Agenda Constructiilor
Marti, 23 Aprilie 2024
hilti
Home - Stiri - Sustenabilitate - Clean Recycle: Romania va investi 1,2 miliarde euro in gestionarea deseurilor
Clean Recycle: Romania va investi 1,2 miliarde euro in gestionarea deseurilor
Sustenabilitate & CSR Publicat de AG&F 29 Iun 2022 11:24
Romania va avea la dispozitie, prin Planul National de Redresare si Rezilienta, un buget de 1,2 miliarde euro pentru managementul tuturor tipurilor de deseuri si trebuie sa implementeze proiectele asumate pana in anul 2026. Daca proiectele vor fi de succes si rata de reciclare a deseurilor de ambalaje ar trebui sa creasca in Romania, pana la inceputul anului 2026, la 70%, potrivit unei analize efectuata de Clean Recycle.
Pana in toamna anului 2024 sunt prevazute sa fie construite 565 de centre de colectare, in comunitatile cu pana la 50 de mii de locuitori, pentru deseuri voluminoase sau periculoase (precum bateriile), inclusiv ambalaje provenite din domeniul constructiilor.
In jurul blocurilor din marile orase, vor fi instalate aproape 14.000 de insule ecologice digitalizate, subterane, pentru colectarea selectiva a deseurilor menajere si de ambalaje, care vor putea fi monitorizate de autoritati de la distanta.
De asemenea, peste doi ani, tara noastra ar trebui sa aiba - cu ajutorul fondurilor din PNRR, 7 noi centre integrate de colectare a tuturor deseurilor, impartie pe regiuni și 26 de statii de reciclare.
„Credem ca autoritatile vor adopta si un plan mult mai riguros si eficient pe partea legislativa, iar acest lucru va garanta accelerarea tranzitiei catre o economie circulara. De asemenea, sunt propuneri pentru introducerea si unor sanctiuni mai severe pentru generatorii de deseuri care nu se conformeaza cu regulile in vigoare. Cu ajutorul fondurilor din PNRR, credem ca se vor aloca si mai multe resurse in directia constientizarii si educarii populației - acesta este de altfel elementul - cheie pentru un management eficient al deseurilor,” declara Cosmin Monda, fondator si CEO, Clean Recycle.
Romania se afla pe penultimul loc în randul statelor din Uniunea Europeana privind reciclarea ambalajelor, cu o rata de 44,6%, succedata doar de Malta, potrivit datelor Eurostat.
Pentru a ne atinge tintele impuse de autoritatile de la Bruxelles, in fiecare an un milion de tone de deseuri de ambalaje trebuie sa ajunga la statiile de reciclare, potrivit estimarilor Asociatiei OIREP Ambalaje.
 
ABONARE REVISTESISECAMRAWLPLUGALLBIM
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
EDIT-Structural
ness project
MAKITA
quadratum
strabag nivel 1
ERBASU CONSTRUCT
siniat
CONCEPT STRUCTURE
CDS
leviatan
noark
theda mar
Ubitech
rigips
concelex
viarom
Acvatot 2019

Parteneri

top 500
HABITAT
AHK 2022
FPSC_2019
ef-de-n
AICPS_30
econet
top 500
top 500
ROGBC 2016

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander