Agenda Constructiilor
Miercuri, 22 Ianuarie 2025
Home - INDEX COMPANII - PLAN 31 RO SRL
PAGINA PERSONALIZATA


PLAN 31 RO SRL

PLAN 31 RO SRL

Adresa: Str. Decebal nr. 124, Cluj Napoca, Judet Cluj
Telefon: 0364/401.430
E-mail: office@plan31.ro
Web site: www.plan31.ro
Domenii: Profile, feronerie & accesorii
Descriere activitate
Proiectare structuri/ expertiza tehnica/ consultanta.
Prezentare companie/institutie
PLAN 31: Economia de materiale devine un fenomen periculos si generalizat
 
Prof. dr. ing. Kiss Zoltan (72 de ani)
Functia/Firma: director general, Plan 31;
Experienta profesionala: 50 de ani in domeniul constructiilor; este de 42 de ani cadru didactic la Facultatea de Constructii din cadrul Universitatii Tehnice Cluj-Napoca si a fost director al Departamentului Structuri al Facultatii. De asemenea, este expert tehnic atestat al MDLPA in domeniile "constructii civile, industriale, agrozootehnice, cu structura din beton, beton armat, zidarie si lemn" pentru urmatoarele exigente: "Rezistenta si stabilitate la solicitari statice, dinamice, inclusiv cele seismice", precum si verificator de proiecte atestat de MDLPA.
 
Disponibilitatea unor proiectanti de a reduce cantitatea si calitatea materialelor care se introduc intr-o structura, la insistentele investitorilor, a inceput sa reprezinte un fenomen periculos si generalizat, avertizeaza prof. dr. ing. Kiss Zoltan, directorul general al companiei Plan 31, din Cluj-Napoca, si profesor la Universitatea Tehnica de Constructii Cluj-Napoca. In opinia specialistului, niciun stakeholder implicat in sectorul constructiilor (proiectant, antreprenor, dezvoltator etc.) nu trebuie sa faca economii mai ales in zona proiectarii de structuri. "Exemplul groaznic din Turcia arata unde poate duce urmarirea calitatii in constructii scapata de sub control", subliniaza proiectantul. Prof. dr. ing. Kiss Zoltan, unul dintre specialistii cei mai experimentati in domeniul constructiilor din beton armat si precomprimat din Romania, a mai precizat ca situatia expusa mai sus tinde sa se agraveze in aceasta perioada in care costurile cresc semnificativ, iar calitatea fortei de munca, pe langa cantitate, este in scadere. Singura solutie pe care o vede specialistul pentru imbunatatirea acestei situatii este automatizarea proceselor de executie.
Compania Plan 31 este activa din anul 1999, in domeniul proiectarii de structuri civile si industriale, dar are o experienta vasta si in consultanta de specialitate in domeniul proiectarii, realizarea de expertize tehnice, consolidari, teste pe materiale si monitorizarea constructiilor in executie si in exploatare.
 
- Cum a evoluat activitatea companiei in 2022 si ce estimari aveti pentru 2023?
- In 2022, compania noastra si-a realizat planul de venituri propus. Anul 2023 a pornit bine, insa nu putem fi siguri de viitor. Din pacate, tarifele de proiectare stagneaza, iar cheltuielile firmei cu salarii si utilitati cresc foarte mult. Pentru anul in curs am prevazut investitii doar in programe de calcul si inlocuirea echipamentelor (calculatoare, servere) uzate. Imprimante performante noi am reusit sa achizitionam in anii 2021 si 2022. Totodata, in contextul in care preturile cresc si veniturile raman la valorile anilor trecuti, observam o depreciere generala a calitatii proiectelor realizate si, mai ales, a calitatii executiei. Aceste fenomene sunt cauzate, in primul rand, de lipsa personalului, dar si de calitatea celor care vin in domeniul constructiilor, indiferent daca vorbim de ingineri sau muncitori calificati. Din pacate, nu prevedem nici o imbunatatire pentru acest an, in ceea ce priveste adaptarea preturilor de proiectare.
- La ce proiecte majore lucrati, in acest moment?
- Va putem aduce in atentia dumneavoastra doar patru dintre proiectele mari la care lucram in prezent: Extinderea Aeroportului Iasi - Terminalul 4, Extinderea Aeroportului din Timisoara, Centrul de distributie Moldretail, din Chisinau si Concept 9, Targu Mures - un ansamblu rezidential compus din mai multe blocuri de locuinte, dar mai avem si alte lucrari in desfasurare, in momentul de fata. Investitiile de mai sus sunt realizate in varianta proiectare - executie. In prezent, suntem in faza finala a proiectarii si la jumatatea executiei.
Printre proiectele majore la care am lucrat de-a lungul timpului se afla Sala Sporturilor din Cluj-Napoca, stadionul din Craiova si mall-ul ParkLake, din Bucuresti.
- Ce impact au digitalizarea si noile tehnologii in domeniul proiectarii de structuri si asupra fortei de munca si a productivitatii din acest sector?
- Digitalizarea in proiectare este pe un drum bun. In general, proiectantii reusesc sa achizitioneze si sa foloseasca cele mai bune programe software pe plan mondial. Cred ca avem toate atuurile de a realiza proiecte de nivel international. Din pacate, avem deficiente in etica proiectarii. Disponibilitatea unor proiectanti de a reduce cantitatea si calitatea materialelor care se introduc intr-o structura, la insistentele investitorilor, a inceput sa reprezinte un fenomen periculos si generalizat. Exemplul groaznic din Turcia arata unde poate duce urmarirea calitatii in constructii scapata de sub control. Se observa un dezinteres major in privinta automatizarii si robotizarii proceselor de executie, directie fara de care o dezvoltare in viitor este de neconceput.
Pentru a putea ramane competitivi pe piata, am ales sa investim in solutii moderne de calcul si detaliere. Am investit in cele mai moderne si dezvoltate produse software disponibile. Acestea au ajutat prin faptul ca inginerii nostri au reusit sa castige timp in materializarea ideilor. Astfel, de la primirea temei de proiectare si pana la livrarea proiectului, timpul alocat s-a redus considerabil.
- Ce solutii vedeti la aceste probleme, legate de calitatea in constructii?
- Una dintre solutii ar fi ca primariile sa intocmeasca Planurile Urbanistice Zonale, asa cum cere legea. O alta solutie ar fi modificarea Legii nr. 50 a constructiilor, care trage la raspundere, daca apar probleme, pe proiectant, executant, verificator, dar nu si pe dezvoltator, care este principalul responsabil de calitatea constructiei. O alta solutie ar fi obligarea dezvoltatorilor sa faca asigurare pentru constructiile rezidentiale realizate. Asiguratorul poate sa faca disciplina in constructii. Acesta ar analiza totul, de la proiectant si executant, la calitatea materialelor. Daca apar probleme de calitate, asiguratorul va mari suma la care face asigurarea sau nu va face asigurarea. O alta solutie este folosirea materialelor prefabricate. Astfel, se poate urmari foarte usor calitatea materialelor folosite. Din pacate, la noi pe santiere se folosesc tot felul de materiale, fie ca vorbim de beton sau fier, ale caror calitate nu poate fi urmarita. Inspectorii din primarii si de la Inspectia de Stat in Constructii sunt mult prea putini pentru a asigura disciplina in ritmul in care se construieste.
(articol aparut in revista Agenda Constructiilor, editia Martie/Aprilie 2023)

Produse & tehnologii

Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ABONARE REVISTEhiltiSISECAMTotalEnergiesRAWLPLUGALLBIM
ROCKWOOL 196
Editia
NOIEMBRIE-DECEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 187 (Noiembrie-Decembrie 2024)
 

Autentificare

Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
leviatan
VEGO
noark
EURO BUILD
CDS
Arduro
rigips
Acvatot 2019
SIGM
strabag nivel 1
BogArt
theda mar
concelex
GEWISS
EDIT-Structural
ELECTROGRUP
konsent
CONCEPT STRUCTURE
Ubitech
ERBASU CONSTRUCT
quadratum
SSAB
DRS
MCA
MAKITA
AED

Parteneri

top 500
HABITAT
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<