ISOTERM: Cum se comporta izolatia cu spuma poliuretanica la incarcari seismice? |
Produse & Tehnologii Publicat de Stelian DINCA 02 Iul 2021 06:15 |
Spuma poliuretanica este un material care, asa cu am tot discutat pana acum, ofera beneficii reale la nivel de izolare a constructiilor. Pe de alta parte insa, spuma poliuretanica pentru izolare aduce beneficii si la nivelul comportarii constructiilor la incarcari seismice, drept pentru care ne-am propus ca astazi sa discutam despre aceste fenomene- cutremurele, foarte importante dealtfel, dar si despre felul in care se comporta izolatia cu spuma poliuretanica la cutremure.
Ce sunt cutremurele?
Cutremurele sau miscarile seismice reprezinta miscari la nivelul scoartei terestre, produse de deplasari in timp ale acestora. Pe scurt, cand doua placi se intalnesc si se imping, presiunea la nivelul suprafetei de contact creste semnificativ. Pentru ca aceasta presiune trebuie sa fie eliminata cumva, cel mai adesea felul in care se comporta placile da nastere cutremurelor. Placile fie se “incaleca”, fie una dintre ele se rupe ca urmare a incarcarii si a presiunii.
In oricare dintre cazuri insa, vorbim despre o eliberare brusca de presiune care determina miscarea seismica, iar in functie de cantitatea de energie eliberata, cutremurul va avea o anumita putere, denumita in limbajul de specialitate cu termenul de magnitudine.
Desi se considera ca Romania a trecut printr-un singur cutremur notabil, si anume cel de la data de 4 martie 1977, care a inregistrat o magnitudine de 7.2 grade, adevarul e ca la noi a mai fost inregistrat un seism intens, mult mai puternic si devastator, in anul 1940, cel care de altfel a pus la pamant orasul Panciu. 7,4 grade magnitudine, un numar semnificativ de cladiri daramate si un numar imens de pierderi de vieti omenesti (16000), acest cutremur a stat la baza actualizarii normativelor in constructii pe care le studiem in prezent, alaturi de cutremurul din 1977.
Nu cutremurele omoara oameni, ci casele omoara oameni
Felul in care construim este important deoarece prin tehnologia si cunostintele acumulate pana in prezent avem ocazia sa construim case durabile, care sa reactioneze in mod corect la cutremur. Comportarea unei constructii in timpul miscarilor seismice este cea care de fapt influenteaza si pagubele inregistrate, iar ceea ce trebuie inteles din aceasta afirmatie este ca avem nevoie de constructii sigur si durabile, realizate din materiale de calitate si in conformitate cu standardele si normativele de constructii.
Este indicat sa nu ne abatem de la proiectul tehnic (nici nu este legal acest lucru, deoarece este pusa in pericol siguranta utilizatorilor) si sa fim deschisi solutiilor inovative de realizare a constructiilor cu materiale noi, care sa ofere cladirilor exact caracteristicile de care au nevoie pentru ca acestea sa se comporte in mod corect la cutremur.
Spuma poliuretanica este unul dintre aceste materiale inovative, avand un grad de comportare excelent in raport cu miscarile seismice, dar si cu izolarea termica a constructiilor.
Spuma poliuretanica la cutremure reduce riscul intrarii in rezonanta a cladirii
Rezonanta este cel mai periculos fenomen atunci cand vine vorba despre constructii. Rezonanta defineste de fapt momentul in care cladirea ajunge sa se miste o data cu miscarile de suprafata induse de catre cutremur, iar acest lucru devine periculos prin prisma faptului ca la un moment dat, din cauza efortului, exista posibilitatea ruperii elementelor de constructie.
Ca idee, pentru exemplificare, ganditi-va la felul in care indoiti o sarma de mai multe ori, iar sarma urmeaza miscarea imprimata de catre maini. La un moment dat, sarma se va rupe sub efectul incarcarii, caz pe care il putem folosi pentru exemplificarea miscarilor seismice. Rezonanta poate fi redusa in prima faza prin folosirea unor elemente elastice pentru construire, iar spuma poliuretanica la cutremure joaca un rol important.
Asa cum stim deja, elementele de constructie au in general elasticitate redusa pentru ca ele trebuie sa asigure in primul rand rezistenta cladirii. De aceea izolatiile pot contribui la mentinerea unui efect de elasticitate, deoarece ele imbraca aceste elemente de constructie. Astfel, spuma poliuretanica la cutremure poate oferi exact sistemul de acoperire elastic de care avem nevoie. Este nevoie insa de un strat de izolare temeinic, de minim 10 cm, iar ca alegere a materialului ar trebui sa folosim spuma poliuretanica pentru izolare cu celula deschisa, acolo unde acest lucru este posibil.
Fireste, asa cum am discutat intr-un material anterior, unele elemente de constructii, punti termice in ceea ce priveste transferul de caldura, au nevoie de o izolare speciala, cu spuma poliuretanica cu celula inchisa. Acest material nu este foarte elastic, ci este chiar rigid, avand chiar proprietatea de a rigidiza la randul sau elementul de constructie izolat.
Spuma poliuretanica are greutate redusa
Una dintre cele mai mari probleme atunci cand vine vorba de seisme este aceea ca in cazul cladirilor foarte inalte greutatea conteaza foarte mult. O cladire foarte inalta poate flamba cu usurinta atunci cand vorbim despre miscari seismice, iar acest lucru poate conduce catre ruperea acesteia chiar de la etajele inferioare.
Orice greutate suplimentara la nivelul etajelor superioare inseamna foarte mult in cazul seismelor, asa ca spuma poliuretanica la cutremure ofera un avantaj notabil, prin faptul ca este un material izolator cu greutate redusa, abia perceptibila. Acest lucru inseamna ca nu va trebui sa folosesti pentru izolare materiale foarte grele, incarcand astfel constructia, ci vei putea utiliza o solutie usoara, care sa pastreze intreg ansamblul in siguranta.
Spuma poliuretanica este un material neinflamabil
In cazul unui cutremur, cel mai adesea nu este miscarea telurica in sine periculoasa cat efectele seismului. Unul dintre primele lucruri pe care ar trebui sa le facem, pe langa a cauta adapost, este ca in momentul in care un seism se opreste, sa incercam sa oprim reteaua de alimentare cu gaze. Gazele nu ar face altceva decat sa starneasca si sa provoace incendii, iar de aici se ramifica si discutia in ceea ce priveste izolatiile.
In cazul unui incendiu, spuma poliuretanica pentru izolatii nu arde si nici nu provoaca scantei care sa propage un incendiu. Acest lucru este foarte important in cazul alegerii materialului izolator pentru locuinta, deoarece dincolo de caracteristicile termice de izolare ar fi indicat sa ne oprim atentia si asupra sigurantei. Am discutat aici si despre o serie de mituri despre spuma poliuretanica, pentru a vedea cat este de sigur acest material de izolare.
Spuma poliuretanica are aplicare continua, ceea ce contribuie la rigidizarea elementelor
Spre deosebire de izolatiile realizate din material traditionale, spuma poliuretanica pentru izolatii prezinta avantajul aplicarii facile, fara rosturi sau elemente de imbinare. Spre exemplu, in cazul montarii placilor de vata minerala bazaltica trebuie sa ai in vedere si acoperirea rosturilor dintre placi, pentru a nu permite caldurii sa se piarda prin aceste zone. Zonele de imbinare inseamna adesea si puncte sensibile, deoarece in cazul unei miscari seismice acolo se vor petrece cedarile.
Spuma poliuretanica depaseste acest inconvenient, deoarece aplicarea se face fara rosturi, deci fara puncte in care sa fie nevoie de solutii de etansare si fara slabiri. Pe de alta parte, spuma poliuretanica aduce si avantajul timpului de montaj, deoarece daca o izolatie clasica se face la nivel de zile, spuma poliuretanica poate fi aplicata in doar cateva ore. Uscarea este rapida, iar dupa aceasta materialul se intareste, creand o structura perfecta pentru izolare.
Spuma poliuretanica, spre deosebire de alte materiale de izolare care se topesc sau care efectiv ard, iti asigura siguranta si iti ofera caracteristici superioare de izolare termica, la un pret mai mult decat decent. Asadar ai toate prerogativele pentru a alege spuma poliuretanica, indiferent daca vorbim despre spuma poliuretanica cu celula deschisa sau despre spuma poliuretanica cu celula inchisa.
Concluzie
Este important de stiut faptul ca investitia intr-un material izolator, precum spuma poliuretanica, este foarte avantajoasa deoarece aceasta este durabila in timp si nu necesita interventii in vederea repararii.
Spuma poliuretanica nu sufera contrageri, nu se usuca in timp si nici nu isi modifica forma, drept pentru care este un material de sine statator, foarte potrivit pentru orice tip de element de constructii. In plus, metoda de aplicare permite chiar si umplerea de goluri si cavitati in care alte materiale izolatoare nu ar putea ajunge, asadar izolarea nu se face doar complet ci si corect. De asemenea, in timpul aplicarii materialul nu are nevoie de adezivi sau de o curatare in profunzime a suprafetei, nici de aplicarea unei amorse, deoarece spuma poliuretanica se lipeste perfect de suprafetele pe care este nevoie sa le izoleze.
Spuma poliuretanica aduce avantaje noi exploatarii cladirilor, chiar si in cazul unor incarcari puternice, asa cum este cazul seismelor. Ce ar fi de retinut este faptul ca proiectarea cladirilor din tara noastra, conform normativului de proiectare seismica in constructii P100-1, impune oricum folosirea unui coeficient de siguranta cu care este calculata cladirea, asa ca fiecare operatiune de imbunatatire a caracteristicilor nu face altceva decat sa ofere un plus din punct de vedere al rezistentei si al durabilitatii constructiilor.
Daca esti in cautarea unor materiale care sa te fereasca de frigul de afara si care sa iti ofere durabilitate la nivel de izolare a puntilor termice ale constructiei, dar care sa aiba si un mod de comportare eficient in ceea ce priveste seismele, atunci ia in calcul folosirea spumei poliuretanice.
*** Articol realizat de Isoterm Romania, companie specializata in executia de termoizolatii cu spuma poliuretanica. Pentru informatii suplimentare, https://isoterm.ro/noutati/
|