Agenda Constructiilor
Joi, 18 Aprilie 2024
hilti
Home
KeysFin: Investitiile in tehnologie si digitalizare aduc valoare adaugata in economie Imprimare Email
Digitalizarea in Constructii & Industrie Publicat de Stelian DINCA 12 Iul 2019 17:39
De la aderarea Romaniei la UE, Franta s-a situat constant in top 5 cei mai mari investitori straini directi din Romania, potrivit unei analize realizate de expertii KeysFin. Astfel, investitiile companiilor franceze in Romania au crescut cu aproximativ 26% in ultimii 10 ani (perioada 2007-2017), ajungand la 4,7 miliarde de euro in 2017 conform metofologiei metodologiei Bancii Nationale a Romaniei.
Cifra de afaceri a companiilor controlate direct, majoritar de investitori din Franta a fost de aproximativ 14,4 miliarde de euro in 2017. Mai mult, dintre cele aproape 2.800 de companii care au actionariat francez, exista aproape 1.990 de companii cu o pondere franceza directa, majoritara (de peste 50%), potrivit datelor publicate de companii la Ministerul Finantelor Publice.
„Franta a fost dintotdeauna unul din partenerii strategici ai Romaniei asa ca era normal ca aceasta apropiere a celor doua tari sa se regaseasca si in cifrele de business. Industria auto, comertul si intermedierile financiare au reprezentat motoarele acestei cresteri, iar in viitor estimam ca investitiile franceze vor accelera in contextul in care companiile au deja exemple de bune practici pe plan local”, a declarat Roxana Popescu, Managing Director al KeysFin, unul din cei mai importanti furnizori de solutii de business information din Romania.
Principalele sectoare in care se fac investitii franceze, in functie de cifra de afaceri, sunt: industria prelucratoare (8 miliarde de euro; 56% din total), comert (4,1 miliarde de euro; 29% din total) si intermedierile financiare (628 milioane euro; 4,4% din total).
Topul celor mai mari companii cu actionariat direct, majoritar francez, dupa cifra de afaceri din 2018, este alcatuit din AUTOMOBILE-DACIA SA (5,3 miliarde de euro), CARREFOUR ROMANIA SA (1,6 miliarde de euro) si RENAULT COMMERCIAL ROUMANIE SRL (877 milioane de euro).
„In cadrul Sezonului Romania-Franta, CCIFER a organizat un Forum economic franco-roman care a reunit 300 de participanti in jurul a 46 de CEO francezi si romani care au discutat despre principalele domenii economice in care antreprenorii francezi si romani colaboreaza. Una dintre concluziile forumului este ca Romania nu mai este o tara low cost si ca economia romaneasca face tranzitia catre un model bazat pe valoare adaugata. Acest lucru este posibil si datorita investitiilor in tehnologie, in digitalizare, elemente ce contribuie la diferentierea anumitor segmente economice cheie." a declarat Adriana Record, Director Executiv CCIFER.
Franta, al treilea partener comercial al Romaniei in 2018
Valoarea schimburilor comerciale (exporturi plus importuri) dintre Romania si Franta a crescut cu 9,5% fata de 2017 si cu 63% fata de anul aderarii Romaniei la UE (2007), ajungand la peste 9 miliarde de euro in 2018, potrivit datelor Institutului National de Statistica.
Franta este al 3-lea stat dupa valoarea exporturilor Romaniei (dupa Germania si Italia), cu un avans de la aderare de aproape 112%, astfel ca, in 2018, exporturile realizate catre Hexagon au insumat 4,8 miliarde de euro. De cealalta parte, importurile din Franta au crescut si ele cu aproape 30% fata de 2007, la peste 4,2 miliarde de euro in 2018.
Romania a inregistrat in raport cu Franta al doilea surplus comercial din 2018 (589 de milioane de euro) dupa Marea Britanie (1,13 miliarde de euro in 2018).
Impactul investitiilor franceze directe in economie
Franta este totodata unul din putinii parteneri comerciali ai Romaniei ale carui investitii nu sunt realizate preponderent in Capitala. Astfel, din perspectiva geografica, judetul Arges conduce cu o cifra de afaceri de aproape 5,7 miliarde de euro care reprezinta aproape 40% din total, urmat de Bucuresti (5,6 miliarde de euro; 39% din total) si Ilfov (498 milioane de euro; 3,5% din total).
Companiile controlate de investitorii francezi au avut aproape 100.000 de angajati in 2017, iar cheltuielile cu personalul s-au ridicat la aproape 1,5 miliarde de euro. Costul mediu per angajat a fost de 15,2 mii de euro insa productivitatea medie per angajat a fost de circa 10 ori mai mare, ajungand la 144,4 mii de euro (un raport cost/productivitate de 10,5%) in 2017.
Cand vine vorba de profit, clasamentul se schimba, astfel ca, in topul cele mai profitabile sectoare, pe primul loc se claseaza intermedierile financiare, urmate de industria prelucratoare si comert, care impreuna au generat in 2017 profituri nete de aproape 724 de milioane de euro (84,4% din total). Per total, profitul net insumat al companiilor cu actionariat direct, majoritar francez, a fost de aproape 860 milioane de euro.
Luand in considerare valoarea impozitului pe profit, a cheltuielilor cu asigurarile si protectia sociala si celelalte impozite, taxe si varsaminte asimilate, contributia acestor companii la bugetul statului a fost de peste 650 milioane de euro in 2017.
Dacia cu traditie are viitor
Fara indoiala, cea mai importanta companie din Franta care activeaza pe plan local este Groupe Renault, cifra de afaceri insumata a doar doua dintre entitatile juridice apartinand acestuia depasind 6 miliarde de euro, in 2018 - AUTOMOBILE-DACIA SA (5,3 miliarde de euro) si RENAULT COMMERCIAL ROUMANIE SRL (877 milioane de euro).
De la intrarea sa in grupul Renault, in 1999, Dacia a devenit o poveste de succes in economia romaneasca, astfel ca, in prezent, AUTOMOBILE-DACIA SA este compania cu cea mai mare cifra de afaceri din Romania, iar masinile Dacia fabricate pe plan local sunt comercializate in zeci de tari din intreaga lume.
Alte companii franceze care au construit povesti de succes in Romania sunt: Leroy Merlin, BRD, Sanofi si Expur. Pe langa companiile cu traditie care investesc in Romania, parteneriate de perspectiva precum cel dintre Airbus si Uzinele Ghimbav sau cooperarea in cadrul proiectului Extreme Light Infrastructure - Nuclear Physics (ELI-NP) de la Magurele, pot reprezenta modalitati de a creste si mai mult valoarea investitiilor franceze in Romania.
 
ABONARE REVISTEALLBIMSISECAMRAWLPLUG
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
quadratum
ERBASU CONSTRUCT
EDIT-Structural
viarom
rigips
noark
siniat
ness project
theda mar
leviatan
Acvatot 2019
concelex
Ubitech
CDS
strabag nivel 1
CONCEPT STRUCTURE
MAKITA

Parteneri

top 500
HABITAT
AHK 2022
FPSC_2019
econet
ROGBC 2016
AICPS_30
ef-de-n
top 500
top 500

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander