Agenda Constructiilor
Joi, 23 Mai 2024
STIHL
PAGINA PERSONALIZATA


ASA CONS ROMANIA SRL

ASA CONS ROMANIA SRL

Adresa: Str. 22 Decembrie 1989 nr. 27, Turda, Judet Cluj
Telefon: 0264/312.765
Fax: 0264/317.057
Mobil: 0746-089.852
E-mail: contact@asacons.ro
Web site: www.asacons.ro
Domenii: Antreprenori si firme de constructii | Prefabricate din beton
Descriere activitate
 Asigura servicii de antrepriza si furnizeaza structuri prefabricate.
Prezentare companie/institutie
ASA CONS: Piata prefabricatelor mari, 250 milioane de euro in 3-5 ani
 
 
 
 
 
 
Andrei Ianos (36 de ani)
Functia/Firma: Sales Manager, ASA Cons;
Experienta profesionala: 15 ani in domeniul constructiilor.
 
Parte a grupului Consolis, Asa Cons este in prezent unul dintre cei mai importanti competitori activi pe piata de elemente prefabricate pentru constructii din Romania, acumuland intr-un sfert de secol de istorie o experienta relevanta in operatiunile de realizare a centrelor comerciale si logistice, depozitelor, lucrarilor de infrastructura, obiectivelor industriale si civile. Apartenenta la Consolis - lider european specializat in proiectarea si fabricarea structurilor din beton de inalta performanta - a permis companiei accesul la tehnologii de varf, preluate printr-o infuzie de know-how primita de la cei mai buni experti din domeniu. Calitatea materialelor utilizate si a produselor finite este certificata prin teste efectuate in laboratoarele proprii, ce beneficiaza de aparatura necesara pentru a garanta obtinerea unor solutii potrivite pentru proiectele care le incorporeaza. Unul dintre obiectivele prioritare in ultima perioada este reprezentat de crearea unor sisteme sustenabile, in conformitate cu exigentele actuale referitoare la protectia climatica, care sa asigure beneficiarilor siguranta necesara in exploatare, pentru o perioada indelungata. In cele ce urmeaza, Andrei Ianos, director de vanzari al companiei, se refera la conjunctura curenta a pietei si la perspectivele de dezvoltare a acesteia.
 
- Cum a evoluat sectorul de prefabricate din beton in 2022 si care sunt previziunile pentru anul in curs?
- In exercitiul financiar recent incheiat, segmentul de prefabricate mari din beton (prin aceasta intelegandu-se elementele prefabricate din beton armat aferente segmentelor industrial, de infrastructura si rezidential, fara a lua in calcul domeniul pavajelor prefabricate, a sistemelor de canalizare, stalpi tip L.E.A. si alte prefabricate mici) a avut, in general, o evolutie pozitiva, cu un mic blocaj in perioada martie-aprilie, cauzat de inceputul razboiului din Ucraina. Practic, 2022 a fost anul revitalizarii atat a sectorului industrial, prin reluarea investitiilor private amanate in perioada pandemiei, cat si a celui de infrastructura, prin startul programelor de finantare europene din cadrul PNRR. Din punct de vedere valoric, piata prefabricatelor din beton a ajuns anul trecut in jurul unui nivel aproximativ de 370 milioane de euro, iar cea prefabricatelor mari in care activam noi, s-a plasat la circa 160-170 milioane de euro. Prognozam un trend ascendent, cu o evolutie medie spre accelerata, pentru urmatorii 3-5 ani, urmata de o perioada de relativa stabilizare la o valoare de 600 milioane de euro pentru intregul segment de prefabricate de beton, respectiv 250 milioane de euro pentru cel al elementelor mari.
- Cum au evoluat afacerile companiei in 2022 fata de anul anterior si ce estimari aveti pe termen scurt?
- Pentru noi, 2022 a fost anul recordurilor! Fata de precedentele 12 luni am raportat o crestere de peste 37% a cifrei de afaceri, avans ce are la baza doua componente principale - si anume: cea financiara, care a fost influentata de cresterea preturilor la materia prima si la carburanti, de inflatie etc. si cea comerciala/operationala, provenind dintr-un numar de peste 50 proiecte contractate, produse, livrate, montate si receptionate - toate in termenii si conditiile comerciale agreate, fara a avea costuri suplimentare neprevazute sau intarzieri de executie pentru clientii nostri. In 2022, am ridicat structuri prefabricate din beton in toata tara, de la Arad, Timisoara, Oradea si pana la Bacau, Bucuresti sau Constanta, pentru investitori precum partenerul nostru traditional Dedeman la Brasov si Barlad, centre logistice pentru CTP, Global Vision sau Aquila Part Prod, precum si unitati de productie cum ar fi cele de la WIP Industries la Campia Turzii, INA Schaeffler la Brasov, Albalact la Alba Iulia, Welthouse la Zalau, Frigoglass la Timisoara si centrul comercial AFI de la Arad. Intrucat deja avem ocupata capacitatea de productie pentru primele cinci luni ale anului, estimam ca 2023 se va plasa din punct de vedere financiar cel putin la nivelul anului precedent, cu o dinamica pozitiva a sectoarelor de piata industrial si infrastructura.
- Cum resimtiti efectele cresterilor de pret din constructii si dificultatile de pe lanturile de aprovizionare?
- Din fericire, in momentul de fata, se pare ca am scapat, in mare parte, de aceste probleme, furnizorii de materie prima reusind sa-si adapteze capacitatile de productie, respectiv fluxurile proprii de materii prime, astfel incat din toamna anului trecut nu am mai avut intarzieri sau fluctuatii mari de preturi, iar noi am putut reveni la clauzele contractuale standard. Totodata piata, clientii si investitorii par sa fi depasit socul inceputului de an, cand la un moment dat existau cresteri de pret de peste 20% de la o luna la alta si au reusit sa-si actualizeze corespunzator costurile, preturile si respectiv bugetele pentru investitii.
- Ce obiective de investitii planificati pentru anii urmatori?
- Bineinteles, ne dorim de la un an la altul extinderea capacitatii de productie a fabricii de la Turda. Insa, vrem ca aceasta sa se realizeze in mod sustenabil, fara a afecta produsul finit, care, in cazul nostru, reprezinta structura de rezistenta a cladirilor livrate catre beneficiari. Acest proces este foarte complex si nu se rezuma doar la productia elementelor prefabricate, ci cumuleaza toate celelalte operatiuni care adauga valoare produselor noastre, cum ar fi proiectarea/conceptul structural, realizat dupa ultimele tehnologii si know-how european, pentru a oferi clientilor suprafete si flux tehnologic adaptat propriilor cerinte, logistica de depozitare si transport in siguranta a elementelor prefabricate in santier, precum si montajul elementelor in stricta corelare cu celelalte lucrari care se executa concomitent. In 2023, pe langa dotarea continua cu tipare metalice automatizate si cu dispozitive pentru cresterea sigurantei la locul de munca, avem in plan extinderea depozitelor de produse finite cu peste 7.000 mp, pentru a putea face fata cererii de stocare in conditii de siguranta a volumelor in crestere de elemente prefabricate produse de noi. Analizam si achizitia a doua automacarale de mare tonaj pentru echipele noastre de montaj. Totodata, suntem in plin proces de instalare a unui parc fotovoltaic cu o putere instalata de 600 kW pe acoperisul fabricii, acesta fiind primul pas din strategia Green Spine Line® promovata la nivelul grupului Consolis din care facem parte, prin care dorim sa ne indreptam spre produse si flux de productie neutre din punct de vedere climatic.
- Care sunt cele mai noi produse incluse in oferta si ce aduc acestea nou pe piata?
- Cele mai noi elemente prefabricate lansate recent pe piata constructiilor sunt cele destinate sectorului rezidential. Este vorba despre cateva tipuri de sisteme prefabricate special proiectate si dimensionate pentru constructia de case si blocuri, cum ar fi panouri din beton cu miez termoizolant, elemente de planseu special dimensionate pentru a crea suprafete confortabile de locuit, rampe de scara prefabricate, elemente de balcon si atic, precum si puturi de lift. In sectorul de infrastructura, am lansat un zid de sprijin care are inclusa o rigola de captare a apelor pluviale, iar pe segmentul industrial ne mandrim cu o grinda de acoperis, ce poate fi produsa pana la lungimea de 36 metri.
- Nominalizati principalele provocari si oportunitati pe care le intrevedeti la inceputul acestui an.
- In momentul de fata, in mare masura atat problemele, cat si oportunitatile din segmentul nostru de constructii vin dinspre conflictul militar din zona Ucrainei. Suntem foarte atenti la toate deciziile si consecintele oficiale rezultand de aici si care pot avea un impact semnificativ asupra desfasurarii activitatii noastre, pentru a putea actiona la timp in cazul unor noi sanctiuni /embargouri ce pot genera, in mod indirect, cresteri de pret ale materiilor prime sau blocaje ale lanturilor de aprovizionare. In acelasi timp, suntem in contact cu foarte multi investitori care, fiind nevoiti sa-si mute total sau partial capacitatile de productie din cele doua tari, aleg Romania. Cel mai nou si mediatizat exemplu este un mare producator de anvelope, care va incepe in cel mai scurt timp constructia unei fabrici in nord-vestul tarii.
(articol aparut in revista Agenda Constructiilor, editia Ianuarie/Februarie 2023)
 

 
ASA CONS: Majorare de 4% a afacerilor si noi investitii in retehnologizare
 
 
 
 
 
 
Andrei Ianos (33 de ani)
Functia/Firma: inginer constructor si director de vanzari al Asa Cons Romania
Experienta profesionala: 12 ani in cadrul companiei.
 
Producatorul de elemente prefabricate din beton Asa Cons, din Turda (judetul Cluj), parte a grupului finlandez Consolis, a inregistrat o cifra de afaceri de 18 milioane de euro in primele noua luni din 2019, cu 4% peste nivelul din aceeasi perioada a anului trecut. Estimarile pentru intreg anul 2019 indica o crestere de 4%-5% fata de rulajul de 25 milioane de euro realizat in 2018, dar cu mult peste bugetul fixat pentru anul acesta de conducerea companiei. In perioada urmatoare, Asa Cons Romania va investi in retehnologizarea fabricii de prefabricate de la Turda.
 
- Ce proiecte aveti in executie?
- In momentul de fata suntem angrenati in realizarea structurii de rezistenta prefabricate pentru trei proiecte de dimensiuni foarte mari, si anume: noua unitate de productie a americanilor de la Universal Alloy Corporation, care se intinde pe o suprafata de peste 80.000 mp la Baia Mare, noul Centru Logistic Dedeman de la Turda, precum si noul stadion al echipei de fotbal OSK Sepsi Sfantu Gheorghe, care va avea o capacitate de peste 9.000 de locuri. In total, in anul 2019 am produs structuri prefabricate din beton pentru peste 50 de proiecte, care insumeaza o suprafata desfasurata de aproximativ 500.000 mp, printre care se afla magazine Dedeman, Selgros la Baia Mare si Kober, trei noi unitati de productie Dalli la Timisoara, depozitele logistice Boromir Ramnicu Valcea si WDP Ploiesti etc. Ca livrari la export, am ajutat punctual colegii din Ungaria la cateva proiecte, dintre care cel mai important ar fi un ansamblu rezidential de mari dimensiuni situat la Szeged, aproape de frontiera cu Romania, in zona Arad.
- Ce investitii aveti planificate pentru perioada urmatoare?
- Bugetul de investitii pentru anul 2020 este unul foarte generos, aproximativ 700.000 de euro urmand a merge in retehnologizarea fabricii. Avem in vedere schimbarea catorva poduri rulante mai vechi cu unele noi si performante, tipare metalice, echipamente noi pentru fasonat armatura, dar si unelte profesionale necesare in procesul de productie. Ca in fiecare an, o parte considerabila din bugetul de investitii merge catre imbunatatirea conditiilor de lucru pentru personalul muncitor.
- Care sunt cele mai mari dificultati cu care va confruntati in aceasta perioada?
- Adoptarea OUG 114 in decembrie 2018 ne-a ajutat sa ne pastram muncitorii de pe posturile cheie, dar si sa atragem suficient personal pentru a acoperi toate posturile din firma. Intampinam, insa, dificultati din ce in ce mai mari in livrarea elementelor prefabricate pe santier. Dupa cum simtim toti participantii la trafic, in Romania infrastructura rutiera lasa de dorit, autostrazile intarzie sa se deschida, iar numarul autovehiculelor din trafic creste de la un an la altul. Acest fapt duce la intarzieri in livrarea elementelor prefabricate pe santier, care se transforma in intarzierea lucrarilor, respectiv costuri suplimentare de transport si montaj pentru a nu risca depasirea termenelor contractuale de executie.
(articol aparut in revista Agenda Constructiilor, editia Noiembrie/Decembrie 2019)

Produse & tehnologii

Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ABONARE REVISTEhiltiRAWLPLUGALLBIMSISECAM
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
rigips
noark
ness project
concelex
Ubitech
konsent
CDS
viarom
theda mar
quadratum
CONCEPT STRUCTURE
Acvatot 2019
strabag nivel 1
ERBASU CONSTRUCT
EDIT-Structural
siniat
leviatan
MAKITA

Parteneri

HABITAT
AHK 2022
top 500
INNOCONSTRUCT2024
FPSC_2019
top 500
top 500
ROGBC 2016
ef-de-n
econet
AICPS_30

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander