Agenda Constructiilor
Vineri, 29 Martie 2024
Frontale
Home - INDEX COMPANII - FEDERATIA PATRONATELOR SOCIETATILOR DIN CONSTRUCTII (FPSC)
PAGINA PERSONALIZATA


FEDERATIA PATRONATELOR SOCIETATILOR DIN CONSTRUCTII (FPSC)

FEDERATIA PATRONATELOR SOCIETATILOR DIN CONSTRUCTII (FPSC)

Adresa: Str. Alexandrina nr. 20-22, Bloc C4, Et. 2, Bucuresti, SSector 1
Telefon: 0753-039.138, 0726-138.662
Mobil: 0751-054.501
E-mail: office@federatiaconstructorilor.ro
Web site: www.federatiaconstructorilor.ro
Domenii: Patronate si asociatii profesionale
Descriere activitate
Prezentare companie/institutie
DIGICONSTRUCT: Santierul de peste cinci ani nu va mai semana cu cel de azi!
 
 
 
 
Adriana Iftime
Functia/Organizatia: director general al Federatiei Patronatelor Societatilor din Constructii (FPSC), manager de proiect Digiconstruct;
Experienta profesionala: peste 45 de ani de activitate pe piata constructiilor si 15 ani in cadrul FPSC.
 
"DIGICONSTRUCT - Competente digitale pentru industria constructiilor" este un proiect cofinantat din Programul Operational Capital Uman 2014-2020, derulat in perioada noiembrie 2022 - decembrie 2023, care este implementat de Federatia Patronatelor Societatilor din Constructii (FPSC). Obiectivul sau general este reprezentat de realizarea unui program integrat de informare, formare si certificare, intr-o paleta completa de competente digitale, pentru un numar de 350 de angajati din minimum 35 de IMM-uri, precum si asistarea a cel putin 10 dintre acestea in introducerea de programe relevante de invatare la locul de munca, la 6 luni dupa finalizarea sprijinului. Prin aceasta, se urmareste dezvoltarea si implementarea unui sistem integrat de masuri cu caracter informativ, de formare si de consultanta, adaptat la nevoile specifice ale grupului-tinta vizat, ce include programe de formare cu o gama diversa de tematici si cu relevanta orizontala, precum si cateva cursuri avansate destinate personalului IT sau celui implicat direct in componenta de IT a firmelor. De asemenea, pe langa campania precis orientata de informare, proiectul mai vizeaza un program de consiliere adaptat pe profilurile companiilor si coroborat cu nevoile acestora, prin care sa se promoveze ideea dezvoltarii de capacitati proprii de formare. De reamintit faptul ca FPSC este o federatie profesionala reprezentativa pentru sectorul constructiilor din Romania, care, in ultimii ani, a depus eforturi constante pentru cresterea competitivitatii companiilor membre si pentru sustinerea activitatii tuturor firmelor active in acest domeniu strategic pentru Romania. In cele ce urmeaza, Adriana Iftime, director general al FPSC, ofera detalii interesante legate de experienta implementarii acestui proiect de mare impact, intr-o perioada marcata de risc si incertitudine.
 
- Care sunt principalele realizari rezultate din implementarea Programului DIGICONSTRUCT? Cate companii de constructii au fost implicate si cati angajati? Aveti in plan initiative similare acestui program si in perioada urmatoare?
- Proiectul "DIGICONSTRUCT - Competente digitale pentru industria constructiilor" a fost o adevarata provocare, dar si o satisfactie in dialogul direct al Federatiei cu firmele din sectorul nostru de activitate. Proiectul isi propune o abordare integrata a problemelor identificate la nivel multi-regional si contribuie la sustenabilitatea intreprinderilor si a locurilor de munca din domeniul constructiilor, care au un potential ridicat de digitalizare. Avand in vedere perioada extrem de scurta in care s-a derulat, activitatea echipei de implementare a facut ca, intr-un termen-record, sa aducem in proiect peste 70 de companii de constructii (fata de minimum 35 de societati, cat era prevazut). Este vorba despre IMM-uri din toate zonele geografice, mai putin din regiunea Bucuresti-Ilfov, care este considerata deja dezvoltata. Din aceste firme de constructii, am recrutat un grup-tinta de peste 400 de cursanti, care si-au dorit sa-si ridice nivelul de competenta in domeniul digitalizarii, prin cursuri predate de formatori/profesori universitari cu o inalta pregatire in domeniu.
- In ce alte programe este implicata Federatia si ce obiective aveti stabilite pe termen scurt, mediu si lung pe piata de constructii?
- In acest moment, nu suntem implicati intr-un alt proiect de tip DIGICONSTRUCT, insa, dupa cum am constatat in ultimii ani, piata de profil din Romania este foarte dinamica si provocatoare, confruntandu-se cu multiple probleme de la pandemie, la cresteri explozive de preturi la materialele de constructii si energie sau de la reduceri premature de facilitati fiscale si mariri de salarii, la dificultati in incasarea facturilor si chiar sistari de lucrari in prag de sarbatori de sfarsit de an. Peste toate acestea, se suprapune criza continua de forta de munca si de pregatire profesionala. FPSC are ca obiectiv permanent identificarea de solutii si interventii legislative, pentru a diminua efectele negative rezultate din aceste perturbari, pentru a apara atat interesele membrilor sai, cat - mai ales - pentru a se putea derula in conditii optime procesul investitional in Romania.
- Cum raspund companiile de constructii necesitatii de digitalizare a sectorului? Care este impactul digitalizarii si al noilor tehnologii in randul constructorilor?
- In pofida celor prezentate anterior, care au implicat un mare consum de resurse din toate categoriile (umane, financiare, de timp etc.), proiectul DIGICONSTRUCT ne-a ajutat sa constatam nevoia de digitalizare in sector, dorinta societatilor de constructii de a tine pasul cu evolutia europeana in ceea ce priveste digitalizarea, care contribuie la consolidarea competitivitatii acestora. Doua directii abordate cu predilectie au fost constituite de cursul de protectie a datelor cu caracter personal pentru angajati si cursurile de Building Information Modelling - BIM, care este specific sectorului constructii.
- Care este stadiul digitalizarii in sectorul de constructii din Romania? Ce inseamna efortul de digitalizare pentru majoritatea companiilor?
- Actualmente, sectorul constructiilor se afla intr-o zona neconfortabila in clasamentul digitalizarii, dar suntem convinsi ca in maximum cinci ani va schimba acest loc cu unul fruntas. Solicitarile cursantilor de a participa la cursuri BIM (avem in proiect patru grupe care au dorit acest lucru) ne determina sa privim cu optimism aplicarea conceptului BIM in Romania. Este adevarat ca punerea in aplicare a conceptului respectiv inseamna costuri atat in proiectare, cat si in executie. Credem, insa, ca participarea la licitatii in competitie cu firmele straine, care au un nivel mai inalt de digitalizare, va stimula firmele romanesti sa investeasca in dotarea cu tehnologie avansata, astfel incat sa faca fata concurentei. Exista, in acest moment, un pas in fata pe partea de proiectare, unde firmele specializate detin deja aplicatii software performante si care se bucura de rezultatele alocarii de fonduri financiare pentru achizitia acestora. Aspectul respectiv a fost pus in evidenta si de optiunea inregistrata in cadrul proiectului.
- Ce provocari ati intampinat in implementarea programului DIGICONSTRUCT si care ar fi, in linii mari, profilul participantului la acest program?
- Faptul ca sectorul constructiilor a fost afectat in ultimii ani de o serie de evenimente care au fost enumerate anterior in mod detaliat a influentat intr-o oarecare masura si reactiile firmelor preocupate in special sa-si incaseze facturile. Totusi, cei mai mari "inamici" ai echipei noastre si, implicit, ai proiectului, au fost timpul foarte scurt de implementare si birocratia care a accentuat si mai mult acest neajuns. Cu toate acestea, proiectul isi atinge toti indicatorii. Pentru selectarea celor minimum 350 de cursanti prevazuti in proiect, am stabilit criterii obiective, pentru eliminarea oricarui risc de discriminare de varsta, sex, nivel de studii sau grad de calificare. Cursurile au avut un grad mare de adresabilitate, chiar daca am avut grija ca cel putin 40% dintre cursanti sa faca parte din echipa de management a societatii si restul din cea operationala sau cel putin 40% dintre cursanti sa fie femei. Nu au fost excluse nici persoanele in varsta de peste 55 ani, avand in vedere ca nu se mai concepe comunicare fara digitalizare, cu toate masurile de protectie necesare. In concluzie, in sectorul constructiilor nu mai putem concepe activitate fara digitalizare, iar santierul de peste circa cinci ani nu va mai semana cu cel de astazi.
(articol aparut in revista Agenda Constructiilor, editia Noiembrie/Decembrie 2023)
 

 
FPSC: Perspective favorabile pentru sectorul constructiilor, in 2023
 
 
 
 
 
Adriana Iftime
Functia/Institutia: director general, FPSC;
Experienta profesionala: peste 45 de ani de activitate pe piata constructiilor si 15 ani in cadrul FPSC.
 
Dupa o crestere de 12,7% inregistrata de piata de constructii in 2022, potrivit celor mai recente date publicate de Comisia Nationala de Strategie si Prognoza, inceputul anului 2023 vine cu un cadru general favorabil dezvoltarii sectorului. Preturile s-au stabilizat inca din a doua jumatate a anului trecut, legislatia pentru actualizarea preturilor din contractele publice permite continuarea marilor proiecte, iar posibilitatile de finantare a investitiilor sunt fara precedent, datorita programelor europene si nationale. Totodata, aprobarea Codului Amenajarii Teritoriului, Urbanismului si Constructiilor, prevazuta in primavara acestui an, are potentialul de a debirocratiza sectorul si de a facilita etapele de avizare si autorizare. In acest context, problema majora a sectorului de constructii ramane cea legata de lipsa fortei de munca. Adriana Iftime, directorul general al Federatiei Patronatelor Societatilor din Constructii (FPSC) considera ca sunt necesare noi solutii pentru diminuarea efectelor crizei fortei de munca prin masuri de incurajare a romanilor sa ramana acasa, pe santierele din Romania.
FPSC, organizatia reprezentativa pentru industria de constructii din Romania, are in componenta peste 600 de companii de constructii si din zone conexe, care au, cumulat, peste 60.000 de angajati.
 
- Cum vedeti perspectivele pentru sectorul de constructii la inceputul anului 2023?
- Asa cum se stie, sectorul constructiilor a trebuit sa faca fata unor crize care au escaladat in lant in ultimii 3 ani: criza pandemiei pe care am depasit-o cu succes, beneficiind de avantajul lucrului in aer liber si de faptul ca masurile anti-pandemie au putut fi aplicate mai facil, chiar daca s-a lucrat "cu frana de mana trasa", din cauza fricii induse de masurile de protectie si izolare. Au urmat criza fara precedent a preturilor la materialele de constructii, criza preturilor la energie si combustibili, criza generata de razboiul din Ucraina. Toate acestea au putut fi depasite cu implicarea federatiei noastre, care a sesizat in timp util decidentii politici in legatura cu fenomenele nemaiintalnite din piata, cu analize si propuneri pertinente de rezolvare a acestor noi situatii, dar si cu reactia de deschidere si raspuns a Guvernului, alaturi de care am cautat solutii. Au fost elaborate o serie de acte normative (vezi OG nr. 15/2021, OG nr. 47/2022 sau OG nr. 64/2022) care, chiar daca nu au fost perfecte, au rezolvat in mare masura preluarea diferentelor de preturi la materiale, energie si combustibili, evitandu-se un colaps investitional. Cifrele INS ne mai arata ca in noiembrie 2022 avem o crestere de 20,3% fata de noiembrie 2021. Aceste cifre confirma afirmatia de mai sus prin faptul ca in a doua jumatate a anului 2021, pe fondul socului preturilor la materialele de constructii, sectorul constructiilor intrase intr-un trend descendent, in santiere incepuse sa se reduca ritmul de lucru etc. Interventia prin actele normative enumerate a schimbat insa sensul de parcurs al activitatii de constructii realizand in final o continuare a lucrului si o crestere economica.
- Ce considerati ca ar mai trebui facut pentru ca preturile din contractele publice sa reflecte realitatea pietei de constructii?
- Asa cum am mai spus, actele normative prin care s-a intervenit pentru rezolvarea acestor crize nu au fost perfecte, autoritatile contractante nu au fost totdeauna foarte receptive, unele neintelegand ca doar cu un efort de munca in plus si cu implicarea unor surse financiare se poate evita o situatie de prabusire. Inca se mai intervine pe legislatie pentru a se imbunatati si pentru a exista o reflectare corecta intre legislatie si realitatea pietei.
- Cum vedeti decizia Guvernului de a reduce plafonul pentru acordarea facilitatilor fiscale instituite prin OUG nr. 114/2018? Ce impact are aceasta decizie asupra companiilor?
- A fost o decizie surprinzatoare. FPSC a semnat in 2018 un Acord cu Guvernul Romaniei, prin care sectorul constructiilor este declarat sector prioritar pentru economia nationala pe o perioada de 10 ani. Acordarea facilitatilor fiscale pe salarii pentru constructori este o componenta din acest Acord, aprobata prin OUG nr. 114/2018 pana in 2028. Aceasta prevedere a fost incalcata in PNRR, unde este prevazuta retragerea treptata a acestor facilitati incepand cu 2025 pana in 2028. Cred ca aceasta decizie nu a avut o baza fundamentata nici pe legislatia in vigoare, nici pe consecinte, ci a fost doar o masura contabila, care a afectat personalul de decizie din firme (directori, sefi de departamente, sefi de santiere, personalul calificat), dar si muncitorii cu specializare inalta.
- Ce solutii vedeti, in prezent, pentru asigurarea fortei de munca din sectorul de constructii? Ce considerati ca trebuie schimbat, la nivel legislativ, pentru a facilita importul de forta de munca?
- Criza fortei de munca ramane in continuare o problema a constructorilor si nu numai a lor. Incercam sa pastram forta de munca pe care o avem, sa atragem tineri catre domeniul nostru de activitate si, mai ales, daca mai trebuie inca sa mai aratam beneficiile OUG nr. 114/2018 referitoare la salariul minim in constructii si acordarea facilitatilor fiscale pe salarii, o vom face in continuare. In 2023 avem in piata constructiilor cu peste 100.000 de angajati mai mult decat in 2018. Ca federatie, ne implicam in pregatirea profesionala a constructorilor. Am accesat fonduri europene pentru dezvoltarea de competente digitale pentru industria constructiilor, alaturi de UTCB, FGS Familia si CSC am pus bazele Clusterului Technology Enabled Construction - TEC, prin care vom pregati personalul angajat din constructii la niveluri foarte inalte de digitalizare folosind conceptul BIM - Building Information Modeling. Importul de forta de munca asiatica ramane o solutie "de avarie". Muncitorii straini aduc cu ei costuri in plus, dificultati in comunicare si in corelarea termenelor din contractul de achizitie si cel de sosire a fortei de munca in santier etc.
- Cum au evoluat preturile de executie de lucrari in ultimele 12 luni si cum estimati ca vor fluctua acestea in perioada urmatoare?
- In ultimii doi an am trecut printr-o perioada de scumpiri succesive. Dupa o perioada de cresteri de preturi la materialele de constructii fara precedent, in toamna lui 2021 s-au adaugat majorarile de preturi la energie, iar in 2022 au urmat si scumpiri generate de razboiul din Ucraina. Incepand cu luna iunie 2022, aceste cresteri si-au incetinit dinamica de evolutie, mai mult, la unele materiale - cum ar fi otelul-beton si produsele din otel - s-au inregistrat chiar scaderi de preturi. Pana la sfarsitul anului s-a instalat o oarecare stabilitate, cu cresteri si scaderi suportabile. In mod normal, aceasta stabilitate ar trebui sa continue in 2023, dar situatia din Ucraina poate crea turbulente. Continuarea razboiului nu aduce nimic bun, iar oprirea acestuia va misca forte umane, materiale si financiare uriase din Europa, inclusiv din Romania, pentru reconstructia Ucrainei.
- In ce stadiu se afla initiativa de certificare a companiilor de constructii?
- In momentul de fata, asteptam aprobarea Codului Amenajarii Teritoriului, Urbanismului si Constructiilor si, din primavara, cred ca vom aborda din nou acest subiect, doar pentru firmele de executie.
- De ce considerati ca au nevoie urgenta companiile de constructii?
- Cred ca doua lucruri trebuie sa stea in atentia noastra. In primul rand, sunt necesare noi solutii pentru diminuarea efectelor crizei fortei de munca prin masuri de incurajare a romanilor sa ramana acasa, pe santierele din Romania. Pentru aceasta, am propus Guvernului si de la 1 ianuarie 2023 avem un salariu minim in constructii de 4.000 lei/luna si consideram ca pastrarea facilitatilor fiscale trebuie mentinuta. De asemenea, impreuna cu mediul universitar, colaboram pentru acordarea nevoilor reale ale pietei cu sistemul de pregatire din invatamantul universitar. In al doilea rand, dar nu mai putin important, este necesara debirocratizarea excesiva a procesului investitional.
(articol aparut in revista Agenda Constructiilor, editia Ianuarie/Februarie 2023)

Stiri & Comunicate

Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ALLBIMhiltiRAWLPLUGABONARE REVISTE
ROCKWOOL 196
Editia
IANUARIE/FEBRUARIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 180 (Ianuarie-Februarie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
CDS
FRONTALE
CONCEPT STRUCTURE
Acvatot 2019
rigips
ness project
viarom
theda mar
strabag nivel 1
noark
ERBASU CONSTRUCT
MAKITA
quadratum
leviatan
concelex
Ubitech

Parteneri

HABITAT
top 500
AHK 2022
FPSC_2019
ROGBC 2016
top 500
AICPS_30
ef-de-n
top 500
econet

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander