Agenda Constructiilor
Luni, 29 Aprilie 2024
hilti
Home
Cristina Profeanu: Tot mai multi romani sunt nevoiti sa isi ia al doilea loc de munca Imprimare Email
Piata Muncii & Resurse Umane Publicat de AG&F 10 Apr 2024 11:01
Una dintre putinele "mosteniri" pozitive ale perioadei de pandemie - munca remote - face ca tot mai multi angajati romani sa poata sustine mai multe joburi in paralel, cu precadere in sectoare precum vanzarea de asigurari, social media, MLM, contabilitate sau imobiliare. Asta se intampla ca efect al scumpirilor masive din 2022 si 2023, cand, spre exemplu, peste 44% dintre salariati declarau ca au nevoie de un al doilea loc de munca pentru a-si suplimenta veniturile, potrivit unui studiu eJobs.
In primul trimestru din acest an, unul din zece candidati intervievati de Cristina Profeanu, consultant in domeniul Resurselor Umane, recrutor, trainer si coach autorizat, a declarat ca are doua locuri de munca in paralel, insa procentul celor care se gandesc sa faca acest lucru este triplu. Adica, trei din zece candidati vor sa isi ia al doilea loc de munca. Dar multi dintre acestia planifica sa lucreze in doua locuri pe termen scurt.
"Gestionarea mai multor locuri de munca nu este usoara si poate avea repercusiuni pe termen lung. Echilibrul emotional este clar afectat din lipsa timpului petrecut cu familia si prietenii. Sanatatea este afectata din lipsa unor ore calitative de somn, iar stresul taskurilor suplimentare poate genera epuizare. Este clar ca nu putem fi eficienti 14 ore pe zi, zi de zi, pe termen lung", declara Cristina Profeanu.
Aceasta tendinta se manifesta din cauza ca 60% dintre salariatii din Romania nu castiga, de la jobul principal, suficient incat sa-si acopere cheltuielile lunare. De altfel, aproape 40% dintre cei care au deja doua locuri de munca spun ca incaseaza lunar intre 20% si 30% in plus fata de salariul de la locul principal de munca. Pentru alti aproape 10%, aceste venituri suplimentare depasesc 50% din salariul de la primul loc de munca.
Modalitatile de a combina doua locuri de munca variaza. In timp ce 29,5% lucreaza in doua parti in timpul saptamanii, 11,2% au un job full-time de luni pana vineri si unul part-time in weekend, iar 11,6% deruleaza proiecte suplimentare in mod ocazional.
Dar, sunt si dezavantaje, unul fiind acela ca angajatii cu mai mult de un loc de munca vad ca nu pot performa la ambele joburi. In plus, nu mai au timp pentru viata personala, sunt epuizati si se tem ca sanatatea le va fi afectata. De aceea, aproape jumatate dintre cei cu doua joburi ar renunta la unul dintre ele daca ar castiga suficient la celalalt.
 
Ce solutii au romanii pentru a castiga suficient la jobul principal
Solutia, in acest caz, este ca salariatii sa urmeze cursuri de dezvoltare profesionala pentru a avea un argument in cererea unei mariri de salariu. O alta varianta este obtinerea unor venituri pasive.
"De aceea, o idee ar fi sa ne indreptam atentia spre dezvoltarea profesionala care poate argumenta o marire de salariu sau un singur job full-time, dar mai bine platit. Daca nu se poate, o alta varianta ar fi sa ne orientam spre veniturile pasive (investitii, dobanda compusa, comert online cu haine/jucarii de care nu mai avem nevoie). Un rol important il joaca si realizarea unui buget personal. Daca ne vom face un buget personal, vom observa ca o mare parte din bani se duc pe lucruri de care poate nu avem neaparata necesitate. Educatia financiara poate fi un pas esential in aceasta directie", adauga Cristina Profeanu.
 
RAWLPLUGALLBIMABONARE REVISTESISECAM
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
ERBASU CONSTRUCT
concelex
siniat
strabag nivel 1
leviatan
ness project
theda mar
Acvatot 2019
viarom
CDS
Ubitech
EDIT-Structural
quadratum
MAKITA
noark
CONCEPT STRUCTURE
rigips

Parteneri

AHK 2022
top 500
HABITAT
INNOCONSTRUCT2024
FPSC_2019
econet
AICPS_30
ef-de-n
top 500
top 500
ROGBC 2016

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander