INDEX COMPANII | Inscriere/Adaugare |
KONECRANES SA |
Adresa: Str. C. Brediceanu nr. 21 C, et. 1, ap. 35, Timisoara, Judet Timis |
Telefon: 0256/203.514 , +40 722 258412 |
Fax: 0256/200.155 |
E-mail: office.romania@konecranes.com |
Web site: www.konecranes.ro |
Domenii: Utilaje de constructii, autocamioane & autoutilitare |
Descriere activitate
Macarale, poduri rulante, electropalane, echipamente noi si service. |
Prezentare companie/institutie
KONECRANES estimeaza o crestere de 12% a cifrei de afaceri din acest an
Cristian Breban
Functia/Firma: director general, Konecranes Romania;
Experienta profesionala: 32 de ani pe piata de utilaje si echipamente industriale de ridicat.
Konecranes Romania, subsidiara grupului finlandez Konecranes - lider mondial in domeniul echipamentelor de ridicat, estimeaza o crestere de 12% a cifrei de afaceri din acest an, pana la nivelul de circa 30,3 milioane de lei. Compania isi mentine traiectoria pozitiva, dupa un an 2021 pe care l-a incheiat cu o cifra de afaceri de 26,7 milioane de lei, putin peste nivelul din 2020, dar cu o valoare totala a comenzilor cu 43% mai mare decat cele aferente anului anterior. Potrivit lui Cristian Breban, directorul general al Konecranes Romania, evolutia optima se datoreaza cu precadere investitiilor din domeniul industrial, inregistrand un reviriment puternic, dupa ce piata a absorbit socul generat de pandemie.
Grupul Konecranes, cu sediul central in Hyvinkkaa - Finlanda, este activ in 50 de tari, cu 16.500 de angajati si cu o cifra de afaceri de 3,18 miliarde euro obtinuta in 2021. Compania deserveste o paleta variata de clienti din domeniile industrial, energetic, portuar si al santierelor navale, carora le ofera solutii de ridicare inovatoare care sa le permita sa-si eficientizeze procesele de ridicare si transport al marfurilor. Grupul este prezent in Romania din anul 1994, avand sediul local in Timisoara. - Cum ati inceput anul 2022 si cum resimtiti schimbarile care au loc pe piata dupa pandemie si in noul context international?
- Pentru noi, in Romania, ultimii doi ani au fost ca pentru toate companiile din lume, marcati de pandemie, la care se adauga noile provocari aduse de razboiul din apropierea granitelor tarii noastre. Cu toate acestea, am avut un an 2021 bun, cu o crestere importanta a comenzilor, datorata dezvoltarii pietei industriale. Am avut un start bun si in anul 2022, inregistrand in primul trimestru o cifra de afaceri de 7 milioane de lei, in crestere cu 12% fata de nivelul anului anterior. Prognoza cifrei de afaceri pentru 2022 este de 30,3 milioane de lei, adica o crestere de circa 12% fata de 2021. Pana acum suntem in grafic.
Principalele efecte pe care le resimtim in noul context international sunt legate de cresterea, in general, a preturilor materiilor prime si materialelor, care, din pacate, au generat majorari semnificative si asupra preturilor produselor noastre. Din fericire pentru noi, datorita unui serviciu global de achizitii, am reusit sa minimizam impactul negativ nu doar in ceea ce priveste costul de achizitie, dar si referitor la termenele de livrare, care sunt extrem de imprevizibile acum, in special pentru componente electronice. - Pentru ce sectoare ale pietei de constructii livrati echipamente si care sunt beneficiarii?
- Konecranes nu se adreseaza direct pietei constructiilor, ci producatorilor de materiale de constructii, in special clientilor din domeniul fabricarii structurilor metalice si al prefabricatelor din beton. Nu as vrea sa nominalizez aici pe niciunul din beneficiarii nostri, dar pot sa va spun ca furnizam poduri rulante producatorilor majori din aceste doua domenii.
- Care sunt principalele tendinte tehnice din domeniul echipamentelor de ridicat, in special din punct de vedere al sigurantei si ergonomiei?
- In toate domeniile industriale, companiile pun un accent tot mai mare pe siguranta angajatilor si a proceselor tehnologice, ergonomia echipamentelor fiind unul din factorii determinati in asigurarea nivelului de siguranta dorit. Segmentul echipamentelor de ridicat, cu risc mare in exploatare, ofera o serie de oportunitati de crestere a sigurantei prin adoptarea unor solutii inovatoare. Pot spune ca grupul Konecranes este si in acest domeniu un lider global, dovada fiind cele peste 2.000 de solutii patentate si in curs de patentare din care foarte multe vizeaza siguranta in exploatare, ca de exemplu, dar nelimitate, la controlul electronic al balansului sarcinii in timpul deplasarii acesteia, corelarea vitezelor de lucru cu greutatea sarcinii din carligul macaralei, conceptul de SMART crane - care ofera posibilitatea clientilor nostri sa aiba echipamente de ridicat inteligente si care limiteaza posibilitatea aparitiei erorilor umane de operare. Vizitand site-ul www.konecranes.com, companiile se pot familiariza cu aceste concepte, iar consultantii nostri sunt tot timpul la dispozitia lor pentru a gasi impreuna cele mai bune solutii pentru procesele tehnologice ale acestora.
- Care sunt obiectivele de management pe termen scurt si mediu, pe piata din Romania?
- In etapa actuala, atat pe termen scurt, cat si mediu, principala noastra preocupare este pastrarea fortei de munca calificate pe care o avem, dar si ocuparea pozitiilor vacante din organizatia noastra. Am facut eforturi semnificative in ceea ce priveste cresterea veniturilor angajatilor, reusind, intr-o perioada de criza, la sfarsitul anului trecut, sa crestem salariile in medie cu peste 20%. Sigur ca aceasta majorare a cheltuielilor presupune o optimizare a proceselor din cadrul firmei, pentru a ne pastra o buna profitabilitate.
In perioada urmatoare, mai exact in trimestrul al treilea al acestui an, avem in plan lansarea pe piata din Romania a unui nou tip de electropalan si, implicit, a unui nou tip de pod rulant care va fi echipat cu acesta, care speram ca va revolutiona piata prin tehnologia smart pe care o inglobeaza deja din varianta standard si prin avantajele pe care le ofera din punct de vedere al operarii si intretinerii fata de produsele concurente. (articol aparut in revista Agenda Constructiilor, editia Iunie/Iulie 2022)
|