Agenda Constructiilor
Vineri, 19 Aprilie 2024
hilti
Home - INDEX COMPANII - IDEAL PROIECT ARCHITECTURE & ENGINEERING
PAGINA PERSONALIZATA


IDEAL PROIECT ARCHITECTURE & ENGINEERING

IDEAL PROIECT ARCHITECTURE & ENGINEERING

Adresa: Str. Balta Pasărea nr. 10, Tunari, Judet Ilfov
Telefon: 031/438.20.72
Fax: 031/438.20.72
Mobil: 0765-250.011
E-mail: contact@idealproiect.com
Web site: www.IdealProiect.com
Domenii: Proiectare si inginerie | Servicii de building management | Consultanta & soluții pentru transformare digitala
Descriere activitate
Servicii de proiectare și execuție construcții; dirigenție de șantier; management de proiect și consultanță; certificare și auditare energetică; software pentru construcții.
Prezentare companie/institutie
Ing. Dorin Lulea: De la mijlocul anului vom asista la un nou echilibru economic
 
 
 
 
 
Dr. ing. Dorin Marius Lulea
Functia/Firma: director general, Ideal Proiect Architecture & Engineering;
Experienta profesionala: 19 ani in proiectarea de constructii; este presedintele Consiliului Director al Colegiului Tehnic al Dirigintilor de Santier (CTDS).
 
Romania se afla, la inceputul anului 2023, intr-un moment marcat de o crestere semnificativa a investitiilor realizate de catre administratiile publice locale si centrale si de o restrangere a investitiilor din mediul privat, mai ales ale celor din zona imobiliara. Exista foarte multi bani publici pe piata si multe proiecte in asteptare, dar nu exista suficienta forta si experienta pentru demararea acestora, subliniaza dr. ing. Dorin Marius Lulea, verificator de proiecte, diriginte de santier si auditor energetic, fondatorul companiei Ideal Proiect. Specialistul estimeaza ca, incepand cu mijlocul anului 2023, vom asista la un nou echilibru intre posibilitatile de finantare, costurile generate de inflatie, nevoile si posibilitati potentialilor cumparatori si asteptarile investitorilor. "Fiecare parte va trebui sa isi recalibreze asteptarile la noile realitati si acest proces deja a inceput", spune Dorin Lulea.
Compania Ideal Proiect, fondata in anul 2006, ofera servicii complexe in sectorul constructiilor, dezvolta proiecte rezidentiale si afaceri care au in centrul lor constructiile. Alaturi de partenerii sai, societatea a dezvoltat peste 2.000 de locuinte in zona de nord a Capitalei, investitii de peste 200 milioane euro. In cei 17 ani de activitate, compania a participat la realizarea a circa 10.000 de proiecte, constructii cu o valoare cumulata de peste un miliard de euro.
 
- La ce proiecte lucrati, in acest moment?
- Cand discutam despre proiecte, trebuie sa vorbesc despre cele doua componente principale ale companiei: partea de proiectare de arhitectura si de inginerie si apoi cea de dezvoltari imobiliare. In ceea ce priveste dezvoltarea de proiecte de constructie rezidentiala, imediat dupa perioada de criza am reusit sa finalizam si sa vindem un proiect rezidential de 40 de locuinte. Acum avem in desfasurare doua proiecte, care insumeaza 24 de case, si urmeaza ca la mijlocul acestui an sa incepem un proiect nou, cu 40 de unitati. Acesta din urma va fi situat in zona Tunari-Pipera si va fi un proiect indraznet, ce va cuprinde si un hotel, spatii comerciale, o gradinita si sala de intretinere fizica. Ca urmare a experientei crizei precedente, am reusit sa anticipam ca vom asista la o restrangere a zonei de creditare si am reusit, in ultimii ani, sa implementam majoritatea proiectelor numai cu resurse proprii. Acest lucru ne-a ajutat sa obtinem preturi foarte bune de vanzare a locuintelor. Tot anticipand ceea ce avea sa urmeze, am realizat locuinte cu un singur nivel, parter, locuinte la preturi usor accesibile si care sunt contractate si astazi, in ciuda dificultatilor existente pe piata.
- Cum a evoluat activitatea companiei in 2022 si ce estimari aveti pentru 2023?
- Nu am avut mari asteptari de la anul 2022, chiar anticipasem ca va veni o mica criza generata e reducerea creditarii si punerea sub control a masei monetare. In anul 2021, BNR a introdus pe piata, pentru a putea acoperi problemele generate de proasta gestionare a pandemiei, peste 150 de miliarde de lei. Era inevitabil sa asistam la o inflatie galopanta, ce nu se putea incheia decat prin restrangerea creditarii. Am estimat corect aceasta situatie si ne-am pregatit, inclusiv financiar, pentru o perioada mai dificila din punct de vedere al incasarilor.
Asteptarile pentru 2023 sunt mari, estimez o revenire usoara a pietei, iar aici a se intelege reintrarea pe un trend de crestere si nu revenirea la acelasi nivel al achizitiilor imobiliare, pentru care va trebui sa mai asteptam cativa ani. De asemenea, statul roman este obligat sa cheltuie cateva miliarde de euro, altfel pierdem acesti bani. Sumele trebuie sa se duca spre zona de investitii, care cuprinde si constructiile. Este imposibil sa nu asistam la o crestere a cererii pentru servicii de proiectare si de constructie din partea statului.
Chiar si in ceea ce priveste piata imobiliara, sunt optimist. Asa cum am spus, piata s-a reasezat, iar partile implicate si-au recalibrat asteptarile. Ma astept ca in a doua parte a lui 2023 sa reinceapa creditarea zonei imobiliare, in conditiile in care in banci vor aparea foarte multi bani introdusi prin aceste fonduri europene si cheltuielile publice. Fie ca ele doresc sau nu, bancile nu vor tine banii, avand tot interesul sa crediteze companiile si persoanele fizice, deoarece din acest lucru isi aduna profiturile.
- Cum au evoluat preturile locuintelor in 2022 si cum credeti ca vor fluctua acestea, in perioada urmatoare?
- In anul 2022, asteptarile au fost prea mari din partea vanzatorilor si prea scazute din partea cumparatorilor. 2023 va fi un an al echilibrului, in care partile implicate vor trebui sa isi recalibreze pretentiile. In acest an, ma astept la o stabilizare a preturilor. Multi din cumparatori au crezut ca vom asista la o prabusire a preturilor, asa cum a fost in 2008, ceea ce nu s-a intamplat si nici nu este posibil, in acest moment. Atunci a fost o criza economica globala, astazi preturile mai ridicate sunt generate de inflatie. Atunci cand costurile de construire s-au dublat in ultimii 10 ani, este greu sa mai astepti ca investitorii sa poata vinde la aceleasi preturi ca atunci. Astazi betonul, caramida, lemnul si otelul-beton sunt de doua ori mai scumpe si nu se va mai reveni la preturile vechi. Romanii trebuie sa se obisnuiasca cu noul echilibru financiar-bancar si care nu tine de Romania, ci de contextual global, generat de masurile din perioada pandemiei si cele luate dupa.
As putea sa va ofer si un pret mediul de vanzare al locuintelor, in zone considerate in dezvoltare si cu potential: 1.500 de euro/mp la care se va adauga TVA. Practic, o casa de 100 mp va costa undeva la 150.000 de euro, pret la care se va adauga TVA, un apartament de 50 mp va ajunge undeva la 75.000 de euro, fara TVA. Mai jos nu se va putea; investitorii vor prefera sa se retraga de pe piata, deoarece peste preturile ridicate ale materialelor si manoperei vor fi nevoiti sa vina si cu costul de achizitie a terenului, costurile creditelor si ale autorizarii si proiectarii.
- Cum considerati ca sunt preturile de proiectare in raport cu realitatea pietei, inflatia si volumul de lucru?
- La momentul de fata, consider ca preturile sunt undeva cu 30% mai mici fata de nevoile companiilor de a oferi salarii mai ridicate. Aceste preturi sunt mentinute asa si de evaluarile gresite facute in cadrul proiectelor tehnice ale investitiilor publice si unde sunt bugetate sume foarte mici de bani. De cealalta parte, firmele de proiectare incep sa isi selecteze clientii. Ma astept ca in urmatorii 10 ani sa apara o penurie de specialisti, deoarece nu vom mai avea, la nivel global, nu doar national, suficienti arhitecti si ingineri. Acest lucru se vede si astazi. Firmele de proiectare nu isi cauta clientii, nu trebuie sa depuna efort in acest sens, ci ele sunt cautate de investitori, care sunt nevoiti sa accepte piata asa cum este ea.
(articol aparut in revista Agenda Constructiilor, editia Ianuarie/Februarie 2023)
 

 
IDEAL PROIECT: Ne asteptam la un blocaj temporar al pietei constructiilor
 
 
 
 
 
Drd. ing. Dorin Marius Lulea
Functia/Firma: director general, Ideal Proiect Architecture & Engineering;
Experienta profesionala: 17 ani in proiectarea de constructii; este vicepresedintele Colegiului Tehnic al Dirigintilor de Santier (CTDS).
 
2022 va reprezenta cu siguranta un an de criza in sectorul constructiilor, din cauza cresterilor actuale de preturi, care nu pot fi combatute pe termen scurt, este de parere drd. ing. Dorin Marius Lulea, directorul general al companiei Ideal Proiect Architecture & Engineering. "Ne asteptam la un blocaj temporar al pietei, dar acest aspect nu tine doar de factorii interni, ci mai ales de cei externi. Pretul locuintelor a ajuns acum la un nivel care nu pare sustenabil, raportat la veniturile romanilor. In timp ce avem costuri si preturi europene, veniturile romanilor sunt de 4 ori mai mici", a subliniat Dorin Marius Lulea, in cadrul unui interviu acordat revistei Agenda Constructiilor. Din punctul sau de vedere, masurile care vizeaza administrarea crizei sanitare au fost exagerate, existand riscul ca pandemia sanitara sa se transforme intr-o pandemie a saraciei, o pandemie economica.
De profesie inginer constructor, Dorin Marius Lulea este absolvent al Facultatii de Constructii Civile, Industriale si Agricole din cadrul Universitatii Tehnice de Constructii Bucuresti, sectia Inginerie Economica in Constructii. Dupa finalizarea studiilor, in anul 2004, specialistul s-a orientat catre antreprenoriatul privat, cu preponderenta spre proiectarea si verificarea constructiilor, precum si catre dezvoltarea de ansambluri rezidentiale proprii.
 
- Ce proiecte aveti in lucru? In ce stadiu de implementare sunt si ce termene de executie au acestea?
- Activitatea grupului se desfasoara in domeniul constructiilor, dar vizeaza trei sectoare principale: proiectare, dirigentie si dezvoltarea de complexuri rezidentiale proprii. La momentul de fata, in ceea ce priveste proiectarea, cat si serviciile de dirigentie, activitatea se axeaza pe dezvoltarea de ansambluri de locuinte in zona de nord a Bucurestiului: Tunari, Otopeni, Balotesti, Voluntari, Corbeanca. Acest lucru se datoreaza faptului ca multi investitori se retrag din Capitala, oras ce nu are o politica clara pentru dezvoltare, ceea ce face ca multe investitii sa fie blocate de procese. In mica masura, activitatea noastra vizeaza si constructia de spatii de birouri, comerciale sau de productie si depozitare. In ceea ce priveste sectorul public, acesta practic a disparut in ultimii doi ani din activitatea curenta, din cauza restrangerii investitiilor publice la un nivel extrem de scazut. Pe de alta parte, investitiile rezidentiale in zona de nord au mers bine, multi clienti preferand sa cumpere case pe pamant in loc de apartamente, mai ales ca acestea au aproximativ aceleasi preturi, poate chiar mai mici. In acest sens, in ultimul an am reusit sa finalizam si sa vindem aproximativ 40 de case. In prezent, avem in proces de autorizare un proiect cu 70 de noi unitati, pentru care estimam inceperea executiei in primavara anului viitor.
- Cum a evoluat activitatea companiei in ultimii doi ani si ce estimari aveti pe termen scurt si mediu?
- Activitatea a decurs foarte bine pe toate cele trei domenii, in mare masura datorita faptului ca lucram pe mai multe paliere. Daca te limitezi la o singura ramura a sectorului constructiilor, devii foarte sensibil la variatiile pietei. Perspectiva pentru economia Romaniei nu este, insa, una foarte buna, deoarece investitiile publice aproape au disparut, iar statul nu mai este un jucator important in zona de constructii civile. De asemenea, cresterea preturilor la materialele de constructii, energie, transport si manopera vor duce inevitabil la costuri mai mari ale constructiilor. Ne asteptam la un blocaj temporar al pietei, dar acest aspect nu tine doar de factorii interni, ci mai ales de cei externi. Pretul locuintelor a ajuns acum la un nivel care nu pare sustenabil, raportat la veniturile romanilor. In timp ce avem costuri si preturi europene, veniturile romanilor sunt de 4 ori mai mici.
- Care credeti ca vor fi tendintele in proiectare/arhitectura in anii urmatori, ca efect al pandemiei, dar nu numai?
- Este nevoie ca statul sa inceapa un proces amplu de investitii publice. Avem cladiri civile administrative, scoli sau spitale care sunt depasite din punct de vedere moral si fizic. Multe dintre ele necesita investitii majore, pentru ca perioada de viata este expirata. Tocmai de aceea, ne asteptam sa se modifice putin tipul de proiecte realizate sau cel putin asa ar fi necesar. Insa, anul 2022 va reprezenta cu siguranta un an de criza in sectorul constructiilor, din cauza cresterilor actuale de preturi, pe care nu le vom putea combate pe termen scurt.
- Ati implementat modul de lucru BIM? Cum vedeti digitalizarea in constructii, in acest moment?
- Nu am implementat un sistem de tip BIM. Dispunem in firma de specialisti pe toate domeniile si acestia interactioneaza fizic foarte usor. Rapiditatea cu care trebuie sa raspundem solicitarilor face ca un astfel de sistem sa fie mai greu de implementat, deoarece necesita o mai mare experienta, un timp mai ridicat de implementare a modelului si, uneori, resurse software si financiare care sunt greu de justificat.
Digitalizarea este cam aceeasi de vreo 15 ani si ea se refera mai ales la zona de proiectare. In executie, procesul nu se poate digitaliza, iar efectul nu poate fi unul mare. Pe de alta parte, in domeniul constructiilor civile, nu au aparut inovatii revolutionare. Romanii prefera, in continuare, caramida si betonul, iar sistemul de constructie este unul clasic.
- Care sunt, din punctul dumneavoastra de vedere, lectiile acestei crize sanitare?
- Important este sa nu dam o prioritate prea mare unui risc generand alte riscuri. Intotdeauna solutiile trebuie sa fie de mijloc si sa tina cont de efectele asupra altor ramuri. In timpul pandemiei, la nivel mondial, au fost luate masuri pe care le consider mult exagerate, disproportionate cu riscurile generate de criza sanitara. Sigur ca exista victime, romanii trebuie protejati, dar sa nu blocam activitatea economica, deoarece oamenii traiesc din munca lor. Exista riscul ca dintr-o pandemie sanitara sa ajungem la o pandemie a saraciei, una economica. Sigur ca sectorul constructiilor nu a fost direct afectat, dar locuintele sunt cumparate de romani care activeaza in diferite domenii si prelungirea unei astfel de stari pe termen mai lung va genera probleme mari. Lectia principala este ca riscurile, in multe din cazuri, trebuie sa fie acceptate, asa cum si in constructii nu se proiecteaza cladirile sa reziste la orice cutremur sau la impact cu avioanele. Acestea sunt riscuri acceptabile.
(articol aparut in revista Agenda Constructiilor, editia Octombrie 2021)

Stiri & Comunicate

Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
RAWLPLUGABONARE REVISTEALLBIMSISECAM
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
ERBASU CONSTRUCT
Acvatot 2019
concelex
CDS
leviatan
strabag nivel 1
quadratum
rigips
MAKITA
viarom
CONCEPT STRUCTURE
noark
ness project
theda mar
EDIT-Structural
Ubitech
siniat

Parteneri

HABITAT
AHK 2022
top 500
FPSC_2019
top 500
AICPS_30
ef-de-n
ROGBC 2016
top 500
econet

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander