Agenda Constructiilor
Sambata, 20 Aprilie 2024
hilti
PAGINA PERSONALIZATA


WOLF THEISS

WOLF THEISS

Adresa: Str. Vasile Alecsandri nr. 4, Bucuresti, S1
Telefon: 021 308 81 00
E-mail: bucuresti@wolftheiss.com
Web site: www.wolftheiss.com
Domenii: Servicii si consultanta juridica
Descriere activitate
Firma de avocatura.
Prezentare companie/institutie
WOLF THEISS: Noile modificari legislative sunt benefice pentru piata
 
 
 
 
 
 
Flaviu Nanu
Functia/Firma: Counsel in cadrul Wolf Theiss;
Experienta profesionala: 20 de ani in domeniul Real Estate, Energie si Infrastructura.
 
 
 
 
 
 
Andrei Salageanu
Functia/Firma: Avocat Colaborator in cadrul Wolf Theiss;
Experienta profesionala: un an in domeniul Real Estate, Energie si Infrastructura.
  
Din punct de vedere al impactului asupra mediului de afaceri, anul 2019 a stat sub semnul prevederilor OUG nr. 114/2018, adoptata chiar la finalul anului anterior. Desi evaluarea generala a acestui act normativ este mai degraba negativa, a avut efecte pozitive de necontestat asupra sectorului constructiilor, prin stimularea angajarilor, miscarii de capital si a nivelului de interes, potrivit avocatilor de la Wolf Theiss. Alte acte normative adoptate in 2019 care au influentat activitatea din sectorul de constructii au vizat modificarea Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii prin Legea nr. 193/2019, publicata in M. Of. nr. 873 din data de 30 octombrie 2019, acestea fiind menite sa creasca gradul de operativitate si celeritate in procesul de eliberare a autorizatiei de construire.
Despre efectele acestora, dar si despre alte aspecte legislative si nu numai, au vorbit Flaviu Nanu - Counsel si Andrei Salageanu - Avocat Colaborator la compania de avocatura Wolf Theiss.
 
- Care sunt cele mai importante modificari aduse de Legea nr. 193/ 2019?
- Printre cele mai importante modificari aduse de Legea nr. 193/2019 se afla prelungirea de drept a avizelor si acordurilor eliberate in vederea emiterii autorizatiei de construire chiar si in situatia in care trebuie obtinuta o noua autorizatie de construire, sub conditia ca executarea lucrarilor sa fi fost demarata in perioada de valabilitate a autorizatiei vechi si ca proiectul si/ sau indicatorii urbanistici sa nu fi suferit modificari de la data emiterii autorizatiei initiale. De asemenea, modificarile au inclus micsorarea termenelor de eliberare a unor documente, precum a certificatului de urbanism, necesare pentru obtinerea autorizatiei de construire, precum si reglementarea cooperarii institutionale, masuri salutare ce pot contribui in mod activ la reducerea termenului final de obtinere a autorizatiei de construire.
Majoritatea masurilor sunt binevenite, insa ramane de observat in timp cum vor fi puse in aplicare aceste dispozitii si masura in care autoritatile publice vor respecta termenele, astfel cum au fost modificate.
- Ce impact a avut OUG 114/2018 in sectorul de constructii, dupa un an de implementare?
- Intrarea in vigoare a OUG 114/2018 a impulsionat cresterea fortei de munca in sectorul constructiilor, fie ca vorbim intr-adevar de noi angajari in domeniu sau de intrarea in legalitate a acelora care au lucrat fara indeplinirea tuturor cerintelor prevazute de lege. Acest proces a condus, in mod evident, la un volum mai mare de lucrari executate, deci implicit la majorarea veniturilor firmelor de constructii.
Din punctul de vedere al beneficiarilor insa, s-a resimtit o crestere a pretului de manopera, cauzata partial de impunerea unui salariu minim pentru angajatii din sectorul constructiilor, chiar si in contextul scutirii de impozit.
Potrivit datelor Institutului National de Statistica, in luna iunie 2019 volumul constructiilor a cunoscut o crestere de 23% in comparatie cu luna iunie a anului precedent. Totodata, vedem un interes crescut al investitorilor in ceea ce priveste continuarea proiectelor rezidentiale, prin initierea unor noi faze de dezvoltare, sau chiar demararea unor proiecte complet noi. Un interes sporit exista, de asemenea, si pentru dezvoltarea proiectelor cu tehnologii noi, caracterizate de trendul aderarii la cerintele europene privind eficienta energetica.
Credem ca OUG nr. 114/2018 si-a dovedit pe deplin utilitatea pentru domeniul constructiilor, iar efectele pozitive le vom observa cu siguranta si in 2020.
- Cum caracterizati piata de fuziuni si achizitii in 2019?
- Anul 2019 a fost unul dintre cei mai buni ani dupa criza din 2009 pentru piata de fuziuni si achizitii. Spre deosebire de anii anteriori, in care doar anumite sectoare au fost privilegiate, in 2019 au avut loc tranzactii semnificative in toate sectoarele, ceea ce atesta dezvoltare semnificativa pe orizontala si interesul crescut pentru piata romaneasca.
Wolf Theiss a asistat investitori romani si internationali in numeroase tranzactii, dintre care putem mentiona vanzarea intregului pachet de actiuni al liderului pe piata din Romania a producatorilor de ciment, izolanti si alte materiale de constructii catre un cunoscut grup elvetian ce activeaza in domeniul produselor chimice si de sinteza, precum si in ceea ce priveste achizitia unor pachete de actiuni in societati active in domeniul energiei regenerabile, jocurilor de noroc, agriculturii, producatorilor de bunuri de consum, precum si al TMT-ului (Technology, Media and Telecom).
- Cum vedeti anul 2020 din punct de vedere legislativ si fiscal pentru mediul de afaceri?
- Exista toate premisele ca anul 2020 sa fie cel putin la fel de bun precum 2019. Din piata exista semnale pozitive, fiind anuntate deja o serie de tranzactii importante.
Desi anul 2020 va aduce doua seturi de alegeri, apreciem ca noul guvern si clasa politica romaneasca vor avea intelepciunea de a continua si optimiza politicile economice constructive pentru a mentine Romania pe actualul trend ascendent.
(articol aparut in revista Agenda Constructiilor, editia Ianuarie/Februarie 2020)

Produse & tehnologii

Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ABONARE REVISTEALLBIMRAWLPLUGSISECAM
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
strabag nivel 1
MAKITA
ERBASU CONSTRUCT
concelex
leviatan
siniat
EDIT-Structural
viarom
Ubitech
CONCEPT STRUCTURE
noark
CDS
theda mar
rigips
quadratum
Acvatot 2019
ness project

Parteneri

AHK 2022
HABITAT
top 500
FPSC_2019
AICPS_30
ef-de-n
top 500
econet
top 500
ROGBC 2016

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander