Agenda Constructiilor
Sambata, 20 Aprilie 2024
hilti
Home - Stiri - Sustenabilitate - VELUX: Parteneriate cu Novelis, Hydro si BayWa, pentru reducerea emisiilor
VELUX: Parteneriate cu Novelis, Hydro si BayWa, pentru reducerea emisiilor
Sustenabilitate & CSR Publicat de Stelian DINCA 13 Dec 2022 13:30
In cadrul unor noi acorduri de parteneriate, Grupul VELUX continua sa depuna eforturi in vederea reducerii emisiilor din lantul valoric si a decarbonizarii operatiunilor proprii cu energie regenerabila in urmatorii ani. Prin utilizarea aluminiului Hydro cu emisii reduse de carbon, emisiile de carbon per kilogram de aluminiu utilizat la fabricarea ferestrelor, rulourilor si roletelor VELUX vor fi reduse semnificativ. In plus, datorita parteneriatului cu Novelis, cel mai mare reciclator de aluminiu din lume, aluminiul utilizat pentru placarea ferestrelor de mansarda VELUX va avea un continut reciclat de aproximativ 70%. Pentru a-si alimenta operatiunile din Europa cu energie electrica ecologica pana in 2024, Grupul VELUX a dezvoltat un parteneriat cu furnizorul de solutii de energie regenerabila, BayWa r.e, care va construi doua parcuri solare ce vor acoperi prima simbioza de centrale solare din Spania, integrand agricultura, biodiversitatea si comunitatea cu generarea de energie regenerabila.
Conferinta Natiunilor Unite privind Schimbarile Climatice, COP27, s-a desfasurat anul acesta in Egipt. VELUX a participat la conferinta si a adus contributii importante la obiectivele pe care aceasta si le propune, prezentand cele mai bune practici cu privire la modul in care sectorul constructiilor poate contribui la Acordul de la Paris.
Potrivit Organizatiei Natiunilor Unite, ne aflam in deceniul actiunilor, epoca planificarii si recalibrarii productiei s-a incheiat, trebuie sa facem schimbarile acum, deoarece actiunile noastre din anii urmatori vor determina viitorul nostru pe planeta. In ultimii ani, VELUX a cautat in mod activ solutii pentru ca intregul sau lant sa fie sustenabil si pentru a-si reduce amprenta de carbon. Rezultatele arata clar ca marile companii trebuie sa ia masuri in interesul schimbarii atitudinii si criteriilor partenerilor lor in ceea ce priveste sustenabilitatea. VELUX s-a angajat sa reduca emisiile de CO2 nu numai in ceea ce priveste produsele sale, ci si in lantul valoric al companiei, deoarece VELUX produce doar 6% din amprenta de carbon a produselor sale, in timp ce 94% din aceasta provine de la furnizorii sai. Pentru a face o diferenta reala, planurile de sustenabilitate trebuie sa se adreseze intregului lant - acesta fiind modul in care VELUX incearca sa faca diferenta in pozitia sa de companie multinationala.
 
Cresterea continutului reciclat din aluminiu de circa 30%
Parteneriatul multianual dintre Novelis si VELUX are ca obiectiv atingerea unui nivel de emisii de carbon sub 4 kg pe kilogram de aluminiu laminat furnizat pana la sfarsitul anului 2024, ceea ce reprezinta cu mult sub jumatate din amprenta medie de carbon a aluminiului primar utilizat in Europa. De asemenea, cei doi parteneri urmaresc reduceri suplimentare ale emisiilor de carbon pana in 2030. Astfel, aluminiul va avea un continut reciclat de aproximativ 70%, ceea ce reprezinta o crestere de circa 30% fata de ceea ce Novelis furnizeaza in prezent catre VELUX. Reciclarea aluminiului necesita doar 5% din energie si are ca rezultat reducerea cu pana la 95% a emisiilor de carbon fata de productia de aluminiu primar.
Parteneriatul dintre Hydro, companie lider in domeniul aluminiului, si VELUX are ca obiectiv atingerea unui nivel de sub 2 kg de carbon emis pe kilogram de aluminiu pana in 2030, ceea ce reprezinta mai putin de o cincime din media europeana de 11,3 kg. Acest obiectiv ambitios include intregul lant valoric al aluminiului si se bazeaza pe media tuturor componentelor prelucrate din aluminiu pe care Hydro le livreaza catre VELUX. Pana la finalul anului 2022, VELUX se asteapta ca parteneriatul sa aiba ca rezultat o reducere de 15.000 - 20.000 de tone de carbon. Prin utilizarea produselor cu emisii reduse de carbon, precum Hydro REDUXA® si Hydro CIRCAL®, se vor reduce emisiile de carbon per kilogram de aluminiu utilizat la fabricarea ferestrelor de mansarda VELUX, a ferestrelor pentru acoperis terasa si a accesoriilor (rulouri si rolete exterioare).
Hydro REDUXA® este produs folosind surse de energie regenerabila din apa, vant si soare, precum si o tehnologie de electroliza hipereficienta. Hydro CIRCAL® este, de asemenea, fabricat folosind energie electrica din surse regenerabile si, in plus, este fabricat din minimum 75% deseuri reciclate de aluminiu. Hydro REDUXA® si Hydro CIRCAL® emit 4 kg, respectiv 2,3 kg de CO2 pe kilogram de aluminiu.
 
Doua parcuri solare vor alimenta operatiunile VELUX din Europa cu energie electrica ecologica
In plus, fata de aceste parteneriate, Grupul VELUX a comisionat compania BayWa r.e. cu construirea a doua parcuri solare pentru alimentarea operatiunilor europene cu energie electrica ecologica pana in 2024. Asa cum a fost anuntat la Conferinta Natiunilor Unite privind Schimbarile Climatice, COP27, in Egipt, aceste parcuri vor reprezenta prima simbioza de centrale solare din Spania, integrand agricultura, biodiversitatea si comunitatea cu generarea de energie regenerabila.
Conectate la retea in 2023 si 2024, cele doua centrale vor genera 167 GWh de energie electrica regenerabila in fiecare an pentru VELUX, echivalentul consumului de energie electrica a aproximativ 45.000 de locuinte din Europa. 80% din totalul de energie electrica generata de centrale va fi produsa datorita contractelor bilaterale de achizitie a energiei electrice (PPAs) incheiate cu VELUX. Noile contracte de achizitie vor reduce amprenta de carbon a VELUX cu aproximativ 40.000 tone de CO2, generate anual de operatiunile si activitatile din Europa ale companiei. Totodata, energia electrica generata va acoperi 100% din operatiunile europene ale Grupului VELUX si pana la 90% din consumul global.
In conformitate cu obiectivele COP27, contractul bilateral de achizitie a energiei electrice este un concept de pionierat al simbiozei centralelor solare, care integreaza productia de energie solara cu natura si comunitatea pentru beneficii reciproce. Combaterea schimbarilor climatice este un obiectiv comun al intregii omeniri, iar VELUX considera ca este in interesul tuturor sa avem cele mai bune rezultate in ceea ce priveste sursele de energie regenerabila. Parcurile solare sunt amplasate in Spania pentru cele mai bune rezultate, dar avantajele vor fi globale.
Acordurile de parteneriat sunt esentiale pentru obiectivul Grupului VELUX de reducere a emisiilor de tip 1 si 2, tot pana in 2030.
„In cadrul VELUX, ne-am luat angajamentul de a lupta impotriva schimbarilor climatice si, totodata, sa fim un exemplu de leadership sustenabil. Prin aceste parteneriate, ne apropiem din ce in ce mai mult de obiectivul nostru de reducere a emisiilor generate de operatiunile noastre. Vom continua sa depunem toate eforturile necesare, impreuna cu partenerii nostri din lantul valoric, si suntem convinsi ca impreuna vom atinge acest obiectiv ambitios pana in 2030”, a declarat Noemi Ritea, Director de Piata VELUX Romania, Ungaria si Moldova.
 
ALLBIMRAWLPLUGSISECAMABONARE REVISTE
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
concelex
ERBASU CONSTRUCT
theda mar
quadratum
Acvatot 2019
CDS
viarom
Ubitech
ness project
noark
rigips
MAKITA
strabag nivel 1
siniat
EDIT-Structural
leviatan
CONCEPT STRUCTURE

Parteneri

AHK 2022
HABITAT
top 500
FPSC_2019
econet
ef-de-n
AICPS_30
top 500
top 500
ROGBC 2016

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander