Agenda Constructiilor
Sambata, 20 Aprilie 2024
hilti
Home - Stiri - Info-Santiere - ORADEA: Buget record de peste 1 miliard de lei, alocat investitiilor in anul 2021
ORADEA: Buget record de peste 1 miliard de lei, alocat investitiilor in anul 2021
Info-Santiere Publicat de Stelian DINCA 16 Mar 2021 10:02
Primarul Florin Birta si directorul executiv al Directiei Economice din Primaria Oradea, Eduard Florea au sustinut o conferinta de presa in care au prezentat proiectul de venituri si cheltuieli al municipiului Oradea pe anul 2021.
Bugetul consolidat reprezinta documentul oficial de prezentare a bugetului de venituri si cheltuieli al oricarei autoritati publice locale din Romania, fiind reglementat de Legea nr. 273/2006 privind finantele publice locale si Legea bugetului de stat nr 15/ 2021. El reprezinta expresia politicilor sociale, economice, de dezvoltare etc. a autoritatii locale prin proiectele publice propuse si responsabilitatile stabilite ordonatorilor de credite.
Institutiile publice care gestioneaza bugetul public al municipiului Oradea, ai caror conducatori au calitatea de ordonatori tertiari de credite in subordinea ordonatorului principal de credite - primarul municipiului Oradea, sunt urmatoarele: unitatile de invatamant preuniversitar de stat, Directia de Asistenta Sociala Oradea (inclusiv Cresa Oradea), Clubul Sportiv Municipal Oradea, Muzeul Orasului Oradea - Complex Cultural, Spitalul Clinic Municipal „Dr. Gavril Curteanu" si Spitalul Clinic Judetean Oradea.
„Anul acesta avem un buget de 2,1 miliarde de lei, din care un buget record de 1 miliard de lei este alocat investitiilor. Dorim ca incepand cu trimestrul II, functionarea institutiilor si intreprinderilor publice locale sa se realizeze in baza bugetului definitiv pe 2021. Drept urmare, proiectul de venituri si cheltuieli al municipiului Oradea a fost dat publicitatii vineri, 12 martie, urmand sa-l propunem pentru aprobarea din sedinta ordinara a Consiliului Local din data de 31 martie", a precizat primarul Florin Birta.
Pentru anul acesta, proiectul de buget consolidat al municipiului Oradea este structurat astfel: veniturile sunt estimate la 2.020.858.980 lei (cu mentiunea ca excedentul aferent anului anterior, in suma de 90.029.480 lei, s-a utilizat in repartizarea acestuia asupra cheltuielilor), iar la cheltuieli, resursele au fost alocate pentru sustinerea cheltuielilor operationale cu functionarea institutiilor si serviciilor publice in suma de 1.090.730.910 lei, iar pentru cheltuieli cu investitiile suma de 1.020.157.550 lei, reprezentand un total de cheltuieli de finantat in valoare de 2.110.888.460 lei.
„Trebuie sa profitam de oportunitatea de a atrage fonduri europene"
„Cel mai important este ca nici in acest an nu vom incetini ritmul investitiilor, suma alocata acestora fiind una record. Chiar daca uneori suntem criticati, noi trebuie sa profitam in continuare de aceasta oportunitate de a atrage fonduri europene, prin care putem sa schimbam in continuare fata orasului. Numai in cele doua cicluri de finantare 2007-2013, 2014-2020, in Oradea au fost investite fonduri europene in valoare de cca 650 milioane de euro", a spus primarul Florin Birta, aratand ca printre cele mai importante lucrari pe fonduri europene se numara constructia pasajelor subterane din Piata Emanuil Gojdu, reabilitarea retelei de termoficare - etapa a III-a, modernizarea parcului de tramvaie etc.
Directorul executiv al Directiei Economice din Primaria Oradea, Eduard Florea a prezentat in detaliu principiile si normele care s-au avut in vedere la fundamentarea bugetului pentru acest an, evidentierea prin grafice a cresterii bugetului orasului fata de anii anteriori, componenta veniturilor publice, prelevarile de la bugetul de stat, cheltuielile operationale si sursele pentru investitii, proiectele pe bugetare participativa, proiectele cu finantare nerambursabila, obiectivele de investitii in continuare si investitiile noi.
Primarul Florin Birta a mentionat ca din bugetul prezentat, lipsesc momentan cateva sume. Este vorba de sumele care urmeaza sa fie distribuite de catre Consiliul Judetean pentru sustinerea unor proiecte de dezvoltare, pentru ca acestea se pot distribui doar dupa ce proiectul de buget al Consiliului Judetean va fi aprobat. De mentionat ca Primaria Oradea a solicitat finantare pentru studiul de fezabilitate al Drumului Expres Arad - Oradea si Drumul de legatura Calea Aradului - str. Ogorului, in total 7,4 milioane de lei, proiecte utile nu doar locuitorilor orasului Oradea, ci si locuitorilor intregului judet. Totodata, nu au fost cuprinse in buget sumele ce urmeaza a fi distribuite de catre Administratia Judeteana a Finantelor Publice Bihor (AJFP) pentru bursele scolare si subventiile pentru transportul elevilor.
Avand in vedere modificarea legislatiei, bursele scolare trebuie sa fie in cuantum de 100 lei/elev/luna, finantarea nivelului minim urmand sa se faca de la bugetul de stat pentru cele 4 categorii: social, studiu, mediu si performanta.
Legat de acest subiect, primarul Florin Birta a tinut sa faca unele precizari: „Primaria Oradea considera ca trebuie facuta o diferentiere printr-o alocare suplimentara de la bugetul local, pentru ca daca bursa pentru social si pentru studiu poate fi echivalenta cu cei 100 de lei, din punctul nostru de vedere, bursa de merit si cea de performanta trebuie sa fie mai ridicata. Asadar, vom suplimenta aceasta suma din bugetul local".
In ceea ce priveste subventia publica pentru transportul gratuit al elevilor, aceasta revenea pana acum Municipiului Oradea intr-un procent de 50%, ceea ce reprezenta o cheltuiala de circa 4 milioane de lei. Insa, prin modificarile legislative de la inceputul acestui an, ea va reveni in intregime municipiului, ceea ce presupune alocari de 8 milioane de lei.
Legat de relatia cu Guvernul Romaniei, primarul Florin Birta a spus: „Tin sa mentionez ca sunt cateva lucruri bune care au aparut in relatia administratia publica locala - Guvernul Romaniei. Astfel, de anul acesta, 90% din cheltuielile sociale cu salariile persoanelor cu handicap vor fi suportate de catre Guvern si 10% de catre municipalitate, fata de anul trecut cand procentele erau 40% Guvern si 60% municipalitate. Totodata, avem o serie de proiecte finantate de Guvernul Romaniei sau in parteneriat cu acesta. Este vorba de Sala Polivalenta, lucrarile interioare la Palatul Greco-Catolic cu privire la care acum purtam discutii, Bazinul didactic de inot, terenul de sport de pe Calea Clujului, Programul caldura si confort. Totodata, Oradea va beneficia de o finantare de 10 milioane lei inclusa in bugetul national pentru a finaliza exterioarele la Sala Polivalenta, aici Primaria avand in derulare un proiect impreuna cu Compania Nationala de Investitii si cu Guvernul Romaniei."
Totodata, in acest an se va investi masiv in cartierele oradene, avandu-se in vedere modernizarea strazilor inca neasfaltate, in acest moment fiind cuprinse pentru modernizare 71 de strazi, aflate in diferite stadii.
Ca un element de noutate, avand in vedere ca in luna iunie expira contractul de iluminat cu firma care administreaza acest serviciu public, Primaria Oradea a decis ca, din acest an, serviciul de iluminat public sa fie realizat in regim propriu prin Agentia de Dezvoltare Locala Oradea (ADLO), avandu-se in vedere apoi modernizarea sistemului public de iluminat prin fonduri europene.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
RAWLPLUGSISECAMABONARE REVISTEALLBIM
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
EDIT-Structural
theda mar
noark
ERBASU CONSTRUCT
leviatan
siniat
rigips
strabag nivel 1
concelex
viarom
quadratum
CDS
CONCEPT STRUCTURE
Acvatot 2019
ness project
Ubitech
MAKITA

Parteneri

top 500
HABITAT
AHK 2022
FPSC_2019
econet
AICPS_30
ROGBC 2016
top 500
top 500
ef-de-n

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander