Agenda Constructiilor
Vineri, 19 Aprilie 2024
hilti
Home
CARMEN: 120 milioane euro in dezvoltarea primului Smart Grid PCI din Romania Imprimare Email
Infrastructura Publicat de Stelian DINCA 02 Sep 2022 11:42
Proiectul Smart Grid Carpathian Modernized Energy Network (CARMEN) este dezvoltat de catre Delgaz Grid SA si CNTEE Transelectrica SA in parteneriat cu operatorul de transport maghiar, MAVIR Magyar Villamosenergia-ipari Atviteli Rendszeriranyitó ZRt.
Din luna mai, cand proiectul a primit aprobarea finala de la Uniunea Europeana si a fost inclus pe lista a cincea a Proiectelor energetice de Interes Comun (PIC), CARMEN a bifat cu succes toate etapele si cerintele pentru a deveni eligibil la accesarea finantarii prin programul „Connecting Europe Facility” al Comisiei Europene, dedicat Proiectelor de Interes Comun.
Astfel, la data de 31 august 2022, Partenerii Proiectului au inaintat aplicatia pentru obtinerea finantarii nerambursabile in cadrul apelului de proiecte deschis aferent programului mentionat.
Proiectul CARMEN are o valoare de aproximativ 120 milioane euro, iar investitia vizeaza lucrari care se vor desfasura pe durata a 4 ani, in perioada 2023-2026, in scopul tranzitiei infrastructurii din zona de concesiune a Delgaz Grid S.A. si a CNTEE Transelectrica S.A., spre conceptul de Smart Grid.
„Impreuna cu partenerii nostri mai parcurgem o etapa importanta in derularea acestui proiect strategic pentru companiile noastre, dar si pentru sistemul energetic romanesc. Printre alte obiective, Proiectul CARMEN va contribui in mod direct la cresterea capacitatii retelelor de preluare a energiei produse descentralizat. In acest fel ii sprijinim pe clientii care doresc in numar din ce in ce mai mare sa devina prosumatori prin instalarea de capacitati de producere a energiei din surse regenerabile. Astfel, contribuim la efortul general pentru decarbonificarea, digitalizarea si securitatea energetica”, declara Volker Raffel, CEO al E.ON Romania.
„Felicitam partenerii din Proiectul CARMEN, precum si pe colegii nostri din echipa de implementare pentru avansul rapid in derularea acestei initiative din domeniul energetic. In ultimul an au avut loc progrese semnificative pentru ca acest proiect sa prinda contur. Proiectul CARMEN tocmai a marcat un stadiu esential in ceea ce priveste demersurile pentru obtinerea surselor de finantare care vor sustine derularea si implementarea acestuia. Prin eforturile comune ale partilor implicate in dezvoltarea Proiectului Carmen si un parteneriat serios, vom parcurge etape importante in realizarea obiectivelor care vizeaza cresterea performantelor sectorului energetic national si facilitarea gradului de interoperabilitate intre sistemele energetice europene”, declara Gabriel Andronache, CEO CNTEE Transelectrica SA.
Proiectul de Interes Comun CARMEN urmareste dezvoltarea unei retele inteligente de transport si distributie in scopul imbunatatirii calitatii serviciilor oferite clientilor si realizarii de investitii care sa asigure respectarea standardelor de performanta obligatorii, prin modernizarea si digitalizarea infrastructurii de energie electrica.
Parteneriatul implica dezvoltarea primului Smart Grid PCI din Romania cu impact transfrontalier, care va determina numeroase beneficii la nivelul intregii regiuni est-europene (Republica Moldova, Ucraina, Ungaria, Bulgaria), din perspectiva fluxului energetic si a digitalizarii retelelor de transport si distributie.
In cadrul proiectului vor fi modernizate statii si posturi de transformare, linii aeriene de inalta tensiune, vor fi implementate tehnologii IT si de comunicatii specifice, vor fi instalate mijloace moderne de control ale tensiunii la nivelul sistemului energetic (sisteme FACTS) in reteaua electrica de transport si va fi dezvoltata platforma de partajare a datelor operationale masurate.
CARMEN va contribui in mod direct la cresterea capacitatii de preluare in reteaua de joasa tensiune a electricitatii produse din surse regenerabile de catre prosumatori, proiectul reprezentand un pas extrem de important in directia accelerarii decarbonificarii si digitalizarii retelei de transport si distributie a energiei electrice gestionate de partenerii implicati in proiect.
 
ALLBIMSISECAMRAWLPLUGABONARE REVISTE
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
Ubitech
EDIT-Structural
CONCEPT STRUCTURE
CDS
concelex
rigips
siniat
strabag nivel 1
MAKITA
quadratum
theda mar
ERBASU CONSTRUCT
leviatan
Acvatot 2019
noark
ness project
viarom

Parteneri

AHK 2022
HABITAT
top 500
FPSC_2019
AICPS_30
top 500
ROGBC 2016
econet
ef-de-n
top 500

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander