Agenda Constructiilor
Vineri, 19 Aprilie 2024
hilti
Home - Stiri - Antreprenori & Dezvoltatori - BAU INFO CONSULT: Scenarii cu privire la impactul Covid-19 asupra constructiilor
BAU INFO CONSULT: Scenarii cu privire la impactul Covid-19 asupra constructiilor
Antreprenori & Dezvoltatori Publicat de Ovidiu Stefanescu 08 Apr 2020 05:35
Specialistii de la institutul german Bau Info Consult au prezentat recent doua scenarii care ilustreaza intensitatea cu care actuala criza generata de virusul SARS – CoV – 2 va afecta sectorul constructiilor. Presupunerea de la care au pornit expertii a fost aceea ca indicatorii-cheie ai domeniului analizat, cum ar fi, de exemplu, valoarea investitiilor sau volumele de lucrari, sunt direct legati de evolutia PIB pe termen lung. Din moment ce prognozele de crestere ale produsului intern brut pentru 2020 se afla in prezent in plin proces de ajustare negativa, devine evident faptul ca efectul asupra industriei analizate va fi masurabil si consistent.
Primul scenariu propus presupune efecte moderate ale Covid-19, ce vor genera doar o usoara incetinire a pietei constructiilor. Propusa de OECD la inceputul lunii martie a.c., aceasta varianta presupune ca epidemia va fi controlata complet pana la finele trimestrului al doilea, ceea ce va determina o contractie a PIB-ului UE cu numai 0,5% in 2020. In aceasta varianta, economia Germaniei va consemna in acest an o crestere de 0,3%, insa impactul asupra domeniului constructiilor va fi insesizabil. Valoarea investitiilor din bransa ar putea creste cu 2,1% pana la 331,2 miliarde euro, iar volumele ar putea spori cu 2,2% atingand 453,8 miliarde euro. Practic, s-ar inregistra finalul perioadei de dezvoltare exploziva si revenirea la ritmuri normale de crestere.
Cel de-al doilea scenariu presupune administrarea unor socuri puternice economiilor comunitare, iar alternativa respectiva are sanse mai mari de transpunere in realitate. Expertii prognozeaza diminuari masive ale cererii si ofertei la nivelul celor mai dezvoltate state de pe continent, pe fondul prelungirii epidemiei in zona Asia/Pacific, din cauza careia cel mai mult vor avea de suferit economiile din Europa si SUA. In aceasta situatie, PIB-ul UE s-a putea contracta cu 0,2%, fapt ce se va reflecta inclusiv asupra sectorului de constructii din Germania, unde investitiile s-ar diminua cu 0,4% (323 miliarde euro), iar volumele lucrarilor cu 0,5% (428 miliarde euro).
Din fericire pentru bransa germana a constructiilor, aceasta beneficiaza de o serie de conditii favorabile, ce ar putea atenua socul. In primul rand, criza coronavirusului survine la finele perioadei de boom, cand sectorul beneficiaza atat de rezerve financiare, cat si de potentiale comenzi neonorate inca. In al doilea rand, industria locala nu este atat de puternic orientata spre export, ceea ce inseamna ca declinul cererii de pe alte piete nu se va reflecta atat de rapid pe plan federal. In fine, in al treilea rand, economia germana este avantajata de o politica fiscala favorabila, ceea ce va face ca nivelul consumului local sa se redreseze relativ rapid.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
SISECAMRAWLPLUGALLBIMABONARE REVISTE
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
Ubitech
theda mar
viarom
rigips
CONCEPT STRUCTURE
CDS
noark
EDIT-Structural
ERBASU CONSTRUCT
concelex
siniat
Acvatot 2019
leviatan
strabag nivel 1
MAKITA
quadratum
ness project

Parteneri

top 500
AHK 2022
HABITAT
FPSC_2019
ROGBC 2016
top 500
econet
top 500
ef-de-n
AICPS_30

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander