Agenda Constructiilor
Vineri, 19 Aprilie 2024
hilti
Home - Stiri - Producatori & Furnizori - SYMMETRICA: Crestere de 16% a businessului si cu 10% a productiei, in 2022
SYMMETRICA: Crestere de 16% a businessului si cu 10% a productiei, in 2022
Producatori & Furnizori Publicat de Stelian DINCA 16 Mar 2023 14:09
Pe o piata concurentiala si marcata de provocari majore legate de cresterile preturilor la materia prima si la energie, Symmetrica, lider pe segmentul de pavele si borduri vibropresate si cel mai mare producator autohton, raporteaza un avans cu peste 30% al business-ului in 2022.
Astfel, compania a inregistrat o cifra de afaceri de 210 milioane de lei (cca. 42,5 milioane de euro) in exercitiul financiar incheiat, comparativ cu 180 milioane de lei (cca. 36 milioane de euro) in 2021.
„Inceputul anului trecut a fost unul ingrijorator, atat din cauza cresterilor semnificative a costurilor de productie, cat si in contextul declansarii conflictului din Ucraina. Iar provocarile nu au lipsit nici pe parcursul lui 2022. De la inflatia galopanta, la explozia preturilor la energie si la materiile prime, pana la impactul negativ al contextului economic in veniturile populatiei. Cu toate acestea, investitiile realizate in 2022 si posibilitatea de a ne extinde liniile de business prin accesarea a tot mai multor proiecte pe zona de reabilitate a retelelor de apa si canal au contracarat valul de efecte negative venit din piata”, a declarat Sebastian Bobu, Director Executiv al Symmetrica.
Mai mult de atat, potrivit afirmatiilor sale, schimbarile in comportamentul de consum al romanilor care investesc tot mai mult in locuinte proprii si au nevoie de produse destinate gradinilor, dar si tendinta de achizitie de produse premium au avut un impact pozitiv in business.
„Anul trecut am finalizat retehnologizarea fabricii din Veresti, Suceava, si am inaugurat unitatea din Solca, Suceava, in urma unei investitii totale de peste 11,5 milioane de euro. Acest lucru ne-a oferit un avantaj competitiv mai ales in zona Moldovei. De asemenea, am creat si primul hub tehnologic si de productie Symmetrica la Doaga – Marasesti (jud. Vrancea) prin achizitionarea fabricii Somaco Holding”, a mai spus Sebastian Bobu.
Astfel, anul trecut compania a fabricat 6 milioane de metri patrati / liniari de produse, cu 10% mai mult comparativ cu 2021, cand productia s-a situat la 5,4 milioane de metri patrati / liniari.
 
Evolutia pietei in 2022 si perspective pentru noul an
Cand vine vorba de piata de profil, reprezentantul Symmetrica estimeaza ca aceasta a crescut in valoare cu cca. 20% comparativ cu 2021, la cca. 192 milioane de euro – efect determinat si de majorarile de pret la produse inregistrate anul trecut, in timp ce volumul a avut un avans cu cca. 15%.
„Din perspectiva noastra ca si producator de materiale de constructii utilizate in toate categoriile de proiecte, anul acesta am observat o crestere a cererii pentru lucrarile in sistem privat, iar cele cu finantare bugetara s-au mentinut”, spune Sebastian Bobu.
De altfel, datele INSSE arata ca, in 2022, comparativ cu 2021, volumul lucrarilor de constructii, ca serie bruta, a crescut, pe total, cu 12,9%. Pe elemente de structura, cresteri au avut loc la lucrarile de reparatii capitale (+25,7%), lucrarile de intretinere si reparatii curente (+20,2%) si la lucrarile de constructii noi (+8,9%). Pe obiecte de constructii, au avut loc cresteri la cladirile nerezidentiale (+21,8%), constructiile ingineresti (+13,2%) si la cladirile rezidentiale (+4,8%).
„Suntem rezervati cand vine vorba de evolutia pietei in 2023. Toate dificultatie de care aminteam mai sus se vor mentine si in acest an si vor avea un efect direct pe tot lantul de aprovizionare, iar scaderea puterii de cumparare isi va spune cuvantul”, este de parere Sebastian Bobu.
Cu toate acestea, compania isi mentine planurile de investitii si, in acest an, vizeaza inaugurarea a doua noi fabrici. Cresterea productiei determinata de acestea va avea astfel un impact pozitiv in business, Symmetrica avand astfel posibilitatea de a acoperi cererea venita din mai multe zone geografice ale tarii.
 
RAWLPLUGSISECAMABONARE REVISTEALLBIM
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
MAKITA
viarom
ness project
theda mar
EDIT-Structural
CONCEPT STRUCTURE
strabag nivel 1
ERBASU CONSTRUCT
siniat
Acvatot 2019
quadratum
concelex
rigips
Ubitech
noark
leviatan
CDS

Parteneri

top 500
HABITAT
AHK 2022
FPSC_2019
AICPS_30
ROGBC 2016
econet
top 500
ef-de-n
top 500

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander