INDEX COMPANII | Inscriere/Adaugare |
PRIMARIA CRAIOVA |
Adresa: Str. A.I.Cuza nr. 7, Craiova, Judet Dolj |
Telefon: 0251/416.235 , 0251/416.236 |
E-mail: consiliulocal@primariacraiova.ro |
Web site: www.primariacraiova.ro |
Domenii: Institutii publice | Investitori institutionali |
Descriere activitate |
Prezentare companie/institutie
CRAIOVA: Investitiile propuse vor schimba fata orasului in anii urmatori
Gabriela Miereanu (42 de ani)
Functia/Institutia: arhitect-sef, Primaria Municipiului Craiova;
Experienta profesionala: ocupa functia de arhitect-sef din luna septembrie 2013.
O serie de proiecte de reabilitari, revitalizari, dar si constructii noi vor fi implementate in perioada urmatoare in municipiul Craiova. La multe dintre acestea se lucreaza deja, planurile administratiei locale incluzand, printre altele, restaurarea unor cladiri incadrate in categoria monumentelor istorice (printre care si cele doua sedii ale primariei), continuarea proiectului de revitalizare a centrului istoric al orasului si imbunatatirea infrastructurii tehnico-edilitare si de transport la nivelul intregului municipiu. Dezvoltarea ulterioara a orasului Craiova va fi sprijinita inclusiv de elaborarea noului Plan Urbanistic General (PUG), care sa raspunda cerintelor actuale de dezvoltare urbana. De mare interes pentru municipalitate si intreaga regiune sunt si proiectele de constructie a Spitalului Regional de Urgenta Craiova si a drumului expres Craiova - Pitesti, incluse intre investitiile prioritare la nivel guvernamental.
- Care sunt cele mai importante proiecte de constructii la care se lucreaza in prezent in Craiova?
- Printre lucrarile importante de constructii din municipiul Craiova, aflate in diverse stadii de executie, amintim: consolidarea si restaurarea bisericilor "Toti Sfintii Hagii Enus" de pe str. A.I. Cuza si "Sfantul Nicolae Ungureni", situata pe str. Ana Ipatescu. Pe lista proiectelor in lucru se mai afla construirea Studioului Teritorial de Televiziune Craiova, de pe Calea Unirii, dar si stadionul de atletism cu o capacitate de 5.000 de locuri, amplasat pe Bd. Ilie Balaci. In plus, mai sunt in executie mai multe proiecte de constructii de locuinte realizate de investitori privati, cum sunt cele opt blocuri (S/D+P+5-8E) de pe Bd. Decebal si cladirile cu zece etaje ce se ridica pe str. Sararilor.
Pe langa acestea, mai sunt in pregatire mai multe proiecte de restaurare a unor cladiri monumente istorice aflate in proprietatea publica a municipiului Craiova - inclusiv cele doua sedii ale Primariei, extinderea proiectului de revitalizare a centrului istoric al orasului, initiat in zona pilot Lipscanarie, catre zona cea mai veche a acestuia - Piata Veche (Piata Elca), demararea unor noi etape de executie a locuintelor ANL in zonele Romanescu - Potelu si Caracal, continuarea programelor de investitii pentru reabilitarea cladirilor de invatamant, precum si diverse lucrari de imbunatatire a infrastructurii tehnico-edilitare si de transport la nivelul intregului municipiu. - Ce dificultati intampinati in implementarea proiectelor propuse?
- Principala problema, care afecteaza atat activitatea autoritatii publice locale, cat si mediul investitional o reprezinta lipsa unui PUG actualizat si care sa raspunda cerintelor actuale de dezvoltare urbana. Aceasta genereaza alte dificultati, precum cele legate de numarul mare de documentatii derogatorii de la actualul PUG, generate incepand cu anul 2000 si sunt de natura a crea discontinuitati si insertii mai mult sau mai putin fericite la nivelul tesutului urban preexistent. O alta problema o constituie dezvoltarea haotica, fara a avea la baza o documentatie urbanistica, a unor zone limitrofe, in special la nivel periurban si in extravilan, lipsa sistematizarii acestor zone, accesibilitatea redusa si lipsa infrastructurii tehnico-edilitare influentand negativ calitatea vietii locuitorilor din aceste zone si constituind provocari permanente pentru autoritatea publica locala, in vederea aplicarii unor politici publice la nivelul acestor zone.
- Cand estimati ca va fi gata noul PUG?
- Vom demara proiectul de elaborare a noului PUG in intervalul de timp imediat urmator si, odata cu aprobarea acestuia, o mare parte din problemele mentionate anterior isi vor gasi rezolvarea, creandu-se premisele evitarii, pe viitor, a incompatibilitatilor dintre nevoile populatiei si reglementarile (sau lipsa acestora) la nivelul municipiului.
- Care sunt zonele cu cel mai mare potential de dezvoltare din oras?
- La nivelul municipiului Craiova exista mai multe zone cu potential de dezvoltare, printre care se afla cartierul Bariera Valcii, care va beneficia de doua investitii deosebit de importante pentru intreaga regiune, cum sunt constructia Spitalului Regional de Urgenta Craiova si drumul expres Craiova - Pitesti. Orasul se va dezvolta si in zona de est, ca urmare a investitiilor Consiliului Judetean in modernizarea si extinderea Aeroportului International Craiova si in extinderea Parcului Industrial High-Tech Park. Si centrul orasului se va dezvolta semnificativ in perioada urmatoare, in special datorita serviciilor de interes public ce au luat amploare in zona.
- Din punct de vedere estetic, cum credeti ca se va schimba fata municipiului in viitor?
- Realizarea tuturor proiectelor mentionate, alaturi de investitiile private, cu siguranta vor schimba in bine fata orasului. In intervalul urmator, imaginea zonei centrale si istorice extinse se va imbunatati considerabil ca urmare a finalizarii mai multor lucrari de interventie in vederea restaurarii/ reabilitarii unor cladiri valoroase din punct de vedere arhitectural, lucrari demarate de investitori privati. Ca urmare a proiectelor de infrastructura de transport, zonele rezidentiale limitrofe vor beneficia de o mai buna accesibilitate si se vor putea dezvolta in conformitate cu reglementarile urbanistice in vigoare, devenind mai atractive pentru populatie si diminuand presiunea imobiliara asupra zonei centrale. Pentru imbunatatirea imaginii urbane este necesara si eliminarea asa-numitelor brown site-uri (fostele infrastructuri industriale devenite neproductive) si care au fost, odata cu expansiunea orasului, inglobate in zonele rezidentiale sau de servicii, refunctionalizarea acestora si redarea lor catre populatie sub o forma care sa raspunda cerintelor actuale ale acestuia.
Din punct de vedere al necesitatii dezvoltarii viitoare este importanta continuarea activitatii de imbunatatire si reabilitare a parcurilor, gradinilor, spatiilor verzi si valorificarea potentialului peisagistic oferit de Lunca Jiului. (articol aparut in revista TOP-Agenda Constructiilor, editia Mai 2019)
|