Agenda Constructiilor
Joi, 21 Noiembrie 2024
PAGINA PERSONALIZATA


PRIMARIA SECTOR 1

PRIMARIA SECTOR 1

Adresa: B-dul Banu Manta nr. 9, Bucuresti, S1
Telefon: 021/319.10.13 , 021/319.10.14
E-mail: comunicare@primarias1.ro
Web site: www.primariasector1.ro
Domenii: Institutii publice | Investitori institutionali
Descriere activitate
Prezentare companie/institutie
Primul PUZ Coordonator al Sectorului 1, in dezbatere publica
 
 
 
 
Olivia Ana Ciobanu Oprescu
Functia/Institutia: Arhitect-sef, Primaria Sectorului 1;
Experienta profesionala: peste 10 ani de urbanism; a absolvit Facultatea de Urbansim din cadrul Universitatii de Arhitectura si Urbanism "Ion Mincu" din Bucuresti in 2005 si detine doua masterate in urbanism, realizate tot in cadrul UAUIM.
 
Sectorul 1 al Capitalei continua sa se dezvolte, in zone precum Soseaua Chitilei, Bd. Expozitiei sau Bd. Gheorghe Ionescu Sisesti aflandu-se in constructie proiecte de sute de milioane de euro, care vor schimba imaginea cartierelor respective. Potrivit datelor administratiei locale, pe Sos. Chitilei sunt in desfasurare lucrari de construire a unui complex de locuinte, dar si cu functiuni mixte complementare, pe Bd. Expozitiei investitori locali sau multinationale construiesc cladiri inalte cu functiuni multiple (locuinte, birouri, spatii comerciale, restaurante, hotel); pe Bd. Gheorghe Ionescu Sisesti sunt autorizate imobile cu functiuni de locuinte, clinici private, hipermarket-uri, iar in zona Petrom City au inceput lucrarile de construire a Liceului German. Toate aceste proiecte au inceput in 2018 si au durate de executie intre 24 si 36 de luni. Alte investitii de anvergura se afla in etape pregatitoare si, alaturi de Planul Urbanistic Zonal al Sectorului 1 - document aflat, de asemenea, in faza incipienta de elaborare - sunt menite a imbunatati calitatea mediului construit din sector.
 
- Ce proiecte de anvergura sunt preconizate a fi initiate in urmatorii ani in Sectorul 1? Care sunt obiectivele dumneavoastra pentru viitorul apropiat?
- Aprobarea Planului Urbanistic Zonal al Sectorului 1, prima documentatie de acest fel a acestei administratii, se afla in curs de consultare a publicului si se fac demersurile legale pentru obtinerea avizului preliminar. Prin acest PUZ imi doresc sa aduc foarte multe imbunatatiri, cum ar fi distributia polilor urbani, reglementarea functionala, trasarea unei trame stradale coerente, care sa deserveasca intreaga zona, determinarea suprafetelor care urmeaza sa treaca in domeniul public, precum si modalitatea de transfer a acestora, dotari de interes public, inventarierea si evidenta bunurilor identificate ca monumente istorice, potrivit Legii nr. 422/2001, precum si stabilirea zonei de protectie a acestora, plus alte zone de protectie: a infrastructurii edilitare si rutiere.
Un proiect la care tinem foarte mult, ce vizeaza construirea unui Spital de Categoria I-A, se afla in etapa de aprobare a PUZ. Obiectivul este propus a fi construit pe Sos. Bucuresti - Targoviste nr. 10, si este destinat relocarii Spitalului de Urgenta Floreasca, a Institutului National pentru Sanatatea Mamei si Copilului "Alessandrescu-Russescu" si a Spitalului Clinic de Urgenta Chirurgie Reparatorie si Arsuri din Sectorul 1. Totodata, ne-am propus si realizarea unui parc in aceasta zona, care sa deserveasca atat spitalul, cat si intreaga zona adiacenta.
Un alt proiect foarte important pentru noi este achizitia, de catre Primaria Sectorului 1, a unei platforme GIS si a unei aplicatii compatibile cu aceasta, prin care sa putem verifica, intocmi si emite Certificate si Autorizatii electronic, online.
- Cum credeti ca se va dezvolta, din punct de vedere arhitectural, Sectorul in urmatorii ani?
- Atata timp cat cadrul legislativ este in continua schimbare si, deseori, nu in bine, sau lasa loc de interpretare, nu pot avea o predictibilitate in ceea ce priveste arhitectura. Cu privire la elementele specifice ale Sectorului 1, va pot spune ca acesta are cea mai mare suprafata in comparatie cu celelalte sectoare, dar si densitatea cea mai mica, deci cu un potential de dezvoltare foarte mare. Pe suprafata acestuia se afla salba de lacuri din nordul Capitalei (lacul Straulesti, lacul Baneasa, lacul Grivita, lacul Herastrau), calea ferata impreuna cu Gara de Nord si Gara Basarab, Aeroportul Baneasa, trei intrari in Municipiul Bucuresti (Soselele Chitilei, Bucuresti - Targoviste si Bucuresti - Ploiesti), numeroase situri arheologice si asezari, precum si multe altele. Imi doresc ca toate aceste elemente sa fie valorificate prin documentatia pe care deja am mentionat-o.
- Ce probleme intampinati in desfasurarea activitatii si care sunt factorii care afecteaza demararea/derularea lucrarilor de constructii?
- In primul rand, cadrul legislativ, care este foarte stufos, in continua schimbare (anul trecut Legea 50 a fost modificata de cel putin 7 ori, si aceasta este doar una din legile cu care lucrez). Nu doar modificarea acestora este o problema, ci si faptul ca sunt interpretabile. O alta problema este subdimensionarea directiei in raport cu numarul de lucrari intrate in departament datorita potentialului de dezvoltare. Asa cum am mentionat, avem cea mai mare suprafata cu densitatea populatiei cea mai mica, ceea ce inseamna ca numarul de angajati raportat la numarul de locuitori, conform legii, este mai mic fata de alte administratii care au un numar de lucrari mult mai mic. Chiar si asa, pot spune ca dupa aproximativ doi ani, prin eforturi sustinute si o munca a intregii echipe, suntem cu lucrarile in termen.
- Care este zona cu cel mai mare potential de dezvoltare din Sectorul 1?
- Cel mai mare potential de dezvoltare a sectorului il are zona de nord, dar aceasta nu inseamna ca nu imi doresc si dezvoltarea restului sectorului si o regenerare urbana a intregii zone administrative. Sper ca prin PUZ-ul coordonator sa valorific la maximum potentialul tuturor elementelor din Sectorul 1. Pe unele dintre ele le-am mentionat deja. Voi avea in vedere si construirea unei sali polivalente, cladiri de birouri, ansambluri rezidentiale, infrastructura, spatii verzi si parcuri.
- Cum evolueaza implementarea programului de reabilitare termica din sector?
- Din informatiile primite de la colegii de la Investitii, va pot spune ca programul de reabilitare termica a blocurilor, inceput in anul 2009, continua si anul acesta. Numarul de imobile intrate in faza a II-a a programului, corespunzatoare perioadei 2018-2020 este de 181. Pentru 16 din cele 181 au fost demarate lucrarile, avand termenul de finalizare stabilit la 1 mai 2019. In perioada urmatoare, Directia Investitii preconizeaza ca vor intra in executie alte 100 de imobile, pentru care au fost alocate fonduri de aproape 85 milioane de lei.
(articol aparut in revista TOP-Agenda Constructiilor, editia Mai 2019)

Produse & tehnologii

Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
hiltiALLBIMTotalEnergiesABONARE REVISTESISECAMRAWLPLUG
ROCKWOOL 196
Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 

Autentificare

Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
Ubitech
theda mar
VEGO
noark
CDS
CONCEPT STRUCTURE
BogArt
rigips
MAKITA
Acvatot 2019
konsent
strabag nivel 1
EDIT-Structural
SSAB
ERBASU CONSTRUCT
Arduro
SIGM
ness project
ELECTROGRUP
concelex
DRS
quadratum
leviatan
viarom

Parteneri

HABITAT
top 500
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<