Agenda Constructiilor
Sambata, 15 Iunie 2024
RAWLPLUG
Home - Stiri - Info-Santiere - KESZ Constructii incepe edificarea Institutului de Cercetare in Inteligenta Artificiala
KESZ Constructii incepe edificarea Institutului de Cercetare in Inteligenta Artificiala
Info-Santiere Publicat de Elena Icleanu 27 Mai 2024 16:26
Asocierea Kesz Constructii Romania (lider) - SDC Proiect a inceput lucrarile la noul Institut de Cercetare in Inteligenta Artificiala, un proiect inovator destinat cercetarii si dezvoltarii tehnologiilor emergente dezvoltat de Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca (UTCN). Valoarea investitiei este de peste 105 milioane de lei, iar termenul de finalizare este prevazut in noiembrie 2025.
"Aici se va edifica, in 18 luni, o constructie care are 14.000 mp desfasurati, 33 de laboratoare si va putea sa puna impreuna inteligenta a 300 de oameni. Vor lucra masteranzi, doctoranzi si cercetatori si dorim ca acest hub al inteligentei artificiale sa adune tot ce este mai bun din Romania pentru ca, de fapt, dorim sa fim un pol de excelenta in inteligenta artificiala", a declarat prof. dr. ing. Vasile Topa, rectorul UTCN, in cadrul evenimentului care a marcat startul lucrarilor de constructii.
Contractul cu Kész Constructii Romania, in valoare de peste 105 milioane de le (inclusiv TVA), a fost semnat pe 14 septembrie 2023. Proiectarea a inceput pe 29 septembrie 2023, iar executia pe 8 mai 2024. Finalizarea lucrarilor este preconizata pentru 8 noiembrie 2025.
Prezent la ceremonia de punere a pietrei de temelie pentru noul institut, Puskas Attila, directorul stiintific de cercetare-dezvoltare al companiei Kész Romania, a evidentiat importanta si oportunitatile pe care le aduce acest proiect.
 
 
"Institutul va fi un adevarat laborator pentru studenti si va face parte, totodata, si din oferta educationala a Masterului de Inteligenta Artificiala in Constructii din cadrul UTCN. Cu aceasta ocazie, invitam studentii si cadrele didactice UTCN sa viziteze santierul, sa invete si sa contribuie cu idei de imbunatatiri pe parcursul constructiei", a precizat reprezentantul Kész Romania.
In cadrul evenimentului ce a marcat startul lucrarilor au mai luat cuvantul Mircea Abrudan - secretar general al Guvernului, Marcel Ioan Bolos - ministrul Finantelor, Bogdan-Gruia Ivan - ministrul Cercetarii, Inovarii si Digitalizarii, Sorin Stefan Deca - secretar general adjunct in Ministerul Educatiei, Emil Boc - primarul municipiului Cluj-Napoca, Tobias Matter - director al Centrului de Inginerie Bosch, Radu Moldovan - presedinte al Consiliului pentru Dezvoltare Regiunea Nord-Vest, Csilla Hegedus - director general interimar ADR Nord-Vest si Irene Helley - director al Centrului pentru Integrarea Inteligentei Artificiale din cadrul companiei Lockheed Martin.
 
 
In incheiere, evenimentul a cuprins un tur virtual al Institutului de Cercetare in Inteligenta Artificiala si un moment simbolic, in care, la temelia institutului a fost plasata, cu ajutorul unui robotel, o capsula a timpului, in care toti participantii au fost indemnati sa lase un mesaj pentru viitorii cercetatori.
Cladirea dedicata noului institut va fi amplasata in campusul universitar al UTCN si va acoperi o suprafata de 2.028 mp. Edificiul, cu o suprafata totala de aproapen 14.000 mp, va gazdui 33 de laboratoare, 15 sali suport, pentru conferinte si spatii colaborative, toate fiind dotate cu cele mai avansate facilitati de cercetare, echipamente de inalta performanta si infrastructura IT de ultima generatie.
Proiectantul cladirii este compania Arhimar,iar studiul de fezabilitate a fost realizat de Dico si Tiganas.
 
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
hiltiABONARE REVISTESISECAMALLBIM
ROCKWOOL 196
Editia
MAI 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 182 (Mai 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
quadratum
theda mar
noark
concelex
ness project
rigips
strabag nivel 1
siniat
CDS
leviatan
viarom
konsent
EDIT-Structural
CONCEPT STRUCTURE
Ubitech
MAKITA
Acvatot 2019
ERBASU CONSTRUCT

Parteneri

AHK 2022
top 500
HABITAT
FPSC_2019
top 500
econet
ROGBC 2016
AICPS_30
top 500
ef-de-n

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander