Agenda Constructiilor
Sambata, 20 Aprilie 2024
hilti
Home - Stiri - Arhitectura & Proiectare - PUNCT Birou de Arhitectura va elabora proiectul noului parc Buna Ziua, din Cluj
PUNCT Birou de Arhitectura va elabora proiectul noului parc Buna Ziua, din Cluj
Arhitectura & Proiectare Publicat de Stelian DINCA 05 Sep 2022 10:48
Joi, 1 septembrie 2022, a avut loc evenimentul de anuntare a rezultatelor jurizarii Concursului de solutii pentru amenajarea Parcului Buna Ziua, eveniment gazduit de Casino Centrul de Cultura Urbana din Parcul Central „Simion Barnutiu”.
Conferinta de presa a putut fi vizionata in timp real pe paginile de Facebook Municipiul Cluj-Napoca si OAR Concursuri.
In perioada 26 - 28 august 2022 a avut loc jurizarea proiectelor inscrise la Concursul national de solutii pentru amenajarea Parcului Buna Ziua, Cluj-Napoca, competitie lansata oficial pe data de 17 iunie 2022, organizata de Ordinul Arhitectilor din Romania (OAR), cu sprijinul Filialei Teritoriale Transilvania a OAR, Autoritate Contractanta - Municipiul Cluj-Napoca.
Obiectivul principal al concursului a fost selectarea celei mai bune solutii pentru amenajarea noului Parc Buna Ziua pentru contractarea serviciilor de proiectare de catre Autoritatea Contractanta, Municipiului Cluj-Napoca.
Viitorul parc Buna Ziua reprezinta una dintre cele mai importante piese-lipsa din reteaua de spatii verzi a orasului. Aceasta zona rezidentiala dezvoltata dupa anii 2000 de-a lungul retelei principale de transport (Strada Buna-Ziua) a lasat foarte putin spatiu pentru spatiile publice verzi. Un important prim pas pentru ridicarea calitatii vietii in zona s-a facut in anul 2020, prin modernizarea infrastructurii de transport auto, velo si pietonal, a iluminatului stradal si prin primele insertii consistente de material vegetal. Urmatoarea etapa necesara in dezvoltarea zonei este amenajarea Parcului Buna Ziua, un spatiu verde ce trebuie sa imbine o valoare peisagistica ridicata, accesul facil pentru toti locuitorii cartierului, satisfacerea functiunilor urbane de loisir si a celor de socializare. Aceste cerinte trebuie in mod obligatoriu dublate cu cele ecologice, de o importanta cel putin egala: punerea in valoare a paraului Becas.
„Acesta este cel de-al zecelea concurs de solutii pe care il organizam. Proiectele implementate in urma concursurilor de solutii au schimbat din temelie Clujul. Doresc sa multumesc Ordinului Arhitectilor din Romania pentru tenacitate si profesionalism si pentru faptul ca specialistii sai sunt alaturi de noi in acest demers administrativo-urbanistic de a face proiecte de cea mai buna calitate la Cluj-Napoca. Proiectele puse in practica in urma concursurilor de solutii necesita analiza si timp in implementare mai lung, dar vor da calitate spatiului nostru urban. Sirul concursurilor de solutii nu se va opri aici, vom continua si cu alte proiecte importante, modernizarea spatiilor publice fiind o prioritate pentru Primaria Cluj-Napoca. Avem, printre obiective, proiecte care insumeaza aproximativ 200 de hectare de spatii verzi, in valoare de aproximativ 100 de milioane de euro, bani din bugetul local, din bugetul national si din fonduri europene”, a declarat Emil Boc, primarul municipiului Cluj-Napoca.
 
Premiile acordate
Premiul I: contractul de proiectare cu valoare estimata la nivelul sumei de 2.375.000 RON, fara TVA
Premiul II: 75.000 RON
Premiul III: 50.000 RON
In urma deliberarilor juriului au fost selectate proiectele castigatoare:
 
PREMIUL I - Proiect nr. 104 - PA2008 - Punct Birou de Arhitectura S.R.L.
Autori principali: Andrei Bacosca / Madalina Doroftei / Ruxadra Grigoras / Lazar Csaba / Madalina Perju / Daniel Serban
“Strategia de interventie diferentiata asupra vegetatiei existente si selectia vegetatiei propuse sustine si valorifica platoul si pajistea centrala si creeaza culoare de vizibilitate gandite din perspectiva estetica si compozitionala. Tema permeabilitatii vizuale este sustinuta si prin pozitia si caracterul constructiilor propuse - retrase fata de platoul principal, minim invazive, adaptate proportiilor si formelor sitului. De altfel, din acest punct de vedere, proiectul castigator se distinge fata de celelalte propuneri.
Asemenea modului de abordare a vegetatiei existente si propuse, si in cazul circulatiilor, autorii propun diferentierea interventiilor si intuiesc dezvoltarea zonei adiacente, mai ales urbanizarea dintre cele doua cursuri de apa, oferind posibilitatea unor accesuri multiple. Printr-o astfel de abordare, parcul devine un important centru de cartier, fragment dintr-un coridor ecologic la nivelul orasului, dar si un instrument urbanistic si peisajer de reparare si/sau de coagulare a unui tesut urban in formare.” - aprecierea Juriului
 
Premiul II - Proiect nr. 102 - AA1825 - STARH- Arhitectura, Constructii, Design S.R.L.
Autori principali: Florian Stanciu / Maria-Iulia Stanciu
Coautori: Roberta Iulia Frumuselu / Eduard Dumitru Untaru / David Sebastian Mihai / Nela Andries / Adelina Marin / Andrei Dobrita / Tudor Stanila
Colaboratori arhitectura: Cosmin O. Galatianu / Alexandru Cristian Besliu / Octavian Birsan / Cosmin Valentin Georgescu
“Proiectul se remarca prin creativitatea si originalitatea sa. Abordarea propune „gradina” ca instrument de mediere intre parc si tesutul urban in dezvoltare, fundamentand conceptul pe fragilitatea locului si pe identificarea sitului ca „rest urban”. Proiectul face trimitere la caracterul agricol pierdut al sitului si introduce, prin scara si prin rezolvarile arhitecturale, un caracter domestic. In acest fel, solutia integreaza in mod nuantat diferitele scari ale sitului, de la ansamblu la detaliu, prin articularea si adaptarea lor la scara locului.
Prin recuperarea limitelor, intoarcerea cartierului catre parc si rezolvarea sistematica a accesurilor ca locuri cu personalitate, parcul este tratat nu ca o zona de tranzit, ci mai degraba ca o succesiune de spatii atractive, care ancoreaza permanent parcul in context. La acest lucru contribuie semnificativ relatia cu raul si accesibilizarea apei, permisa de amenajarea Becasului cu „gradini-ecluze” - infrastructuri tehnice transformate intr-o serie de spatii publice intime cu calitati arhitecturale.” - aprecierea Juriului
 
Premiul III - Proiect nr. 103 - CL9188 - VOICU & IONITA ARCHITECTS
Autori principali: VOICU & IONITA ARCHITECTS
Coautori: Narcisa Gabriela Ionita / Laura Ioana Tiron / Vlad Alexandru Voicu
“Juriul a apreciat caracterul preponderent natural si abordarea neinvaziva in care elementele vegetale sunt structurate coerent si integreaza discret gestiunea apelor pluviale, zonele de recreere si zonele de socializare.
Proiectul propune elemente simple si eficiente care stau la baza strategiei de conservare a biodiversitatii locale, parcul devenind astfel un nod important in reteaua de coridoare ecologice a orasului. Biodiversitatea existenta este mentinuta si sustinuta din punct de vedere floristic si faunistic, devenind un suport educational.
Modalitatea de integrare a functiunilor cerute prin tema este subtila si nu deterioreaza ambianta naturala sau vegetala a parcului: poieni multifunctionale, elemente de mobilier din lemn, piatra.” - aprecierea Juriului
 
Juriul concursului
1. arh. Andreea Muresan - reprezentant AC 2. arh. urb. Mihaela Harmanescu 3. arh. peis. Ana Horhat 4. arh. Cristian Urcan - reprezentant OAR T 5. arh. Octav Olanescu 6. arh. urb. Endre Vanyolos 7. peis. Nicolas Triboi 8. arh. Tudor Elian 9. peis. Alexandru Mexi
De asemenea la jurizare au participat, fara drept de vot echipa de organizare din partea Ordinului Arhitectilor din Romania:
- arh. Razvan Vasiu si arh. Kazmer Kovacs - consilieri profesionali
- arh. Mirona Craciun - coordonator concurs
- arh. Ilinca Pop - referent concursuri, secretar jurizare
- arh. Raisa Parpala - colaborator concursuri
- arh. Catalina Francu - comunicare concursuri
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ABONARE REVISTEALLBIMSISECAMRAWLPLUG
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
Ubitech
noark
MAKITA
CONCEPT STRUCTURE
leviatan
CDS
viarom
ness project
Acvatot 2019
EDIT-Structural
concelex
ERBASU CONSTRUCT
quadratum
siniat
strabag nivel 1
rigips
theda mar

Parteneri

HABITAT
top 500
AHK 2022
FPSC_2019
ROGBC 2016
top 500
econet
ef-de-n
top 500
AICPS_30

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander