Agenda Constructiilor
Duminica, 21 Iulie 2024
RAWLPLUG
PAGINA PERSONALIZATA


CONSILIUL JUDETEAN MURES

CONSILIUL JUDETEAN MURES

Adresa: Piata Victoriei nr. 1, Targu Mures, Judet Mures
Telefon: 0265/263.211
Fax: 0265/268.718
E-mail: cjmures@cjmures.ro
Web site: www.cjmures.ro
Domenii: Institutii publice
Descriere activitate
Prezentare companie/institutie
MURES: Extinderea aeroportului, o noua poarta pentru dezvoltare
 
 
 
 
 
 
Péter Ferenc (60 de ani)
Functia/Institutia: presedinte, Consiliul Judetean Mures;
Experienta profesionala: 24 de ani in administratia publica.
 
Judetul Mures a cunoscut o dezvoltare semnificativa in ultimii ani. S-au realizat investitii importante in modernizarea retelelor de transport, cu accent pe infrastructura de drumuri si Aeroportul Transilvania Targu Mures. De asemenea, s-au reabilitat si modernizat spitale, scoli si alte infrastructuri publice. Judetul Mures a devenit o destinatie turistica populara, datorita frumusetii sale naturale, a patrimoniului cultural bogat si a diversitatii de activitati turistice disponibile. Strategia de dezvoltare pentru perioada 2021-2027 vizeaza realizarea de actiuni care sa transforme Muresul intr-un judet verde, digital si inovativ, un judet cu infrastructura si servicii dezvoltate si dezvoltat economic. Consiliul Judetean (CJ) Mures isi propune sa atraga investitii in sectoarele cu valoare adaugata mare, sa continue investitiile in infrastructura de transport, energie si apa, precum si in cea sociala (educatie, sanatate, cultura) si in asigurarea necesarului de energie din surse proprii, cu accent pe dezvoltarea durabila bazata pe energiile regenerabile si eficienta.
 
- Care sunt cele mai mari proiecte de investitii pe care le aveti in dezvoltare, in acest moment, in judet?
- Proiectul de construire a terminalului si a platformei de parcare aeronave cu suprafata de minim 8.300 mp, investitia in achizitionarea sistemului de echipamente de securitate aeroportuara performant si modern, precum si realizarea remizei PSI sunt investitii majore, care vor asigura cadrul necesar pentru cresterea in continuare a traficului aerian pe Aeroportul "Transilvania" Targu Mures. Executia lucrarilor aferente extinderii terminalului si platformei sunt in curs de derulare. Dezvoltarea infrastructurii rutiere din judet reprezinta o prioritate pentru autoritatea judeteana, motiv pentru care s-a elaborat proiectul tehnic pentru modernizarea drumului judetean DJ 153A - 153, traseu Ernei - Eremitu - Sovata, in lungime totala de 45,36 km, pentru a fi depus spre finantare prin Programul Regiunea Centru. Este un drum cu un trafic semnificativ care asigura legatura intre municipiul resedinta de judet Targu Mures si statiunea balneoclimaterica Sovata, leaga localitati intens populate la retele principale de transport rutier (drumuri nationale) intr-o zona cu potential turistic.
PNRR a reprezentat pentru autoritatea judeteana o oportunitate semnificativa de a accesa fonduri substantiale pentru a impulsiona dezvoltarea durabila a zonei. Au fost semnate contracte de finantare in domeniul eficientei energetice, dezvoltarii serviciilor de sanatate, mobilitatii verzi, dotarii scolilor cu echipamente moderne si promovarii si punerii in valoare a potentialului turistic din judet.
Suntem parteneri, alaturi de judetele Suceava si Bistrita Nasaud, in implementarea unui proiect de amenajare a unui traseu ciclabil in judetul Mures, pe "Via Transilvanica", in lungime de 97 de km, pe teritoriul UAT Sarateni, Sovata, Chiheru de Jos, Eremitu, Ibanesti, Hodac, Gurghiu, Solovastru, Ideciu de Jos si Brancovenesti.
- Care considerati ca sunt proiectele emblematice pentru judetul Mures, care vor avea un impact socio-economic major?
- In contextul rapidelor progrese tehnologice si schimbarilor sociale, conceptul de inovare devine tot mai concentrat pe promovarea dezvoltarii durabile. In acest sens, un Centru de Inovare reprezinta nu doar un centru al creativitatii si cercetarii avansate, ci si un motor vital al transformarii socio-economice. Proiectul este la nivel de realizare a cadrului institutional si pregatire pentru elaborare a studiului de fezabilitate. Valoarea estimativa a acestuia este de 40 de milioane de euro, si vom depune cerere de finantare prin Programul Tranzitie Justa 2021-2027. Un alt proiect strategic pentru dezvoltarea judetului Mures este realizarea unui terminal intermodal de transport in zona Ungheni, care sa permita conectarea a trei cai de transport: rutier, cale ferata si aeroport. Investitia este in faza de studiu de prefezabilitate, valoarea acesteia fiind estimata la 30 de milioane de euro. In acest caz, urmeaza sa identificam, in perioada urmatoare, si sursa de finantare. De asemenea, este o prioritate pentru autoritatea judeteana realizarea de noi capacitati de producere a energiei electrice produsa din surse regenerabile pentru autoconsum pentru entitati publice.
- Care sunt factorii care afecteaza demararea/ derularea lucrarilor de constructii?
- Domeniul constructiilor se confrunta cu o serie de provocari care pot impiedica buna desfasurare a proiectelor. Obtinerea avizelor, acordurilor si aprobarilor necesare de la companiile furnizoare de utilitati sau conformarea la reglementarile de mediu stricte poate fi un proces complex, iar aceste demersuri de autorizare indelungate pot cauza intarzieri in finalizarea documentatiilor tehnico-economice si conduc la intarzieri in initierea proiectelor. Necesitatea relocarii utilitatilor existente, cum ar fi liniile electrice, conductele de gaz si cablurile de telecomunicatii, poate adauga complexitate si costuri proiectelor de constructie.
Perturbarile lantului de aprovizionare cu materiale ca urmare a pandemiei Covid-19 si cresterea costurilor materialelor au avut un impact semnificativ asupra bugetelor proiectelor, punand presiune asupra antreprenorilor si beneficiarilor de proiecte.
O alta problema intalnita este adeseori calitatea slaba a serviciilor de proiectare, care se datoreaza multitudinii de oportunitati de finantare lansate in domeniul de dezvoltare a infrastructurii. Expertii, specialistii sunt solicitati in mai multe proiecte, cu termene apropiate de finalizare, ceea ce pune presiune pe prestator si se reflecta in calitatea documentatiilor prezentate, ori in termene de finalizare nerespectate. De asemenea, se constata o lipsa a unor programe adecvate de formare si educatie pentru lucratorii din constructii, ceea ce poate duce la lacune de competente si poate impiedica adoptarea de noi tehnologii si tehnici.
- Care sunt cele mai mari proiecte de investitii pe care le-ati finalizat in 2023?
- In anul 2023 am finalizat proiectele de infrastructura rutiera judeteana, reabilitate din fonduri europene, prin Programul Operational Regional (POR), reusind astfel modernizarea unor tronsoane de drum judetean intens circulate, de o importanta deosebita pentru dezvoltarea economica a zonei municipiului Tarnaveni (DJ 142 - DJ151B) si pentru zona Sighisoara (DJ 106, Agnita - Sighisoara). Tot datorita finantarii din POR, am finalizat reabilitarea a doua monumente istorice din municipiul Targu Mures. Ca urmare proiectului de reabilitare, Muzeul de Stiintele Naturii a fost dotat cu mobilier specific pentru expunerea patrimoniului cultural, s-au achizitionat noi exponate si s-a digitizat obiectivul de patrimoniu. Prin reabilitarea exterioara completa a Palatului Culturii, o cladire secesionista construita in perioada 1911-1913 si-a redobandit frumusetea de odinioara, constituind o valoare arhitecturala de nivel european.
(articol aparut in revista Agenda Constructiilor, editia Mai 2024)

Produse & tehnologii

Stiri & Comunicate

Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ABONARE REVISTEhiltiALLBIMSISECAM
ROCKWOOL 196
Editia
IUNIE/IULIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 183 (Iunie/Iulie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
concelex
strabag nivel 1
ERBASU CONSTRUCT
quadratum
siniat
CDS
noark
konsent
leviatan
BogArt
SIGM
Arduro
Ubitech
theda mar
ness project
Acvatot 2019
EDIT-Structural
CONCEPT STRUCTURE
SSAB
MAKITA
viarom
rigips

Parteneri

HABITAT
top 500
AHK 2022
FPSC_2019
top 500
econet
ROGBC 2016
top 500
AICPS_30
ef-de-n

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander