Agenda Constructiilor
Joi, 23 Mai 2024
STIHL
PAGINA PERSONALIZATA


CON-A SRL

CON-A SRL

Adresa: Str. Mihai Viteazu nr. 2 B, Selimbar, Judet Sibiu
Telefon: 0269-206.300
Fax: 0269-560.306
E-mail: office@cona.ro
Web site: www.cona.ro
Domenii: Antreprenori si firme de constructii
Descriere activitate
Constructii civile si industriale.
Prezentare companie/institutie
Lucian Topor si CON-A: 15 ani de performanta in productia de prefabricate
 
 
 
 
 
 
Lucian Topor (41 de ani)
Functia/Firma: Directorul Fabricii de Prefabricate din cadrul Grupului CON-A;
Studii: absolvent al Politehnicii din Timisoara, promotia 2006.
 
In 2023, Lucian Topor, directorul fabricii de prefabricate a Grupului CON-A din Sibiu, marcheaza 15 ani de activitate in cadrul companiei. Aceasta aniversare reprezinta un moment de dubla sarbatoare, deoarece, odata cu sosirea sa, Grupul CON-A a initiat constructia fabricii de elemente prefabricate, amplasata la 25 de kilometri distanta de Sibiu, in localitatea Marsa.
Fabrica produce de 15 ani structuri prefabricate pentru cladiri civile si industriale, completand aceasta capacitate cu elemente prefabricate destinate suprastructurii podurilor rutiere, avand o capacitate de 30.000 mc/an.
CON-A este grupul de firme cu capital integral romanesc, privat, cu o experienta de peste trei decenii pe piata de constructii din Romania, ce il are ca director general pe ing. Sorin Cristea. Compania se afla intre primii 10 constructori din tara noastra, cu afaceri anuale de 140 de milioane de euro si peste 1.000 de angajati, in 2022.
 
- V-ati alaturat Grupului CON-A odata cu infiintarea Fabricii de prefabricate. De ce ati ales acest domeniu si de ce CON-A?
- Am facut cunostinta cu prefabricatele din beton pe santier, in executie. La inceput nu cunosteam prea bine domeniul, deoarece in facultate era prea putin detaliat studentilor. Am fost fascinat de acest domeniu, asa ca m-am alaturat Grupului CON-A, care dorea in acea perioada sa isi dezvolte o capacitate performanta de productie a prefabricatelor. Am pornit de la o capacitate de productie de 7.000 de metri cubi pe an si am reusit sa crestem la peste 30.000 mc anual si 180 de angajati. Capacitatea de productie a crescut si s-a diversificat, iar astazi acoperim segmentul industrial, civil si rutier. Dupa 15 ani, pot spune ca am facut o alegere inteleapta, iar acest domeniu nu inceteaza sa ma surprinda.
- Aveti deja in portofoliu sute de proiecte pentru care ati livrat structuri, de diferite marimi. Care ar fi un proiect de referinta sau o realizare notabila, care va aduc o satisfactie profesionala deosebita cand vine vorba despre activitatea fabricii?
- Chiar anul acesta avem in lucru un proiect remarcabil - realizarea primului spital pe structura prefabricata din Romania. Insusi faptul ca fabrica noastra produce in intregime aceasta structura este un moment de referinta atat pentru CON-A, cat si in cariera mea profesionala. Per ansamblu, exista doua momente in activitatea fabricii, de care sunt foarte mandru. Unul este spitalul despre care am vorbit, din elemente prefabricate, pe care il avem in prezent in executie la Bistrita, iar al doilea a fost in anul 2014, cand am implementat primele concepte structurale pentru realizarea elementelor de pod, intr-o varianta eficienta din punct de vedere tehnic si financiar. Mai exact, am introdus pentru prima data in Romania, in parteneriat cu un grup francez, un sistem de realizare a grinzilor precomprimate cu o lungime de 45 de metri, obtinute in intregime in fabrica, dintr-o singura bucata. Pana la acel moment in Romania se foloseau doar grinzi post-tensionate pentru realizarea acestor lungimi si implicau o tehnologie care presupunea costuri mari si termene de executie foarte lungi.
- Cum ati reusit sa transformati o veche fabrica de utilaje in una dintre cele mai performante fabrici de prefabricate din Romania?
- Fabrica de prefabricate pentru produse din beton armat si precomprimat este situata in centrul tarii si a luat nastere prin reprofilarea unitatii de productie speciala din cadrul fostei Uzine Mecanice Marsa. Am dorit sa valorificam potentialul industrial al zonei si avantajul important pe care il confera configuratia halelor de productie si a podurilor rulante de mare capacitate, ce faciliteaza realizarea de elemente structurale de mare gabarit (dimensiuni geometrice/greutate). Practic, am introdus un nou tip de productie speciala - cea a elementelor prefabricate din beton, care la momentul respectiv era prea putin dezvoltata in Romania.
Bineinteles, a fost nevoie de investitii serioase in dotari, tehnologii, procese, management organizatoric si de urmarire a produselor. Acestea au avut ca rezultat o unitate de productie echipata cu linii tehnologice la standarde inalte, utilaje performante si echipamente la nivelul celor intalnite in cele mai moderne fabrici din Europa, capabila sa realizeze elemente care respecta toate standardele europene si reglementarile tehnice nationale in domeniu.
- Ce servicii ofera in prezent fabrica si ce va diferentiaza de alti producatori de prefabricate? Produceti si pentru terti sau doar pentru proiectele construite de CON-A?
- Capacitatea de productie a Fabricii CON-A de prefabricate pentru produse din beton armat si precomprimat este de 30.000 mc/an, echivalentul a 300.000 mp de structuri integral prefabricate. Daca initial fabrica producea elemente doar pentru proiectele CON-A, datorita dezvoltarii constante a capacitatii de productie, in prezent furnizam prefabricate si pentru beneficiari din afara grupului. Serviciile pe care le furnizam sunt complete - de la contractare pana la proiectare, executie, transport si montaj. Acest lucru confera certitudinea unei abordari integrate a proiectelor si garantia serviciilor si produselor pe care le oferim.
In cei 15 ani de activitate, in cadrul fabricii de la Marsa am realizat elemente prefabricate pentru sute de proiecte, din cele mai variate domenii, aflate pe intreg teritoriul Romaniei. Insa ce ne diferentiaza de alte fabrici de profil este ca am livrat foarte multe structuri pentru constructii civile. Am imbinat proiectele industriale, cladiri care aduc plus-valoare Romaniei, cu cele care aduc plus-valoare calitatii vietii pentru oamenii din Romania, cum ar fi sali polivalente, stadioane, bazine de inot, iar anul acesta un spital.
- In incheiere, ne puteti impartasi un gand, un bilant, al celor 15 ani de activitate si ce va motiveaza mai departe in viitor?
- Cred ca principala motivatie pe care am avut-o de-a lungul timpului este dorinta de a afla lucruri noi, avand la baza principiul "Omul cat traieste, invata".
Un alt factor provocator, care ma motiveaza, este dorinta de a deveni un manager cat mai bun pentru echipa pe care o conduc. Cu totii stim ca munca cu oamenii si motivarea acestora este foarte complexa, mai ales daca vorbim noile generatii, care au abordari diferite raportate la job si cu care este necesar sa se aplice tactici diferite de colaborare. Motivatia interna vine din dorinta de a avea rezultate, de a lucra intr-o echipa ce colaboreaza in indeplinirea sarcinilor si gasirea solutiilor, dar si din pasiunea pentru ceea ce fac.
Pot spune ca sunt o persoana norocoasa, pentru ca fac o activitate care imi place si imbin pasiunea cu jobul, acesta fiind si motivul pentru care am ales sa practic atatia ani in acelasi domeniu de activitate.
Modul in care ne raportam la jobul pe care il facem este un aspect este foarte important, mai ales atunci cand devenim un model pentru copiii nostri, care inteleg prin puterea exemplului ca serviciul nu este doar o sursa de venit, ci si un ambient in care ne implicam cu placere, ne dezvoltam si socializam.
Pot spune ca activitatea pe care o desfasor intr-o companie stabila, alaturi de care am putut evolua din toate punctele de vedere, mi-a oferit siguranta si crestere sustenabila, sprijinindu-ma astfel sa imi intemeiez familia pe care mi-am dorit-o si increderea de a avea 3 copii, care ma umplu de energie si ma deconecteaza, in acelasi timp.
(articol aparut in revista Agenda Constructiilor, editia Noiembrie/Decembrie 2023)
 

 
CON-A mizeaza pe un business de 115 milioane euro, la nivel de grup
 
 
 
 
 
 
Ing. Mircea Bulboaca (67 de ani)
Functia/Firma: presedintele grupului CON-A;
Experienta profesionala: 42 de ani in domeniul constructiilor.
 
Afacerile grupului de constructii CON-A, din Sibiu, se inscriu pe un trend crescator in aceasta perioada, cu un rulaj ce a depasit 86 de milioane de euro in primele noua luni din 2022 si peste 20 de santiere deschise, in acest moment, la nivel national. Pentru intregul an in curs, Mircea Bulboaca, proprietarul si presedintele grupului CON-A, estimeaza ca rulajul va depasi 115 milioane de euro. Compania este lider pe piata constructiilor de unitati de productie, avand in portofoliu mari fabrici deschise in ultimii ani in Romania, precum Clariant Podari, Ursus Breweries Brasov, fabrica Rockwool din Aricestii Rahtivani sau cea dezvoltata de producatorul de cabluri si fibra optica Prysmian, in Slatina. Compania s-a remarcat in domeniul constructiilor pe segmentul industrial, fiind cea mai experimentata firma din aceasta categorie, cu peste 110 proiecte industriale realizate cu succes de-a lungul a peste 30 de ani de activitate. Portofoliul grupului cuprinde atat proiecte cu arhitectura complexa, cat si in care primeaza functionalitatea. Pe langa proiectele de fabrici, CON-A a mai participat la constructia unor arene sportive de referinta pentru ultimii ani, precum stadionul municipal Ion Oblemenco din Craiova, dar si cel din Sibiu, care este gata de inaugurare.
Grupul CON-A include, pe langa compania de constructii, firma de proiectare Condesign, comerciantul de materiale Unimat, dar si CON-A Productions, producator de elemente prefabricate din beton, structuri metalice, tamplarie de aluminiu si fasonarea otelului-beton.
 
- Cum a evoluat activitatea de constructii in primele 10 luni din 2022 si cum credeti ca se va dezvolta aceasta in perioada urmatoare, avand in vedere noul context geopolitic si scumpirile din ultima perioada?
- Anii 2021 si 2022 au fost unii dintre cei mai dificili din cei 32 de existenta a companiei CON-A. Dificultatile au fost generate de suprapunerea mai multor factori, cu consecinte negative asupra activitatii de constructii: pandemie, cresterea preturilor la materialele de constructii, disfunctionalitati de aprovizionare, criza energetica si probleme legate de forta de munca, razboiul din Ucraina si consecintele sale.
Pentru echipa de management a CON-A nu a fost usor. S-a impus din mers schimbarea unor solutii constructive cu altele potrivit resurselor, dar si o comunicare permanenta cu beneficiarii, pentru a lua rapid deciziile care se impuneau pentru a face posibila continuarea activitatii. Pana la urma, conteaza rezultatul eforturilor, iar acesta a fost unul pozitiv, in care am reusit sa ducem la bun sfarsit angajamentele noastre catre beneficiari.
- Precizati nivelul cifrei de afaceri realizate de grupul de firme CON-A in primele noua luni din 2022 si estimati evolutia acesteia pentru intregul an in curs.
- Cifra de afaceri estimam ca va fi usor mai mare decat anul trecut, insa si problemele au fost mai mari, fapt ce se reflecta in rezultatele financiare. Pentru primele noua luni, avem o cifra de afaceri de 86 de milioane de euro la nivel de grup si estimam sa incheiem anul in jurul a 115 milioane de euro.
- Care sunt principalele proiecte la care lucrati in aceasta perioada?
- De-a lungul activitatii noastre, am construit cu siguranta proiecte ce trec cu mult de un miliard de euro, in special pe segmentul industrial. In prezent, avem deschise peste 20 de santiere in intreaga tara si executam evident fabrici, domeniul in care compania noastra are cea mai vasta experienta, precum si proiecte civile, cum ar fi o sala polivalenta, un stadion si vom incepe in curand lucrarile si la modernizarea Aeroportului din Sibiu.
- Care sunt directiile de actiune viitoare, in vederea dezvoltarii grupului (investitii in echipamente, noi tehnologii, pregatirea de specialisti etc.)?
- Ne preocupa permanent pregatirea personalului, mai ales in aceasta perioada in care lipsa de specialisti este un fenomen care se resimte foarte tare. De asemenea, ne pregatim sa dezvoltam businessul intr-o zona de activitati pe care nu le-am mai atins pana acum, dar tot in domeniul constructiilor. Pe langa acestea, investim constant in echipamente si utilaje, in softuri care sa ne permita sa tinem pasul si sa fim competitivi pe o piata foarte dificila.
- Ce alte dificultati intampinati in activitate in aceasta perioada si care sunt oportunitatile pe care le vedeti pe piata constructiilor?
- Oportunitatile ar putea sa fie generate de finantarea prin Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR) a unor lucrari publice de amploare, temeinic pregatite, iar autoritatile romane ar trebui sa actioneze prompt in privinta ajustarii preturilor, tinand cont de realitatea din piata. De asemenea, lipsa fortei de munca specializata a devenit deja o problema cronica si, din pacate, nu vedem perspective de corectare a situatiei actuale. Este dificil sa ne pronuntam referitor la evolutia pietei pentru ca, in conditiile economice actuale, mediul privat va investi mai putin in constructii. Ar fi firesc sa vedem o crestere pe sectorul lucrarilor publice, doar ca, din pacate, sunt putine proiecte de anvergura pregatite temeinic care pot sa fie licitate si executate la aceasta data.
(articol aparut in revista Agenda Constructiilor, editia Noiembrie/Decembrie 2022)

Produse & tehnologii

Stiri & Comunicate

Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
SISECAMRAWLPLUGABONARE REVISTEALLBIMhilti
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
Ubitech
CDS
viarom
CONCEPT STRUCTURE
strabag nivel 1
konsent
rigips
ERBASU CONSTRUCT
siniat
theda mar
noark
leviatan
EDIT-Structural
MAKITA
ness project
Acvatot 2019
concelex
quadratum

Parteneri

HABITAT
top 500
AHK 2022
INNOCONSTRUCT2024
FPSC_2019
top 500
ROGBC 2016
ef-de-n
AICPS_30
top 500
econet

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander