Agenda Constructiilor
Joi, 18 Aprilie 2024
hilti
Home - Stiri - Produse & Tehnologii - ISOTERM: 14 mituri si prejudecati despre izolarea caselor cu spuma poliuretanica
ISOTERM: 14 mituri si prejudecati despre izolarea caselor cu spuma poliuretanica
Produse & Tehnologii Publicat de Stelian DINCA 12 Feb 2021 09:42
Izolarea caselor cu spuma poliuretanica a devenit in ultimii ani prioritara deoarece aportul unei astfel de imbunatatiri este semnificativ. Izolarea este necesara pentru a asigura un microclimat potrivit in interiorul locuintelor si in general a oricarui tip de spatiu, drept pentru care masurile luate in acest sens sunt total indreptatite.
Spuma poliuretanica este un material care poate acoperi majoritatea zonelor care necesita a fi izolate, in mare parte datorita caracteristicilor speciale pe care le detin. In ciuda datelor, care arata clar faptul ca spuma poliuretanica ocupa pozitia fruntasa la nivel de izolare, avand un coeficient de conductivitate termica foarte mic, exista cateva mituri despre acest material care de multe ori te pot face sa te gandesti de doua ori asupra alegerii. Iata cateva dintre aceste mituri si demontarea lor cu date reale, chiar tehnice.
 
1. Spuma poliuretanica este un material ineficient termic
Deseori cele mai puse in balanta elemente de izolare sunt spuma poliuretanica si vata bazaltica, considerandu-se in mod eronat faptul ca spuma are un coeficient de izolare mai mic. In realitate confuzia vine din faptul ca spuma poliuretanica se gaseste in doua variante si anume spuma poliuretanica cu celula deschisa si spuma poliuretanica cu celula inchisa.
Daca in cazul spumei poliuretanice cu celula deschisa rezistenta termica este sensibil comparativa cu cea a vatei bazaltice, in cazul spumei poliuretanice cu celula inchisa lucrurile stau diferit. Aceasta are o rezistenta superioara celor doua materiale enuntate anterior, lucru care o face sa fie cel mai bun material de izolare in prezent. Cum este si normal, costurile sunt mai mari pentru spuma poliuretanica pentru izolatie termica, insa si eficienta sa este cu mult mai mare.
 
2. Spuma poliuretanica este toxica
Spuma poliuretanica are la baza compusi care ii determina elasticitatea si proprietatile izolante, facand-o sa fie un material elastic, cu greutate redusa, practic o spuma de izolare cu proprietati foarte bune. Cu siguranta, ca orice material de constructii, spuma poliuretanica trebuie folosita conform specificatiilor, insa sub nicio forma ea, ca material de izolare in conditii de temperatura normala si aplicare conforma, nu va prejudicia in vreun fel sanatatea. Un exemplu clar in acest sens il constituie azbestul, material interzis deja in Uniunea Europeana, pentru faptul ca acei compusi din structura sa sub forma de pudra se presupune ca ar fi cancerigeni.
Asadar, cata vreme spuma poliuretanica nu a facut obiectul unor cercetatori care sa ateste legatura cu toxicitatea, ea ramane un material de izolare eficient si sigur, cu durata foarte mare de viata.
 
3. Spuma poliuretanica se dizolva, se macina in timp
Una dintre intrebarile frecvente ce tin de utilizarea spumei poliuretanice are in vedere felul in care aceasta trece testul timpului. Unele persoane afirma ca spuma poliuretanica pentru izolatie casa se dizolva sau se macina, mai ales daca aceasta intra in contact cu apa, sau cu temperaturile ridicate, cum ar fi in cazul spumei poliuretanice la tub.
Adevarul este ca acest lucru nu se intampla, mai ales ca unul dintre considerentele de baza ale spumei poliuretanice este acela ca tine apa la distanta, fara a-i permite acesteia sa se infiltreze in structura. De asemenea spuma poliuretanica spray-ata are o alta compozitie chimica fata de spuma la tub. Nu putem vorbi asadar despre o dizolvare sau topire, deoarece spuma poliuretanica nu sufera modificari de compozitie data ce este aplicata.
 
4. Spuma poliuretanica are costuri foarte mari
Pentru ca este unul dintre cele mai performante materiale folosite pentru izolatie casa, spuma poliuretanica are costuri relativ mari. Totusi, acest lucru este adevarat doar daca vom compara 1cm de spuma cu 1cm de vata bazaltica/celuloza/polistiren, etc. Avand in vedere totusi ca spuma poliuretanica este chiar si de 3 ori mai eficienta decat vata spre exemplu, costurile sunt comparabile cu cele ale materialelor de izolare similare, cu caracteristici similare. Drept pentru care poate fi o idee buna sa te bucuri de avantajele spumei, pentru aceeasi bani alocati.
Costurile spumei poliuretanice reflecta de fapt calitatile acesteia, drept pentru care ar trebui sa privesti cheltuiala initiala ca pe o investitie. Investitia nu se face doar in materiale de calitate, prietenoase cu mediul si omul, ci si in confort si eficienta.
Spre exemplu, daca locuinta ta este incadrata intr-o clasa inferioara de eficienta energetica, in urma unui audit, izolarea termica cu spuma poliuretanica va avea capacitatea sa schimbe aceasta situatie. O data izolata, casa ta nu va mai pierde caldura, deci va deveni eficienta, iar costurile cu intretinerea ei vor scadea.
Cel mai eficient exemplu in acest caz este cel al podurilor nelocuite, izolate cu spuma poliuretanica, care reusesc sa pastreze o temperatura pozitiva constanta la nivelul incaperii, in ciuda temperaturilor scazute de afara. Extrapoland, intreaga casa va avea de castigat de pe urma izolarii cu un material eficient, deoarece nu va trebui sa mai investesti in surplusuri energetice sau in echipamente si dispozitive de incalzire.
 
5. Spuma poliuretanica este mult prea usoara pentru a izola
In realitate spuma poliuretanica desi este o structura usoara, izoleaza perfect suprafetele, iar densitatea si greutatea ei ar trebui sa fie privite ca pe adevarate avantaje. Spre exemplu, spuma poliuretanica folosita pentru izolatie casa nu creste greutatea proprie a acesteia si implicit nu produce o incarcare in plus. Greutatea proprie a unei cladiri este foarte importanta, deoarece ea este in stransa legatura cu fundatia, cea care transmite terenului incarcarile.
Astfel, orice incarcare suplimentara transmisa terenului inseamna de fapt o solicitare pe care acesta va trebui sa o preia. Terenul este studiat din punct de vedere geotehnic, analizat si mentionat cu caracteristicile sale in proiectul tehnic, astfel incat in calculele de rezistenta greutatea proprie a cladirii devine foarte importanta. Orice incarcare suplimentara duce la schimbarea datelor de calcul, insa spuma poliuretanica nu afecteaza acest lucru, tocmai datorita faptului ca este usoara.
 
6. Spuma poliuretanica pentru izolare casa produce efect de sauna
Desi are o densitate foarte buna, vei vedea ca spuma poliuretanica lasa suprafetele sa respire, ingradind insa transferul termic, adica lucrand ca o bariera impotriva pierderilor de caldura. Cel mai bun exemplu in acest caz este spuma poliuretanica cu celula deschisa pentru izolatii casa
Aceasta permeabilitate limitata nu va permite crearea efectului de sauna, drept pentru care casa nu va fi deopotriva si foarte calduroasa si cu umiditate foarte mare.
 
7. Spuma poliuretanica nu are niciun aport constructiv
Desi pare ca materialele folosite pentru izolare au doar un scop izolator, in realitate vom constata ca spuma poliuretanica este un caz particular. Spuma poliuretanica cu celula inchisa pentru izolare casa are la uscare rigiditate, pe care o transfera elementului de constructie izolat. Practic, folosirea spumei poliuretanice pentru rosturi, pentru izolari in spatii tehnice sau inguste are la baza exact principiul monolitizarii, adica a rigidizarii elementelor, astfel incat acestea sa lucreze ca un tot unitar.
Comparativ cu spuma poliuretanica niciun alt material nu are aceste caracteristici, tocmai datorita faptului ca acestea sunt livrate sub forma de rulouri si placi si nu sunt aplicate sub forma unor izolatii continue, fara rosturi. Spuma poliuretanica se aplica cu miscari lente stanga-dreapta si sus-jos tocmai pentru a acoperi in totalitate spatiile, umplandu-le astfel incat acestea sa fie perfect ermetizate.
Un argument in plus este si faptul ca adesea este preferata izolarea hibrida, adica izolarea cu materiale conventionale, peste care este aplicat si un strat de spuma poliuretanica, pentru un plus de eficienta.
Astfel, spuma poliuretanica are si un rol constructiv, contribuind la rezistenta cladirii, lucru care este cu adevarat important mai ales in cazul solicitarilor special, cum ar fi spre exemplu miscarile seismice. Acestea sunt probabil cele mai dificile tipuri de solicitari la care trebuie sa raspunda o constructie, drept pentru care este indicat sa folosesti toate parghiile de siguranta pentru locuinta ta.
 
8. Spuma poliuretanica poate fi deteriorata de daunatori
Unul dintre principiile de baza care stau la baza aplicarii izolatiilor este acela de a avea in vedere pregatirea substratului. Pe langa verificarea stratului suport, in cautare de goluri, fisuri sau alte probleme, se mai face si verificarea sub aspectul gasirii cuiburilor de daunatori. Daca acestea sunt intalnite, este firesc ca ele sa fie exterminate, folosind mijloace profesionale. Mai apoi se aplica izolatia astfel incat aceasta sa functioneze pe un strat suport curat.
Este normal ca izolatia din spuma poliuretanica sa functioneze perfect in acest caz, deoarece ea va crea o structura compacta in care daunatorii nu vor avea cum sa isi faca cuib, rozatoarele nu o vor roade, astfel incat ea nu va fi deteriorata. De asemenea, spuma poliuretanica este tratata cu substante chimice care indeparteaza rozatoarele.
 
9. Spuma poliuretanica nu izoleaza spatiile pentru instalatii
Contrar acestui enunt, spuma poliuretanica raspunde nevoii de izolare a spatiilor tehnice, a zonelor dedicate instalatiilor sau a spatiilor inguste, avantajul major fiind tocmai fluiditatea cu care se aplica.
Spuma poliuretanica expandeaza, iar in expansiunea sa ea ajunge sa acopere si goluri aparent dificil de izolat.
 
10. Spuma poliuretanica este inestetica
Este adevarat ca spuma poliuretanica cu celula deschisa expandeaza foarte mult si necontrolat. La fel de adevarat este si faptul ca este inestetica, insa acest lucru se intampla doar daca ea ramane expusa, ceea ce nu este recomandat. Din contra, spuma poliuretanica pentru izolare casa poate fi impinsa in locasurile izolate sau poate fi taiata la nivelul potrivit cu ajutorul unui fierastrau sabie. In plus, peste spuma poliuretanica se va aseza stratul de finisare, iar daca vorbim de zone pe care nu intentionezi sa le finisezi imediat, poti acoperi cu placi OSB sau rigips.
Daca vorbim in schimb de spuma izolarea casei cu spuma poliuretanica cu celula inchisa, atunci aici lucrurile se schimba.
Intrucat aceasta spuma are densitate mare, expandarea sa este lenta si controlata. Aspectul final este unul foarte neted.
 
11. Spuma poliuretanica mucegaieste
Nimic mai neadevarat. Pentru ca vorbim de un produs de izolare compact, care nu va permite schimburi de caldura cu exteriorul, izolatia in sine nu va mucegai. Spuma poliuretanica este singurul material existent care permite realiarea unei sigilari perfecte, fara pierdere de aer.
Astfel, in anotimpul rece, spuma poliuretanica nu va permite aerului sa treaca si sa ajunga la astereala rece. Condensul va fi eliminat complet si implicit mucegaiul.
 
12. Spuma poliuretanica nu se poate aplica in panta
Unul dintre motivele pentru care spuma poliuretanica este un material de top pentru izolare casa este acela ca poate fi aplicata chiar si in plan inclinat. O data aplicata, aceasta va avea aderenta la suport si nu va fi nevoie de sustinere cu profile, asa cum se intampla, spre exemplu, in cazul izolatiilor pe baza de vata bazaltica.
Practic aplicarea mecanizata ofera posibilitatea de a aplica materialul chiar si in plan inclinat, fara probleme, iar densitatea materialului va impiedica scurgerea acestuia.
 
13. Spuma poliuretanica nu se poate aplica la pardoseli
Izolarea pardoselilor se poate face cu spuma poliuretanica, doar ca pentru acest tip de izolatie trebuie sa alegem o spuma poliuretanica cu densitate mare. Peste izolatia realizata din spuma poliuretanica se pot adauga sisteme de acoperire(spre exemplu o sapa), care sa constituie strat final.
In cazul aplicarii peste planseu de lemn al podului, spuma poate fi lasata aparent, intrucat peste spuma se poate calca.
 
14. Spuma poliuretanica nu are rol de izolare fonica
Izolarea caselor cu spuma poliuretanica se face cel mai des pentru performanta termica excelenta. Practic, in urma unui audit energetic, casa este incadrata intr-o anumita clasa de eficienta energetica, iar in functie de rezultat, este propusa si solutia de izolare.
Izolarea fonica nu are de-a face cu acest aspect, insa este un bonus pe care il ofera materialul izolant, in cazul nostru spuma poliuretanica. Ea are proprietatea de a reduce nivelul de zgomot, insa face acest lucru la nivel acustic. Pentru a constitui o adevarata izolatie fonica, este nevoie ca spuma poliuretanica sa fie folosita impreuna cu alte materiale izolante, cum ar fi panourile fonoabsorbante.
Vrei sa afli mai multe despre izolarea caselor cu spuma poliuretanica?
Cu siguranta mai exista si alte mituri legate de spuma poliuretanica si de caracteristicile acesteia, insa acestea sunt cele mai uzuale, lucrurile care trebuie sa fie stiute si intelese atunci cand este ales materialul de izolare potrivit pentru o locuinta.
Spuma poliuretanica pentru izolarea locuintelor aduce cu sine caracteristici foarte bune din punct de vedere al izolarii, iar din acest motiv ar trebui privita ca fiind un material eficient si trainic, asupra caruia nu va trebui sa intervii pentru a face reparatii.
In fond, izolarea termica are exact acest scop, de a transforma o cladire ineficienta termic intr-un care treptat sa te ajute sa economisesti, iar spuma poliuretanica reuseste cu succes sa acopere cele mai comune cerinte de izolare.
Cum este si firesc, este nevoie de informare, iar uneori poate fi nevoie si de ajutor. Din acest motiv noi va stam la dispozitie cu informatii actuale despre produsele noastre, pentru ca alegerea dumneavoastra sa va aduca intotdeauna confortul mult dorit.
 
*** Articol realizat de Isoterm Romania, companie specializata in executia de termoizolatii cu spuma poliuretanica. Pentru informatii suplimentare, https://isoterm.ro/noutati/
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ALLBIMSISECAMRAWLPLUGABONARE REVISTE
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
EDIT-Structural
MAKITA
concelex
Ubitech
CONCEPT STRUCTURE
ERBASU CONSTRUCT
CDS
ness project
viarom
leviatan
rigips
quadratum
noark
theda mar
siniat
Acvatot 2019
strabag nivel 1

Parteneri

top 500
AHK 2022
HABITAT
FPSC_2019
AICPS_30
top 500
econet
top 500
ROGBC 2016
ef-de-n

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander