Agenda Constructiilor
Luni, 26 Februarie 2024
Frontale
Home - INDEX COMPANII - ARHIMAR SERV SRL
PAGINA PERSONALIZATA


ARHIMAR SERV SRL

ARHIMAR SERV SRL

Adresa: Str. Calarasilor nr. 1, Pavilion H, Cluj Napoca, Judet Cluj
Telefon: 0264/596.786
E-mail: studio@arhimar.ro
Web site: www.arhimar.ro
Domenii: Proiectare si inginerie | Urbanism, planificare peisagistica si regenerare urbana
Descriere activitate
Proiectare de arhitectură și urbanism.
Prezentare companie/institutie
ARHIMAR isi continua dezvoltarea, in pofida contextului dificil al pietei
 
 
 
 
 
 
Arh. Matei Farte (40 de ani)
Functia/Firma: Senior Architect, Arhimar Serv;
Experienta profesionala: 15 ani in domeniul de arhitectura si proiectare.
 
Activitatea companiei Arhimar Serv, din Cluj-Napoca, unul dintre cele mai mari birouri de arhitectura si proiectare din Romania, se inscrie pe o traiectorie crescatoare, in pofida contextului politico-economic general care a determinat reducerea cererii de proiecte in special in sectorul rezidential. Cifra de afaceri a societatii a crescut, in 2022, cu 35,6% in raport cu anul anterior, pana la 11,5 milioane de lei si, potrivit arh. Matei Farte, Senior Architect Arhimar, anul 2023 va fi si mai bun, iar acest trend se va mentine si in 2024 si 2025. In cei peste 25 de ani de functionare, compania a adaugat in portofoliu o varietate larga de proiecte pe segmentele de urbanism, arhitectura si design, abordand majoritatea gamei de functiuni arhitecturale, de la locuinte unifamiliale, la centre comerciale si hale de productie de mari dimensiuni. In continuare, printre obiectivele Arhimar se afla implementarea unei platforme care va facilita si usura accesul la proiecte si la stadiul acestora atat pentru clienti, cat si pentru colaboratori, precum si extinderea echipei de specialisti, pentru a sustine o crestere estimata a numarului si complexitatii proiectelor.
 
- Cum ati caracteriza procesul de proiectare si avizare a noilor constructii, in acest moment?
- Complexitatea unui proiect determina, de obicei, termenele de proiectare si executie. La majoritatea proiectelor, inputul nostru incepe la faza de urbanism, continuand cu arhitectura si designul interior. Acestea se proiecteaza si apoi se pun in opera in decursul mai multor ani si, de aceea, proiectele in lucru sunt in diferite faze ale realizarii lor. O etapa a procesului de proiectare, care tinde sa fie subevaluata ca importanta si mai ales ca durata, este cea de urbanism. Orice investitie, a carei tema de proiectare nu se muleaza perfect pe regulamentul de urbanism specific amplasamentului pe care urmeaza a fi realizat, se va lovi de obligativitatea trecerii sale printr-o procedura de avizare a unui studiu urbanistic (fie el plan urbanistic zonal sau de detaliu). Aceasta procedura este una de durata si presupune obtinerea multor avize si puncte de vedere de la diverse institutii si comitete. Practica ne spune ca aproximativ 80-90% dintre investitii (si aici nu ma refer la cele minore) sunt intarziate de aceste proceduri, unele parca intentionat gandite a fi aplicate in acest sens, generand costuri suplimentare in proiectare si timp de implementare. Bineinteles, am avut parte si de experiente pozitive in parcurgerea acestor proceduri, mai cu seama in investitiile din segmentul industrial, unde se pare ca exista o deschidere din partea autoritatilor de a incuraja si impulsiona. Un exemplu concret este o lucrare de aproximativ 100 de milioane de euro si 115.000 mp, a unui investitor privat, extern, intr-o facilitate de productie a placilor ceramice in comuna Sandulesti, judetul Cluj. Aici am trecut piatra de hotar ce tine de urbanism si ne indreptam cu pasi repezi spre autorizarea investitiei, urmand ca executia sa fie finalizata la sfarsitul anului 2024.
- Cum se resimt, in cadrul companiei, efectele cresterilor preturilor din domeniul constructiilor, dar nu numai?
- Cresterea preturilor in domeniul constructiilor a avut ca efect amanarea unor investitii care, de cele mai multe ori, s-au relansat pana la urma, dar intr-o forma mai precauta/moderata. Intr-adevar, oscilatiile preturilor in constructii au perturbat domeniul, dar mi se pare ca acest val a trecut si majoritatea jucatorilor din piata au gasit solutii si s-au adaptat. Ca architect, consider ca principala provocare, care inca nu este pe deplin constientizata in domeniu, dar care se va arata negresit, este cea a adaptarii practicii arhitecturale noilor tehnologii, si ma refer aici la proiectare asistata de Inteligenta Artificiala. Ca in majoritatea domeniilor societatii, IA va avea un cuvant greu de spus si pe segmentul nostru, impact pe care inca nu pot sa mi-l imaginez pe deplin. Probabil, pentru inceput, va usura procesul de proiectare, urmand ca in viitor sa acapareze o mare parte din activitate, pana in masura in care anumite aspecte ale practicii noastre actuale vor deveni irelevante.
- Cum estimati ca au evoluat preturile de proiectare, in 2023?
- In continuare, consider ca proiectarea in Romania este subapreciata si avantajul unui proiect bine intocmit nu este inteles pe deplin. In consecinta, in general, piata nu este dispusa sa ofere serviciilor de proiectare valoarea meritata si, in aceste conditii, calitatea serviciilor de proiectare tinde sa lase de dorit, intrand intr-un cerc vicios al nemultumirii. In contextul scumpirilor produselor si a serviciilor din ultima perioada, preturile de proiectare au crescut, dar nu in asa masura incat sa acopere volumul de munca, efort creativ si responsabilitatea pe care un proiect de calitate il presupune. Ceea ce putini inteleg este ca sumele alocate proiectarii sunt nesemnificative in comparatie cu pierderile si costurile suplimentare care pot surveni in executie si apoi in exploatare, din cauza unei proiectari nu tocmai potrivite, ca sa nu spun defectuoase. Bineinteles, orice problema are mai multe solutii, multe dintre ele foarte bune si altele acceptabile si proaste. Diferenta dintre bun si acceptabil se face prin cunostinte, talent si implicare. Implicarea depinde, in mare masura, de componenta numita "resursa de timp" pe care iti permiti sa o aloci unui proiect, care, la randul ei, este direct proportionala cu potentialul castig final. Deci, calitatea proiectarii depinde in mare masura de timpul alocat, care depinde de tariful de proiectare. In intelegerea acestui lucru sta succesul investitiei.
- Ce tendinte remarcati in arhitectura si design in aceasta perioada?
- Nu doresc sa evidentiez o tendinta anume in domeniul arhitecturii sau designului, considerand ca inca la noi "unitatea se exprima prin diversitate". Vreau insa sa remarc o orientare spre arhitectura "verde" mai mult declarativa decat in practica. Noile reglementari NZEB (Nearly Zero-Energy Building - Casa cu consum de energie aproape zero), cu normativul MC001 aplicabil de la inceputul acestui an, au aliniat exigentele in proiectare si construire la noile tendinte la nivel european, de diminuare a consumului de energii provenite din hidrocarburi si orientarea spre energii "verzi" si consum energetic cat mai scazut. Toate bune si frumoase la o prima vedere, dar problematic la capitolul care impune producerea a 30% din energia consumata in exploatarea cladirii, local din surse verzi, adica energie solara, eoliana, hidro, geotermala sau biogaz. Din aceste surse de energie, cea solara pare cea mai la indemana la nivel de "gospodarie" in conditiile din tara noastra. Automat, incepand cu acest an si persistand in viitor, mii - daca nu zeci de mii - de locuinte noi vor fi dotate cu panouri solare, care vor produce energie mai ales vara, energie care va fi varsata intr-o retea nationala de transport al electricitatii, nemodernizata, care nu a fost gandita pentru asa ceva. Rezultatul probabil il poate anticipa oricine.
- Ce planuri si obiective de dezvoltare aveti, la nivel de companie, pe termen scurt, mediu si lung?
- Am achizitionat si suntem in curs de implementare a unei platforme care va facilita si usura accesul la proiecte si la stadiul acestora, atat pentru clienti, cat si pentru colaboratori. Deoarece ne-am pozitionat, intr-o mare masura, pe lucrari mari de proiectare, ne dorim sa crestem echipa si suntem destul de des in pozitia in care cautam noi colegi care sa ni se alature. De asemenea, avand in vedere perioada marcata de incertitudine pe care o traversam in ultimii 3 ani, suntem permanent in cautarea unor noi metode interne de organizare, astfel incat sa raspundem prompt cerintelor clientilor si pietei de proiectare.
(articol aparut in revista Agenda Constructiilor, editia Septembrie 2023)

Produse & tehnologii

Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ABONARE REVISTEALLBIMRAWLPLUGhilti
ROCKWOOL 196
Editia
NOIEMBRIE/DECEMBRIE 2023!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 179 (Noiembrie-Decembrie 2023)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
CONCEPT STRUCTURE
noark
Acvatot 2019
top 500
quadratum
strabag nivel 1
leviatan
Ubitech
ERBASU CONSTRUCT
concelex
top 500
CDS
theda mar
FRONTALE
MAKITA
top 500
viarom
rigips

Parteneri

AHK 2022
HABITAT
FPSC_2019
ef-de-n
AICPS_30
ROGBC 2016
econet

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu