Agenda Constructiilor
Marti, 28 Mai 2024
STIHL
Home - Stiri - Info-Santiere - CONSTANTA: Au inceput lucrarile la infrastructura Bazei Aeriene 57 M. Kogalniceanu
CONSTANTA: Au inceput lucrarile la infrastructura Bazei Aeriene 57 M. Kogalniceanu
Info-Santiere Publicat de Elena Icleanu 16 Apr 2024 14:09
Baza Aeriana 57 Mihail Kogalniceanu din judetul Constanta va fi modernizata si extinsa printr-o investitie initiala de 2,5 miliarde euro a statului roman, ce va dura 20 de ani. Lucrarile de constructii au inceput deja, cu realizarea infrastructurii cailor de acces si a retelei electrice, in urmatoarea faza fiind prevazuta constructia unei piste, paralele celei existente. In ultimii doi ani, baza din judetul Constanta s-a marit de 4 ori, de la 700 la 2.800 de hectare.
"Planurile de dezvoltare prevad constructia unei noi piste, conectarea infrastructurii existente la noua pista si apoi dezvoltarea tuturor acelor facilitati necesare, ca sa deserveasca o pista aeriana conform standardelor de constructii militare NATO. Si aici vorbim despre depozite de munitii, combustibil, materiale tehnice, hangare, simulatoare, facilitati de hranire/ cazare, de cartiruire trupe, baze de instruire etc. Tot ceea ce este prevazut conform standardelor si cerintelor NATO pentru o capabilitate de acest fel", a declarat Nicolae Cretu, Comandorul Bazei Aeriene 57, pentru Europa Libera Romania.
Un prim contract de executie a infrastructurii unitatii (Etapa I) a fost atribuit, inca din vara anului 2022, asocierii Aduro Impex (lider) - Strabag - Bog’Art, contractul avand valoarea de 1,43 miliarde lei (fara TVA) si o durata de implementare de 4 ani. Aduro Impex este proiectant general.
In iulie 2023, Ministerul Apararii Nationale (MApN) a lansat licitatie si pentru atribuirea serviciilor de supervizare a lucrarilor din aceasta etapa, contractul de consultanta avand valoarea de aproape 51 milioane de lei. Trei asocieri au depus oferte de participare la licitatie, pe SEAP fiind inregistrata si o contestatie, cu data de 19 februarie 2024, care a fost admisa in parte de Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor (CNSC). ele trei asocieri de consultanti care au depus oferte la licitatie sunt:
  • Asocierea Secunet Project (lider) - IRD Engineering - Ghallard Sys;
  • Asocierea BMF Total Serv (lider) - Proyapi Muhendislik ve Musavirlik AS, avand ca subcontractant compania TPF Inginerie;
  • Asocierea ERP Management Construct AG (lider) - Yuksel Proje AS. 
 
In premiera pentru Romania, baza va fi dezvoltata dupa model american, iar militarii aliati vor putea fi insotiti de familii.
"Planul de dezvoltare prevede si dezvoltarea zonelor sociale, care sunt element de noutate la nivel national. Este prima data cand implementam acest concept si in Romania. Gradinita, scoala, magazine, farmacii - tot ceea ce este nevoie pentru ca militarii si familiile lor sa poata sa locuiasca 24/7 in baza", a precizat Nicolae Cretu.
Armata americana a inceput sa foloseasca baza dupa atentatele din 2001, fiind transportate trupe si echipamente catre si dinspre Asia. Importanta acesteia a crescut dupa ce Rusia a anexat peninsula ucraineana Crimeea, in 2014. NATO a decis ca Romania sa fie ajutata de aliati sa-si protejeze spatiul aerian.
La finalul lucrarilor, in 2040, baza Mihail Kogalniceanu va fi una dintre cele mai mari baze militare din Europa.
 
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
RAWLPLUGhiltiABONARE REVISTESISECAMALLBIM
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
CDS
quadratum
strabag nivel 1
konsent
Ubitech
MAKITA
leviatan
CONCEPT STRUCTURE
rigips
theda mar
ness project
noark
concelex
ERBASU CONSTRUCT
Acvatot 2019
EDIT-Structural
siniat
viarom

Parteneri

AHK 2022
HABITAT
top 500
INNOCONSTRUCT2024
FPSC_2019
top 500
AICPS_30
econet
top 500
ef-de-n
ROGBC 2016

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander