Agenda Constructiilor
Vineri, 19 Aprilie 2024
hilti
Home
Nuclearelectrica: Retehnologizarea Reactorului 1 este in proiectare pana in 2027 Imprimare Email
Info-Santiere Publicat de Stelian DINCA 30 Sep 2022 11:21
In cadrul fazei II a Proiectului de Retehnologizare a Unitatii 1, Nuclearelectrica si ROMATOM, impreuna cu Candu Energy Inc., membru al Grupului SNC-Lavalin, ANSALDO Nucleare si GE (General Electric) Steam Power, au organizat, in perioada 20-21 septembrie 2022, evenimentul „Cernavoda Unit 1-Refurbishment Suppliers’ Day”, cu scopul de a reuni o parte importanta a industriei nationale de top, formata din companii specializate in productia de echipamente si furnizarea de servicii dedicate retehnologizarii centralelor nucleare. Evenimentul a evidentiat posibilitatea crearii de parteneriate si dezvoltarea de colaborari viitoare pentru finalizarea cu succes a Proiectului de Retehnologizare a Unitatii 1 - Centrala Nucleara Cernavoda.
„Retehnologizarea Unitatii 1 a CNE Cernavoda este unul dintre principalele proiecte de investitii implementate de Nuclearelectrica. Romania are nevoie de noi capacitati nucleare pentru producerea de energie curata, stabila si la preturi accesibile, ca solutie pentru asigurarea securitatii energetice si protectiei consumatorilor. Avem o misiune pe termen lung de a produce energie curata la standarde de excelenta, iar retehnologizarea Unitatii 1 va asigura Romaniei inca 30 de ani de energie curata, in banda. CNE Cernavoda are peste 25 de ani de experienta in exploatarea nucleara la cele mai inalte standarde de siguranta. Ne angajam sa construim parteneriate puternice si de incredere pentru retehnologizarea Unitatii 1 a CNE Cernavoda si sa implicam industria romaneasca intr-un proiect complex, similar constructiei de noi unitati nucleare.”- Cosmin Ghita, Director General al SNN.
„Recenta includere a energiei nucleare in Taxonomia pentru finantare durabila reprezinta un semnal pozitiv pentru dezvoltarea in continuare a proiectelor nucleare nationale si o recunoastere clara a rolului acestei tehnologii in cadrul eforturilor europene de decarbonizare si de reducere a dependentei de importurile de energie. Evenimente precum Suppliers Day reprezinta o oportunitate de a consolida capacitatile industriei locale, de a identifica noi parteneriate si de a valorifica competentele, in beneficiul proiectelor nucleare nationale” - Dr. Teodor Chirica, Presedinte Emerit, ROMATOM.
„Tarile din intreaga lume se confrunta cu nevoia de a face trecerea la generarea de energie electrica din surse care sunt Net Zero, incercand in acelasi timp sa asigure continuitatea aprovizionarii cu energie”, a declarat Bill Fox, vicepresedinte executiv, Nuclear, Canada, SNC-Lavalin. „Reactorul CANDU® al Unitatii 1 CNE Cernavoda a oferit Romaniei securitate energetica din energia produsa pe plan intern si a contribuit la reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera cu peste 5 milioane de tone pe an. Retehnologizarea Unitatii 1 CNE Cernavoda va asigura ca aceasta unitate va servi generatiile viitoare la fel de fiabil cum a servit generatiile trecute. In calitate de administrator si producator de echipamente originale ale tehnologiei CANDU, SNC-Lavalin asteapta cu nerabdare sa colaboreze cu furnizorii romani pe masura ce vom desfasura lucrarile de inginerie si de achizitie pre-proiect, ca parte a Retehnologizarii Unitatii 1.”
„Ansaldo Nucleare este foarte mandra ca a co-organizat acest eveniment important impreuna cu Nuclearelectrica, Romatom si partenerii sai istorici din proiectul CNE Cernavoda. Suntem increzatori ca va exista aceeasi colaborare stransa si foarte buna cu industria romaneasca, care a fost cheia succeselor obtinute pentru constructia si conectarea Unitatilor 1 si 2 la reteaua nationala. Asteptam cu nerabdare sa lucram impreuna in acest proiect complex de retehnologizare si sa raspundem noii provocari care va permite Unitatii 1 CNE Cernavoda sa produca in continuare energie curata si sigura pentru inca 30 de ani”, Claudio Nucci, CEO Ansaldo Nucleare.
„Centrala nucleara de la Cernavoda joaca un rol esential in furnizarea a 1.400 MW de energie fara CO2 pentru Romania, aproximativ 20% din totalul energiei electrice din tara. Echipa locala de experti GE Steam Power, impreuna cu expertii nostri globali, ofera suport centralei nucleare de la Cernavoda de peste 25 de ani, inclusiv prin efectuarea tuturor serviciilor de intretinere a turbinelor cu abur si a generatoarelor incepand cu 2004. In calitate de partener pe termen lung al industriei energetice din Romania, GE Steam Power asteapta cu nerabdare sa colaboreze cu SNN, ROMATOM si cu producatorii de echipamente originale de la Cernavoda pentru retehnologizarea Unitatii 1. Suppliers’ Day a fost o ocazie excelenta pentru ca partenerii din domeniul retehnologizarii sa se intalneasca si sa puna bazele unei colaborari de succes in cadrul acestui proiect complex.” Paul Wise, director general, GE Steam Power EMENAT.
Pe baza studiului ROMATOM privind capacitatea industriei nucleare romanesti de a participa la dezvoltarea programului nuclear romanesc, se estimeaza ca potentialul de participare cu bunurile si serviciile identificate in acest studiu poate fi evaluat la aproximativ 1-1,6 miliarde de euro, ceea ce ar reprezenta intre 25% si 40% din valoarea totala a Contractului de Inginerie, Achizitie, Constructie si Punere in functiune, reprezentand astfel o contributie semnificativa cu impact major asupra economiei nationale si reindustrializarii acesteia. De asemenea, se estimeaza ca industria locala poate asigura maximum 19.000 de locuri de munca angajate in dezvoltarea programului nuclear romanesc (11.000 de locuri de munca existente plus 8.000 de locuri de munca ce pot fi create in cazul in care se primesc comenzi).
Reactoarele CANDU au un ciclu de viata initial de 30 de ani, care poate fi prelungit cu inca 30 de ani, in urma unui proces de retehnologizare, ceea ce Nuclearelectrica face in prezent pentru Unitatea 1, care a fost pusa in functiune comerciala initiala in 1996. Printre beneficiile proiectului de retehnologizare a Unitatii 1 mentionam: inca 30 de ani de functionare incepand cu 2029; aproximativ 5,5 milioane MWh de energie curata neta livrata anual in Sistemul Energetic National, la cel mai mic cost dintre toate sursele de energie; contributii semnificative la economie; peste 5 milioane de tone de CO2 evitate anual. Conform raportului Agentiei Internationale pentru Energie, in colaborare cu Agentia pentru Energie Nucleara, elaborat in 2020, in ceea ce priveste costurile energiei electrice, retehnologizarea unitatilor nucleare are cel mai mic cost al energiei electrice dintre toate sursele de energie - in medie 32 USD/MWh (fata de 50 USD/MWh pentru energia eoliana; 56 USD/MWh pentru panourile solare; 91 USD/MWh pentru centralele pe baza de carbune). Costul energiei generate de noile capacitati nucleare, de o noua dimensiune, este de 69 USD/MWh, potrivit aceluiasi raport.
 
Proiectul de retehnologizare a Unitatii 1, initiat in 2017, este implementat in trei etape, in conformitate cu experienta si practica internationala din domeniu:
- Faza I-Finalizata in februarie 2022, a constat in evaluarea componentelor sensibile ale reactorului. La finalul acestei etape, studiul de fezabilitate si decizia finala de investitie au fost aprobate de Adunarea Generala a Actionarilor. Costul estimat al investitiei este de 1,85 miliarde de euro. In cadrul acestei etape, in 2021, au fost recrutati peste 100 noi angajati care vor face parte din structura organizatorica a proiectului in Faza II si care beneficiaza de specializare in conformitate cu standardele nucleare. O parte din cei nou angajati va fi trimisa pentru specializare on the job in centrale din Canada care au trecut deja prin experienta retehnologizarii unitatilor nucleare.
- In timpul fazei II (2022-2026) se desfasoara activitati de inginerie, achizitii si contractare, si se asteapta sa se obtina licentele si autorizatiile necesare, inclusiv avizul Comisiei Europene, pana la sfarsitul anului 2026. In iulie 2022, a fost semnat primul contract cu CANDU Energy/SNC-Lavalin, autoritatea de proiectare si producatorul de echipamente originale (OEM) CANDU Technology, care va oferi servicii de inginerie pentru elaborarea documentatiei tehnice pentru achizitionarea componentelor cu ciclu lung de fabricatie ale reactorului, care vor fi inlocuite la Retehnologizarea Unitatii 1, in cadrul procesului numit “retubare reactor” (Inlocuire Canale Combustibil, Tuburi Calandria si Fideri - ICCTCF).
- Faza III - se va desfasura in perioada 2027-2029, va incepe cu oprirea Unitatii 1 si consta in realizarea efectiva a lucrarilor din cadrul Proiectului de Retehnologizare a Unitatii 1 in cadrul instalatiilor unitatii si repunerea in functiune a acesteia, pentru a fi exploatata comercial pentru un alt ciclu de viata de 30 de ani, dupa anul 2029.
 
ABONARE REVISTERAWLPLUGSISECAMALLBIM
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
strabag nivel 1
viarom
Acvatot 2019
MAKITA
noark
EDIT-Structural
leviatan
theda mar
siniat
concelex
CDS
quadratum
ERBASU CONSTRUCT
rigips
ness project
Ubitech
CONCEPT STRUCTURE

Parteneri

AHK 2022
top 500
HABITAT
FPSC_2019
ROGBC 2016
ef-de-n
top 500
econet
AICPS_30
top 500

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander