Agenda Constructiilor
Marti, 18 Iunie 2024
RAWLPLUG
PAGINA PERSONALIZATA


RAMBOLL SOUTH EAST EUROPE

RAMBOLL SOUTH EAST EUROPE

Adresa: Str. Turturelelor nr. 11A, etaj 8, Bucuresti, S3
Telefon: (+40) 21 232 01 82
E-mail: rambollsee@ramboll.com
Web site: www.ramboll.com
Domenii: Proiectare si inginerie | Consultanta tehnica
Descriere activitate
Servicii de inginerie, proiectare și consultanţă în domeniile: clădiri, transport, planificare și proiectare urbană, apă, mediu și sănătate, energie, telecomunicaţii și consultanţă în management.
Prezentare companie/institutie
Ramboll South East Europe: Noi directii strategice pentru orizontul 2025
 
 
 
 
 
Dr. Ing. Silviu Stoica
Functia/Firma: General Manager, Ramboll South East Europe;
Experienta profesionala: peste 24 de ani in sectorul serviciilor municipale de apa si apa uzata, managementul deseurilor, strategii de monitorizare a calitatii apei si termoficare.
 
Sectorul de alimentare cu apa din Romania a inregistrat in ultimii ani un progres, datorita politicii de regionalizare si a programelor de investitii, finantate in principal din fondurile europene din perioada 2000-2020. Acest progres este insa unul fragil, din lipsa capacitatii de absorbtie si a intarzierilor in implementare, ceea ce a condus la deficiente de conformare legate de colectarea apelor urbane reziduale si tratarea acestora si risc de amenzi si penalitati uriase pentru infringement de la Comisia Europeana. Potrivit dr. ing. Silviu Stoica, directorul general al companiei Ramboll South East Europe, societate implicata in dezvoltarea acestor proiecte la nivel national, in prezent sunt necesare pentru conformare investitii de aproximativ 25 miliarde euro in extinderea si modernizarea infrastructurii de apa si apa uzata din tara noastra.
Cu o experienta de peste 32 de ani pe piata locala, compania de origine daneza Ramboll, lider international in domeniile de arhitectura, inginerie si de consultanta, ofera solutii sustenabile in domeniile: Apa, Mediu, Energie, Transport, Consultanta de management, Arhitectura & Peisagistica, Cladiri. Ramboll South East Europe detine in Romania un centru de excelenta in domeniul apei si o echipa de peste 120 de experti interni, cu experienta in consultanta strategica si specializata pentru planificarea, finantarea si implementarea de proiecte integrate, multisectoriale.
 
- Cum a evoluat activitatea companiei in 2022 si ce estimari aveti pentru 2023 si in perspectiva?
- In anul 2022, am atins o cifra de afaceri de aproximativ 64 de milioane de lei, cu o crestere de 28% fata de anul 2021. Activitatea companiei, pe segmentul de infrastructura de apa, s-a derulat in principal in proiectele regionale de dezvoltare a infrastructurii finantate din Programul Operational Infrastructura Mare (POIM), din fondurile europene aferente exercitiului anterior de finantare multianual. Anul 2023, este o perioada de tranzitie intre cele doua cicluri multi-anuale de finantare din fonduri europene. Avand in vedere intarzierile inregistrate in demararea programelor noi de finantare, prevazute pentru perioada 2021-2027, in 2023 proiectele active sunt inca cele finantate din ciclul anterior. In acest context, pentru anul 2023, previzionam o mentinere a cifrei de afaceri.
- Cum vedeti evolutia investitiilor in infrastructura de apa in 2023 si cum credeti ca se va dezvolta aceasta pe termen scurt si mediu?
- Sectorul de alimentare cu apa din Romania a inregistrat in ultimii ani un progres, datorita politicii de regionalizare si a programelor de investitii, finantate in principal din fondurile europene din perioada 2000-2020. Acest progres este insa unul fragil, din lipsa capacitatii de absorbtie si a intarzierilor in implementare, ceea ce a condus la deficiente de conformare legate de colectarea apelor urbane reziduale si tratarea acestora si risc de amenzi si penalitati uriase pentru infringement de la Comisia Europeana.
Astfel, in prezent sunt necesare pentru conformare investitii de aproximativ 25 miliarde euro. Acestor provocari sistemice li se adauga unele noi, legate de rezilienta, in contextul multi-criza actual: post-pandemie, criza energetica, scumpirea energiei, a materiilor prime si a materialelor, criza fortei de munca, contextul geopolitic, amenintarile cibernetice, urbanizarea accelerata, amenintarile schimbarilor climatice. Sunt, de asemenea, oportunitati de dezvoltare neexploatate, legate de evolutia tehnologica si de mega-trendurile transformationale la nivel global, precum digitalizarea si sustenabilitatea.
Astfel, finantarile dedicate sectorului din programele aplicabile perioadei urmatoare trebuie sa creeze premisele unei transformari accelerate si sustenabile a sectorului pentru a ne apropia de standardele din domeniu. Sunt disponibile, in urmatoarea perioada, multiple programe de finantare din fonduri UE pe directii prioritare relevante pentru industria apei, care includ si sanatatea publica si siguranta cetateanului, protectia mediului si dezvoltare durabila, schimbari climatice si demografice, economie circulara, digitalizare, planificare urbana si orase inteligente.
- Ce considerati ca ar trebui facut sau schimbat pentru cresterea gradului de absorbtie a fondurilor europene?
- Accesarea marilor programe de finantare si o cat mai mare absorbtie a fondurilor europene vor fi conditii de baza pentru a asigura dezvoltarea sustenabila a sectorului de apa si a infrastructurii utilitare. Doar astfel se va putea crea un impact semnificativ, respectiv asigurarea in orice moment a unui serviciu de alimentare cu apa si de canalizare de calitate, accesibil si sigur pentru intreaga populatie, in conditii de rentabilitate economica, in linie cu tendintele de dezvoltare globala a industriei si in conformitate cu standardele si cerintele legislatiei europene. Pentru aceasta, este necesara o foarte buna planificare a investitiilor si corelarea programelor din sectorul apei cu strategiile judetene si regionale si cu fondurile din programe complementare.
Totodata, este critica asigurarea capacitatii pentru implementare, de la resursele umane cu competentele relevante la nivelul autoritatilor contractante, la masa critica de consultanti si proiectanti din piata de profil, precum si de firme de constructii, care sa poata executa volumul de servicii si de lucrari aferente acestor proiecte. Actualmente, furnizorii de servicii si de lucrari din domeniu se confrunta cu deficiente si provocari majore in procesele de contractare, executie si plati, datorate unei complexitati procedurale si a unor prevederi si modificari legislative neclare si uneori nesincronizate, care determina blocaje si intarzieri in implementare, inclusiv penalizari excesive si pun in risc siguranta financiara a acestora.
- Care sunt cerintele pentru proiectele de infrastructura de apa in acest moment, in ceea ce priveste accesul la sursele de apa si protectia mediului, in contextul schimbarilor climatice?
- Prioritatile sectorului pe care proiectele de infrastructura de apa ar trebui sa le adreseze integrat sunt legate de obiectivele de conformare la directivele si standardele europene, de extindere si de modernizare a infrastructurii pentru reducerea decalajului de acces la servicii, de eficienta operationala si financiara, de atingere a unui nivel ridicat privind capacitatea institutionala pentru un management cat mai performant si, nu in ultimul rand, de asigurare a finantarii necesare.
Astfel, este esentiala o planificare holistica, prin care administratiile publice locale si operatorii de apa sa aiba in vedere adoptarea unor modelele conceptuale, a metodologiilor, a bunelor practici si a solutiilor inovative implementate la nivel global, legate de trendurile de transformare din industrie, ce pot fi adoptate facil si in Romania si care pot asigura un progres accelerat. Printre acestea se numara master-planningul integrat al infrastructurilor critice, ingloband tehnologii inteligente si infrastructuri verzi - albastre, o noua abordare a managementului riscului, cu accent pe rezilienta si siguranta infrastructurilor, pornind de cartografierea rezervelor de apa subterana, atat din punct de vedere cantitativ, dar si calitativ, utilizand analiza predictiva si inteligenta artificiala in modelarea de scenarii, predictii si alegerea investitiilor, redefinirea managementului activelor, cu tehnologiile digitale, managementul circular al apei si al apelor uzate, tranzitia la net zero prin solutii inteligente si tehnologii curate.
- Cum se resimt, in cadrul companiei, cresterile de preturi din domeniul constructiilor si de pe piata de energie?
- In proiectele in derulare, mai noi, autoritatile contractante au introdus in contracte prevederi care dau posibilitatea ajustarii preturilor contractuale cu evolutia indicilor de indexare stabiliti de Institutul National de Statistica. In proiectele anterioare, in care nu se poate interveni cu astfel de modificari contractuale, impactul acestor cresteri mari si neprevazute de preturi din domeniul constructiilor si de pe piata de energie a fost absorbit in totalitate de furnizori, cu afectarea semnificativa a profitabilitatii proiectului, care este oricum puternic subdimensionata in mediul extrem de competitiv al contractelor publice, in care de cele multe mai ori criteriul celui mai mic pret domina, in detrimentul criteriilor de calitate si de performanta.
Acesta este, de altfel, un alt factor important care trebuie luat in considerare pentru asigurarea capacitatii de executie a proiectelor viitoare, alaturi de celelalte aspecte expuse anterior.
- Ce investitii si planuri de dezvoltare aveti stabilite pe termen scurt si mediu, la nivel de companie?
- Ramboll a lansat noua sa strategie pentru orizontul 2025, "The Partner for sustainable change", prin care isi propune sa devina partenerul de incredere al clientilor sai in procesul de transformare a provocarilor in oportunitati de dezvoltare sustenabila, prin augmentarea rolului de lider in domeniul sau de activitate.
Astfel, abordam si in Romania aceste directii strategice, foarte relevante provocarilor si asteptarilor clientilor nostri, prin promovarea de noi servicii de tip smart-city, smart-water, care sa ofere alternative sustenabile la practicile traditionale si care au la baza concepte si metodologii inovative precum infrastructurile verzi-albastre, master-planning integrat si tehnologii, modele si aplicatii digitale.
Pentru aceasta investim, in primul rand, in invatarea si dezvoltarea oamenilor. Punem accent pe consolidarea cunostintelor din sfera consultantei de sustenabilitate, avand in vedere atat dinamica legislativa la nivel european, cat si nevoia de fundamentare stiintifica a evaluarii impactului pe care activitatile economice si deciziile de interventie si de investitie le au asupra obiectivelor de sustenabilitate. Elevam si atragem noi competente digitale in organizatie, pentru a facilita adoptia de noi metodologii si aplicatii digitale in proiectarea de infrastructuri, in definirea de arhitecturi si in managementul sistemelor de apa, precum si inglobarea de noi concepte si inovari tehnologice in definirea solutiilor specifice de proces.
Totodata, pentru asigurarea ambitiilor de crestere de business si a capacitatii de a dezvolta noi proiecte, care ar trebui sa fie lansate in piata, conform calendarului estimativ al noilor programe europene, incepand din a doua jumatate a anului 2023, cu ritm mai accelerat in 2024-2025, ne-am propus sa crestem organizatia noastra in urmatorii trei ani cu pana la 25%. Avand in vedere dinamica actuala a pietei muncii, mai ales in domeniul nostru specializat, acesta este un obiectiv foarte ambitios, dar ne bazam pe buna reputatie de angajator de incredere pe care am construit-o constant in toti acesti ani si pe care o mentinem prin toate politicile si programele Grupului Ramboll centrate catre dezvoltarea si bunastarea angajatilor, completate de programele noastre locale.
(articol aparut in revista Agenda Constructiilor, editia Martie/Aprilie 2023)

Produse & tehnologii

Stiri & Comunicate

Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ABONARE REVISTEALLBIMSISECAMhilti
ROCKWOOL 196
Editia
MAI 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 182 (Mai 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
viarom
CONCEPT STRUCTURE
konsent
ness project
MAKITA
rigips
noark
siniat
Acvatot 2019
CDS
Ubitech
strabag nivel 1
theda mar
leviatan
ERBASU CONSTRUCT
quadratum
concelex
EDIT-Structural

Parteneri

HABITAT
top 500
AHK 2022
FPSC_2019
AICPS_30
top 500
ef-de-n
econet
ROGBC 2016
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander