Agenda Constructiilor
Marti, 21 Mai 2024
STIHL
PAGINA PERSONALIZATA


ASOCIATIA ROMANA A INGINERILOR CONSULTANTI (ARIC)

ASOCIATIA ROMANA A INGINERILOR CONSULTANTI (ARIC)

Adresa: Intrarea Bogdănița nr. 4, Parter, Bucuresti, Judet Sector 1
Telefon: 021/222.03.82
Fax: 021/222.03.82
E-mail: aric@aric.org.ro
Web site: www.aric.org.ro
Domenii: Proiectare si inginerie | Patronate si asociatii profesionale | Consultanta tehnica
Descriere activitate
Asociația grupează companii și specialiști din domeniul proiectării și consultanței inginerești, în scopul dezvoltării activitații de consultanță la nivelul standardelor UE și internaționale
Prezentare companie/institutie
ARIC: Sunt inca foarte putine proiecte in executie, din Perioada 2021-2027
 
 
 
 
 
 
Ing. Dinu Popescu
Functia/Organizatia: presedinte, ARIC;
Experienta profesionala: peste 40 de ani in industria de consultanta inginereasca.
 
Finantarile prevazute pentru exercitiul financiar 2021-2027 presupun o dezvoltare fara precedent a proiectelor si lucrarilor de infrastructura in Romania. Sumele mari, alocate prin fonduri europene si PNRR, reprezinta o provocare si o mobilizare deosebita a tuturor participantilor din piata constructiilor, de la autoritati contractante, la proiectanti, constructori, consultanti/supervizori si producatori de materiale pentru constructii. Ing. Dinu Popescu, presedintele Asociatiei Romane a Inginerilor Consultanti (ARIC), subliniaza ca Guvernul si Ministerele care gestioneaza fonduri europene au datoria sa ia masurile legislative necesare, astfel incat impactul cresterilor de preturi sa fie urgent compensat, asigurandu-se, in acest fel, fluxul de numerar necesar operatorilor din domeniu.
"Romania are in, acest moment, un prilej exceptional de a recupera o mare parte din decalajul fata de tarile dezvoltate din Europa, in ceea ce priveste infrastructura. Din pacate, iata ca suntem la sfarsitul trimestrului al doilea al anului 2023 si foarte putine proiecte aferente exercitiului financiar 2021-2027 sunt in faza de executie. Aceasta inseamna ca, in continuare, ne miscam foarte incet, fapt care in mod cert va duce la intarzieri in finalizarea proiectelor si la incercarea de a "faza" multe dintre acestea", a precizat ing. Dinu Popescu.
ARIC este o asociatie profesionala care reuneste companii si specialisti din domeniul proiectarii si consultantei ingineresti. In prezent, organizatia are ca membri 25 de firme si 60 de persoane fizice.
 
- Care sunt problematicile de actualitate in sectorul consultantei pentru infrastructura de transport, in acest moment?
- Ca mai toate domeniile de activitate din tara noastra, consultanta inginereasca (proiectare, consultanta tehnica si supervizare) are dificultati mari in a gasi personal de specialitate. Incepand de la sondori, laboranti, ingineri proiectanti, supervizori, experti tehnici autorizati, verificatori de proiecte, experti in achizitii si terminand cu personalul auxiliar, piata este imbatranita si insuficienta. De aici si tot mai problematica incadrarea in termenele contractuale si existenta unor servicii mai sumar executate. Tot mai putini absolventi ai scolilor/universitatilor de profil urmeaza o cariera in domeniul pentru care s-au pregatit, iar cei care incearca nu au rabdare in a acumula experienta necesara pentru a dobandi competentele unor pozitii de management in companiile unde activeaza, visand, din startul activitatii lor, salarii nejustificate.
Sunt mari probleme, asa cum am mai spus, in ceea ce priveste conditiile contractuale. Acestea contin penalitati excesive, in opinia mea, termene nerealiste in ceea ce priveste finalizarea unor etape din proiectare si care nu sunt sub controlul prestatorului (eliberarea de avize, aprobari, cerinte de revizuiri ale solutiilor etc., plata serviciilor si comunicarea cu autoritatile contractante). O situatie critica este si desemnarea cu intarziere a supervizorului, existand multe situatii in care acesta este mobilizat la mult timp dupa emiterea Ordinului de incepere a lucrarilor. Beneficiarii asigura prin servicii proprii supervizarea (lucru total nerecomandat de catre Comisia Europeana, din cauza conflictului de interese evident), preluarea documentelor de catre supervizor trenand si fiind, deseori, incompleta.
Din obiectivele generale de viitor, in perioada imediat urmatoare, avem in vedere organizarea de cursuri pentru cei interesati in domeniul "Managementul Contractelor de Executie" si "HG nr.1 din 2018 - Studii de caz".
- Care sunt cele mai noi tehnologii utilizate in domeniu?
- Companiile de proiectare fac eforturi financiare deosebite in a-si imbunatati dotarea in domeniul IT achizitionand soft-uri noi, drone, organizand cursuri de specialitate, lucruri care, pe langa costuri, ar trebui sa aduca si plus-valoare calitatii proiectelor, cu implicatii benefice si in scurtarea timpului de finalizare a proiectelor. A devenit de stringenta actualitate implementarea BIM in Romania, programul Guvernului fiind etapizat in 4 componente, cu termen de finalizare stabilit in anul 2027.
- Cum apreciati cadrul legislativ romanesc din domeniul constructiilor de infrastructura, in acest moment, si ce considerati ca ar trebui schimbat pentru o buna derulare a activitatii in acest domeniu?
- Legat de cadrul legislativ din domeniul constructiilor, se impun cateva reglementari foarte simple si urgente, cum ar fi emiterea si legiferarea unui contract-cadru national pentru servicii in constructii. Acesta nu ar trebui sa aiba mai mult de 6 pagini (in care sa fie clar reglementata plata serviciilor pe baza de onorariu si livrabile) si anexe, inclusiv HG nr. 1/2018. De asemenea, consideram necesara reglementarea statului proiectantului, recunoasterea in COR a profesiei de inginer consultant, acreditarea firmelor de constructii, proiectare si consultanta inginereasca. Ar mai fi de adaugat redefinirea atributiilor ANAP care, in acest moment, emite doar recomandari, precum si revizuirea Legii nr. 10 privind atributiile si raspunderile proiectantilor, supervizorilor si dirigintilor de santier.
Sigur, sunt multe probleme punctuale a caror rezolvare ar asigura o mai buna desfasurare a activitatii in acest domeniu si printre ele tin sa mentionez: plata avansului pentru servicii, inlocuirea personalului din contracte si eliminarea penalizarilor excesive.
- Ce obiective aveti stabilite, la nivel de asociatie, in 2023 si in perspectiva (2024-2025)?
- Obiectivele ARIC au fost aprobate in cadrul Adunarii Generale a asociatiei noastre, ele vizand anul 2023 si perspectiva 2024-2025. Astfel, am fost incantati cand am primit scrisoarea de la EFCA (Federatia Europeana a Inginerilor Consultanti) prin care am fost instiintati ca, in data de 1 iunie 2023, doamna Ioana Dragan a fost aleasa director in cadrul board-ului EFCA, cu unanimitate de voturi. Unul din obiectivele ARIC este accederea in structurile de conducere ale EFCA si FIDIC (Federatia Internationala a Inginerilor Consultanti). In luna mai a acestui an, colegele noastre Georgiana Tecuci si Cremona Cotovelea au fost numite, la randul lor, Presedinte ales, respectiv Director ales pentru Europa regiunea 2, ale DRBF (Federatia Internationala de Prevenire si Adjudecare a Disputelor). Aceste reusite reprezinta o recunoastere a muncii si valorii membrilor nostri pe plan international, recunoastere pe care, din pacate, o regasim foarte rar la autoritatile din tara noastra. ARIC este angrenata prin doi experti in programul Guvernului Romaniei privind implementarea BIM in tara noastra, procedura care trebuie finalizata pana la sfarsitul anului 2027. Asociatia noastra este, de asemenea, membra cu drept de vot in POIM si speram sa fim acceptati si in cadrul viitoarelor programe POT si PDD (Programul Operational de Transport s Programul de Dezvoltare Durabila). Alaturi de ARACO, am atacat in justitie "celebrele" Certificate Constatatoare Negative emise de unele autoritati contractante, certificate care au bulversat piata antreprenorilor, proiectantilor si consultantilor, prin limitarea total nejustificata a participarii la achizitiile publice din domeniu. Intreprindem demersuri pentru a defini si incadra in COR profesia de inginer consultant, lucru pe care il consideram obligatoriu in vederea cresterii calitatii serviciilor noastre. De asemenea, avem programate intalniri cu studentii de la Universitatile Tehnice din Bucuresti, Iasi, Timisoara si Cluj-Napoca pentru a avea dezbateri, seminarii, prezentari de cazuri legate de activitatile membrilor nostri. Un alt obiectiv, privit de noi ca o mare provocare, este organizarea unei conferinte internationale a carei tema urmeaza sa o definim dupa o analiza atenta a evolutiei situatiei din Ucraina. Suntem in stransa legatura cu asociatia colegilor din aceasta tara, oferindu-le asistenta tehnica de specialitate.
Nu in ultimul rand, incurajam cresterea numarului de membri in asociatia noastra (individuali si companii de profil) pentru a deveni o voce cat mai puternica pe piata constructiilor.
(articol aparut in revista Agenda Constructiilor, editia Iunie/Iulie 2023)

Produse & tehnologii

Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
RAWLPLUGALLBIMABONARE REVISTEhiltiSISECAM
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
CDS
siniat
EDIT-Structural
theda mar
ERBASU CONSTRUCT
konsent
noark
Acvatot 2019
MAKITA
leviatan
CONCEPT STRUCTURE
ness project
viarom
strabag nivel 1
rigips
concelex
Ubitech
quadratum

Parteneri

HABITAT
top 500
AHK 2022
INNOCONSTRUCT2024
FPSC_2019
AICPS_30
econet
ROGBC 2016
top 500
ef-de-n
top 500

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander