Agenda Constructiilor
Vineri, 26 Aprilie 2024
hilti
Home - Stiri - Arhitectura & Proiectare - ORADEA: Proiectul noii cladiri din Parcul Traian este o provocare arhitecturala
ORADEA: Proiectul noii cladiri din Parcul Traian este o provocare arhitecturala
Arhitectura & Proiectare Publicat de Stelian DINCA 19 Iul 2021 07:31
Primaria Oradea a solicitat in cadrul sedintei CMUAT, avizul Arhitectului Sef pentru construirea unei cladiri multifunctionale (birouri si spatii comerciale) in Parcul Traian nr. 14, intre Banca Nationala a Romaniei - sucursala Bihor si Baroul Bihor.
„Doresc sa multumesc specialistilor din cadrul Comisiei Zonale de Monumente, care au raspuns prompt invitatiei noastre si celor din cadrul CMUAT pentru dezbaterea profesionala, constructiva, care a avut loc vizavi de acest proiect de o importanta majora pentru zona centrala, avand in vedere amplasamentul extrem de pretios. Realizarea acestui proiect este o provocare, avand in vedere incadrarea in contextul cladirilor istorice, deci e nevoie de o abordare serioasa. Uneori limbajul arhitectural poate fi subiectiv, de aceea e nevoie de o interventie moderna care sa aduca plusvaloare acestei zone", a declarat viceprimarul Arina Mos.
Avand in vedere pozitia privilegiata a amplasamentului, se doreste ca proiectul sa fie unul valoros. De-a lungul timpului, au fost prezentate mai multe variante ale acestui proiect, atat in CMUAT, cat si la Comisia Zonala de Monumente, dar nu s-a ajuns la avizarea unui proiect final.
Din acest motiv, s-a decis organizarea unei intalniri online intre cele doua comisii. Astfel, membrii acestora au avut posibilitatea sa isi exprime punctele de vedere, exprimandu-si disponibilitatea in sensul identificarii celor mai bune solutii pentru viitoarea cladire.
Concluzia intalnirii a fost aceea ca se doreste o cladire cu o arhitectura deosebita, dar care in acelasi timp sa nu eclipseze cladirile monument din vecinatate.
La sedinta online au participat si proiectantii lucrarii, care au specificat faptul ca vor lucra la noi variante care sa corespunda recomandarilor membrilor celor doua comisii.
Astfel de dezbateri intre specialistii CMUAT si cei ai Comisiei Zonale de Monumente vor continua si cu ocazia altor proiecte importante.
Proiect privind amplasarea teraselor sezoniere in zonele pietonale nou create
Primaria Oradea a solicitat in sedinta CMUAT avizul Arhitectului Sef pentru proiectul privind amplasarea teraselor sezoniere in Piata Ferdinand si pe strazile pietonale nou create - Aurel Lazar si str. Libertatii.
CMUAT a analizat proiectul propus, facand unele recomandari. Astfel, in Piata Ferdinand comisia a recomandat doua randuri de mese, in loc de trei randuri, iar pe str. Aurel Lazar s-a solicitat eliminarea terasei din vecinatatea statuii lui Aurel Lazar.
Acest proiect este realizat in vederea modificarii regulamentului pentru comertul stradal aprobat prin HCL nr. 571/2018, in sensul introducerii in regulament si a acestor noi zone destinate teraselor sezoniere.
„De mentionat ca specialistii CMUAT au recomandat, in functie de amplasarea teraselor sezoniere, un anumit tip de mobilier urban, respectiv un anumit tip de copertine retractabile duble, de mese, de scaune, dar si un paletar de culori, in general culori pastelate", a precizat Radu Fortis, Arhitectul Sef al orasului.
De mentionat ca terasele vor putea fi amplasate numai dupa receptia lucrarilor din aceste zone. Prin urmare, la receptia lucrarilor, cei interesati isi vor putea depune cereri pentru amplasare terase sezoniere.
Proiectul de reabilitare a Parcului 1 Decembrie trebuie sa respecte recomandarile comisiei
Tot in cadrul sedintei CMUAT, Primaria Oradea a solicitat aviz consultativ pentru proiectul de reabilitare a Parcului 1 Decembrie.
Directia Tehnica, cea care gestioneaza acest proiect, a solicitat punctul de vedere al membrilor CMUAT, avand in vedere ca proiectul de reabilitare a Parcului 1 Decembrie prevede reconfigurarea tuturor aleilor din parc si defrisarea unor arbori maturi.
CMUAT nu si-a dat avizul pentru aceasta propunere, solicitand regandirea proiectului cu pastrarea aleilor pietonale principale, cu integrarea tuturor arborilor maturi, cu regandirea platoului din jurul Statuii Ostasului Roman si cu preluarea in proiect a tuturor obiectivelor de investitii aprobate deja (fantana arteziana - proiect gestionat de Compania de Apa, gradenele din jurul fantanii, aleea personalitatilor etc).
Astfel, proiectantul va trebui sa modifice proiectul de reabilitare a Parcului 1 Decembrie, luand in considerare recomandarile comisiei.
Imobil de locuinte colective pe str. Horea
Membrii CMUAT au analizat si propunerea unei persoane fizice care a solicitat avizul Arhitectului Sef pentru Planul Urbanistic de Detaliu (PUD) - construire locuinte colective cu parter comercial pe str. Horea nr. 22, colt cu str. Constantin Tanase.
In sedinta anterioara, proiectul nu a primit aviz favorabil din partea comisiei, aceasta recomandand sa se revina cu o propunere care sa nu mai cuprinda etaje in consola catre str. C Tanase, deoarece aceasta este o strada ingusta. Proiectantul a revenit acum cu adaptarea solutiei la propunerile comisiei.
Astfel, se propune un imobil cu regim de inaltime P+2 E+1 etaj retras, cu 10 apartamente si 2 spatii comerciale la parter, pentru care se vor asigura in incinta 12 locuri de parcare in sistem dublu si zone verzi amenajate pe sol natural (minimum 15% din suprafata terenului).
Proiectul a primit aviz favorabil.
Imobil de locuinte colective pe str. Olteniei
S.C My Modern Residence Construct S.R.L a solicitat avizul Arhitectului Sef pentru Planul Urbanistic de Detaliu (PUD) - construire imobil de locuinte colective P+2 E+etaj retras, pe str. Olteniei nr. 66 (pe o parcela din vecinatatea accesului catre Dealul Ciuperca).
Imobilul va avea 20 de apartamente, pentru care vor fi asigurate 22 de locuri de parcare (din care 8 subterane).
 
 
ABONARE REVISTEALLBIMSISECAMRAWLPLUG
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
theda mar
CDS
Ubitech
concelex
siniat
MAKITA
CONCEPT STRUCTURE
noark
ERBASU CONSTRUCT
EDIT-Structural
Acvatot 2019
strabag nivel 1
leviatan
quadratum
viarom
rigips
ness project

Parteneri

HABITAT
top 500
AHK 2022
FPSC_2019
top 500
econet
AICPS_30
ROGBC 2016
top 500
ef-de-n

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander