special scumpirile fierului si lemnului), ceea ce a presupus, in unele cazuri fericite, suplimentarea bugetului alocat investitiilor, iar in alte cazuri stagnari sau reconfigurari de solutie in scopul atenuarii impactului acestor scumpiri asupra investitiei. Ca efect imediat in activitatea biroului, aceste evolutii au generat prelungirea unor termene de lucru, segmente de timp alocate cuantificarii impactului evolutiei economice asupra investitiilor, in scopul gasirii de solutii si, deci, aplecarea mai frecventa si mai specifica asupra abordarilor de tip "value engineering and design". De asemenea, intrarea in vigoare in 2020 a normativelor actualizate de eficienta energetica pentru toate categoriile de investitii, deja celebrul indrumar nZEB, precum si evolutia legislatiei si pietei energiei au avut o influenta semnificativa in configurarea solutiilor arhitecturale si de instalatii ale cladirilor. Pentru anul 2022 estimam o crestere specifica a activitatii de proiectare pe domeniul exigentelor eficientei energetice si a sanatatii utilizatorilor si o crestere moderata a volumului proiectelor de investitii private, in special ca expresie a ajustarilor, reasezarilor si oportunitatilor post-pandemice. Toate, insa, daca nu escaladeaza tensiunile politico-militare din Ucraina.
 
 
- Ce impact vor avea noile cerinte de eficienta energetica si design in activitatea curenta?
- Asistam si in Romania la introducerea in practica de scara larga a unor componente de analiza privind costurile pe intreaga durata de viata a cladirii, eventual si costurile post-utilizare, nu doar costurile necesare construirii. Pana recent, aceste analize care informeaza decizia proiectantului si a beneficiarului erau considerate mofturi. De acum insa, lipsa lor va "arde" rentabilitatea investitiilor. In mod succint, noile norme de eficienta energetica vizeaza realizarea unor cladiri cu o performanta energetica foarte ridicata, la care consumul de energie este aproape egal cu zero sau este foarte scazut si este acoperit, in proportie de minimum 30%, cu energie din surse regenerabile, inclusiv produsa la fata locului sau in apropiere. In acelasi timp, densificarea zonelor urbane va contura destul de rapid limitarile de aplicare a normelor de eficienta energetica, in special aspectul asigurarii cotei de energie din resurse regenerabile pe amplasament sau la maxim 30 km distanta. Aici Guvernul va trebui sa intervina prin definirea unor solutii alternative viabile, iar unitatile administrativ teritoriale, primariile in special, au datoria de a imbunatati semnificativ regulamentele urbanistice locale, astfel incat eforturile de eficientizare energetica sa aiba sens si efect dorit, nu sa genereze efecte paradoxale sau contra-efecte.
 
 
- Cum se vor transforma materialele si tehnologiile utilizate in industria constructiilor?
- Paradoxal sau nu, ne apropiem mai tare ca niciodata de conceptul modernist a lui LeCorbusier de "masina de locuit", cu efecte vizibile in palier estetic, ergonomic si cu un grad ridicat de mecanizare si automatizare. Rolul arhitectilor este acela de a media aceasta tendinta de robotizare a cladirii si de a-i asigura valenta estetica sau culturala, in stransa corelare sau ca raspuns la caracterul si identitatea zonei in care urmeaza a fi construita. Iar inginerii sunt extrem de necesari in furnizarea unor solutii tehnice sensibile si eficiente pentru realizarea acestui produs complex, care se doreste sustenabil dar si expresiv, de dragul sanatatii noastre mentale si de dragul identitatii urbane. La nivelul beneficiarilor, deocamdata observam preocupari de informare, de cuantificare a costurilor acestor noi standarde de eficienta energetica, de reconsiderare a premiselor de proiectare si de configurare a unor "retete" de abordare, cu extremele filo-naturalista si filo-tehnologica intr-un dialog, speram, echilibrat si dedicat in continuare arhitecturii cu caracter. Si da, avem clienti receptivi la aceste idei, constienti, poate "patiti", dar sigur informati de evolutia pietei energetice care deja afecteaza si transforma si alt domeniu major - transporturile.
 
(articol aparut in revista Agenda Constructiilor, editia Ianuarie/Februarie 2022)

Produse & tehnologii

Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
hiltiABONARE REVISTEALLBIMSISECAM
ROCKWOOL 196
Editia
MAI 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 182 (Mai 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
Acvatot 2019
ness project
Ubitech
theda mar
siniat
ERBASU CONSTRUCT
noark
concelex
CONCEPT STRUCTURE
rigips
strabag nivel 1
BogArt
quadratum
viarom
leviatan
MAKITA
konsent
CDS
EDIT-Structural

Parteneri

AHK 2022
HABITAT
top 500
FPSC_2019
econet
ROGBC 2016
AICPS_30
top 500
top 500
ef-de-n

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander