Agenda Constructiilor
Marti, 16 Aprilie 2024
hilti
Home - Stiri - Oportunitati & Comunicate - IASI: Criza lemnului accelereaza investitiile in noile retele de gaze naturale
IASI: Criza lemnului accelereaza investitiile in noile retele de gaze naturale
Oportunitati & Comunicate Publicat de Stelian DINCA 26 Oct 2018 09:47
Noi retele de distributie a gazelor naturale vor fi infiintate in judetul Iasi. Consiliul Judetean, Societatea Nationala de Transport Gaze Naturale ”Transgaz” si primariile vor colabora pentru dezvoltarea infrastructurii de transport a gazelor naturale din judet si constructia a doua magistrale care sa deserveasca 19 unitati administrativ teritoriale. Pentru realizarea acestui proiect, in prima faza, este necesar ca primariile sa infiinteze asociatii de dezvoltare intercomunitara (ADI), pentru intocmirea studiilor de fezabilitate, avizarea acestora si concesionarea sistemelor de distributie.
Conform unei analize a Transgaz, in judetul Iasi este necesara construirea a doua magistrale de transport. Prima are in vedere ruta Mogosesti- Comarna- Cozmesti, iar cealalta va deservi traseul Dumesti-Andrieseni, lungimea totala a acestora fiind de 80 de km. In acest sens, la nivelul judetului, se vor infiinta doua ADI: pentru zona de sud -est si pentru zona de nord- est.
Din asociatia sud-est, vor face parte comunele Dobrovat, Schitu Duca, Comarna, Prisacani, Costuleni, Raducaneni, Gorban, Mosna, Cozmesti, Dolhesti si Ciortesti, in timp ce comunele Movileni, Tiganasi, Gropnita, Probota, Trifesti, Andrieseni, Plugari si Bivolari vor forma asociatia nord-est. In cel mult 15 zile, primariile trebuie sa constituie aceste asociatii de dezvoltare. In acest scop, presedintele Consiliului Judetean, Maricel Popa, a avut astazi o intalnire cu primarii care vor trebui sa se implice in proiect.
"Se prevede o criza a lemnului pana in anul 2025. A venit momentul sa discutam despre racordarea la gaz in fiecare comuna. Gazul metan nu trebuie sa mai fie un lux, e o necesitate, iar pentru asta trebuie sa ne mobilizam. Incepem acum cu cele doua magistrale, una pe NE si cealalta pe SE. In final, vom reusi sa acoperim tot judetul. In doi ani, sper sa avem conductele de gaz deja montate. Vreau sa ne numaram printre primii care vor face aceasta investitie", a spus presedintele Consiliului Judetean, Maricel Popa, in timpul sedintei cu edilii.
Proiectul va fi finantat de Guvernul Romaniei prin Programul National de Dezvoltare Locala 3 si cu fonduri europene. Lucrarea va fi realizata de Transgaz, costul unui kilometru de conducta fiind intre 800 de mii si 1 milion de euro.
Romania intentioneaza sa devina un pol energetic in estul Europei, un punct nodal in retelele regionale de transport de energie, precum si un furnizor de energie in acest domeniu. Acesta este motivul pentru care s-a initiat la nivel national un amplu proiect de conectare a comunitatilor la reteaua de gaze naturale. Prin resursele pe care le detine si prin oportunitatile oferite de pozitionarea geografica, Romania isi poate asigura un grad ridicat de securitate energetica si integrare regionala. In acest sens, operatorul tehnic al Sistemului National de Transport gaze naturale din Romania (Transgaz) a elaborat Planul de Dezvoltare al Sistemului National de Transport (SNT) gaze naturale pentru perioada 2016-2025, a carui valoare este estimata la aproximativ 1,6 miliarde de euro. Suma urmeaza sa fie acoperita in proportie de 35 la suta din surse proprii (aproximativ 560 milioane euro), iar 65 de procente (1 miliard de euro) vor fi din surse atrase din fonduri europene.
 
ALLBIMABONARE REVISTESISECAMRAWLPLUG
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
EDIT-Structural
theda mar
strabag nivel 1
quadratum
Acvatot 2019
MAKITA
viarom
leviatan
CDS
rigips
Ubitech
CONCEPT STRUCTURE
ERBASU CONSTRUCT
noark
siniat
ness project
concelex

Parteneri

HABITAT
AHK 2022
top 500
FPSC_2019
ef-de-n
ROGBC 2016
top 500
top 500
econet
AICPS_30

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander