Agenda Constructiilor
Marti, 18 Iunie 2024
RAWLPLUG
PAGINA PERSONALIZATA


ATELIER 1 CASE PASIVE

ATELIER 1 CASE PASIVE

Adresa: Erou Niță Pintea nr. 37E, Voluntari, Judet Ilfov
Telefon: 0726-349.250
E-mail: office@atelier1.ro
Web site: www.atelier1.ro
Domenii: Proiectare si inginerie | Arhitectura & design | Consultanta tehnica
Descriere activitate
Birou de arhitectura specializat in proiectarea de Case Pasive, conform Standardului Passive House, dezvoltat de PHI Darmstadt.
Prezentare companie/institutie
ATELIER 1: Constructia de cladiri NZEB - de la obligativitate la necesitate
 
 
 
 
 
Arh. Norana Petre (43 de ani)
Functia/Firma: arhitect si proiectant certificat de case pasive, Atelier 1 Case Pasive;
Experienta profesionala: 16 ani de arhitectura, din care 10 ani in domeniul proiectarii de case pasive.
 
Anul 2023 va fi o perioada decisiva pentru constructiile de cladiri NZEB, dupa intrarea in vigoare a reglementarilor specifice si a noii metodologii de calcul MC001-2022. Toate proiectele vor trebui sa atinga un grad ridicat de eficienta energetica, iar cladirile receptionate vor trebui sa se incadreze in parametrii stabiliti in proiect, altfel existand riscul sa fie imposibila receptia cladirilor neconforme, avertizeaza arh. Norana Petre, proiectant de case pasive certificat de PHI Darmstadt, Germania, si fondatoarea biroului Atelier 1 Case Pasive - Voluntari. In ultimii 10 ani, odata cu obtinerea calificarii de proiectant certificat de case pasive, activitatea profesionala a Noranei Petre s-a concentrat, exclusiv, pe proiectarea de cladiri ce corespund Standardului Passive House, dezvoltat de PHI Darmstadt. In acest moment, sub supervizarea arhitectei se afla in constructie 4 locuinte pasive noi si alte doua in renovare energetica, la standard de casa pasiva, alte locuinte fiind in etapa de proiectare.
 
- Cum a evoluat activitatea biroului in 2022 si ce estimari aveti pentru 2023 si in perspectiva?
- Solicitarile pentru proiecte pentru case pasive sunt in numar tot mai mare, in comparatie cu anii anteriori, din partea celor care intentioneaza sa isi construiasca o locuinta noua. De asemenea, cererea pentru proiecte de renovare energetica este in crestere, mai ales o data cu majorarea costului cu energia. Daca in urma cu 10 ani conceptul de casa pasiva era cvasi necunoscut in Romania, aceasta notiune a devenit tot mai cunoscuta in ultimii 5-6 ani. Au contribuit la acest lucru atat cresterea numarului de proiectanti specializati pe acest tip specific de proiectare, respectiv a numarului de executanti specializati, mediatizarea acestui standard pentru cladiri in diferite medii, dar si in urma aflarii, direct de la utilizatorii unor astfel de locuinte, despre experienta locuirii intr-o astfel de casa.
Anul 2023 va fi, cu siguranta, un an in care, odata cu intrarea in vigoare a mult asteptatelor reglementari NZEB, va fi constientizat faptul ca proiectarea si executia cladirilor eficiente energetic este mai mult decat o obligativitate, este o necesitate, dat fiind atat contextul schimbarilor climatice ale caror efecte le resimtim deja direct, dar si contextul dat de criza energetica si nu numai, de constientizarea faptului ca resursele de energie fosile sunt finite.
- Care sunt principalele modificari aduse de noua metodologie de calcul?
- Cladirile pasive se incadreaza in categoria constructiilor NZEB, astfel ca incadrarea noilor reglementari autohtone in proiectele noastre va fi facila, indiferent de categoria de certificare pe care o luam in calcul - Casa Pasiva Clasic / Plus /Premium, Low-energy - pentru cladirile noi, respectiv Enerphit Clasic / Plus / Premium - pentru renovarile energetice la standard de casa pasiva. Singura completare este in privinta categoriilor "Clasic" si "Low energy", si pentru acestea consumul de energie va trebui sa fie acoperit, in proportie de minimum 30%, cu energie din surse regenerabile, asa cum prevede Legea nr. 372/2005, republicata. In privinta categoriilor PLUS, respectiv PREMIUM, sursele de energie regenerabila acopera integral consumul de energie al cladirii, respectiv produc mai multa energie decat consuma, in aceste cazuri putem spune ca aceste tipuri de constructii se incadreaza in categoria "Cladiri Net Zero Energie", de fapt ating obiectivul ambitios propus de UE pentru toate cladirile, incepand cu anul 2050, cand tarile europene vor deveni "neutre din punct de vedere climatic".
- Ce proiecte de locuinte aveti in lucru, in acest moment?
- In acest moment, ne concentram pe proiecte aflate in diferite faze: 4 locuinte pasive noi sunt in faza de executie si doua locuinte existente, in curs de renovare energetica, la standard de casa pasiva, pentru care asiguram asistenta de santier. Una dintre locuintele noi este in curs de obtinere a certificatului de "Casa Pasiva Premium", iar una dintre locuintele in curs de renovare energetica a intrat in procesul de certificare la nivel de casa pasiva - Enerphit. Aceste certificari voluntare ii asigura pe viitorii posesori ai unei case pasive ca locuintele in care vor locui vor avea gradul de performanta energetica ridicata prevazut inca din faza de proiectare si nu numai, ii asigura ca vor beneficia de un confort termic superior cladirilor conventionale. In faza de proiectare, in prezent, avem in lucru proiecte pentru locuinte pasive localizate in Bucuresti si in judetele Ilfov si Dambovita.
- Cum considerati ca sunt preturile de proiectare in raport cu realitatea pietei, inflatia si volumul de lucru?
- Pretul pentru proiectare trebuie sa cuprinda, cat mai realist, atat volumul de munca al proiectantilor implicati, cat si valoarea adaugata pe care acestia o pot aduce unui proiect, prin creativitatea si know-how-ul acumulat, tinand cont si de costurile ce apar intr-un birou de arhitectura. Pentru serviciile de proiectare in arhitectura, specialistii au la dispozitie un instrument extrem de util de estimare a orelor alocate unui proiect - Platforma Comuna de Pre-Calcul, respectiv Metoda de calcul a onorariilor, componente ale Sistemului de informatii asupra costurilor pentru proiectarea de arhitectura - SIC, realizat de OAR, acesta fiind publicat in Monitorul Oficial in aprilie 2022. Odata cu intrarea in vigoare a noii metodologii de calcul MC001-2022 pentru proiectarea cladirilor NZEB, incepand cu 16 februarie 2023, volumul de munca si, deci, timpul de lucru alocat unui proiect cu siguranta va creste, aspect care va duce la o majorare a pretului pentru faza de proiectare, specialitatea Arhitectura.
- Ce planuri si obiective de dezvoltare aveti, la nivel de companie, pentru perioada urmatoare?
- Obiectivele sunt pe mai multe paliere, atat in zona profesionala, cat si in zona educationala, dar si cea de promovare a conceptului specific caselor pasive. Atelier 1 Case Pasive va fi axat, in continuare, pe realizarea de proiecte pentru cladiri cu performanta energetica ridicata, atat cladiri noi, cat si renovari energetice, cladiri NZEB ce urmeaza principiile de proiectare specifice caselor pasive. Pe zona educationala, alaturi de colegii mei lectori, participam bi-anual la cursurile pentru pregatirea viitorilor proiectanti de case pasive (va incepe in curand cea de a XI-a editie), curs organizat de catre Ordinul Arhitectilor din Romania si INCERC. Pe zona de promovare a caselor pasive, impreuna cu colegii mei ce fac parte din Asociatia Casa Pasiva din Romania - PHAR, planificam activitatea pentru perioada urmatoare, intentia fiind ca aceasta asociatie sa fie un actor important in zona constructiilor eficiente energetic, prin implicarea in diverse actiuni, pentru promovarea proiectarii si a executiei responsabile.
(articol aparut in revista Agenda Constructiilor, editia Ianuarie/Februarie 2023)

Produse & tehnologii

Stiri & Comunicate

Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
hiltiSISECAMALLBIMABONARE REVISTE
ROCKWOOL 196
Editia
MAI 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 182 (Mai 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
Acvatot 2019
concelex
strabag nivel 1
Ubitech
ness project
siniat
CONCEPT STRUCTURE
viarom
CDS
EDIT-Structural
noark
MAKITA
konsent
ERBASU CONSTRUCT
rigips
leviatan
quadratum
theda mar

Parteneri

HABITAT
AHK 2022
top 500
FPSC_2019
ef-de-n
econet
top 500
AICPS_30
top 500
ROGBC 2016

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander