Agenda Constructiilor
Joi, 25 Aprilie 2024
hilti
Home - Stiri - Afaceri, Juridic, Finante & Impozite - FIC: Planurile de investitii ale firmelor au fost afectate, dar managerii raman optimisti
FIC: Planurile de investitii ale firmelor au fost afectate, dar managerii raman optimisti
Afaceri, Juridic, Finante & Impozite Publicat de Stelian DINCA 19 Oct 2022 12:12
Consiliul Investitorilor Straini (FIC) a publicat rezultatele celei mai recente editii a Business Sentiment Index (BSI) desfasurat in luna septembrie 2022.
Raspunsurile arata ca, in ciuda provocarilor actuale (inflatia, criza din piata energiei si pretul utilitatilor, contextul geopolitic, blocajele din lantul de aprovizionare, forta de munca disponibila si adecvata), perceptia investitorilor asupra mediului economic din Romania este una moderat optimista.
Mediul de afaceri are o abordare mai precauta in ceea ce priveste investitiile noi comparativ cu editia de anul trecut cand BSI a inregistrat un nivel maxim al apetitului investitional (din 2014), rezultate care au fost surprinse in raportul BNR publicat la finalul lunii septembrie si care evidentiaza nivelul de 8,9 miliarde euro investitii straine directe in 2021, a doua cea mai mare valoare a acestui indicator dupa cea din 2008.
Planurile de investitii ale companiilor FIC au fost afectate de crizele actuale, insa o parte importanta dintre respondenti au declarat ca planuiesc sa continue sa investeasca (36,9%) si au planuri sa extinda forta de munca (35,1%) in urmatoarele 12 luni. Cu toate acestea, numarul celor care se vor abtine de la noi investitii (35,1%) a crescut considerabil comparativ cu editia din martie a aceluiasi index (10%).
In ceea ce priveste perceptia legata de asteptarile de crestere a afacerilor (atat pe piata interna, cat si pe cea de export), 54% dintre respondenti prevad o evolutie pozitiva pentru anul urmator si 61,4% preconizeaza cresterea veniturilor.
Romania continua sa obtina un scor slab la infrastructura (58%), birocratie (72%) si transparenta si consecventa in aplicarea politicilor (76%), ramanand in aceasta privinta necompetitiva in perspectiva investitorilor. Mediul legislativ este considerat de majoritatea respondentilor a fi mai putin previzibil (64,9%).
De asemenea, atractivitatea pietei din Romania ramane scazuta in perceptia investitorilor, cu un scor mai mic decat editiile precedente (29,9 % fata de 47,5 % in martie 2022).
Pentru a spori increderea investitorilor sunt necesare masuri din partea autoritatilor ce vizeaza stabilitatea, predictibilitatea, transparenta si claritatea cadrului legislativ, timpul extins pentru implementarea noilor masuri sau instrumente de catre companii, solutii viabile si sustenabile pentru criza energiei care sa sustina toti actorii si sa reduca presiunea costurilor, stabilitatea mediului fiscal, dar si reducerea birocratiei si stimularea digitalizarii.
Avand in vedere complexitatea provocarilor contextului macroeconomic, Romania trebuie sa implementeze directiile esentiale pentru dezvoltarea economica si sociala pe termen lung, masuri ce au fost conturate de mediul de afaceri impreuna cu autoritati sub umbrela proiectului Va Urma. FIC ramane un partener pentru autoritatile din Romania pentru a contura o strategie durabila, astfel incat sa identificam impreuna cele mai eficiente masuri de redresare economica si stimulare a investitiilor.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
SISECAMRAWLPLUGALLBIMABONARE REVISTE
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
quadratum
viarom
CONCEPT STRUCTURE
EDIT-Structural
ERBASU CONSTRUCT
CDS
siniat
ness project
MAKITA
rigips
Acvatot 2019
concelex
strabag nivel 1
noark
Ubitech
leviatan
theda mar

Parteneri

HABITAT
top 500
AHK 2022
FPSC_2019
econet
ROGBC 2016
top 500
top 500
ef-de-n
AICPS_30

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander