Agenda Constructiilor
Vineri, 29 Martie 2024
Frontale
PAGINA PERSONALIZATA


EREN CONS SRL

EREN CONS SRL

Adresa: Str. Carpatilor nr. 60, Parcul Industrial Metrom, Brasov, Judet Brasov
Telefon: 0268/410.960
Fax: 0268/315.500
E-mail: erencons@eren.ro
Web site: www.eren.ro
Domenii: Antreprenori si firme de constructii
Descriere activitate
Constructii civile si industriale, pardoseli industriale, montaj confectii metalice, invelitori de tabla, instalatii
Prezentare companie/institutie
EREN CONS: "Pretul constructiilor nu va scadea in urmatoarea perioada"
 
 
 
 
 
 
Victor Manda (40 de ani)
Functia/Firma: Manager Departament Vanzari-Tehnic-Ofertare, Eren Cons;
Experienta profesionala: 19 ani in domeniul constructiilor.
 
Eren Cons, parte a Eren Grup, este divizia ce asigura o gama extinsa de servicii de antrepriza generala, fapt ce o recomanda pentru lucrari de constructii de mare anvergura. Proiectele de infrastructura, terasamentele si structurile de rezistenta reprezinta specializarile principale ale companiei, la care se adauga servicii de zidarie si finisaje. Pana in prezent, societatea a executat lucrari in Brasov, Buzau, Caras-Severin, Constanta, Covasna, Giurgiu, Ilfov, Neamt, Olt, Prahova, Sibiu, Timis, Arges, Dolj, Salaj, Bacau, Vrancea, Mures, Cluj, Suceava, Arad, Bihor, Hunedoara, Galati, Harghita, Ilfov, Tulcea, Sibiu, Vaslui, Dambovita, Alba si Teleorman, remarcandu-se prin calitatea acestora si solutiile speciale implementate. Cu o experienta de 18 ani pe piata din Romania, grupul Eren reuseste, gratie profesionalismului si mobilitatii interne deosebite a echipelor proprii, sa abordeze corect proiecte cu un grad ridicat de complexitate si sa le livreze la timp beneficiarilor, indiferent de dimensiuni sau de locul in care sunt amplasate acestea. In continuare, Victor Manda, managerul Departamentului Vanzari - Tehnic - Ofertare al companiei, se refera pe larg la aspecte importante ale activitatilor desfasurate in ultima perioada.
 
- Cum a evoluat activitatea de constructii in 2022 si care credeti ca vor fi coordonatele de dezvoltare in 2023 si in anii urmatori, avand in vedere noul context geopolitic si cresterile de preturi din ultima perioada, precum si perspectivele de finantare fara precedent pe care Romania le are in prezent?
- In 2022, piata in constructii a avut un potential de crestere foarte mare. O parte din acesta a fost atins deja, dupa cum o demonstreaza datele puse la dispozitie de Institutul National de Statistica, insa o alta parte destul de importanta nu s-a putut materializa, data fiind instabilitatea generata de efectele razboiului din Ucraina, precum si criza de materii prime care s-a instalat in perioada care a urmat finalizarii pandemiei. Consideram ca o lectie importanta pe care am primit-o in anul care tocmai a trecut este aceea ca activam intr-un domeniu in care flexibilitatea si agilitatea trebuie sa fie caracteristici principale ale unei companii de constructii de succes. In ceea ce priveste exercitiul financiar 2023, piata de constructii pare sa fie intr-un usor declin, mai ales pe segmentul sau rezidential. In opinia noastra, investitiile publice vor lua un avant mai mare, ca urmare a proiectelor finantate prin programe derulate la nivel european. Domeniile industrial si logistic par insa sa stagneze, desi initial se anuntau destul de multe investitii si pentru sectoarele respective.
- Precizati nivelul cifrei de afaceri realizate de companie in 2022 si estimati evolutia acesteia in 2023.
- Din punct de vedere al performantei financiare, Eren Cons a inregistrat un parcurs foarte bun. Concret, am incheiat anul 2022 cu o cifra de afaceri de peste 21 milioane euro. Pentru 2023, avand in vedere conjunctura economica speciala, ne propunem sa conservam acest rezultat sau sa obtinem chiar o usoara crestere, care nu va depasi insa 5%.
- Care sunt principalele proiecte la care lucrati in aceasta perioada? La ce valoare se ridica portofoliul total al companiei si ce orizont temporar acopera?
- Printre principalele proiecte la care compania noastra lucreaza in aceasta perioada se afla: extinderea spatiilor de productie Vitesco Technologies - Ghimbav, realizarea structurii de rezistenta la Alba Iulia Mall (obiectiv dezvoltat de Prime Kapital), executia complexului rezidential Amber Forest din Tunari - Ilfov, renovarea Colegiului Maria Baiulescu - Brasov, respectiv a Spitalului Sfantu Gheorghe - Covasna, constructia unui camin studentesc pentru Universitatea Politehnica Bucuresti. Investitiile mentionate anterior acopera in mod partial necesarul de incasari pentru anul in curs, astfel incat, in mod cert, este important pentru noi sa semnam si alte contracte in intervalul imediat urmator.
- Care sunt directiile de actiune viitoare, in vederea dezvoltarii companiei? Vizati extinderea si in alte sectoare de activitate?
- In linii mari, obiectivele Eren Cons pentru anul 2023 sunt constituite de consolidarea pozitiei competitive pe care o detinem pe piata de constructii din Romania, insotita de o usoara crestere a cifrei de afaceri. De asemenea, avem ca obiectiv intensificarea operatiunilor in domeniile industrial si logistic. La toate acestea se adauga dezvoltarea zonei de structuri de rezistenta din beton armat monolit, astfel incat planificam investitii in directia respectiva si urmarim atragerea de resurse umane specializate pe acest domeniu.
- Mentionati dificultatile pe care le intampinati in activitate, in aceasta perioada. Cum rezolvati problema fortei de munca si ce masuri considerati necesare, pe termen lung?
- Principalele provocari ale domeniului constructiilor, la momentul actual, sunt reprezentate de insuficienta fortei de munca specializate, volatilitatea preturilor la materialele in constructii (si uneori, disponibilitatea acestora) si lipsa unei proiectari de calitate, cu aplicabilitate reala, practica si economica. In ceea ce priveste resursele umane, consideram obligatorie identificarea unor angajati care sa aiba valori similare cu ale companiei, sa manifeste o atitudine corespunzatoare si sa demonstreze un potential de crestere. Practic, dezvoltarea continua a capitalului uman si motivarea permanenta a personalului reprezinta provocarea zilelor noastre si va asigura diferentierea acelor companii care vor pune accent pe elementele mentionate anterior.
- Cum au evoluat preturile de executie de lucrari in ultimele 12 luni si ce fluctuatii vor consemna acestea in perioada urmatoare?
- In mod cert, preturile de executie de lucrari au fost si se plaseaza inca pe un trend ascendent. Credem ca este natural sa ne apropiem mai mult de media din tarile Uniunii Europene. Exigentele clientilor, precum si cele impuse de normele de proiectare sunt, de asemenea, tot mai stricte, astfel incat si din acest punct de vedere, cresterea costurilor poate fi perceputa ca un simplu efect. Chiar daca pentru anumite materiale de constructii, ale caror cotatii au crescut speculativ in anul precedent, sunt previzibile scaderi, in ansamblu costurile de realizare a investitiilor nu vor fi mai mici in 2023. Recomandarea adresata potentialilor investitori este ca, in cazul in care singura retinere pe care o au este reprezentata de costul investitiei, sa demareze proiectele in aceasta perioada, deoarece, cel putin din punctul nostru de vedere, preturile in constructii nu vor mai scadea.
(articol aparut in revista Agenda Constructiilor, editia Ianuarie/Februarie 2023)
 

 
EREN CONS: Urmeaza un an greu, in care criza de personal se va accentua
 
 
 
 
 
 
Iulian Enache (40 de ani)
Functia/Firma: director general, Eren Cons;
Experienta profesionala: 16 ani in domeniul constructiilor.
 
Anul 2021 va reprezenta o perioada dificila pentru sectorul de constructii din Romania, marcata de incertitudini, fara predictibilitate juridica, fiscala sau financiara. Criza fortei de munca se va accentua in continuare, ceea ce va afecta performantele din sector, estimeaza Iulian Enache, directorul general al Eren Cons Brasov, companie de constructii ce a inregistrat o expansiune extraordinara in ultimii ani. Societatea a consemnat, in 2019, cel mai bun an din istoria sa de 15 ani, in care a raportat o cifra de afaceri de 143 milioane de lei, cu o marja EBITDA de 4%. Estimarile pentru 2020 indica o contractie de circa 50% a rulajului, dar la un nivel al marjei de profitabilitate operationala mult mai bun, de 9%. In aceasta perioada, compania este in discutii avansate pentru semnarea de proiecte noi cu o valoare totala de 47 milioane de euro, ce se vor desfasura in urmatorii 3 ani. Reprezentantul Eren Cons este de parere ca piata constructiilor va avea un ritm mai scazut in perioada urmatoare, iar castigatori vor fi cei ce vor reusi sa se adapteze la noua dinamica, digitalizarea fiind acum un aspect critic.
 
- Cum a evoluat activitatea de constructii in 2020 si ce impact a avut pandemia asupra activitatii companiei?
- Anul 2020 a inceput cu multa energie si cu motoarele turate la maximum, dupa un 2019 in care compania a atins cea mai mare cifra de afaceri din istoria ei de 15 ani, 143 milioane de lei, cu increderea ca acest an va fi la fel de bun, avand in discutii avansate, negocieri de oferte finale cateva proiecte care urmau sa inceapa la final de trimestru. Lucrarile incepute in 2018 sau 2019 au continuat in ritmul programat, cateva dintre ele finalizandu-se in trimestrele I si III din 2020. Organizatia s-a extins pentru a putea sustine proiectele active si pe cele aflate in pregatire, atat pentru a sustine dinamica companiei atat pentru realizarea proiectelor contractate, cat si pentru a creste eficienta si competenta in zonele tehnice si de digitalizare a activitatii.
In martie, dupa instituirea starii de urgenta, impactul asupra proiectelor aflate in derulare a fost redus, luand masurile care se impuneau in santiere si punand in aplicare planul de asigurare a continuitatii activitatilor companiei (Business Continuity Plan) atat in santiere, cat si la birouri. Din cauza restrictiilor impuse de criza medicala, am adoptat solutia "work from home" in toate departamentele suport si am implementat protocoale foarte stricte pe santiere, pentru a evita oprirea productiei. Din pacate, impactul imediat s-a simtit in proiectele care erau pe punctul de a incepe sau care erau in faze finale de negociere, mai ales in arealul comercial (birouri si rezidential), care s-au amanat initial pe termen scurt (2-3 luni), iar mai apoi... nedefinit. Dupa ce impactul primelor saptamani de stare de urgenta a trecut, activitatea a inceput sa se organizeze si am reluat si ofertarea. Avand acest ragaz, tempoul alert de pana atunci s-a redus, ducand la o prelungire a duratei de ofertare, analize de oferte, modificari de solutii, optimizari si destul de putine decizii finale.
- Ce estimari aveti privind activitatea in 2021?
- Pentru 2021,din pacate estimarile nu sunt foarte bune. Va urma o perioada de incertitudini, fara predictibilitate juridica, fiscala sau financiara. Criza fortei de munca se va accentua in continuare, dat fiind faptul ca multi vor incerca sa isi caute conditii mai bune de lucru in afara tarii, iar rezultatele vor fi clar vizibile in proiectele livrate si in performantele pietei. Speram, insa, la o revenire graduala a investitiilor din domeniul industrial, care reprezinta majoritatea portofoliului de constructii Eren Cons. O alta directie in care am investit efort si unde am facut multe oferte este reprezentata de lucrarile publice, atat in zona Brasovului, cat si in alte orase de interes pentru noi, cum este Bucurestiul.
Suntem increzatori ca piata de constructii va rezista acestei perioade cu o dinamica mai scazuta, dar existenta. Consideram ca sunt suficiente proiecte atat pentru ultimul trimestru din 2020, cat si pentru 2021. Piata lucrarilor publice, insa, ar putea creste exponential. Nevoia este mare, bani sunt, lipsesc profesionistii care sa le pregateasca si sa le lanseze pe piata. Castigatori vor fi cei ce vor reusi sa se adapteze la noua dinamica, digitalizarea fiind acum un aspect critic. Mediul de business a invatat ca poate supravietui doar prin prisma propriilor initiative si masuri, pastrand o relatie extrem de apropiata cu clientii si partenerii.
- Care sunt principalele proiecte la care lucrati in aceasta perioada?
- Suntem in pregatirea preliminara a doua proiecte publice: proiectarea si constructia Caminului Studentesc Campus Regie, din cadrul Universitatii Politehnica Bucuresti, si modernizarea si extinderea Spitalului Judetean de Urgenta "Dr. Fogolyan Kristof", din Santu Gheorghe (Covasna). In acelasi timp, am preluat amplasamentul proiectului PSI Control Rasnov, Brasov - construirea de hale de productie, depozitare, corp administrativ si anexe tehnologice -, cu o valoare contractata totala de 27,5 milioane de euro, din care mai avem de executat lucrari de 11,2 milioane de euro. In plus, suntem in discutii foarte avansate pentru semnarea unor noi proiecte a caror valoare cumulata este de aproximativ 47 milioane de euro, ce se vor desfasura in urmatorii 3 ani.
- Ce planuri de dezvoltare si obiective aveti stabilite pentru anii urmatori?
- Antreprenorii generali, ca si noi, dezvolta acum echipele de ofertare pentru lucrarile publice si pregatesc infrastructura tehnica pentru executia lor. Eren Cons se adapteaza. Avem mijloace noi de lucru, digitale, si echipa vrea sa se dezvolte, astfel incat sa facem fata provocarilor din aceasta perioada. Vrem sa crestem intr-un mod dinamic, mult mai vizibil in piata de constructii industriale si a lucrarilor publice, pastrandu-ne prezenta in sectorul constructiilor rezidentiale, atacand noi domenii de productie, complementare cu ceea ce facem. Avem un deziderat major de a avea procesele interne digitalizate si adaptate la conditiile de lucru de azi. Incercam sa acoperim distanta tehnologica in ceea ce priveste gestiunea proiectelor si a productiei, prin aplicatii digitale si pregatirea personalului. Vrem sa fim un jucator vizibil, competent si eficient in piata de constructii in care lucram.
- Care sunt dificultatile si provocarile pe care le intampinati in lucru?
- Lipsa permanenta a fortei de munca, impactul pandemiei, scaderea increderii in parteneri se reflecta astazi intr-un proces mai amplu de achizitii si subantrepriza, care sa sustina productia. Se adauga birocratia excesiva, lipsa specialistilor si "master planuri" care raman la nivel declarativ, fara a se reflecta in lucrari lansate.
- Cum abordati problema fortei de munca si ce masuri considerati necesare pentru rezolvarea acesteia, pe termen lung?
- Am spus-o si in trecut: aceasta situatie exista de ceva vreme, va continua si se va adanci. Realitatea ne-a aratat ca migratia romanilor peste granite este ireversibila. Nu ne asteptam sa revina acei muncitori plecati la munca in constructii. Singura solutie este sa dezvoltam putinele resurse care vin din zona de formare scolara si restul sa-l acoperim cu muncitori straini. Incercam sa participam la dezvoltarea de resurse locale, prin sustinerea invatamantului liceal sau profesional, asa cum deja facem cu cel superior, avand un parteneriat cu Universitatea Transilvania - Facultatea de constructii. Speram sa se deblocheze situatia la nivel mondial si sa reusim sa continuam procesul de recrutare a muncitorilor din Asia, demarat in decembrie 2019.
O solutie de compromis este importul de personal - avem in derulare un program de recrutare pentru 70 de muncitori din India. Daca lucrurile vor merge bine, s-ar putea sa aducem mai multi muncitori straini. Tot personalul pe care il aducem din India o sa fie doar pentru zona de finisaje. Una dintre cele mai mari probleme pe care le-am intalnit noi a fost sa gasim forta de munca calificata care sa faca finisaje de calitate. Am fost la selectie si am ales persoanele pe care le-am considerat potrivite.
(articol aparut in revista Agenda Constructiilor, editia Noiembrie/Decembrie 2020)

Produse & tehnologii

Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
hiltiRAWLPLUGALLBIMABONARE REVISTE
ROCKWOOL 196
Editia
IANUARIE/FEBRUARIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 180 (Ianuarie-Februarie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
theda mar
CONCEPT STRUCTURE
Acvatot 2019
rigips
ERBASU CONSTRUCT
ness project
MAKITA
strabag nivel 1
viarom
noark
concelex
FRONTALE
quadratum
Ubitech
leviatan
CDS

Parteneri

AHK 2022
top 500
HABITAT
FPSC_2019
ef-de-n
AICPS_30
top 500
econet
ROGBC 2016
top 500

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander