Agenda Constructiilor
Vineri, 19 Aprilie 2024
hilti
Home - Stiri - Producatori & Furnizori - SAINT-GOBAIN: Numarul femeilor care lucreaza in constructii creste constant
SAINT-GOBAIN: Numarul femeilor care lucreaza in constructii creste constant
Producatori & Furnizori Publicat de Stelian DINCA 28 Mar 2022 11:44
Este industria constructiilor un domeniu strict al barbatilor? Treptat, stereotipurile dispar, iar femeile ocupa din ce in ce mai multe locuri in acest mediu profesional. Cum le putem spune femeilor ca au acces la aceste oportunitati? Aici puteti gasi cateva instrumente pentru a valorifica aceasta industrie.
 
Incurajarea diversitatii de gen in domeniul constructiilor
Unele femei sunt operatori de macara, altele sunt ingineri, manageri de resurse umane si chiar sefi de santier. In doar cativa ani, industria constructiilor dominata in mod traditional de barbati si-a contestat propriile conceptii prin cresterea semnificativa a numarului de femei pe site-urile web, in ateliere si la nivel de conducere. Aceasta tendinta principala demonstreaza in mod clar ca mai multe femei ca niciodata ocupa numeroase locuri in industria constructiilor. Iar aceasta este o veste buna, deoarece industria ofera multe oportunitati in cadrul multitudinii de meserii si functii. Insa oamenii trebuie in continuare sa stie care sunt acestea si sa depaseasca prejudecatile existente.
 
Incurajarea vocatiilor
Eliminarea stereotipurilor este misiunea de baza a proiectului European Women Can Build, sprijinit de Federatia Spaniola a Industriei Constructiilor. Obiectivul lui este de a promova diversitatea in carierele din industria constructiilor si de a publica oportunitatile disponibile. Pana acum, 6 tari europene (Spania, Portugalia, Italia, Franta, Belgia si Germania) participa la acest proiect, impartasind aceeasi dorinta de a mari numarul femeilor din industrie si de a realiza un bun echilibru in echipe cand vine vorba de diversitatea de gen.
In Franta, asociatiile comerciale au acceptat aceste probleme si au prezentat multe initiative de a demitiza stereotipurile din industrie. Grupul Saint-Gobain are ca partener organizatia non-profit Rêv’Elles, care ofera orientare profesionala pentru adolescente ce provin din familii cu un venit redus. De la inceputul anului, angajatii din departamentele de suport, vanzari sau logistica au lucrat impreuna cu 35 de adolescente in afara orelor de la scoala in cadrul unui program care s-a intins pe 5 luni. Comportandu-se precum niste exemple credibile si bune de urmat, acesti mentori au ajutat la extinderea perspectivelor de angajare ale acestor eleve de liceu, sa aduca in discutie ideea unor posibilitati mai ample si sa le determine sa ia in considerare o cariera in industria constructiilor. „Ceea ce este in mod particular frapant este lipsa unei culturi generale despre industrie”, spune Magdalena Panek, mentor Saint-Gobain. „Ele nu au nicio idee despre multitudinea de oportunitati de cariera disponibile in cadrul unui Grup ca al nostru. Si mai problematic, ele considera in mod eronat ca nu se ofera nicio oportunitate femeilor si ca ele nu au ce cauta intr-o mare companie de constructii”.
 
Raspunsul impotriva prejudecatilor
In timpul sesiunilor de grup, acesti mentori impartasesc parcursul lor profesional si detalii despre activitatea lor zilnica de la locul de munca. Aceste discutii sunt menite sa inlature multe obstacole si chiar blocajele mentale pentru tinere precum Asma, care recunoaste ca, in trecut, i s-a parut imposibil sa discute cu specialistii. Alte fete pleaca cu noi idei si invata cum sa se gandeasca la viitorul lor intr-un mod pozitiv. „Tinerele ne pun multe intrebari despre conditiile de lucru si echilibrul dintre viata profesionala si cea personala”, adauga Louisa Maréchal Fabre, mentor Saint-Gobain. „Se simt linistite sa afle ca nu vor avea de ales intre progresul carierei si responsabilitatile familiale, ca este posibil sa isi construiasca o cariera fara a fi neaparata nevoie de a-si continua studiile si ca este posibil sa existe o singura femeie intr-o echipa care sa fie apreciata ca membra a acelei echipe!”.
In ciuda acestor ultime obstacole, industria constructiilor pare hotarata sa promoveze diversitatea de gen in cadrul echipelor sale. Tranzitia energiei si constructiile sustenabile atrag din ce in ce mai multe femei in functii tehnice, inclusiv in inginerie civila si stiinta materialelor de inginerie a constructiilor. Cu profiluri extrem de specializate, femeile profita acum din plin de oportunitatile oferite de aceasta industrie, care adeseori se confrunta cu dificultati in a angaja persoane noi. Angajatorii insisi isi schimba treptat atitudinea. In urma cu cativa ani, poate ar fi parut de neimaginat pentru ei sa ofere unei femei o pozitie de conducere, dar astazi, acestia sunt mult mai putin tematori. Exista multe motive: femeile care aleg acest parcurs profesional o fac din pasiune sau convingere. Ele il aleg pe baza unor informatii detaliate si bazate pe o motivatie puternica. Ceea ce este un lucru bun, deoarece diversitatea echipei este o sursa de performanta si valoare adaugata.
Un lucru este cert: indiferent de calificari, industria constructiilor ofera adesea perspective de cariera neasteptate la nivelul multitudinii de pozitii, inclusiv in vanzari, administratie, management sau productie.
 
Articol realizat de specialistii de la Saint-Gobain, lider al pietei globale de materiale pentru constructii.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ALLBIMSISECAMABONARE REVISTERAWLPLUG
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
CONCEPT STRUCTURE
concelex
viarom
strabag nivel 1
MAKITA
noark
siniat
ERBASU CONSTRUCT
CDS
theda mar
Ubitech
rigips
Acvatot 2019
ness project
leviatan
quadratum
EDIT-Structural

Parteneri

HABITAT
AHK 2022
top 500
FPSC_2019
ROGBC 2016
top 500
AICPS_30
ef-de-n
econet
top 500

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander