Agenda Constructiilor
Vineri, 19 Aprilie 2024
hilti
Home - Stiri - Producatori & Furnizori - VIOHALCO: Majorare de 1% a cifrei de afaceri si crestere mare de profitabilitate
VIOHALCO: Majorare de 1% a cifrei de afaceri si crestere mare de profitabilitate
Producatori & Furnizori Publicat de Cosmin Dincu 21 Oct 2019 06:38
Potrivit unui comunicat, dat recent publicitatii de managerii Viohalco, in primul semestru al anului 2019, societatile din cadrul grupului au raportat un trend de crestere sustenabila a afacerilor. Astfel, cifra de afaceri (sau veniturile consolidate) la nivel de grup a sporit cu +1%, in timp ce EBITDA ajustat consolidat a urcat cu +9%, desi profitul consolidat inainte de achitarea taxelor s-a diminuat, pe fondul fluctuatiei cotatiilor la diverse metale si a incetinirii globale a activitatii in industria otelului. Totusi, trendul in general ascendent a dus, inevitabil, la o sporire a datoriei nete, pe fondul contractarii unor imprumuturi prin care sa se finanteze proiectele de investitii pentru diviziile de cabluri si tubulatura din otel, precum si in vederea acoperirii cerintelor superioare la nivelul capitalului de lucru.
Astfel, conform raportului, managerii Viohalco (grup listat atat la Euronext – Bruxelles, cat si la Athens Stock Exchange) au subliniat ca, in intervalul de referinta, veniturile consolidate s-au cifrat la 2,21 miliarde euro (+1%), indicatorul EBITDA consolidat si ajustat a urcat la 157 milioane de euro, profitul net consolidat a ramas pozitiv, marcand pragul de 462 milioane de euro, iar datoria neta s-a plasat la 1,659 miliarde euro, fata de 1,636 miliarde euro, cat s-a inregistrat la 31 decembrie 2018.
In ceea ce priveste dinamica afacerilor, vanzarile cantitative si valorice au fost relativ stabile sau putin mai mari pentru diviziile de aluminiu (-0,15%) si cupru (+1,83%), fiind subminate, insa, de anumite fluctuatii ale cererii si de pretul inconsistent al metalelor de baza, mai ales in trimestrul al doilea din acest an. O situatie negativa s-a remarcat insa la sectia de otel (-4,47%), cu o inrautatire vizibila a volumului vanzarilor pentru industria auto, necompensate de unele cresteri ale pretului de comercializare, concomitent cu o rata mai redusa de utilizare a liniilor de productie. Rezultate ceva mai bune ale diviziei de otel au fost totusi semnalate pe pietele din Balcanii de Vest, in Grecia si in Romania. Pe segmentul tubulaturii din otel, veniturile au scazut, de asemenea (-11,76%), ca urmare a stagnarii investitiilor la anumite proiecte semnificative, onshore si offshore, in SUA si Europa. Totusi, trebuie mentionata participarea in conditii extrem de competitive si foarte bune pentru Viohalco la proiectele Karish, din sudul Mediteranei si la viitoarea conducta de gaze offshore Midia (Navodari, Romania). Divizia de cabluri a consemnat o performanta, fata de perioada similara a anului anterior, mai ales ca expansiunea internationala si diversificarea pietelor au avut rezultatele scontate, determinand in final o crestere de +32% a vanzarilor pe segmentul respectiv. Primul semestru al anului in curs a fost, de asemenea, o perioada optima pentru afacerile imobiliare, toate proiectele majore fiind dezvoltate conform planului, iar dintre acestea au fost citate River West/IKEA, Mare West Retail Park, Wyndham Grand Athens si K29. De asemenea, divizia de recuperare a resurselor (fosta sectie de reciclare), complet restructurata, nu a reusit sa-si atinga tinta propusa, din cauza unor masuri protectioniste in China si Serbia, generand venituri precare si remarcandu-se printr-o scadere de -16% a acestora. Initiativele de reorganizare se vor concretiza si in continuare, prin diminuarea costurilor administrative si simplificarea structurii organizatorice.
Previziunile pe termen scurt continua insa, dupa cum se mai arata in comunicat, sa fie marcate de incertitudine in ceea ce priveste politicile comerciale externe si alte probleme politico-economice, care reprezinta riscuri in ceea ce priveste performanta societatilor ce formeaza grupul Viohalco. Astfel, firmele din grup se concentreaza in continuare pe consolidarea pozitiei pe piata, prin intermediul programelor de investitii aflate in curs de implementare si prin dezvoltarea profesionala a angajatilor, masuri care au dat rezultate pozitive semnificative pana in prezent si au imbunatatit rezistenta firmelor respective la presiuni externe. Pe toate segmentele de activitate, companiile din cadrul Viohalco raman dedicate optimizarii operationale si inovarii tehnologice. Astfel, grupul continua sa se pozitioneze in mod optim, pentru a profita de orice imbunatatire a contextului pietei in anul 2019, precum si la nivelul lui 2020.
***
Infiintat in anul 1937, holdingul Viohalco detine controlul asupra activitatii mai multor societati (sau grupuri de firme), avand participatii in cadrul a 90 de companii, o parte dintre acestea fiind listate la Bursa din Atena. Dintre companiile integrate, se remarca, printre multe altele, ElvalHalcor (listata din februarie 2018 la Bursa din Atena), Hellenic Cables, Corinth Pipeworks si Etem. Pe piata romaneasca, Viohalco este activa prin intermediul Steelmet si Elvial (o subsidiara a Elval SA), coordonand direct compania Icme Ecab SA (implicata in productia de cabluri). De asemenea, are peste 30 de fabrici in opt tari (Grecia, Bulgaria, Romania, Rusia, Australia, fosta Republica Iugoslava a Macedoniei – FYROM, Turcia si Marea Britanie), o retea comerciala dezvoltata in 21 de state, iar produsele sale sunt distribuite direct sau indirect in 100 de tari din intreaga lume. Pentru anul 2015, corporatia a anuntat o cifra de afaceri consolidata ce s-a apreciat cu +11,3%, pana la 3,275 miliarde euro (comparativ cu 2,943 miliarde euro din 2014), in timp ce pierderea neta s-a diminuat vizibil, prin consemnarea unei sume de -63,4 milioane de euro, comparativ cu pierderea evaluata la -90 milioane de euro din precedentele 12 luni. In raportul aferent anului 2016, cifra de afaceri consolidata a ajuns la 3,119 miliarde euro (-4,76%), iar pierderea neta s-a cifrat la -6,93 milioane de euro (-89,1%), ceea ce a reprezentat, totusi, o performanta deosebita in acel context al pietei produselor extrudate din aluminiu. Insa, in 2017, situatia din sectorul aluminiului s-a imbunatatit vizibil si, dupa ce au accesat Euronext, prin listare, intr-o noua structura de tip holding, managerii Viohalco au fost in masura sa raporteze o cifra de afaceri de 3,721 miliarde euro (+19,3%) si, ceea ce este mai important, un profit net de circa 83,8 milioane de euro. Ulterior, in 2018, acesti indicatori au fost de 4,406 miliarde euro si 85,9 milioane de euro, marcand nu numai o redresare completa, ci si niveluri-record si o dezvoltare sustenabila a activitatii.
Fondata in decembrie 2017 prin fuziune, ElvalHalcor Hellenic Copper and Aluminium Industry SA (ElvalHalcor), cu o cifra de afaceri de 1,86 miliarde euro in 2017 (din care 959 milioane de euro a fost contributia diviziei de aluminiu), in crestere cu +21,5%, respectiv cu aproape 2,12 miliarde euro (+13,7%) in 2018, din care 1,08 miliarde euro pe segmentul aluminiului, ramane o companie controlata de Viohalco (grup ce detine 89,62% din actiuni) si capitalizeaza sinergiile rezultate din inovare, cercetare si dezvoltare, achizitii, marketing, infrastructura de afaceri si mediu, pentru a realiza produse cu valoare adaugata mare si solutii de inalta calitate, adresate clientilor din intreaga lume.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ABONARE REVISTEALLBIMRAWLPLUGSISECAM
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
CONCEPT STRUCTURE
quadratum
Acvatot 2019
concelex
ness project
MAKITA
Ubitech
theda mar
EDIT-Structural
siniat
rigips
leviatan
strabag nivel 1
viarom
ERBASU CONSTRUCT
noark
CDS

Parteneri

HABITAT
AHK 2022
top 500
FPSC_2019
top 500
econet
ef-de-n
AICPS_30
top 500
ROGBC 2016

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander