Agenda Constructiilor
Joi, 25 Aprilie 2024
hilti
Home - Stiri - Arhitectura & Proiectare - AICPS: Cata independenta are in proiectare verificatorul de proiecte de structuri?
AICPS: Cata independenta are in proiectare verificatorul de proiecte de structuri?
Arhitectura & Proiectare Publicat de Stelian DINCA 13 Iul 2021 07:29
In spiritul misiunii fundamentale a Asociatiei Inginerilor Constructori Proiectanti de Structuri, aceea de a contribui activ la cresterea competentei si a prestigiului profesiei de inginer, s-a infiintat la finalul lunii martie a anului 2021, grupul de lucru intitulat „Verificatorul de proiect de structuri - Independent in procesul de proiectare?”.
Obiectivele grupului de lucru se aliniaza cu obiectivele principale AICPS, avand ca reper profesionalismul, impartialitatea, inovarea, informarea specialistilor si crearea valorii adaugate prin interactiunile atat intre membrii ei, cat si cu tertele parti implicate in procesul asigurarii calitatii in proiectarea constructiilor. Astfel, grupul de lucru este format din 22 membri permanenti ai AICPS, experti tehnici, verificatori si ingineri proiectanti de structuri, membri care au aderat voluntar la grupul de lucru.
Metodologia de lucru se bazeaza pe intalniri saptamanale, fiecare avand un subiect central in jurul caruia se invita la dezbatere. Prima intalnire a avut loc la data de 6 aprilie 2021, iar cea mai recenta (a douasprezecea intalnire) la 5 iulie 2021. Intrunind atat verificatori de proiect cat si specialisti (non-verificatori) in domeniul constructiilor, dezbaterile saptamanale se caracterizeaza prin dinamism iar concluziile reflecta sinergia si diversitatea diferitelor perspective asupra subiectelor abordate. Deciziile grupului de lucru se valideaza prin votul a cel putin 75% din membrii grupului, iar dezbaterile se prelungesc si se reiau pana se atinge aceasta limita minima.
Prin subiectele abordate, se urmareste o definire mai clara a rolului si a atributiilor verificatorului de proiect in procesul de asigurare a calitatii, masura in care acesta ar trebui implicat activ in procesul de validare a proiectului, natura interactiunilor intre verificator si proiectant, respectiv raportarea proiectantului si verificatorului la expertiza tehnica in cazul interventiilor la constructiile existente. Rezultatul dezbaterilor va fundamenta viitoare interpelari/solicitari ale AICPS catre autoritati in vederea imbunatatirii legislatiei in constructii. Activitatea grupului se va concretiza prin elaborarea unui Cod (Reguli) de (buna) practica privind procesul de verificare tehnica, rolul si responsabilitatile verificatorului tehnic.
Printre principalele teme de discutie se numara:
- Care este rolul verificatorului de proiect in procesul de asigurare a calitatii?
- Niveluri de verificare a proiectelor in functie de importanta constructiilor. Roluri si responsabilitati diferite ale verificatorului de proiecte.
- Procesul de verificare trebuie marcate prin sedinte periodice cu rapoarte si decizii asumate.
- In cazul interventiilor pe constructiile existente, poate fi verificatorul tehnic al proiectului de consolidare aceeasi persoana cu cea care a intocmit expertiza tehnica?
Grupul de lucru reprezinta inca un pas in atingerea obiectivelor Asociatiei Inginerilor Constructori Proiectanti de Structuri. Incurajam toti membri AICPS sa ramana conectati si sa se implice activ in viitoarele evenimente/ actiuni ale asociatiei! Astfel, vom putea construi o comunitate inginereasca solida, capabila sa isi aduca aportul semnificativ la crearea si mentinerea unui fond construit sigur si durabil!
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
RAWLPLUGALLBIMABONARE REVISTESISECAM
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
Ubitech
CDS
quadratum
MAKITA
strabag nivel 1
leviatan
concelex
Acvatot 2019
EDIT-Structural
ERBASU CONSTRUCT
ness project
theda mar
siniat
CONCEPT STRUCTURE
noark
viarom
rigips

Parteneri

HABITAT
AHK 2022
top 500
FPSC_2019
ef-de-n
econet
top 500
AICPS_30
ROGBC 2016
top 500

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander