INDEX COMPANII | Inscriere/Adaugare |
MINISTERUL APARARII NATIONALE (MApN) |
Adresa: Str. Izvor, nr. 110, Bucuresti, S5 |
Telefon: 004021 410.40.40 , 004021 402.34.00 |
Fax: 004021.319.56.98 |
E-mail: presamapn@mapn.ro |
Web site: ww.mapn.ro |
Domenii: Alte servicii | Institutii publice |
Descriere activitate
Ministerul Apărării Naţionale este organul de specialitate al administraţiei publice centrale, în subordinea Guvernului, prin care este condusă activitatea în domeniul apărării naţionale, potrivit prevederilor legii şi strategiei de securitate naţională, pentru garantarea suveranităţii, independenţei şi unităţii statului, integrităţii teritoriale a ţării şi democraţiei constituţionale. |
Prezentare companie/institutie
MAPN: Investitii masive in proiecte menite sa asigure securitatea regionala
Col. ing. Bogdan Alexandru (50 de ani)
Sef Serviciu Documentatii Tehnice, MApN.
Col. ing. Mihai Urlea (49 de ani),
Sef Serviciu Infrastructuri NATO, MApN.
In Ministerul Apararii Nationale (MApN), "Directia domenii si infrastructuri" (DDI) este structura centrala de specialitate, subordonata nemijlocit ministrului apararii nationale, care asigura administrarea patrimoniului imobiliar, elaborarea si aprobarea, in limitele competentei sale, a programelor de investitii si a documentatiilor tehnico-economice pentru lucrarile de investitii. Aceasta urmareste si coordoneaza executarea lucrarilor de constructii noi si reparatii in toate fazele de implementare, exercita controlul statului in toate etapele si componentele sistemului calitatii in constructii si coordoneaza si controleaza activitatea de aparare impotriva incendiilor. Atributiile principale ale DDI se refera, printre altele, la exercitarea obligatiilor si responsabilitatilor investitorului si ale proprietarului patrimoniului imobiliar al armatei si aplicarea controlului disciplinei in urbanism si amenajarea teritoriului. Totodata directia isi exercita competentele si in domenii precum administrarea proprietatii imobiliare, elaborarea politicii MApN privind proprietatea imobiliara, modernizarea, mentinerea sau, dupa caz, reducerea acesteia prin proiecte si programe imobiliare specifice, reprezentarea intereselor Ministerului in relatiile cu institutiile statului, la nivel interministerial, cu autoritatile administratiei centrale si locale si in cele cu armatele straine, elaborarea propunerilor de acte normative specifice, emiterea de norme tehnice, dispozitii si precizari si coordonarea implementarii acestora in intregul sistem de administrare, exploatare si mentenanta a proprietatii imobiliare si infrastructurii din minister, controlul respectarii prevederilor legislatiei in vigoare, asigurarea proprietatilor imobiliare necesare fortelor in situatiile speciale de criza, razboi, conflict si post conflict si coordonarea actiunilor desfasurate de catre unitatile de cartiruire trupe si administrare cazarmi.
- Care este valoarea bugetului de care dispune MApN in 2024 si ce fonduri vor fi alocate pentru investitii?
- La data de 1 martie 2022, Consiliul Suprem de Aparare a tarii a hotarat cresterea procentului din PIB alocat bugetului apararii la 2,5% incepand cu anul 2023. In consecinta, pentru implementarea acestei decizii, Legea nr. 421/2023 a bugetului de stat 2024 prevede un buget de 39,5 miliarde lei pentru aparare, din care un procent important este alocat achizitiei de echipamente majore si activitatilor de cercetare-dezvoltare. Pentru lucrarile de investitii in infrastructura, pentru anul 2024 au fost planificate, initial, peste 3 miliarde lei, din care, pana in prezent, au fost executate si decontate lucrari in valoare de aproximativ 500 de milioane de lei. Sumele alocate in acest an sunt acoperitoare pentru realizarea lucrarilor de constructii si instalatii cuprinse in Planul de investitii al Ministerului Apararii Nationale.
- Care sunt cele mai mari proiecte de investitii pe care le aveti in implementare din fonduri europene, in aceasta perioada?
- In prezent sunt in diferite faze de derulare proiecte investitionale finantate din fonduri europene depuse in cadrul POR 2014-2020, pe diferite axe dupa cum urmeaza:
● Axa prioritara 5, Prioritatea de investitii 5.1/7 - Conservarea, protejarea, promovarea si dezvoltarea patrimoniului natural si cultural - proiecte nefinalizate. Proiectul "Lucrari de interventie la fatada Cercului Militar National" (cod SMIS 124949) are ca scop reabilitarea fatadelor unei cladiri emblematice pentru patrimoniul aflat in administrarea MApN. Valoarea totala contractata a proiectului este de 34,94 milioane de lei, din care 10,67 milioane de lei sunt fonduri nerambursabile. Contractul de finantare a fost semnat in luna decembrie 2018, iar finalizarea executarii lucrarilor este estimata la finalul anului 2024.
● Axa Prioritara 3, Prioritatea de Investitii 3.1, Operatiunea B - Cladiri Publice - Apel de proiecte dedicat sprijinirii obiectivelor strategiei UE pentru Regiunea Dunarii. Proiectul "Reabilitare termica a pavilionului C4 din cazarma 3416 Constanta" (cod SMIS 125100) are o valoare contractata totala de 12,43 milioane de lei, din care 7,78 milioane de lei reprezinta finantare nerambursabila. Contractul de finantare a fost semnat in anul 2022, iar proiectul se afla in derulare, cu termen de finalizare prevazut la sfarsitul lunii august 2024. Tot prin aceasta facilitate este finantat si proiectul de "Reabilitare termica a pavilioanelor D, D1, D2 si D5 din cazarma 1369 Constanta" (cod SMIS 125139). Valoarea totala contractata a acestuia este de 20,14 milioane de lei, din care finantarea nerambursabila este de 8,28 milioane de lei. Contractul de finantare a fost semnat in anul 2021. Pentru acest proiect imobiliar, procentul cheltuielilor eligibile nerambursabile este de 55,92%.
- Ce investitii aveti in implementare, avand ca sursa fonduri din Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR)?
- Comitetul Ministerului Apararii Nationale pentru organizarea si coordonarea procesului de atragere de fonduri europene nerambursabile a initiat si sustinut demersurile pentru depunerea documentelor necesare accesarii fondurilor europene nerambursabile din cadrul PNRR, in domeniile de interes pentru MApN. Toate demersurile derulate au condus fie la includerea unor investitii ale MApN in PNRR, fie la depunerea in conditii de eligibilitate care, dupa caz, sa asigure semnarea contractelor de finantare pentru structurile din subordinea MApN. Avand in vedere evolutiile privind deschiderea unor linii de finantare din PNRR, in mod sintetic expunem proiectele intocmite la nivelul MApN finantate/depuse spre finantare in platformele aferente diferitelor componente ale PNRR:
● Componenta 12 - Sanatate, Investitia: I2. Dezvoltarea infrastructurii spitalicesti publice, cod apel de proiecte MS-0212. MApN are in derulare 4 proiecte de investitii in Programul national de investitii in infrastructura de sanatate, aferent Tintei 377, Componenta 12 - Sanatate, aprobat prin HG nr. 1237/2022 si HG nr. 143/2023, respectiv: realizarea pavilionului de medicina operationala - politrauma la Spitalul Clinic de Urgenta Militar "Dr. Stefan Odobleja" Craiova, cu o valoarea totala de aproape 52 milioane de lei; realizarea pavilionului de chirurgie-traumatologie la Spitalul Militar de Urgenta "Dr. Ion Jianu" Pitesti, proiect cu o valoare totala de 111,12 milioane de lei; realizare pavilion nou bloc chirurgical politrauma la Spitalul Militar de Urgenta "Dr. Alexandru Augustin" Sibiu, avand valoarea totala de aproape 97 milioane de lei; realizarea pavilionului de medicina operationala - politrauma la Spitalul Militar de Urgenta "Regina Maria" Brasov, avand valoarea totala de 134,85 milioane de lei. Valoarea totala a celor 4 proiecte este de 394,8 milioane de lei.
● Componenta 12 - Sanatate, Investitia I2.4 - Echipamente si materiale destinate reducerii riscului de infectii nosocomiale, cod apel de proiecte MS-0024. In cadrul apelului de proiecte sunt incluse 4 investitii, cu o valoare totala de 48,11 milioane de lei. ● Componenta 12 - Sanatate, Investitia I1.3 - Unitati de asistenta medicala ambulatorie, cod apel de proiecte MS-0013. In cadrul acestui apel este inclus proiectul "Dezvoltarea infrastructurii medicale prespitalicesti in Ambulatoriul Integrat al Spitalului Militar de Urgenta «Dr. Alexandru Augustin» Sibiu", avand o valoare totala de 3,11 milioane de lei. ● Componenta 7 - Transformare digitala, Investitia I.3 - Realizarea sistemului de eHealth si telemedicina, Investitia specifica: I3.3 - Investitii in sistemele informatice si in infrastructura digitala a unitatilor sanitare publice, cod apel de proiecte MS-733. In cadrul apelului de proiecte sunt propuse 6 obiective (aflate in faza de precontractare), a caror valoare totala este de 41,87 milioane de lei. ● Componenta 15 - Educatie, Dotarea cu laboratoare inteligente a unitatilor de invatamant secundar superior, a palatelor si a cluburilor copiilor. Prin aceasta facilitate sunt propuse 4 proiecte (aflate in faza de precontractare), a caror valoare totala este de 1,75 milioane de lei. ● Componenta 15 - Educatie, Dotarea cu mobilier, materiale didactice si echipamente digitale a unitatilor de invatamant preuniversitar si a unitatilor conexe. In cadrul acestui apel sunt propuse doua proiecte (aflate in faza de precontractare), a caror valoare totala este de 2,3 milioane de lei. ● Componenta 5 - Valul Renovarii, Axa 2 - Schema de granturi pentru eficienta energetica si rezilienta in cladiri publice, Operatiunea B.2: Renovarea energetica moderata sau aprofundata a cladirilor publice. In cadrul acestei Componente au fost depuse 5 proiecte a caror valoare totala este de 43,25 milioane de euro. - Ce alte surse de finantare utilizati pentru implementarea proiectelor MApN?
- Prin Programul NATO de Investitii in Securitate (NSIP), pana in prezent, MApN, prin Directia domenii si infrastructuri, in calitate de autoritate pe domeniul infrastructura, a implementat un numar de 40 de proiecte, din cadrul pachetelor de capabilitati aprobate de catre autoritatile NATO, pentru realizarea de facilitati specifice in cadrul unitatilor militare dislocate in localitatile Fetesti, Otopeni, Bucuresti, Midia, Mangalia, Timisoara, Lugoj, Tunari si Cincu, in valoare totala de 94,9 milioane de euro, din care 68,45 milioane de euro reprezinta finantare NATO si 26,44 milioane de euro, finantarea Romaniei. Proiectele finalizate pana in prezent au avut ca scop principal dezvoltarea infrastructurii bazelor aeriene prin realizarea/reabilitarea suprafetelor aeroportuare cu diverse destinatii: pista decolare-aterizare, cai de rulare, platforme pentru parcarea aeronavelor, platforme de mentenanta si testare, precum si realizarea de hangare de mentenanta, spatii de depozitare, depozite de combustibil, dezvoltarea infrastructurii de receptie, stationare si continuarea deplasarii trupelor (RSOM) si de antrenament in cadrul poligoanelor specifice. Valoarea estimata a proiectelor NSIP din cadrul Pachetelor de capabilitati aprobate de catre autoritatile NATO pentru perioada 2024-2027 aflate in prezent in diferite faze de implementare, care vizeaza in principal dezvoltarea facilitatilor de depozitare combustibil si realizare infrastructura aeroportuara, este de 149,22 milioane de euro, din care 122,5 milioane de euro reprezinta finantare NATO si 26,73 milioane de euro, contributia Romaniei.
- Care sunt cele mai mari proiecte de investitii coordonate de MApN, care vor fi realizate in urmatorii ani (2024-2030)?
- Dintre lucrarile semnificative ce se implementeaza prin grija Directiei domenii si infrastructuri, pot fi amintite:
● Infrastructura Bazei 57 Aeriana din cazarma 888 Mihail Kogalniceanu, investitie ai carei indicatori tehnico-economici au fost aprobati cu Hotararea Guvernului nr. 781/2019, are o valoare totala de 12,17 miliarde lei (circa 2,57 miliarde euro). Realizarea investitiei imobiliare este impartita in 4 etape, programate pe o perioada de aproximativ 20 de ani, prioritate avand lucrarile de asigurare a utilitatilor, amenajarea terenului, realizarea unei piste de decolare-aterizare si a zonelor de miscare aeroportuara. Lucrarile au inceput in anul 2023. Finalizarea investitiei, in functie de alocarile bugetare, este estimata a avea loc in anul 2040.
● Realizare infrastructura - zona operationala - in cazarma 1833 Campia Turzii, investitie ai carei indicatori tehnico-economici au fost aprobati cu HG nr. 754 din 20 septembrie 2018, are o valoare de 1,67 miliarde lei. Lucrarile au fost incepute in anul 2023 si au termenul de finalizare stabilit in anul 2030. ● Realizare infrastructura in cazarma 3600 Mihai Bravu, investitie ai carei indicatori tehnico-economici au fost aprobati cu HG nr. 309/2021, are o valoare de aproape 1,15 miliarde lei. In luna aprilie a acestui an a fost emisa autorizatia de construire pentru lucrarile din prima etapa de implementare. Durata de executie este estimata la 66 de luni. ● Realizare infrastructura necesara Comandamentului Corpului Multinational de Sud-Est in cazarma 562 Sibiu, investitie ai carei indicatori tehnico-economici au fost reaprobati in luna octombrie 2022, are o valoare de 749,15 milioane de lei. Lucrarile au fost incepute din anul 2021 si au termen de finalizare in 2025. ● Lucrari de infrastructura necesare functionarii Colegiului National Militar "Alexandru Ioan Cuza" in cazarma 3607 Constanta, investitie ai carei indicatori tehnico-economici au fost aprobati prin HG nr. 309/2021, are o valoare totala de 206,7 milioane de lei. Durata de executie a lucrarilor este prevazuta la 48 de luni. - Care este, pe scurt, strategia MApN pentru dezvoltarea infrastructurii de aparare si ce investitii sunt prevazute pentru acest sector pana in 2030?
- In contextul alocarii prin bugetul MApN a unor sume importante pentru achizitia de echipamente majore si pentru activitatile de cercetare-dezvoltare, categoriile de forte ale armatei au initiat demersuri privind asigurarea infrastructurii necesare pentru desfasurarea in cele mai bune conditii a misiunilor primite. Prin prisma atributiilor sale, Directia domenii si infrastructuri asigura elaborarea si aprobarea, in limitele competentei sale, a programelor de investitii si a documentatiilor tehnico-economice pentru lucrarile de investitii, urmareste si coordoneaza executarea lucrarilor de investitii si reparatii in toate fazele de implementare a acestora, exercita controlul statului in toate etapele si componentele sistemului calitatii in constructii. In urmatorii ani vor fi continuate si finalizate obiectivele aflate in diverse stadii de implementare, iar, in perspectiva, va continua dezvoltarea infrastructurii bazelor aeriene, se vor demara investitii pentru cresterea calitatii vietii personalului (reabilitare sau constructii noi cu functiunea de camine de garnizoana sau unitate, pavilioane de invatamant sau de cazare, comandamente, cladiri administrative, blocuri alimentare etc.) si, de asemenea, se vor demara investitii imobiliare pentru realizarea de spatii pentru adapostirea tehnicii militare noi si pentru asigurarea mentenantei - spatii de depozitare, depozite de combustibil etc.
- Care sunt principalele obiective stabilite la nivelul MApN, pe termen scurt, mediu si lung?
- Armata Romaniei este un vector important al promovarii imaginii Romaniei in lume. Angajamentele asumate in teatrele de operatii confirma vocatia tarii noastre de furnizor de securitate, consolideaza statutul international al Romaniei, de aliat si partener de nadejde, conform tratatelor si acordurilor la care este parte, contribuind la dezvoltarea cooperarii militare, capacitatii operationale si interoperabilitatii Armatei Romaniei cu armatele statelor membre NATO si UE. In climatul geostrategic actual, dezvoltarea unor capacitati menite sa asigure suportul logistic al interventiilor armate este vital. In acest sens, angajamentele asumate prin tratate ale Romaniei cu NATO, cu alti parteneri strategici, care implica intre altele alocarea a 2,5% din PIB Apararii Nationale, creeaza posibilitatea amplificarii investitiilor in capacitati logistice militare. Armata Romaniei contribuie la intarirea posturii de descurajare si aparare a Aliantei Nord-Atlantice si la dezvoltarea capabilitatilor de aparare ale Uniunii Europene, in mediile terestru, aerian si maritim. De asemenea, exercitiile si alte activitati desfasurate in comun arata determinarea, forta si capacitatea tarilor aliate de a asigura securitatea fiecarei stat membru din NATO. Pentru asigurarea interoperabilitatii cu structurile militare ale statelor membre NATO, pe timpul operatiilor si exercitiilor aliate, si infrastructura necesara indeplinirii misiunilor de instruire, Directia domenii si infrastructuri isi aduce contributia la acest efort comun prin asigurarea documentatiilor tehnico-economice pentru lucrarile de investitii si prin coordonarea executarii lucrarilor de investitii si reparatii.
Ministerul Apararii Nationale, impreuna cu structurile similare din tarile aliate, va continua consolidarea apararii comune pe intregul flanc estic si descurajarea oricaror agresiuni impotriva teritoriului aliat. (articol aparut in revista Agenda Constructiilor, editia August 2024) |